Czym jest tynkowanie tortu?

Jeśli pieczenie i zdobienie tortów jest Ci bliskie, termin “tynkowanie” z pewnością stał się dwuznaczny. W cukiernictwie tynkowanie tortu to pokrywanie go kremem, czyli naszym tynkiem. Ostatecznie jego powierzchnia ma być gładka i równa - niezależnie od tego, czy tynk stanowi wykończenie, czy umieścisz na nim kolejne zdobienia.

W dalszej części tekstu przedstawiamy niezbędne akcesoria do tynkowania tortu. Najlepiej jest nabyć je w sklepie z wyposażeniem cukierniczym - możesz to zrobić również przez Internet. Szpatuła, podkład czy skrobka do tortu z Polmarkus to produkty stworzone dla profesjonalnych cukierników, dlatego możesz spodziewać się po nich wysokiej jakości. Szeroki asortyment pozwoli Ci na dobranie wszystkiego do swoich potrzeb.

Jeśli będziesz mieć wątpliwości, skontaktuj się z obsługą sklepu. Bardziej doświadczone osoby pomogą Ci w zrobieniu odpowiednich zakupów.

Jakie akcesoria do tynkowania tortu musisz mieć?
Jakie akcesoria do tynkowania tortu musisz mieć?

Czego potrzebujesz do tynkowania tortu?

Wiele rzeczy można zrobić bez akcesoriów - nasze mamy i babcie zrobiły niejeden tort, nie posiadając poniższych gadżetów. Kiedy jednak zaczniesz ich używać, przekonasz się, że było warto. Jeśli pieczesz torty na zamówienie, zaoszczędzisz mnóstwo czasu i nerwów, a Twoje dzieła będą wyglądały jeszcze lepiej niż dotąd.

Pokrótce omówimy niezbędniki do tynkowania tortów:

  • patera obrotowa,
  • podkłady i podkładki,
  • szpatuła,
  • skrobka do tortu.

Patera obrotowa

Posiadanie patery obrotowej zdecydowanie ułatwia tynkowanie tortu, dlatego zacznijmy właśnie od niej. Bez niej idealne wygładzenie kremu jest nie lada wyzwaniem. Dobrze by było, żeby patera nie była najtańszym, chwiejącym się talerzem. Stabilność i płynne obracanie pomogą Ci sprawnie dokonać dzieła.

Podkłady i podkładki

Podkład pod tort warto zastosować jeszcze przed tynkowaniem. Jeśli więc zamierzasz użyć ozdobnego podkładu do transportu - połóż go od razu na paterze pod tortem. Na rynku są zarówno proste uniwersalne podkłady, jak i niezwykle dekoracyjne. Znajdź taki, który uzupełni stworzony przez Ciebie design.

Skoro już jesteśmy przy podkładkach, warto wspomnieć o innym jej rodzaju, a mianowicie o macie antypoślizgowej. Zredukuj ryzyko przesuwania się tortu, zwłaszcza niewielkiego. Możesz kupić gotową podkładkę antypoślizgową lub wyciąć ją z nieużywanej maty.

Szpatuła

Szpatuła umożliwia nakładanie “tynku” na ciasto. Częściowo służy także do wygładzania kremu, jednak do tego lepiej sprawdza się skrobka do tortu, o której powiemy za chwilę. Szpatuły mają różne wielkości i są wykonane z różnych materiałów. Popularna szpatuła wygięta to precyzyjny gadżet, którego kształt redukuje ryzyko dotknięcia tynku w trakcie działania. Zwężane szpatułki możesz wykorzystywać do tworzenia wzorów.

Skrobka do tortu

Skrobka z perfekcyjnie wykonaną krawędzią pozwala idealnie otynkować tort kremem. Jeśli ma kąt prosty u dołu i gładką powierzchnię, możesz łatwo wygładzić całość. Wystarczy, że oprzesz skrobkę do tortu o pokład i będziesz obracać paterą (do tego przydadzą się także dyski do tynkowania).

W sklepach są dostępne rozmaite skrobki - ze stali nierdzewnej lub plastiku. Często robisz wysokie torty? Rozważ zakup skrobki wysokiej, która usprawni Twoją pracę. Niektóre skrobki do tortu są celowo zakończone grzebieniem (ząbkami). Ten gadżet przyda Ci się do wykonywania tynku ze wzorem. Takie proste dekorowanie boków ciasta może okazać się świetnym urozmaiceniem.

Czas na dekoracje!

O ile gładki tynk nie stanowi ostatecznej wizji tortu, po jego wyrównaniu możesz zabrać się za przyjemność dekorowania. Podobnie jak w przypadku gadżetów, wiele jadalnych ozdób znajdziesz w sklepach dla cukierników, takich jak m.in. Polmarkus.

ikona podziel się Przekaż dalej