Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Oto 3 praktyczne sposoby

0
5,0/5

Przetwory na zimę goszczą w naszych spiżarniach i dostarczają nam wielu witamin oraz doznań smakowych w okresie zimowym. Smażone i gotowane pomidory w słojach są jedną z możliwości, jakie możemy wykorzystać. Zobaczmy więc, jakie przepisy są najlepsze na pomidory na zimę, a także, w jaki sposób przebiega pasteryzacja pomidorów.

Pomidory w słoikach jako pomidory na zimę, czyli pasteryzacja i przepis na gotowane pomidory w słojach
Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Oto 3 praktyczne sposoby

Pomidory w słoikach - najprostszy przepis na to, jak można przyrządzić pomidory na zimę

Pomidory już od dawna pojawiają się w naszej kuchni regularnie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dostarczają nam one wielu niezbędnych dla naszego zdrowia witamin. Dlatego, zanim przejdziemy do tego, jak zrobić smażone i gotowane pomidory w słoju, a także, jak je zawekować, przejdziemy do tego, co tak właściwie nam one dają i dlaczego są aż tak bardzo popularne.

W pierwszej kolejności zacznijmy od tego, że pomidory są niskokalorycznym źródłem potasu, likopenu, witaminy C i E, a także beta-karotenu. Warto wiedzieć, że usmażone, czy też ugotowane pomidory nie stracą swoich właściwości odżywczych, ponieważ nie szkodzi im przetwarzanie. Co więcej, w suszonych pomidorach znajdziemy jeszcze większe ilości błonnika i potasu. Właśnie z tego powodu tak popularne stało się zaprawianie pomidorów na zimę.

Pierwszym przepis na pomidory w słoikach jest zdecydowanie najprostszy. Nie potrzebujemy do niego wiedzy kulinarnej ani praktyki. Ważne tu jest jednak to, w jaki sposób zawekujemy pomidory. Jednak tym też nie musimy się przejmować. Zobaczmy więc, jak całe pomidory przekształcić w pyszną zimową zaprawę.

Składniki:

  • pomidory,
  • sól.

Jeśli lubimy pieprz na pomidorach, bez problemu możemy również go użyć. Jednak warto skorzystać z czarnego pieprzu świeżo mielonego lub nawet kolorowego pieprzu świeżo mielonego, bo wtedy jego smak będzie bardziej intensywny i taki pieprz daje nam większy aromat.

Przygotowanie:

  • Całe pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
  • Pokrojone pomidory wkładamy na ciasno do słoików.
  • Na wierzch wsypujemy sól i ewentualnie pieprz.
  • Słoiki zakręcamy i delikatnie nimi potrząsamy, aby sól rozeszła się też w inne miejsca.
  • Pasteryzujemy pomidory przez około 10-15 minut.

Jeśli nie lubimy pomidorów ze skórką, wtedy przed pokrojeniem, możemy sparzyć pomidory i je obrać ze skórki.

Tak przygotowane pomidory mogą się później przydać do różnego typu sałatek, zup, sosów, gulaszów, omletów, risotto czy nawet bigosów warzywnych. Nie chcesz ograniczać się tylko do pomidorów w słoikach?

Gotowane pomidory w słojach

Kolejnym prostym i bardzo szybkim przepisem jest przepis na gotowane pomidory, które później musimy jedynie zawekować. Ten przepis po raz kolejny pokazuje nam, co można zrobić z całych pomidorów, które kupimy w sklepie. Warto więc zapoznać się z nim i wypróbować w swoim domu.

Składniki:

  • 4 kg mięsistych pomidorów z małą ilością wody,
  • 4 łyżeczki soli.

Najlepszym wyborem będzie zakup pomidorów malinowych, które spełniają cechy idealnych pomidorów do tego typu zapraw.

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzymy i obieramy ze skórki.
  • Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki, takie, by nam odpowiadały.
  • Pokrojone już pomidory solimy i wkładamy do garnka.
  • Całość doprowadzamy do zagotowania i trzymamy na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Ugotowane pomidory przekładamy do słoików.
  • Słoiki zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Podczas gotowania pomidorów ważne jest to, aby od czasu do czasu pomieszać je, by się nie przypaliły.

Ugotowane pomidory będą idealne do dodania do zup i sosów różnego rodzaju.

Przepis na suszone pomidory w słoikach

Suszone pomidory w słoikach są doskonałym i nieco innym rozwiązaniem na przygotowanie pomidorów. Dodatkowo z tego typu pomidorów można przygotować wiele dość niecodziennych potraw, między innymi śledzie z suszonymi pomidorami, które są bardzo chętnie wykonywane na wigilijną kolację. Dlatego, jeśli chcemy urozmaicić nasze potrawy i wprowadzić do kuchni nowe smaki, warto znać chociaż jeden przepis na suszone pomidory w słoikach.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • ocet balsamiczny,
  • olej rzepakowy,
  • kilka ząbków czosnku,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • oregano,
  • czarny pieprz mielony,
  • sól morska.

Jeśli w naszym domu nie mamy akurat oleju rzepakowego lub nie przepadamy za nim, doskonale sprawdzi się również oliwa z oliwek. Dodatkowo powinniśmy sami ustalić ilość czosnku, ponieważ niektórzy lubią ich smak, a innym on przeszkadza. Powinniśmy też pamiętać o tym, że lepiej będzie zastosować świeżo zmielony pieprz czarny, ponieważ daje on lepszy smak i aromat naszych pomidorków.

Przygotowanie:

  • Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i wycinamy z nich twarde części przy ogonku.
  • Pokrojone już pomidory ustawiamy na blaszkach do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, tak, by miejsce cięcia znajdowało się do góry.
  • Ułożone na blachach pomidory, posypujemy solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i bazylią oraz suszonym oregano.
  • Całość skrapiamy octem balsamicznym i olejem rzepakowym.
  • Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120oC na około godzinę.
  • Po tym czasie na każdym pomidorze układamy po jednym płatku czosnku i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 70oC.
  • Tak pomidory suszymy przez kilka godzin.
  • Gotowe pomidory przekładamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.
  • Olej podgrzewamy na patelni.
  • Gorącym olejem zalewamy do pełna nasze pomidory.
  • Delikatnie mieszamy pomidory w słoikach, tak by znajdujące się między nimi pęcherzyki powietrza znikły.
  • Gotowe pomidory zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Przy pieczeniu pomidorów w piekarniku, pamiętajmy o tym, że drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone. Oczywiście czas suszenia pomidorów jest różny, bo zależy to od ich wielkości i ilości zawartej w nich wody. Jednak znakiem tego, że pomidory będą już gotowe, jest, to gdy staną się one pomarszczone i się skurczą, lecz nie będą całkowicie wysuszone. Co więcej, powinniśmy wiedzieć, że pomidory powinny być wkładane do słoików na ciasno, lecz warto zostawić trochę miejsca, by mogły swobodnie nasiąkać olejem.

Pasteryzacja pomidorów w tym przypadku nie jest konieczna, ponieważ odwrócenie słoików do góry dnem, kiedy wewnątrz nich jest gorący olej, sprawi, że będą one szczelne.

Zobacz również ciekawe przepisy z pomidorami

Risotto z pomidorami

Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
1
Wielkość
jednej porcji
500 g
Risotto z pomidorami

Lista składników do przygotowania risotto z pomidorami

  • Mięso z piersi indyka bez skóry 100 g (1 filet)
  • Cebula 25 g (1/4 sztuki)
  • Ryż do risotto 40 g (1/2 szklanki)
  • bulion warzywny 125 ml (1/2 szklanki)
  • Ser parmezan 10 g
  • Pomidor 150 g (1 sztuka)

Przygotowanie risotto z pomidorami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw i wymieszaj z łyżeczką oliwy.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy.

Dodaj kurczak i podsmażaj kilka minut.

Wsyp ryż, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut.

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw i wymieszaj.

Podawaj z bazylią i serem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Risotto z pomidorami

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami to pomysł na smaczne śniadanie. Ten omlet można zrobić z różnymi dodatkami, m.in. z cebulą, papryką i szynką. Sprawdź, jak zrobić omlet z pomidorami!
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
330 g
omlet z pomidorami

Lista składników do przygotowania omletu z pomidorami

  • Jajko 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
  • Papryka czerwona 110 g (1/2 sztuki)
  • Cebula 50 g (1 mała cebula)
  • pomidory koktajlowe 140 g (7 sztuk)
  • Oliwa z oliwek 12 ml (1 łyżka)
  • Masło 15 g (1 łyżka)
  • Ser gouda 50 g (W kostce)
  • Szpinak 25 g (1 garść)
  • Czosnek 5 g (1 ząbek)

Przygotowanie omletu z pomidorami krok po kroku

Paprykę opłucz i osusz. Pół papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Pomidory koktajlowe opłucz i przekrój na pół.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Szpinak opłucz.

Jajka umieść w misce i dobrze roztrzep. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj starty ser i całość wymieszaj.

Na patelnię wlej oliwę i po chwili dodaj masło. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i przysmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj paprykę i smaż ją ok. 5 minut. Następnie dodaj szpinak i przysmażaj go do zwiędnięcia liści.

Do przysmażonej mieszanki warzyw wlej jajka z serem. Na górze umieść pomidory. Przykryj patelnie i duś pod przykryciem do ścięcia omletu.

Gotowy omlet przenieś na talerz.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Omlet z pomidorami

Salsa pomidorowa

Sprawdź przepis na najsmaczniejszą salsę pomidorową po meksykańsku. Domowa salsa meksykańska idealnie sprawdzi się jako przekąską z dodatkiem nachosów lub podpieczonych na chrupko tortilli.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
100 g
Salsa pomidorowa

Lista składników do przygotowania salsy pomidorowej

  • Pomidor 400 g (3 małe sztuki)
  • Cebula czerwona 50 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki)
  • Sok z limonki 36 ml (3 łyżki)
  • Papryczka chili czerwona świeża 5 g (0.5 sztuki)
  • Kolendra świeża 1 szt. (1 gałązka)
  • Cukier 2 g (szczypta)

Przygotowanie salsy pomidorowej krok po kroku

Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę i również pokrój ją w drobną kostkę. Następnie przełóż do pomidorów.

Kolendrę i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.

Do miski ze składnikami wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli.

Salsę schłodź w lodówce przez 10 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Salsa pomidorowa

Pomidorowa zupa rybna z dorsza

Zupa krem z dorsza z keksem ze śmietany, serem żółtym i groszkiem ptysiowym. To jest najlepszy pomysł na zupę z pomidorami, w której można „przemycić” rybę.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
320 g
Pomidorowa zupa rybna z dorsza

Lista składników do przygotowania pomidorowej zupy rybnej z dorsza

  • Masło klarowane 10 g
  • Marchewka 45 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 20 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 200 g
  • Bulion drobiowy 125 g
  • Ser gouda 60 g
  • Dorsz filet 300 g
  • Groszek ptysiowy 60 g
  • Śmietana 12% 50 g

Przygotowanie pomidorowej zupy rybnej z dorsza krok po kroku

Zagotuj bulion. Można również użyć wody.

Marchewkę, cebulę, czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle około 10 minut z dodatkiem szczypty soli.

Do warzyw dodaj rybę pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmaż około 5 minut.

Do warzyw i ryby dodaj gorący bulion lub wodę. Zagotuj wszystko przez około 20 minut.

Po tym czasie do zupy dodaj przecier i przyprawy oprócz natki pietruszki. Wszystko zblenduj na gładki krem. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw ostatecznie.

Gotową zupę podawaj w miseczce. Dodaj śmietanę, ser żółty starty na tarce, groszek ptysiowy oraz posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pomidorowa zupa rybna z dorsza

Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków jest prosty i szybki do wykonania. Niezbędny będzie wywar, jaki powstał w czasie gotowania się gołąbków. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny sos!
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
100 g
sos pomidorowy do gołąbków

Lista składników do przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków

  • Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
  • Przecier pomidorowy bez soli 120 g (1/2 szklanki)
  • Śmietana 18% 100 g (4 łyżki)
  • Mąka pszenna typ 500 22 g (1 i 1/2 łyżki)
  • Wywar (z gołąbków) 500 g (2 szklanki)

Przygotowanie sosu pomidorowego do gołąbków krok po kroku

Do garnka wlej 2 szklanki wywaru, który powstał w czasie gotowania gołąbków.

Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, a potem wszystko dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj szczyptę mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę oregano.

Sos gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min. Przez cały ten czas mieszaj sos.

W miseczce wymieszaj śmietanę i mąkę. Następnie dodaj kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować śmietanę z mąką.

Gdy powstanie gładka masa, wlej ją do gotującego się sosu (cały czas mieszając).

Sos gotuj jeszcze przez 1 min, po czym zdejmij z ognia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy do pizzy to aromatyczny dodatek, który sprawia, że całe danie smakuje przepysznie. Wykonany na bazie pomidorów i ziół, zachwyci każdego miłośnika pizzy.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
12 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
50 g
sos pomidorowy do pizzy

Lista składników do przygotowania sosu pomidorowego do pizzy

  • pomidory w puszce 100 g (1/4 opakowania)
  • Przecier pomidorowy bez soli 45 g (3 łyżki)
  • Cukier puder 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy krok po kroku

Pomidory w puszce przełóż do garnka i zblenduj na gładki mus.

Pomidory w garnku gotuj na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i zioła. Przypraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.

Całość podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Odstaw do ostudzenia i nakładaj na placki ciasta.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sos pomidorowy do pizzy

Pomidorowa

Zupa pomidorowa to pyszne danie kuchni polskiej. Uwielbiana jest przez najmłodszych, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą smaczną potrawę.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
325 g
pomidorowa

Lista składników do przygotowania pomidorowej

  • Bulion drobiowy 1000 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Śmietana 18% 100 g
  • Ryż biały 100 g

Przygotowanie pomidorowej krok po kroku

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.

Bulion podgrzej, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i mieszaj energicznie, aby dobrze się rozpuścił.

Odlej cześć zupy do miseczki i wymieszaj w niej śmietanę (aby się nie zważyła). Następnie wymieszaną śmietanę wlej do garnka z zupą.

Całość dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pomidorowa
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 99,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto