Jak zrobić idealne espresso w domu?
Niewielka ilość kawy, lekka konsystencja i charakterystyczny, delikatnie gorzki smak czynią espresso napojem rozpoznawalnym na całym świecie. Aby się nim rozkoszować, nie musimy podróżować do Włoch - idealną kawę możemy przyrządzić w domowych warunkach. Jak to zrobić krok po kroku?
Espresso idealne? Zasada 4M
Nie jest tajemnicą, że na sztuce przygotowywania kawy najlepiej znają się Włosi. To właśnie we włoskiej kawiarni espresso smakuje najlepiej, choć oczywiście niemałą rolę odgrywa również doskonały klimat slow-life. Niemniej jednak Włosi, latami dopracowując recepturę idealnego espresso, stworzyli zasadę 4M, która składa się z 4 kolejnych punktów.
- Miscela - odpowiednia mieszanka ziaren z przewagą arabiki (powinna stanowić 60-80% całości, w zależności od naszych własnych preferencji).
- Macinatura - ziarna muszą być drobno zmielone, przy czym należy to zrobić bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania espresso, tak aby nie utraciły swoich właściwości smakowych.
- Mano - kawę należy przygotowywać w sposób precyzyjny, odmierzając odpowiednią ilość ziaren i wody (w rzeczywistości chodzi tutaj o to, aby espresso przygotowywała osoba z doświadczeniem, wprawiona w poszczególne czynności).
- Maccina - w procesie przygotowywania espresso niezbędnym elementem jest odpowiedniej jakości ekspres.
Bardzo ważna jest więc jakość kawy, jaką wybierzemy do espresso. Różnego rodzaju mieszanki dostępne są w sklepie internetowym: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/kawy-i-herbaty.
Jak przygotować idealne espresso krok po kroku?
Przygotowanie espresso rozpoczynamy od odmierzenia odpowiedniej ilości kawy. Na jedną porcję powinno przypadać około 7 gramów już po zmieleniu. Pamiętajmy, aby ziarna mielić zawsze na świeżo. Okazuje się, że już po 15 minutach tracą one aż 75% swoich właściwości smakowych i aromatycznych. Wysokiej jakości kawa ziarnista dostępna jest w sklepie https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/kawy-i-herbaty/rodzaj_kawa-ziarnista. Potrzebna będzie też filtrowana woda - kranowa może zniszczyć smak espresso, dlatego lepiej wybrać filtrowaną. W zależności od tego, jakim sprzętem dysponujemy:
- przekładamy zmielone ziarna do kawiarki,
- za pomocą tempera ubijamy je w kolbie, którą następnie umieszczamy w ekspresie ciśnieniowym.
Espresso parzy się maksymalnie przez 30 sekund. Podajemy od razu po przygotowaniu ze szklanką wody.
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu domowego espresso
Domowe espresso nie zawsze smakuje idealnie, jednak przestrzegając powyższych zasad, powinniśmy uzyskać kawę jak z prawdziwej włoskiej kawiarni. Jeśli tak nie jest, najprawdopodobniej popełniamy jeden z następujących błędów:
- korzystamy z zimnych filiżanek - zabierają one ciepło kawy, przez co może ona wydawać się zbyt zimna,
- zbyt rzadko czyścimy ekspres - zalegające resztki brudu mogą zmieniać smak kawy,
- dodajemy zbyt mało kawy - wtedy napój wydaje się rozwodniony,
- zbyt grubo mielimy ziarna - kawa będzie wypływać za szybko,
- zbyt drobno mielimy ziarna - kawa wypływa za wolno,
- zbyt mocno ubijamy ziarna - jak wyżej, kawa wypływa za wolno.
Warto pamiętać, że na początku popełnianie drobnych błędów jest czymś zupełnie normalnym, jednak nie powinny one zniechęcać do dalszej pracy. Zawodowi, włoscy bariści latami uczą się sztuki przygotowywania kawy, zatem nam również nabycie odpowiednich umiejętności może zająć trochę czasu.