Jak prawidłowo grillować steki? Podstawowe zasady, o których należy pamiętać
Przygotowując steki wołowe, wystarczy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, aby można było uzyskać świetne efekty, co oznacza prawdziwą przyjemność płynącą z jedzenia. Nie da się jednak ukryć, że najważniejszym elementem jest zakup doskonałej jakości mięsa, bo bez tego trudno będzie uzyskać przyjemną konsystencję i pyszny smak gotowego steka, nawet jeżeli skorzysta się z najlepszych technik grillowania.
- Gdzie kupić wysokiej jakości steki?
- Pochodzenie mięsa ma znaczenie
- Czym charakteryzuje się wołowina z USA?
- Grillowanie steków sposobem na spędzenie czasu z bliskimi
- Jak usmażyć idealny stek: poziomy wysmażenia steków
- Czy mięso premium na steki należy najpierw marynować?
Jeżeli więc zamierzasz przygotować stek wołowy, zacznij od znalezienia sprawdzonego dostawcy mięsa, a dopiero później zainteresuj się, jak usmażyć idealny stek wołowy.
Gdzie kupić wysokiej jakości steki?
Jeżeli zależy Ci na tym, aby znaleźć najlepsze steki na grilla nie ma nic łatwiejszego. Wystarczy, że odwiedzisz internetowy butik mięsny BBQ.PL. Sklep ten działa na polskim rynku już od kilku lat i posiada największy wybór steków i burgerów premium. Dostarcza w całej Polsce więc z poziomu kanapy wygodnie i szybko możesz wybrać ulubione steki, zaznaczyć preferowany termin dostawy i złożyć zamówienie. Masz gwarancję, że zamówione mięsa przyjdą do ciebie idealnie zabezpieczone chłodniczo na czas transportu. Teraz możesz już zacząć myśleć o ulubionych dodatkach i powoli rozpalać grilla bądź rozgrzewać patelnię grillową ?.
Pochodzenie mięsa ma znaczenie
W ostatnich latach rośnie zainteresowanie samodzielnie przygotowywanymi daniami, co widać również na przykładzie steków. Niektórzy poświęcają naprawdę wiele czasu na czytanie i oglądanie poradników na temat tego, jak zrobić stek na patelni lub grillu. Należy jednak pamiętać, że technika grillowania nie ma żadnego znaczenia, jeżeli wybierze się niskiej jakości mięso. Dlatego Polacy coraz częściej szukają w sklepach produktów najwyższej, restauracyjnej jakości. Takie produkty można spotkać w wyspecjalizowanych butikach mięsnych takich jak BBQ.PL posiadający najszerszą na rynku ofertę takich produktów.
W przypadku steków wołowych idealnym wyborem są steki od renomowanych, światowych producentów. Jednym z liderów w produkcji wołowiny premium jest USA. Stany Zjednoczone słynące z ekskluzywnej wołowiny zajmują się hodowlą bydła mięsnego od pokoleń. Od setek lat ranczerzy nizinnych, zielonych stanów USA gromadzili doświadczenie jak produkować żywiec wołowy, aby uzyskać najwyższe walory kulinarne wołowiny. W inetrnetowym sklepie BBQ.PL oryginalna wołowina z USA stanowi jeden z flagowych linii asortymentów. Znaleźć tam można amerykańskie steki z antrykotu, steki z rostbefu, steki Tomahawk, T-bone, a także bardziej egzotyczne teres major, flank steak, hanger steak czy flat iron.
Przy wyborze warto zwracać uwagę na klasę mięsa. W przypadku amerykańskiej wołowiny za najlepsze uważa się klasy USDA PRIME oraz USDA CHOICE. Jest to mięso wyróżniające się doskonałym marmurkiem, czyli równomiernymi przerostami tłuszczu śródmięśniowego. Tłuszcz ten sprawia, że podczas grillowania steków zyskują one oczekiwaną soczystość i niezapomniany smak. Oprócz mięsa od najlepszych amerykańskich dostawców sklep BBQ ma w ofercie również wołowinę z innych krajów, w tym również świetnej jakości mięso pochodzące od polskich hodowców. Nic więc dziwnego, że wołowina na grilla jest tu każdego dnia zamawiana nie tylko przez amatorów, którzy chcą przygotować stek z patelni w domowych warunkach, ale również przez najlepsze restauracje z całego kraju.
Czym charakteryzuje się wołowina z USA?
Trzymanie się tej prostej zasady, zgodnie z którą udany stek z grilla wymaga skorzystania z dobrej wołowiny, to klucz do sukcesu. Jest ważniejszy niż wykorzystanie konkretnej techniki grillowania, dobranie przypraw czy nawet korzystanie z profesjonalnego sprzętu. Entuzjaści ekskluzywnej wołowiny przyznają, że mięso z USA to był prawdziwy „game changer” w ich karierze grillmastera.
Wołowina z USA to:
- Wysoka marmurkowość - jest to wspomniany już przerost tłuszczu w mięsie wpływający korzystnie na jego soczystość, kruchość oraz smak.
- Powtarzalna jakość gwarantowana krajowym systemem jakości - wołowina oznaczona klasą jakości USDA PRIME lub USDA CHOICE to niewątpliwie najwyższej jakości mięso, które zachwyci największych smakoszy. Za każdym razem kupując stek w określonej klasie jakości otrzymamy identycznie kruchy, soczysty i smakowity kawałek.
- Sezonowanie mięsa – do sprzedaży w sklepie BBQ.PL trafia wyłącznie sezonowana wołowina z USA min. 40 dni. Gwarantuje to jeszcze większą kruchość i delikatność mięsa, a także gwarantuje wyrazisty i pełny smak wołowiny.
Grillowanie steków sposobem na spędzenie czasu z bliskimi
Poradników na temat tego, jak zrobić stek na grillu jest wiele. Problem w tym, że czasami można w nich znaleźć sprzeczne informacje, co potrafi wprowadzić w konsternację osoby zaczynające swoją przygodę ze smażeniem steków. Warto wówczas mieć na uwadze to, że grillowanie steków, podobnie jak każde wspólne gotowanie, powinno być przede wszystkim zabawą i pretekstem do spędzania razem czasu. Lepiej więc nie trzymać się sztywno narzuconych reguł, bo wówczas proces smażenia steków będzie stresujący, a zamiast radości przysporzy jedynie niepotrzebnych nerwów.
Wystarczy więc zadbać o to, aby podczas smażenia lub grillowania steków pod ręką znalazła się wołowina wysokiej jakości, aby można było przestać martwić się drobiazgami. Zamiast co do sekundy pilnować, czy poziom wysmażenia steka pokrywa się z informacjami zawartymi w znalezionym poradniku, najlepiej samemu poeksperymentować i przetestować różne opcje i poziomy wysmażenia, aby odkryć swój ulubiony. Nie da się jednak ukryć, że dla osób, które na co dzień spożywają niewielkie ilości mięsa lub dopiero zaczynają odkrywać smaki steków, bardziej komfortowe będzie spożywanie mięsa wysmażonego na medium. W takim przypadku mięso jest mniej krwiste, a jednocześnie zachowuje w środku różowy kolor.
Jak usmażyć idealny stek: poziomy wysmażenia steków
Uzyskanie oczekiwanego poziomu wysmażenia mięsa początkowo wydaje się skomplikowane, ale istnieje prosty sposób na to, aby można było uzyskać świetne efekty już za pierwszym razem. Jak sprawdzić poziom wysmażenia? Najlepiej skorzystać z termometru do mięsa, który można kupić już za 20-40 złotych. Pozwoli on precyzyjnie określić moment, w którym stek będzie gotowy. Jeżeli natomiast chodzi o wskazówki związane z tym, jaki poziom wysmażenia wybrać, to osobom nieprzepadającym za krwistymi stekami można polecić wspomniany poziom medium lub nawet medium well. Pozostali miłośnicy steków mogą natomiast eksperymentować, aby przekonać się, jak wysmażone mięso jest dla nich najlepsze. Poziomy wysmażenia wyglądają następująco:
- Mięso krwiste (rare) - chociaż tak przygotowany stek będzie ciepły na zewnątrz (jego temperatura to około 47-50 stopnie Celsjusza), to w środku pozostanie prawie surowy. Jest to propozycja dla koneserów, którzy doceniają naturalny smak mięsa. Czas smażenia to maksymalnie 2 minuty na każdą ze stron.
- Mięso średnio krwiste (medium rare) - popularna opcja (temperatura 50-52 stopni Celsjusza) pozwalająca cieszyć się delikatnym i bardzo różowym mięsem w środku. Do tego poziomu wysmażenia najlepiej wykorzystywać steki premium. Czas smażenia wynosi 2-3 minuty z każdej strony.
- Mięso średnio wysmażone (medium) - chociaż mięso w środku wciąż ma kolor różowy, to jest bardziej wysmażone, a jego spożywanie będzie komfortowe dla osób nieprzepadających za krwistymi stekami (temperatura 60-63 stopnie Celsjusza). Czas smażenia od 4 do 5 minut na każdą stronę.
- Mięso prawie dobrze wysmażone (medium well) - w tym przypadku uzyskuje się mięso, które pomimo prawie całkowitego wysmażenia wciąż zachowuje soczystość (temperatura 65-68 stopni Celsjusza). Czas smażenia każdej strony wynosi 4-5 minut.
- Mięso dobrze wysmażone (well done) - całkowicie wysmażone mięso (temperatura przekraczająca 70 stopni Celsjusza). Co ciekawe poziom ten nie jest zalecany przy wysokiej jakości wołowinie, ponieważ traci się wówczas większość kluczowych walorów smakowych. Czas smażenia: 5-6 minut na każdą stronę.
Chociaż przestrzeganie powyższych czasów może być wygodne dla niedoświadczonych kucharzy, należy pamiętać o radości, jaką powinno dawać przygotowywanie wyjątkowych potraw dla siebie i swoich bliskich. Zamiast więc nieustannie zerkać na zegarek i sprawdzać temperaturę mięsa, można po prostu odczekać kilka minut, zacząć od poziomu medium rare lub medium i po kilku minutach smażenia spróbować smaku mięsa. Jeżeli będzie za mało wysmażone, nic nie stoi na przeszkodzie, aby kontynuować obróbkę. Jest to praktyczne podejście, które powinno przypaść do gustu osobom bez dużego doświadczenia w grillowaniu steków.
Czy mięso premium na steki należy najpierw marynować?
Wybierając wołowinę premium na grilla, możesz zrezygnować z marynowania – wystarczą sól i pieprz, by cieszyć się pełnym smakiem mięsa. Wołowina USA premium, podobnie zresztą jak inne ekskluzywne rodzaje mięsa najlepiej smakuje w swojej naturalnej formie. Zamiast więc zajmować się marynowaniem mięsa lub tracić czas na testowanie różnych przypraw, wystarczy tak naprawdę niewielka ilość soli i pieprzu.
Jeżeli jednak chcesz poeksperymentować ze smakami żeby nie było nudno, skorzystaj z licznych przepisów oraz poradników na blogu BBQ.PL. Rozbudowana sekcja bloga kulinarnego to prawdziwa stekopedia, a informacje w niej zawarte mogą zaskoczyć nawet doświadczonych entuzjastów grillowania.
Zamiast więc ryzykować, że wybrany sklep mięsny działający w sieci nie spełni oczekiwań klienta związanych z jakością asortymentu lub poziomem obsługi, od razu zamów steki online na BBQ.pl. To właśnie ten sklep wybierany jest przez miłośników grillowania, gdy potrzebne są perfekcyjne steki wołowe. Można złożyć tu zamówienie na pojedynczy stek lub inne mięso z dostawą do domu. Szybka dostawa pozwoli cieszyć się wspaniałym smakiem wołowiny do 24 godzin od wysyłki. Dodatkową zaletą jest to, że w razie wątpliwości związanych z wyborem produktów, zawsze można skorzystać z pomocy ekspertów.
Dział obsługi klienta odpowiada na pytania drogą mailową oraz telefoniczną, co pozwala zaoszczędzić czas na wybieraniu idealnego mięsa. Liczne opinie od zadowolonych klientów potwierdzają, że warto kupować ekskluzywną wołowinę przez internet. Oprócz wołowiny, która cieszy się dużą popularnością wśród klientów, sklep oferuje również jagnięcinę, dziczyznę i wieprzowinę. Nie zapomniano również o drobiu oraz propozycji dla odważnych miłośników mięsa, czyli egzotycznych produktach. Przy okazji można zamówić liczne sosy, marynaty oraz akcesoria, które ułatwią samodzielne przygotowywanie steków.
Sklep z wołowiną premium oferuje specjalne karty podarunkowe, które mogą okazać się idealnym prezentem dla smakoszy. Dostępne są karty o wartości od 150 aż do 1000 złotych, co spokojnie wystarczy na opłacenie nawet najbardziej wyszukanych zamówień. Można je wykorzystać do jednorazowego zamówienia dużego zapasu oryginalnej wołowiny od najlepszych hodowców z Polski lub zagranicy, którą będzie można przygotowywać z bliskimi.