Jak dbać o lodówkę, aby działała dłużej? Praktyczne porady

Lodówka to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych. Dzięki niej możemy przechowywać żywność, dłużej zachowując jej świeżość i przydatność do spożycia. Mało kto zastanawia się nad tym, jak dbać o tego typu urządzenie, by uniknąć awarii, zapewnić sprawne działanie i przedłużyć żywotność, a warto! Sprawdź, jak możesz zadbać o swoją lodówkę.
Regularne czyszczenie lodówki
Twoja lodówka sprawia problemy i szukasz nowszego sprzętu, najlepiej na raty? Na stronie https://www.euro.com.pl/lodowki,raty.bhtml możesz porównać parametry poszczególnych modeli, by dobrać odpowiedni do swojej kuchni. Warto także wiedzieć, jak ważne są systematyczne porządki. Nie chodzi w tym przypadku wyłącznie o to, co znajduje się na półkach – choć oczywiście trzeba regularnie sprzątać wnętrze lodówki. Musisz pamiętać również o tylnej ściance i skraplaczu. Zabrudzenia, które gromadzą się na wymienniku ciepła, mogą obciążać sprężarkę i zwiększać zużycie energii. Warto raz na kilka tygodni odkurzyć tamte obszary.
Dokładnego czyszczenia wymagają także uszczelki od drzwi lodówki. Podczas użytkowania może gromadzić się tam jedzenie, czy rozlane płyny. Wszelkie zanieczyszczenia utrudniają poprawne zamykanie drzwiczek. Uszczelki odpowiadają za szczelność. Ich zabrudzenie lub uszkodzenie może prowadzić do większego zużycia energii, wzmożonej pracy, a tym samym krótszej trwałości sprzętu.
Gdzie ustawić lodówkę, by sprawnie działała?
Warto sobie uświadomić, że odpowiednia lokalizacja lodówki ma znaczenie. Zatem, w jakim miejscu powinna być usytuowana? Nie ustawiaj jej obok urządzeń, które emitują ciepło. Nie powinna się znajdować w sąsiedztwie piekarnika i grzejnika. Wysoka temperatura sprawia, że sprzęt musi intensywniej pracować, by utrzymać chłód. Należy także zachować odpowiedni odstęp od ściany – minimum 5 cm, by powietrze mogło swobodnie przepływać. Dzięki temu sprężarka i skraplacz nie będą się przegrzewać.
Czy trzeba rozmrażać lodówkę?
Zastanawiasz się, czy musisz rozmrażać lodówkę? Zależy to od rodzaju posiadanego sprzętu. Urządzenia z system No Frost nie wymagają przeprowadzania tego typu zabiegów. Jeśli masz starszy model, w którym gromadzi się szron i lód wewnątrz, co jakiś czas powinieneś wykonać rozmrażanie. W takich sytuacjach zaleca się raz na kilka miesięcy rozmrozić urządzenie. Dzięki temu zaoszczędzisz prąd, poprawiając efektywność energetyczną i zatroszczysz się o warunki higieniczne miejsca, w którym przechowujesz żywność.
W tym celu:
- wyjmij wszystkie produkty z wnętrza lodówki,
- wyciągnij półki i szuflady, by sprzęt mógł łatwiej się rozmrażać, dzięki temu także dokładniej umyjesz poszczególne elementy,
- pozostaw otwarte drzwiczki, możesz też postawić naczynie z ciepłą wodą w środku, by przyspieszyć proces topnienia lodu,
- pamiętaj, by nie skrobać szronu i nie usuwać lodu ostrymi narzędziami – można uszkodzić ścianki i układ chłodniczy,
- sprawdź, czy lodówka ma tackę ociekową – w razie potrzeby opróżniaj ją. Zadbaj też o zabezpieczenie podłóg przed zalaniem spływającą z wnętrza lodówki wodą,
- gdy lodówka będzie całkowicie rozmrożona, umyj jej wnętrze specjalnie przeznaczonymi do tego środkami, następnie dokładnie je osusz,
- po ponownym włączeniu urządzenia, poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, zanim z powrotem umieścisz wszystkie produkty.
Chcesz wydłużyć żywotność lodówki? Pamiętaj o tym!
Żeby zadbać o lodówkę, warto także przestrzegać kilku zasad:
- Zanim wsadzisz do lodówki garnek lub pojemnik z jedzeniem, sprawdź, czy jest przestudzone. Gorące potrawy podnoszą temperaturę we wnętrzu urządzenia. Sprężarka musi intensywniej działać, by ją obniżyć – pobiera więcej prądu, szybciej się zużywa.
- Reguluj temperaturę do przechowywanych artykułów, dzięki temu poprawisz efektywność energetyczną.
- Dbaj o to, by półki nie były przeładowane. Zapychanie ich produktami, utrudnia cyrkulację powietrza.
Stosując te proste działania, wydłużysz żywotność sprzętu i unikniesz kosztownych napraw. Pozwoli Ci to także zaoszczędzić energię, a tym samym zmniejszyć rachunki za prąd.