Gołąbki bez zawijania - 3 proste przepisy. Zobacz koniecznie!

Gołąbki bez zawijania w sosie
Gołąbki bez zawijania, czyli najlepsze przepisy krok po kroku i składniki na proste i ciekawe gołąbki inne niż tradycyjne
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Gołąbki to danie, które kojarzy się z daniem pracochłonnym. Przedstawiam 3 przepisy dla leniwych na gołąbki bez zawijania w piekarniku. Polecam klasyczny przepis na leniwe gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym. Spróbuj także pysznych gołąbków bez zawijania z piekarnika w wersji dietetycznej. Faszerowane żółtym serem gołąbki bez zawijania w piekarniku to pyszna odmiana tej potrawy. Wszystkie te wersje są przepyszne – spróbuj koniecznie!

Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym

Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. Sprawdź koniecznie.

Smaczny, łatwy i szybki przepis. Taki pomysł na obiad jest wspaniałą propozycją dla całej rodziny. Soczyste zapiekane kotleciki z dodatkiem sosu pomidorowego to jest pyszne połączenie, które wpisze się w Wasze menu. Pyszne zioła – majeranek i bazylia – podkręcą pyszny smak potrawy. Ziemniaki tłuczone fajnie jest zrobić z masłem i śmietaną, koniecznie posypane koperkiem.

Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym

Gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie koperkowym w wersji dietetycznej to pyszne i zdrowe danie. Podane z kaszą pęczak i surówką ze świeżych warzyw to pełnia witamin.

Jeżeli nie jesteś fanem ryżu brązowego, użyj dowolnej, pełnoziarnistej kaszy lub innego ryżu. Zapewnisz w ten sposób wysoką ilość błonnika. Surówka ze świeżych warzyw podana z sosem na bazie oleju lnianego wzbogaci potrawę o niezwykle cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. To danie jest szybkie, pyszne oraz niezwykle sycące.

Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym

Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To jest niebiańsko pyszne.

Faszerowanie kotlecików serem żółtym niesamowicie wzbogaca walory smakowe gołąbków bez zawijania z piekarnika. Zamiast sera żółtego w tej roli świetnie sprawdzi się także ser mozzarella. Podawaj z pieczonymi ziemniakami maślano-czosnkowymi oraz sałatką wiosenną. Natka pietruszki pięknie ozdobi danie i da przepyszny smak leniwych gołąbków.

Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym

Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To jest niebiańsko pyszne.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
300 g
Gołąbki bez zawijania w sosie

Lista składników do przygotowania none

  • Kasza manna 30 g
  • Mięso mielone wołowe 500 g
  • Ser gouda 100 g
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 30 g
  • Kapusta biała 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
  • Bulion drobiowy 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Masło klarowane 5 g
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie none krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę drobno poszatkuj. Podsmaż przez 5 minut. Podsmażone warzywa lekko ostudź.

Do mięsa dodaj przyprawy, kaszę mannę, jajko oraz warzywa. Wszystkie składniki trzeba bardzo dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Ser podziel na kilka równej wielkości kawałków (tyle ile jest kotlecików). Ułóż część mięsa, nałóż część sera i otocz mięsem, by ser nie wystawał. Zrób kilka podłużnych, nadziewanych gołąbków.

Wyłóż gołąbki do naczynia żaroodpornego.

Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut na maśle z dodatkiem 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego. Paprykę zblenduj razem z przecierem, przyprawami (oprócz natki i czosnku) oraz ze śmietanką i bulionem.

Zalej gołąbki sosem i wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w 180 stopniach Celsjusza.

Gotowe gołąbki posyp natką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami z masłem i czosnkiem oraz z sałatką wiosenną z sosem śmietanowym.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika – dlaczego to takie niesamowite danie?

Zawijanie gołąbków może się niektórym wydawać za coś bardzo czasochłonnego i pracochłonnego. Dlatego właśnie powstało takie danie, jakim są pieczone gołąbki bez zawijania. Dla leniwego człowieka zrobienie oszukanych gołąbków to zbawienie.

Gołąbki bez zawijania to danie, które różni się od tych tradycyjnych szybkością i wykonaniem. Gołąbki bez zawijania polegają, jak sama nazwa wskazuje, na pominięciu procesu zawijania. W smaku są one praktycznie identyczne jak gołąbki zawijane. To za sprawą tego, że kapustę dodaje się do mięsa, a nie owija nią mięso. Krótko ujmując, gołąbki bez zawijania z piekarnika to oszukane gołąbki – kotlety mielone z kapustą.

W jaki sposób przygotować gołąbki bez zawijania i z czym się je podaje?

Pieczone gołąbki bez zawijania wykonać można z każdego rodzaju mięsa. Mięso chude (na przykład pierś drobiowa) będzie bardziej suche. Mięso bardziej tłuste (typu karkówka) sprawdzi się świetnie. Mięso takie jednak jest bardziej kaloryczne i zawiera więcej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Należy wykonać kotleciki mielone. Jedyną różnicą będzie dodatek kapusty – tego konkretnego składnika, któremu zawdzięcza się smak pieczonych gołąbków. Kapustę dodaj do mięsa poszatkowaną. Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz dodawać kapusty, możesz zrobić gołąbki bez kapusty. Jeżeli zrobisz gołąbki bez kapusty, możesz dodać zamiast niej inne warzywo. Idealnie sprawdzi się w tej roli na przykład cukinia. Gołąbki bez dodatku kapusty też są dobre w smaku, ale będzie brakowało tego konkretnego aromatu.

Gołąbki bez zawijania są przygotowywane w sosie. Gołąbki bez zawijania piecze się w naczyniu lub blaszce razem z sosem. Gołąbki zrobione w naczyniu żaroodpornym warto piec bez przykrycia. Gdy nie masz możliwości zrobić gołąbków z naczynia żaroodpornego, dobrze sprawdzi się także zwykła blacha do pieczenia, a nawet forma na keks. Dzięki temu gołąbki są soczyste i przepełnione smakiem. Dzięki temu taką potrawę można określić mianem jednogarnkowej potrawy. Wystarczy gotowe gołąbki w sosie wstawić do piekarnika i je upiec. Reszta to pyszne dodatki.

Leniwe gołąbki bez zawijania pysznie smakują podane z ziemniakami, wszelkiego rodzaju kaszami i ryżem. Każdy rodzaj surówki będzie odpowiedni. Można zjeść także z pieczywem.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto