Trójkąt roboczy w kuchni

Zaleceniem ogólnym przy planowaniu kuchni jest zastosowanie trójkąta roboczego. Ta koncepcja projektowa zaleca umieszczenie trzech najważniejszych obszarów pracy – zlewu, lodówki i kuchenki – na wierzchołkach trójkąta narysowanego w odniesieniu do rzutu pomieszczenia. Dzięki temu przestrzeń do gotowania będzie funkcjonalna i ergonomiczna, a odległość, jaką trzeba pokonać, aby dotrzeć do każdej strefy zminimalizowana.

Trójkąt kuchenny został zaprojektowany z myślą o wydajności i wygodzie pracy. Przemieszczanie się między zlewem, lodówką i kuchenką do blatu roboczego może być męczące, jeśli odległości są zbyt duże lub na drodze stoją przeszkody.

Oczywiście kształt i wymiary trójkąta można dostosować do własnych potrzeb oraz metrażu pomieszczenia. Najważniejsze, aby łączna długość ramion wynosiła nie więcej niż 7 metrów, a sprzęty były ustawione w następującej kolejności: lodówka, zlew, kuchenka. Liczą się również odległości pomiędzy poszczególnymi elementami, które w idealnym układzie wynoszą:

  • 120-210 cm pomiędzy lodówką a zlewem,

  • 120-270 cm pomiędzy lodówką a kuchenką (lub płytą grzewczą),

  • 90-210 cm pomiędzy zlewem a kuchenką.

Praktyczna, nowoczesna kuchnia.
Funkcjonalna przestrzeń do gotowania. Zobacz, jak urządzić praktyczną kuchnię

Układ mebli kuchennych

Odpowiednio umieszczone sprzęty i meble kuchenne (sprawdź na: leroymerlin.pl) to gwarancja komfortu pracy w kuchni oraz efektywnego wykorzystania przestrzeni. W zależności od metrażu pomieszczenia można zdecydować się m.in. na kuchnię w kształcie litery U, w kształcie litery L, zabudowę jedno- lub dwurzędową. Trójkąt roboczy można zaaranżować także z pomocą wyspy kuchennej, na której znajdą się np. zlewozmywak i płyta grzewcza.

Czym charakteryzują się poszczególne układy kuchni?

  • Kuchnia na planie litery L – składa się z dwóch rzędów mebli kuchennych umieszczonych na sąsiadujących ze sobą ścianach, składających się na literę L. Długość boków litery może różnić się w zależności od dostępnej przestrzeni, ale sam układ ma szansę wspaniale się sprawdzić zarówno w małych, jak i dużych kuchniach.

  • Kuchnia w kształcie litery U – w tym przypadku projekt zakłada montaż mebli kuchennych na trzech sąsiadujących ze sobą ścianach na kształt przypominający literę U. Tego typu zabudowa usprawnia czynności kuchenne, ponieważ gwarantuje ciągłość blatu roboczego oraz dodatkowo zapewnia dużą przestrzeń do przechowywania. Zabudowa na planie litery U wymaga jednak sporo miejsca, zwłaszcza jeśli chce się wygospodarować w kuchni również miejsce na stół.

  • Zabudowa jednorzędowa – ten rodzaj układu ma obecnie swoje 5 minut i króluje w kuchniach otwartych na salon. Jednorzędowa kuchnia prezentuje się bardzo minimalistycznie, dzięki czemu świetnie wpasowuje się w nowoczesne wnętrza. Zajmuje też stosunkowo niewiele miejsca, dzięki czemu właściciele chętnie umieszczają ją w małych salonach z aneksem kuchennym.

  • Zabudowa dwurzędowa – taka kuchnia składa się z dwóch równoległych ciągów zabudowy umieszczonych na przeciwległych ścianach. Układ dwurzędowy jest wręcz stworzony dla wąskich i długich pomieszczeń, dlatego często można go spotkać w mieszkaniach w wieżowcach. Oprócz optymalnego wykorzystania przestrzeni dużym plusem jest tu ergonomia: wystarczy się obrócić, by znaleźć się w innej strefie.

  • Kuchnia z wyspą – to takie rozłożenie mebli kuchennych, w którym część szafek i blatu roboczego nie styka się ze ścianą. Wyspa może mieć różne zastosowania i np. mieścić zlew i kuchenkę, ale też pełnić funkcję stołu barowego.

Który z układów sprawdzi się najlepiej w danej kuchni? Wszystko zależy od metrażu pomieszczenia, jego kształtu oraz potrzeb domowników.

Praktyczna i funkcjonalnie urządzona kuchnia
Funkcjonalna przestrzeń do gotowania. Zobacz, jak urządzić praktyczną kuchnię

Strefy w funkcjonalnej kuchni

Przy planowaniu przestrzeni do gotowania, oprócz wyboru układu zabudowy oraz zastosowania trójkąta roboczego, liczy także wyznaczenie stref. Jak tego dokonać? Zadanie polega na podziale kuchni wg wykonywanych czynności.


Zgodnie z powszechnym podziałem wyróżnia się 5 stref:

  • strefę zapasów (lodówka i spiżarnia),

  • strefę przechowywania (szafki i szuflady na garnki, naczynia i sztućce),

  • strefę mokrą (zlew, zmywarka i kosz na śmieci),

  • strefę przygotowywania posiłków (blaty robocze),

  • strefę gotowania (kuchenka, piekarnik, ewentualnie mikrofalówka).

Rozmieszczenie stref wymusza następnie konkretne ułożenie akcesoriów w szafkach, na półkach i blatach, co stanowi podstawę dobrej organizacji.

Aby móc komfortowo korzystać z kuchni, warto od początku zadbać o ergonomię. Umiejętne zaplanowanie przestrzeni uczyni gotowanie przyjemniejszym oraz ułatwi codzienną rutynę. Warto przemyśleć układ mebli i podział na strefy oraz wdrożyć zasadę trójkąta roboczego, aby potem długo cieszyć się funkcjonalnym, przyjaznym mieszkańcom pomieszczeniem.

ikona podziel się Przekaż dalej