Fasolka szparagowa na 3 sposoby. Oto najsmaczniejsze przepisy

0
4,7/5

Z sezonem letnim często kojarzy się fasolka szparagowa. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić fasolkę szparagową, przedstawiam trzy najpyszniejsze przepisy na przygotowanie tej rośliny. Polecam gorąco przepis na sałatkę z fasolki szparagowej. Łatwa i kolorowa, dietetyczna sałatka jest bardzo fajną potrawą dla osób, które cenią sobie zdrowie. Przekąskę z maślaną bułką tartą kojarzy wiele osób. Jeśli jej nie znasz, powinieneś to nadrobić – jest to pyszna potrawa lub dodatek do dań. Fasolkę szparagową można także zakonserwować. Skorzystaj z sezonu na nią i zamarynuj fasolkę. Ciesz się fasolką szparagową jeszcze długo po zrobieniu.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Gotowana fasolka szparagowa z bułką tartą, a także najlepsze sposoby i przepisy na smaczną i miękką fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa, czyli 3 najlepsze sposoby i najsmaczniejsze przepisy na fasolkę szparagową z bułką tartą

Sałatka z fasolki szparagowej

Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych. Sałatka jest prostą do zrobienia potrawą. Pyszny, lekko słodki sos idealnie komponuje się z warzywami, serem mozzarella oraz prażonym słonecznikiem. Takie danie nie dość, że jest dietetyczne, to także smakuje naprawdę wspaniale. Zaręczam, że takie połączenie składników sałatki sprawia, że jest to bardzo dobra sałatka, która będzie fajną potrawą w jadłospisie. Do sałatki podawaj podgrzewany chlebek w formie tostów.

Sałatka z fasolki szparagowej

Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
250 g
Sałatka z fasolki szparagowej

Lista składników do przygotowania sałatki z fasolki szparagowej

  • fasolka szparagowa 200 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • Ser mozzarella light 125 g
  • mix sałat 200 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • pomidory koktajlowe 150 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Olej lniany 30 ml
  • Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
  • Miód 12 g (1 łyżeczka)
  • Czosnek 10 g
  • Słonecznik nasiona łuskane 30 g

Przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej krok po kroku

Z fasolki obetnij końcówki. Umyj ją dokładnie. Ugotuj fasolkę (najlepiej na parze). Nie przykrywaj. Potrwa to około 15-20 minut.

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Połącz z olejem, miodem, musztardą oraz solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Dokładnie zamieszaj i odstaw na bok.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.

Ogórki pokrój w pół plastry.

Paprykę pokrój w kostkę.

Pomidorki przekrój na pół.

Ser pokrój w większą kostkę.

W dużej misce umieść sałatę, fasolkę, kukurydzę, ser oraz warzywa. Polej dressingiem.

Upraż nasiona słonecznika na patelni i podawaj słonecznik do posypania sałatki tuż przed jedzeniem sałatki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać. Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z okresem wiosenno-letnim, kiedy to fasolka szparagowa ma swój czas na zbiory. Wykorzystaj ten czas i przygotuj tą banalną w wykonaniu potrawę. Uwielbiają ją także dzieciaki. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również jest chętnie jedzona.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
365 g
Fasolka szparagowa z bułką tartą

Lista składników do przygotowania fasolki szparagowej z bułką tartą

  • fasolka szparagowa 1200 g
  • Bułka tarta 110 g (11 łyżek)
  • Masło 160 g

Przygotowanie fasolki szparagowej z bułką tartą krok po kroku

Z fasolki usuń ogonki z obu stron. Dokładnie umyj fasolkę i następnie dodaj ją do dużego garnka. Zalej wodą (około 3 cm ponad poziom fasolki). Gotuj fasolkę bez przykrycia około 20 minut. Dodaj łyżkę soli do gotowania.

W tym czasie na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Gdy masło będzie płynne dodaj bułkę i podsmaż całość kilka minut, aż bułka się zarumieni.

Ugotowaną fasolkę odcedź z wody. Dodaj do niej sól i pieprz oraz bułkę z masłem. Wymieszaj.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa w słoikach

Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon na nią się zakończy. Przygotowanie fasolki nie jest szczególnie pracochłonne, jednakże potrzeba większej ilości czasu na samą pasteryzację. Jednego dnia fasolkę pasteryzuje się przez godzinę. Następnego dnia wekowanie trwa 45 minut. Potrzebujesz do zrobienia tego przepisu słoików o pojemności 500 ml w liczbie siedmiu sztuk. Słoiki powinny być czyste i wyparzone, a nakrętki niezardzewiałe.

Fasolka szparagowa w słoikach

Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon na nią się zakończy.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
250 g
Fasolka szparagowa w słoikach

Lista składników do przygotowania fasolki szparagowej w słoikach

  • fasolka szparagowa 1500 g
  • Cukier 21 g (3,5 łyżeczki)

Przygotowanie fasolki szparagowej w słoikach krok po kroku

Każdy strączek fasolki obierz z końcówek (minimalną część końcówki odetnij nożem). Wypłucz fasolkę w wodzie bardzo dokładnie.

W słoikach układaj fasolkę pionowo, dosyć ciasno.

Do każdego słoika dodaj po jednej łyżce soli z 7 łyżek, pół łyżeczki cukru oraz szczypcie kwasku cytrynowego.

Do każdego słoika wlej tyle zimnej wody, by zakryła wszystkie składniki.

Każdy słoik dobrze zakręć.

W dużym garnku na dnie ułóż ściereczkę. Ułóż zakręcone słoiki nakrętkami do góry tak, by miały między sobą odstępy. Słoiki nie mogą się dotykać podczas gotowania. Dodaj wody w ilości 1/3 wysokości słoików. Zagotuj.

Gotuj tak wszystko na niewielkim ogniu przez godzinę. Po godzinie przestań gotować i w ten sposób ostudź słoiki - nie trzeba ich wyciągać.

Po 24 godzinach zobacz, czy nakrętki się zassały (są wklęsłe). Gdyby jakiś nie był zassany zrób z nim to co wcześniej z resztą.

Garnek z wodą i słoikami (zassanymi) ponownie zagotuj. Teraz gotuj 45 minut w ten sam sposób jak poprzednio. Ponownie zostaw do ostygnięcia. Gotowe.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Fasolka szparagowa w słoikach

Fasolka szparagowa – cenna roślina

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Wyróżnia się zieloną i żółtą fasolkę. Fasolka szparagowa to jest niedojrzała fasola. W niej nie wytworzyły się jeszcze nasiona. Jest produktem roślinnym, który najbardziej kojarzy się z latem. Wtedy właśnie jest jej sezon. Różnica między żółtą a zieloną fasolką jest niewielka. Zielona jest bardziej aromatyczna w smaku. Żółta natomiast jest delikatniejsza. Pod względem wartości odżywczych są podobne. Nie jest to bardzo istotne pod względem kulinarnym, którą wybierzesz.

Należy wiedzieć, że strączkowa roślina może być jedzona wyłącznie po obróbce termicznej. Fasola jedzona na surowo może zaszkodzić zdrowiu poprzez zawartość w niej substancji o toksycznym działaniu. Dopiero w momencie, gdy jest ona ugotowana można mieć pewność, że toksalbumina nie jest obecna w roślinie. Warto włączyć fasolkę do swojej diety, ponieważ jest bardzo odżywczym warzywem. Jest źródłem błonnika i potrzebnych do życia składników mineralnych oraz witamin. Zawiera niewiele kilokalorii. Zaletą jest też to, że jej indeks glikemiczny zalicza się do niskiego. Tak jak nasiona roślin strączkowych, fasola zawiera węglowodany złożone. Jest to roślina, która syci oraz nie wywołuje gwałtownego wyrzutu insuliny i glukozy do krwioobiegu. Jedzenie jej niesie za sobą wspaniałe efekty, które poprawiają stan zdrowia. Wpływa na wiele aspektów zdrowotnych, jeśli posiłki są odpowiednio zbilansowane. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ciecierzycę po bretońsku?

Jak gotować fasolkę szparagową?

Przyrządzenie fasoli szparagowej jest bardzo proste. Nie potrzeba zbyt wielu przypraw do przepisów, które opierają się o fasolkę szparagową. Jest prostym składnikiem, który nie wymaga szczególnych dodatków. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, ale eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane. Najlepiej do fasolki pasuje sól i pieprz, w zależności od przepisu.

Żółta i zielona fasolka szparagowa jest to roślina strączkowa, która należy do ciężkostrawnych. Mimo tego istnieje sposób, który może obniżyć strawność fasolki. By zielona lub żółta fasolka była lepiej trawiona, gotowanie powinno być przeprowadzane bez przykrywki przez 10-15 minut. Później można ją przykryć, ale nie jest to konieczne. Gotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego jest to roślina, którą chętnie się przygotowuje.

Przed ugotowaniem fasolkę trzeba specjalnie przygotować. Z każdego strączka odcina się końcówki – minimalnie. Może to wydawać się żmudnym i męczącym zajęciem. Gdyby fasolka zawierała włókna – usuń je. W razie długich strączków – przekrój je na pół, jeśli chcesz. Obraną fasolkę płucze się bardzo dokładnie w wodzie. Fasolki strączkowej nie trzeba moczyć wcześniej w wodzie. Można od razu ją ugotować. Czas gotowania wynosi około 15 lub 20 minut. Do gotowania możesz dodać sól lub/i cukier. Fasola powinna być miękka i smaczna.

Jak smacznie przyrządzić fasolkę szparagową?

Sposoby, na jakie można zrobić żółtą lub zieloną fasolkę są przeróżne. Najprościej i najszybciej robi się zdecydowanie przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą. Gotowana bez żadnych dodatków idealnie pasuje do wiosennego obiadu. Często tę roślinę się marynuje i konserwuje lub kisi. To jest genialny trik na przedłużenie daty na spożycie przetworów warzywnych. Robienie przetworów na zimę (marynowanych, kiszonych itp.) poza tym jest bardzo smacznym rozwiązaniem, które można wykorzystać na wiele sposobów. Są one fajnym urozmaiceniem diety pod względem smakowym.

Bardzo dobra jest zupa fasolowa. Zupa z zielonej fasolki lub zupa fasolowa tradycyjna to znany sposób na przepis z wykorzystaniem fasolki. Zupę fasolową (czy to zupę fasolową tradycyjną czy zupę z zielonej fasolki) robi się szybko i łatwo. Sałatka z fasolą należy do ciekawych rozwiązań. Można zrobić na wiele różnych sposobów smaczną sałatkę z fasolą. Spróbuj ugotować którąś potrawę – będzie pysznie i prosto. Zupa fasolowa taka jak zupa fasolowa tradycyjna lub zupa z zielonej fasolki to dobry przepis na obiad. Sałatka z fasolą również jest godna polecenia. Polecam te przepisy, bo są bardzo dobre, zdrowe i łatwe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto