Fasolka szparagowa na 3 sposoby. Oto najsmaczniejsze przepisy
Z sezonem letnim często kojarzy się fasolka szparagowa. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić fasolkę szparagową, przedstawiam trzy najpyszniejsze przepisy na przygotowanie tej rośliny. Polecam gorąco przepis na sałatkę z fasolki szparagowej. Łatwa i kolorowa, dietetyczna sałatka jest bardzo fajną potrawą dla osób, które cenią sobie zdrowie. Przekąskę z maślaną bułką tartą kojarzy wiele osób. Jeśli jej nie znasz, powinieneś to nadrobić – jest to pyszna potrawa lub dodatek do dań. Fasolkę szparagową można także zakonserwować. Skorzystaj z sezonu na nią i zamarynuj fasolkę. Ciesz się fasolką szparagową jeszcze długo po zrobieniu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.
Sałatka z fasolki szparagowej
Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo korzyści zdrowotnych. Sałatka jest prostą do zrobienia potrawą. Pyszny, lekko słodki sos idealnie komponuje się z warzywami, serem mozzarella oraz prażonym słonecznikiem. Takie danie nie dość, że jest dietetyczne, to także smakuje naprawdę wspaniale. Zaręczam, że takie połączenie składników sałatki sprawia, że jest to bardzo dobra sałatka, która będzie fajną potrawą w jadłospisie. Do sałatki podawaj podgrzewany chlebek w formie tostów.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis jest znakomitym daniem, które każdy musi poznać. Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z okresem wiosenno-letnim, kiedy to fasolka szparagowa ma swój czas na zbiory. Wykorzystaj ten czas i przygotuj tą banalną w wykonaniu potrawę. Uwielbiają ją także dzieciaki. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również jest chętnie jedzona.
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon na nią się zakończy. Przygotowanie fasolki nie jest szczególnie pracochłonne, jednakże potrzeba większej ilości czasu na samą pasteryzację. Jednego dnia fasolkę pasteryzuje się przez godzinę. Następnego dnia wekowanie trwa 45 minut. Potrzebujesz do zrobienia tego przepisu słoików o pojemności 500 ml w liczbie siedmiu sztuk. Słoiki powinny być czyste i wyparzone, a nakrętki niezardzewiałe.
Fasolka szparagowa – cenna roślina
Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Wyróżnia się zieloną i żółtą fasolkę. Fasolka szparagowa to jest niedojrzała fasola. W niej nie wytworzyły się jeszcze nasiona. Jest produktem roślinnym, który najbardziej kojarzy się z latem. Wtedy właśnie jest jej sezon. Różnica między żółtą a zieloną fasolką jest niewielka. Zielona jest bardziej aromatyczna w smaku. Żółta natomiast jest delikatniejsza. Pod względem wartości odżywczych są podobne. Nie jest to bardzo istotne pod względem kulinarnym, którą wybierzesz.
Należy wiedzieć, że strączkowa roślina może być jedzona wyłącznie po obróbce termicznej. Fasola jedzona na surowo może zaszkodzić zdrowiu poprzez zawartość w niej substancji o toksycznym działaniu. Dopiero w momencie, gdy jest ona ugotowana można mieć pewność, że toksalbumina nie jest obecna w roślinie. Warto włączyć fasolkę do swojej diety, ponieważ jest bardzo odżywczym warzywem. Jest źródłem błonnika i potrzebnych do życia składników mineralnych oraz witamin. Zawiera niewiele kilokalorii. Zaletą jest też to, że jej indeks glikemiczny zalicza się do niskiego. Tak jak nasiona roślin strączkowych, fasola zawiera węglowodany złożone. Jest to roślina, która syci oraz nie wywołuje gwałtownego wyrzutu insuliny i glukozy do krwioobiegu. Jedzenie jej niesie za sobą wspaniałe efekty, które poprawiają stan zdrowia. Wpływa na wiele aspektów zdrowotnych, jeśli posiłki są odpowiednio zbilansowane. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ciecierzycę po bretońsku?
Jak gotować fasolkę szparagową?
Przyrządzenie fasoli szparagowej jest bardzo proste. Nie potrzeba zbyt wielu przypraw do przepisów, które opierają się o fasolkę szparagową. Jest prostym składnikiem, który nie wymaga szczególnych dodatków. Najprostsze rozwiązania są najlepsze, ale eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane. Najlepiej do fasolki pasuje sól i pieprz, w zależności od przepisu.
Żółta i zielona fasolka szparagowa jest to roślina strączkowa, która należy do ciężkostrawnych. Mimo tego istnieje sposób, który może obniżyć strawność fasolki. By zielona lub żółta fasolka była lepiej trawiona, gotowanie powinno być przeprowadzane bez przykrywki przez 10-15 minut. Później można ją przykryć, ale nie jest to konieczne. Gotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego jest to roślina, którą chętnie się przygotowuje.
Przed ugotowaniem fasolkę trzeba specjalnie przygotować. Z każdego strączka odcina się końcówki – minimalnie. Może to wydawać się żmudnym i męczącym zajęciem. Gdyby fasolka zawierała włókna – usuń je. W razie długich strączków – przekrój je na pół, jeśli chcesz. Obraną fasolkę płucze się bardzo dokładnie w wodzie. Fasolki strączkowej nie trzeba moczyć wcześniej w wodzie. Można od razu ją ugotować. Czas gotowania wynosi około 15 lub 20 minut. Do gotowania możesz dodać sól lub/i cukier. Fasola powinna być miękka i smaczna.
Jak smacznie przyrządzić fasolkę szparagową?
Sposoby, na jakie można zrobić żółtą lub zieloną fasolkę są przeróżne. Najprościej i najszybciej robi się zdecydowanie przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą. Gotowana bez żadnych dodatków idealnie pasuje do wiosennego obiadu. Często tę roślinę się marynuje i konserwuje lub kisi. To jest genialny trik na przedłużenie daty na spożycie przetworów warzywnych. Robienie przetworów na zimę (marynowanych, kiszonych itp.) poza tym jest bardzo smacznym rozwiązaniem, które można wykorzystać na wiele sposobów. Są one fajnym urozmaiceniem diety pod względem smakowym.
Bardzo dobra jest zupa fasolowa. Zupa z zielonej fasolki lub zupa fasolowa tradycyjna to znany sposób na przepis z wykorzystaniem fasolki. Zupę fasolową (czy to zupę fasolową tradycyjną czy zupę z zielonej fasolki) robi się szybko i łatwo. Sałatka z fasolą należy do ciekawych rozwiązań. Można zrobić na wiele różnych sposobów smaczną sałatkę z fasolą. Spróbuj ugotować którąś potrawę – będzie pysznie i prosto. Zupa fasolowa taka jak zupa fasolowa tradycyjna lub zupa z zielonej fasolki to dobry przepis na obiad. Sałatka z fasolą również jest godna polecenia. Polecam te przepisy, bo są bardzo dobre, zdrowe i łatwe.