Fasolka po bretońsku - 5 przepisów na wyjątkowe danie

Fasolka po bretońsku z kiełbaską i sosem pomidorowym w ceramicznej misce, a także najlepsza fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, czyli 5 najciekawszych przepisów na smaczną i wyjątkową fasolę po bretońsku
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Fasolka po bretońsku jest jednym z dań kuchni polskiej. Jest to potrawa jednogarnkowa, która jest bardzo lubiana przez Polaków. Poznaj najlepsze przepisy kulinarne. Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub z karkówką i boczkiem to klasyczne przepisy z pysznym mięsem. Jest także propozycja wegetariańskiej fasoli lub fasolki po bretońsku z szybkowara. Polecam także przepis babci na fasolkę po bretońsku, który jest genialny. Zapraszam do zapoznania się z pięcioma smacznymi i prostymi przepisami.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Ta potrawa jest sycąca i pożywna. Przepis jest daniem jednogarnkowym, który wiele osób lubi. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to najlepsza receptura zawiera składniki łatwo dostępne i niedrogie. Przygotowanie fasolki jest bardzo łatwe. Można zrobić te danie na zapas i zamrozić je lub zawekować. Tak przechowywane danie zapobiegnie marnowaniu jedzenia.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to sycące i pożywne danie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
325 g
Fasolka po bretońsku z kiełbasą

Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku z kiełbasą

  • fasola biała jaś nasiona suche 500 g
  • Boczek wędzony bez kości 250 g
  • Kiełbasa podwawelska 300 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
  • Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)

Przygotowanie fasolki po bretońsku z kiełbasą krok po kroku

Dzień wcześniej fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Wstaw do lodówki i mocz całą noc.

Namoczoną fasolę odcedź z wody. Zalej namoczone nasiona nową, świeżą wodą. Wstaw fasolę oraz 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego do gotowania i gotuj aż fasola będzie miękka - około 60 minut. Sprawdzaj czy nasiona są miękkie. Pierwsze 10 minut gotuj bez przykrycia. Po tym czasie fasolkę można nakryć.

W tym czasie na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę oraz cebulę pokrojoną w pół plastry. Smaż aż mięso się zarumieni. Dodaj mięso po usmażeniu do fasolki, by razem się gotowały. Zostaw tłuszcz z mięsa na patelni - będzie potrzebny do zrobienia zasmażki.

Jak już fasolka będzie miękka dodaj do niej sól oraz pieprz do smaku. Dodaj też łyżkę majeranku.

Na wytopionym tłuszczu z boczku i kiełbasy zrób zasmażkę. Dodaj na patelnię do tłuszczu mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj.

Zasmażkę dodaj do fasolki razem z koncentratem.

Całość gotuj około 5 minut i dopraw jeszcze do smaku. Jeśli trzeba dodaj cukier.

Najlepsza jest na ciepło podana ze świeżym pieczywem.

Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki

Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki po bretońsku. Ten przepis nie zawiera kiełbasy. Jeżeli nie masz czasu na moczenie fasolki, to ten przepis sprawdzi się świetnie. Pyszna karkówka i boczek, cebulka i sos pomidorowy to świetne połączenie. Bardzo sycący przepis, po którym będziesz najedzony na długo po posiłku. Do fasolki po bretońsku podaj świeże pieczywo. Jest to danie, które smakuje najlepiej na gorąco.

Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki

Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki po bretońsku. Ten przepis nie zawiera kiełbasy.
W skrócie
Czas przygotowania
50 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
330 g
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki

Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku z fasoli z puszki

  • fasola konserwowa 400 g
  • Karkówka wieprzowa 300 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 10 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)

Przygotowanie fasolki po bretońsku z fasoli z puszki krok po kroku

Na sitku umieść fasolkę - opłucz ją pod bieżącą wodą.

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a boczek się zarumieni zdejmij go z patelni (do miseczki) i wrzuć na patelnię pokrojoną w większą kostkę karkówkę. Smaż karkówkę na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30-40 minut (aż będzie miękka). Podczas duszenia karkówki uważaj, by się nie spaliła. Możesz dolewać wodę lub domowy bulion - karkówka będzie bardziej soczysta.

Gdy karkówka będzie już miękka dodaj ją (bez tłuszczu i soku) do garnka. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy warzywa się lekko zarumienią dodaj je do karkówki.

Do warzyw i karkówki dodaj przepłukaną fasolkę oraz podsmażony boczek. Zalej wszystko wodą lub bulionem - tak, by całość była zakryta około 5 cm. Dodaj też: sól, pieprz, 4 ziarna oraz 3 liście, chilli oraz łyżkę majeranku. Gotuj wszystkie składniki około 20 minut.

Pod koniec dodaj resztę składników: śmietankę bardzo dokładnie wymieszaj z mąką, by nie było grudek i pomieszaj z koncentratem.

Wszystkie składniki zamieszaj, gotuj jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu (w zależności jaką konsystencję lubisz).

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej jest równie smaczna i odżywcza jak tradycyjna fasolka z dodatkiem mięsa. Jest to najlepszy przepis na tę potrawę bez mięsa. Użyto tutaj tofu wędzonego. Jeśli nie przepadasz za tym produktem, możesz go nie dodawać. Polecam spróbować z nim – może odkryjesz nowy smak? Nie musi być konkretnie tofu wędzone. Smak naturalny będzie równie dobry. W tym przepisie wykorzystuje się dużą ilość przypraw. Przyprawy grają tutaj ogromną rolę. Warto zaopatrzyć się w paprykę wędzoną, która daje świetny smak i aromat całej potrawie.

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej jest równie smaczna i odżywcza jak tradycyjna fasolka z dodatkiem mięsa. Jest to najlepszy przepis na fasolkę bez mięsa.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
375 g
Wegetariańska fasolka po bretońsku

Lista składników do przygotowania wegetariańskiej fasolki po bretońsku

  • fasola konserwowa 400 g
  • Tofu wzbogacane wapniem 180 g (1 opakowanie)
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Cebula czerwona 150 g
  • Czosnek 10 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g

Przygotowanie wegetariańskiej fasolki po bretońsku krok po kroku

Na sicie umieść fasolę. Przelej ją zimną wodą. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej na patelni. Tofu pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż tofu z łyżeczką papryki wędzonej przez kilka minut.

Dodaj do tofu przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Do warzyw i tofu dodaj też przyprawy: sól i pieprz do smaku, odrobinę ostrej papryki, paprykę słodką, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki kminku oraz 4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Podsmaż razem z odrobiną wody albo warzywnego bulionu przez parę minut.

Dodaj przecier pomidorowy na patelnię i podsmaż przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia.

Do większego garnka dodaj sos z patelni, fasolkę, łyżkę sosu sojowego oraz bulion lub wodę (około szklanki - dostosuj ilość do swoich preferencji). Gotuj wszystko około 20 minut.

Nakładaj do miseczki i podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Fasolka po bretońsku z szybkowara

W szybkowarze można zrobić fasolkę po bretońsku nawet dwa lub trzy razy szybciej, niż gotując ją w zwykłym garnku. Idealna propozycja, jeśli masz bardzo mało czasu na gotowanie. Przygotuj tę pyszną fasolkę z szybkowara w niecałe 20 minut (nie wliczając czasu moczenia fasoli). Składniki są proste i tanie, a wykonanie bardzo proste. Pyszna w smaku i szybka w wykonaniu potrawa, to świetne rozwiązanie dla osób zabieganych. Podawaj fasolkę z pieczywem.

Fasolka po bretońsku z szybkowara

W szybkowarze można zrobić fasolkę po bretońsku nawet dwa lub trzy razy szybciej niż gotując na w zwykłym garnku. Idealna propozycja jeśli masz bardzo mało czasu na gotowanie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
330 g
Fasolka po bretońsku z szybkowara

Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku z szybkowara

  • fasola biała jaś nasiona suche 500 g
  • Kiełbasa podwawelska 250 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 10 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
  • Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane 20 g

Przygotowanie fasolki po bretońsku z szybkowara krok po kroku

Przed przystąpieniem do zrobienia przepisu namocz fasolę 10 godzin przed gotowaniem (w zimnej wodzie).

Po 10 godzinach odlej wodę z fasoli. Dodaj ją do szybkowara i zalej świeżą, zimną wodą (około 5 cm ponad poziom fasolki).

Pokrywę szybkowara należy zamknąć. Gotuj całość około 20 minut od tej pory, gdy został osiągnięty maksymalny poziom ciśnienia.

Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz kiełbasę. Podsmaż kilka minut do zarumienienia.

W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż parę minut.

Do mięsa i cebuli dodaj koncentrat. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.

Zawartość patelni dodaj do ugotowanej fasolki i przypraw. Gotuj jeszcze chwilę całość.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż chwilę i zrób zasmażkę. Zasmażkę dodaj do fasolki i wymieszaj całość.

Fasolka po bretońsku przepis babci

Dobry, aromatyczny przepis na fasolę po bretońsku z przepisu babci. W ten sposób nasze babcie przygotowywały kiedyś fasolkę po bretońsku – jak wiadomo u babci najsmaczniej. Proste przyprawy i proste składniki – tym się charakteryzuje ten przepis. Do potrawy przygotowuje się zasmażkę składającą się z mąki i masła. Zasmażka zagęszcza danie i daje maślany smak. Jest to świetny sposób naszych babć na łatwą fasolkę po bretońsku pełną pysznego smaku. Tradycyjnie najlepiej smakuje podawana na gorąco razem ze świeżym pieczywem.

Fasolka po bretońsku przepis babci

Dobry, aromatyczny przepis na fasolę po bretońsku z przepisu babci. W ten sposób nasze babcie przygotowywały kiedyś fasolkę po bretońsku – jak wiadomo u babci najsmaczniej.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
380 g
Fasolka po bretońsku przepis babci

Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku przepis babci

  • fasola biała jaś nasiona suche 200 g
  • Marchewka 120 g (2 sztuki)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Pietruszka 50 g
  • Kiełbasa podwawelska 350 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
  • Masło 10 g
  • Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy 10 ml

Przygotowanie fasolki po bretońsku przepis babci krok po kroku

Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć. Zalej fasolę wodą i mocz 10 godzin w lodówce. Na drugi dzień odlej wodę i zacznij gotować fasolkę w świeżej wodzie przez około godzinę.

Razem z fasolką gotuj pokrojoną w pół plasterki marchewkę. Dodaj też po 3 sztuki liścia i ziela. Fasolka i marchewka mają być miękkie.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, w ćwierć plastry kiełbasę i pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Podsmażaj wszystko do zarumienienia składników.

Dodaj do ugotowanej fasolki z marchewką zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw wszystko. Zagotuj.

Na patelni rozgrzej masło i usmaż mąkę. Dodaj ją razem z koncentratem do całej potrawy. Wymieszaj i dopraw ostatecznie.

Gotuj aż całość się zagotuje.

Fasolka po bretońsku – pyszny przepis kulinarny kuchni polskiej

Kuchnia polska kojarzy się między innymi z pyszną fasolą po bretońsku. Jest to danie, które zalicza się do potraw jednogarnkowych. Składa się ona standardowo z fasoli jaś, warzyw (marchewki, cebuli, czosnku, papryki), pomidorów (w postaci przecieru lub koncentratu) oraz mięsa. Ważną rolę stanowią przyprawy. Do fasoli dodaje się sporo przypraw, by danie było bardzo wyraziste w smaku. Najbardziej znane przyprawy to: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Przepisy kulinarne na fasolę po bretońsku są łatwe i w miarę szybkie do zrobienia, jeśli używasz fasolki z puszki. Inaczej ma się sprawa, jeśli posiadasz surowe nasiona fasoli. Suche nasiona fasoli jaś należy namoczyć w zimnej wodzie. Dopiero po wymoczeniu fasoli można przygotować fasolkę po bretońsku. Sam czas gotowania fasoli jaś namaczanej wcześniej jest dłuższy niż w przypadku fasolki konserwowanej. By uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli, poleca się, by wodę z moczenia wylać i na niej nie gotować. Moczoną fasolę powinno gotować się w wodzie świeżej. Czas moczenia powinien wynosić maksymalnie 12 godzin. Przez pierwsze 10 minut należy gotować fasolę bez przykrywki, a po tym czasie fasolę gotuje się około 60 minut pod przykrywką (może być i dłużej – należy sprawdzać nasiona, czy są miękkie). Fasolka konserwowa potrzebuje maksymalnie 20 minut gotowania.

Fasolka jest najlepsza w smaku, jeśli jakiś czas postoi w lodówce. Gdy fasolka ma czas, wtedy przejdzie smakiem wszystkich składników i przypraw. Jest bardziej wyrazista i smakowita na drugi dzień, gdy się przegryzie. Jest to rodzaj dania, które je się na gorąco – w ten sposób jest najpyszniejsza. Jako dodatek do fasolki podaje się świeże pieczywo. Takim sposobem powstaje tradycyjny, polski przysmak. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ciecierzycę po bretońsku?

Dietetyczna fasolka po bretońsku – jak odchudzić przepis?

Fasolka po bretońsku jest potrawą sycącą i zawiera wiele wartości odżywczych. Zgodnie z kuchnią polską fasolka po bretońsku jest daniem wysokoenergetycznym, ponieważ wiele osób robi fasolkę na tłustym mięsie. Kiełbasa, boczek, karkówka, żeberka czy łopatka to dobre mięso do zrobienia fasoli. Są to jednak wysokokaloryczne składniki z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (w nadmiarze szkodliwych dla zdrowia – tak jak każdy produkt). Jeśli chce się odchudzić danie, to warto wykorzystać inny rodzaj mięsa, taki jak między innymi chudy drób. W wersji bezmięsnej idealnie sprawdzi się tofu. Produkty pochodzenia zwierzęcego można pominąć i przygotować przepis całkowicie wegetariański lub wegański. Sama fasola zawiera dużą ilość białka i jest zdrowym składnikiem diety dla osób zdrowych, tolerujących nasiona roślin strączkowych. Osoby mające problemy po spożyciu nasion roślin strączkowych powinny uważać z ilością tej potrawy, ponieważ jest ciężkostrawna. Może powodować problemy gastryczne, takie jak wzdęcia, bóle brzucha lub gazy.

Lubisz placki ziemniaczane z pieczarkami lub placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Placki ziemniaczane z pieczarkami albo placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to ciekawy pomysł na dobry obiad. Plackami ziemniaczanymi z pieczarkami lub plackami ziemniaczanymi z sosem pieczarkowym urozmaicisz swoje codzienne menu.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto