Fasolka
po bretońsku jest jednym z dań kuchni polskiej. Jest to potrawa jednogarnkowa,
która jest bardzo lubiana przez Polaków. Poznaj najlepsze przepisy kulinarne.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub z karkówką i boczkiem to klasyczne przepisy
z pysznym mięsem. Jest także propozycja wegetariańskiej fasoli lub fasolki po
bretońsku z szybkowara. Polecam także przepis babci na fasolkę po bretońsku,
który jest genialny. Zapraszam do zapoznania się z pięcioma smacznymi i
prostymi przepisami.
Fasolka po bretońsku, czyli 5 najciekawszych przepisów na smaczną i wyjątkową fasolę po bretońsku
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Prosty przepis na smaczną fasolkę po
bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Ta potrawa jest sycąca i
pożywna. Przepis jest daniem jednogarnkowym, który wiele osób lubi. Fasolka po
bretońsku z kiełbasą to najlepsza receptura zawiera składniki łatwo dostępne i
niedrogie. Przygotowanie fasolki jest bardzo łatwe. Można zrobić te danie na
zapas i zamrozić je lub zawekować. Tak przechowywane danie zapobiegnie
marnowaniu jedzenia.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to sycące i pożywne danie.
Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku z kiełbasą
fasola biała jaś nasiona suche 500 g
Boczek wędzony bez kości 250 g
Kiełbasa podwawelska 300 g
Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
Przygotowanie fasolki po bretońsku z kiełbasą krok po kroku
Dzień wcześniej fasolę wsyp do miski i zalej zimną wodą. Wstaw do lodówki i mocz całą noc.
Namoczoną fasolę odcedź z wody. Zalej namoczone nasiona nową, świeżą wodą. Wstaw fasolę oraz 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego do gotowania i gotuj aż fasola będzie miękka - około 60 minut. Sprawdzaj czy nasiona są miękkie. Pierwsze 10 minut gotuj bez przykrycia. Po tym czasie fasolkę można nakryć.
W tym czasie na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę oraz cebulę pokrojoną w pół plastry. Smaż aż mięso się zarumieni. Dodaj mięso po usmażeniu do fasolki, by razem się gotowały. Zostaw tłuszcz z mięsa na patelni - będzie potrzebny do zrobienia zasmażki.
Jak już fasolka będzie miękka dodaj do niej sól oraz pieprz do smaku. Dodaj też łyżkę majeranku.
Na wytopionym tłuszczu z boczku i kiełbasy zrób zasmażkę. Dodaj na patelnię do tłuszczu mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Zasmażkę dodaj do fasolki razem z koncentratem.
Całość gotuj około 5 minut i dopraw jeszcze do smaku. Jeśli trzeba dodaj cukier.
Najlepsza jest na ciepło podana ze świeżym pieczywem.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z
puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki
po bretońsku. Ten przepis nie zawiera kiełbasy. Jeżeli nie masz czasu na
moczenie fasolki, to ten przepis sprawdzi się świetnie. Pyszna karkówka i
boczek, cebulka i sos pomidorowy to świetne połączenie. Bardzo sycący przepis,
po którym będziesz najedzony na długo po posiłku. Do fasolki po bretońsku podaj
świeże pieczywo. Jest to danie, które smakuje najlepiej na gorąco.
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki po bretońsku. Ten przepis nie zawiera kiełbasy.
Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku z fasoli z puszki
fasola konserwowa 400 g
Karkówka wieprzowa 300 g
Boczek wędzony bez kości 200 g
Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
Cebula 150 g
Czosnek 10 g
Śmietanka kremowa 30% 50 g
Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
Przygotowanie fasolki po bretońsku z fasoli z puszki krok po kroku
Na sitku umieść fasolkę - opłucz ją pod bieżącą wodą.
Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a boczek się zarumieni zdejmij go z patelni (do miseczki) i wrzuć na patelnię pokrojoną w większą kostkę karkówkę. Smaż karkówkę na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30-40 minut (aż będzie miękka). Podczas duszenia karkówki uważaj, by się nie spaliła. Możesz dolewać wodę lub domowy bulion - karkówka będzie bardziej soczysta.
Gdy karkówka będzie już miękka dodaj ją (bez tłuszczu i soku) do garnka. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy warzywa się lekko zarumienią dodaj je do karkówki.
Do warzyw i karkówki dodaj przepłukaną fasolkę oraz podsmażony boczek. Zalej wszystko wodą lub bulionem - tak, by całość była zakryta około 5 cm. Dodaj też: sól, pieprz, 4 ziarna oraz 3 liście, chilli oraz łyżkę majeranku. Gotuj wszystkie składniki około 20 minut.
Pod koniec dodaj resztę składników: śmietankę bardzo dokładnie wymieszaj z mąką, by nie było grudek i pomieszaj z koncentratem.
Wszystkie składniki zamieszaj, gotuj jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu (w zależności jaką konsystencję lubisz).
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej
jest równie smaczna i odżywcza jak tradycyjna fasolka z dodatkiem mięsa. Jest
to najlepszy przepis na tę potrawę bez mięsa. Użyto tutaj tofu wędzonego. Jeśli
nie przepadasz za tym produktem, możesz go nie dodawać. Polecam spróbować z nim
– może odkryjesz nowy smak? Nie musi być konkretnie tofu wędzone. Smak
naturalny będzie równie dobry. W tym przepisie wykorzystuje się dużą ilość
przypraw. Przyprawy grają tutaj ogromną rolę. Warto zaopatrzyć się w paprykę
wędzoną, która daje świetny smak i aromat całej potrawie.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej jest równie smaczna i odżywcza jak tradycyjna fasolka z dodatkiem mięsa. Jest to najlepszy przepis na fasolkę bez mięsa.
Lista składników do przygotowania wegetariańskiej fasolki po bretońsku
fasola konserwowa 400 g
Tofu wzbogacane wapniem 180 g (1 opakowanie)
Olej rzepakowy 20 ml
Cebula czerwona 150 g
Czosnek 10 g
Przecier pomidorowy bez soli 500 g
Przygotowanie wegetariańskiej fasolki po bretońsku krok po kroku
Na sicie umieść fasolę. Przelej ją zimną wodą. Odstaw na bok.
Rozgrzej olej na patelni. Tofu pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż tofu z łyżeczką papryki wędzonej przez kilka minut.
Dodaj do tofu przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Do warzyw i tofu dodaj też przyprawy: sól i pieprz do smaku, odrobinę ostrej papryki, paprykę słodką, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki kminku oraz 4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Podsmaż razem z odrobiną wody albo warzywnego bulionu przez parę minut.
Dodaj przecier pomidorowy na patelnię i podsmaż przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia.
Do większego garnka dodaj sos z patelni, fasolkę, łyżkę sosu sojowego oraz bulion lub wodę (około szklanki - dostosuj ilość do swoich preferencji). Gotuj wszystko około 20 minut.
Nakładaj do miseczki i podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
W szybkowarze można zrobić fasolkę po
bretońsku nawet dwa lub trzy razy szybciej, niż gotując ją w zwykłym garnku.
Idealna propozycja, jeśli masz bardzo mało czasu na gotowanie. Przygotuj tę
pyszną fasolkę z szybkowara w niecałe 20 minut (nie wliczając czasu moczenia
fasoli). Składniki są proste i tanie, a wykonanie bardzo proste. Pyszna w smaku
i szybka w wykonaniu potrawa, to świetne rozwiązanie dla osób zabieganych.
Podawaj fasolkę z pieczywem.
Fasolka po bretońsku z szybkowara
W szybkowarze można zrobić fasolkę po bretońsku nawet dwa lub trzy razy szybciej niż gotując na w zwykłym garnku. Idealna propozycja jeśli masz bardzo mało czasu na gotowanie.
Dobry, aromatyczny przepis na fasolę po
bretońsku z przepisu babci. W ten sposób nasze babcie przygotowywały kiedyś
fasolkę po bretońsku – jak wiadomo u babci najsmaczniej. Proste przyprawy i
proste składniki – tym się charakteryzuje ten przepis. Do potrawy przygotowuje
się zasmażkę składającą się z mąki i masła. Zasmażka zagęszcza danie i daje
maślany smak. Jest to świetny sposób naszych babć na łatwą fasolkę po bretońsku
pełną pysznego smaku. Tradycyjnie najlepiej smakuje podawana na gorąco razem ze
świeżym pieczywem.
Fasolka po bretońsku przepis babci
Dobry, aromatyczny przepis na fasolę po bretońsku z przepisu babci. W ten sposób nasze babcie przygotowywały kiedyś fasolkę po bretońsku – jak wiadomo u babci najsmaczniej.
Lista składników do przygotowania fasolki po bretońsku przepis babci
fasola biała jaś nasiona suche 200 g
Marchewka 120 g (2 sztuki)
Cebula 200 g (2 sztuki)
Pietruszka 50 g
Kiełbasa podwawelska 350 g
Koncentrat pomidorowy 75 g (3 łyżki)
Masło 10 g
Mąka pszenna typ 500 12 g (1 łyżka)
Olej rzepakowy 10 ml
Przygotowanie fasolki po bretońsku przepis babci krok po kroku
Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć. Zalej fasolę wodą i mocz 10 godzin w lodówce. Na drugi dzień odlej wodę i zacznij gotować fasolkę w świeżej wodzie przez około godzinę.
Razem z fasolką gotuj pokrojoną w pół plasterki marchewkę. Dodaj też po 3 sztuki liścia i ziela. Fasolka i marchewka mają być miękkie.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, w ćwierć plastry kiełbasę i pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Podsmażaj wszystko do zarumienienia składników.
Dodaj do ugotowanej fasolki z marchewką zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw wszystko. Zagotuj.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż mąkę. Dodaj ją razem z koncentratem do całej potrawy. Wymieszaj i dopraw ostatecznie.
Gotuj aż całość się zagotuje.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Fasolka
po bretońsku – pyszny przepis kulinarny kuchni polskiej
Kuchnia polska kojarzy się między innymi z
pyszną fasolą po bretońsku. Jest to danie, które zalicza się do potraw
jednogarnkowych. Składa się ona standardowo z fasoli jaś, warzyw (marchewki,
cebuli, czosnku, papryki), pomidorów (w postaci przecieru lub koncentratu) oraz
mięsa. Ważną rolę stanowią przyprawy. Do fasoli dodaje się sporo przypraw, by
danie było bardzo wyraziste w smaku. Najbardziej znane przyprawy to: sól,
pieprz, majeranek, bazylia, oregano, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Przepisy kulinarne na fasolę po bretońsku są
łatwe i w miarę szybkie do zrobienia, jeśli używasz fasolki z puszki. Inaczej
ma się sprawa, jeśli posiadasz surowe nasiona fasoli. Suche nasiona fasoli jaś
należy namoczyć w zimnej wodzie. Dopiero po wymoczeniu fasoli można przygotować
fasolkę po bretońsku. Sam czas gotowania fasoli jaś namaczanej wcześniej jest
dłuższy niż w przypadku fasolki konserwowanej. By uniknąć wzdęć po zjedzeniu
fasoli, poleca się, by wodę z moczenia wylać i na niej nie gotować. Moczoną fasolę
powinno gotować się w wodzie świeżej. Czas moczenia powinien wynosić
maksymalnie 12 godzin. Przez pierwsze 10 minut należy gotować fasolę bez
przykrywki, a po tym czasie fasolę gotuje się około 60 minut pod przykrywką
(może być i dłużej – należy sprawdzać nasiona, czy są miękkie). Fasolka
konserwowa potrzebuje maksymalnie 20 minut gotowania.
Fasolka jest najlepsza w smaku, jeśli jakiś
czas postoi w lodówce. Gdy fasolka ma czas, wtedy przejdzie smakiem wszystkich
składników i przypraw. Jest bardziej wyrazista i smakowita na drugi dzień, gdy
się przegryzie. Jest to rodzaj dania, które je się na gorąco – w ten sposób
jest najpyszniejsza. Jako dodatek do fasolki podaje się świeże pieczywo. Takim
sposobem powstaje tradycyjny, polski przysmak. A może zainteresuje cię także ten artykuł z
przepisami na ciecierzycę po bretońsku?
Dietetyczna
fasolka po bretońsku – jak odchudzić przepis?
Fasolka po bretońsku jest potrawą sycącą i
zawiera wiele wartości odżywczych. Zgodnie z kuchnią polską fasolka po
bretońsku jest daniem wysokoenergetycznym, ponieważ wiele osób robi fasolkę na
tłustym mięsie. Kiełbasa, boczek, karkówka, żeberka czy łopatka to dobre mięso
do zrobienia fasoli. Są to jednak wysokokaloryczne składniki z wysoką
zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych (w nadmiarze szkodliwych dla zdrowia
– tak jak każdy produkt). Jeśli chce się odchudzić danie, to warto wykorzystać
inny rodzaj mięsa, taki jak między innymi chudy drób. W wersji bezmięsnej
idealnie sprawdzi się tofu. Produkty pochodzenia zwierzęcego można pominąć i
przygotować przepis całkowicie wegetariański lub wegański. Sama fasola zawiera
dużą ilość białka i jest zdrowym składnikiem diety dla osób zdrowych,
tolerujących nasiona roślin strączkowych. Osoby mające problemy po spożyciu
nasion roślin strączkowych powinny uważać z ilością tej potrawy, ponieważ jest
ciężkostrawna. Może powodować problemy gastryczne, takie jak wzdęcia, bóle
brzucha lub gazy.
Lubisz placki ziemniaczane z pieczarkami lub
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Placki ziemniaczane z pieczarkami
albo placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to ciekawy pomysł na dobry obiad.
Plackami ziemniaczanymi z pieczarkami lub plackami ziemniaczanymi z sosem
pieczarkowym urozmaicisz swoje codzienne menu.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 87.3% czytelników artykuł okazał się być pomocny