Drożdżowe oponki z serem z przepisu babci - 3 pyszne receptury

0
4,6/5

Drożdżowe oponki z serem kojarzą się z przepisem babci. Pyszne donaty są bardzo mięciutkie i tak pyszne, jak przepis babci. Poznaj najlepsze przepisy na drożdżowe oponki z serem – tymi serowymi obwarzankami zjadają się duzi i mali. Znajdziesz tutaj przepis na tradycyjne serowe oponki drożdżowe. Przepis na drożdżowe całuski serowe jest genialny – musisz go zrobić. Spróbuj także zrobić drożdżowe pączusie z serka homogenizowanego – to są znakomite, puchate, smażone pączki. Na samą myśl o tych przepisach cieknie ślinka.

Oponki z serem z ciasta drożdżowego na paterze posypane cukrem pudrem, a także najlepsze tradycyjne przepisy
Drożdżowe oponki z serem, czyli najlepsze przepisy od naszych babć - tradycyjne i proste oraz sprawdzone receptury

Drożdżowe oponki z serem

Klasyczny przepis babci na drożdżowe oponki z serem. Obwarzanki są proste do zrobienia. Oponki z serem to fajny przysmak dla dzieciaków. Nie pogardzą nim też starsi. Pychota.

Te oponki z serem zrobisz bez sody. Do zrobienia donatów potrzebne będą drożdże. Donaty są smażone na oleju. Jeśli chcesz smażyć oponki na głębokim tłuszczu, warto dodać do ciasta łyżkę wódki. Nie jest to jednak konieczne. Można oponki także upiec – wtedy ograniczy się ilość tłuszczu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.

Drożdżowe oponki z serem

Klasyczny przepis babci na drożdżowe oponki z serem. Obwarzanki są proste do zrobienia. Oponki z serem to fajny przysmak dla dzieciaków. Nie pogardzą nim też starsi. Pychota.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
70 g
Drożdżowe oponki z serem

Lista składników do przygotowania drożdżowych oponek z serem

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 525 g
  • Ser twarogowy chudy 300 g
  • Mleko 2% 80 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • Cukier 36 g
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 30 g
  • Olej rzepakowy 700 ml

Przygotowanie drożdżowych oponek z serem krok po kroku

Rozpocznij od zrobienia rozczynu. W misce umieść rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 10 minut.

Jajka zmiksuj razem z resztą cukru na pianę.

Twaróg rozdrobnij widelcem lub zblenduj blenderem.

Rozpuść masło.

Do dużej miski dodaj mąkę, ciepłe mleko, cukier z prawdziwą wanilią, szczyptą soli. Dodaj ser, rozpuszczone masło oraz zmiksowane jajka. Dodaj też zaczyn i zacznij ugniatać ciasto. Gdyby była potrzeba można dodać odrobinę mąki, ale gdy się doda za dużo wtedy oponki będą twarde.

Ugniecione ciasto wyłóż do miski (najlepiej podsypać ją mąką). Przykryj ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce. Odczekaj 2 godziny aż ciasto urośnie.

Gdy miną 2 godziny ciasto chwilę zagnieć na stolnicy podsypanej mąką.

Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą na grubość 1 centymetra i kształt koła.

Z ciasta wykrawaj za pomocą kubka kółka. W każdym kółku na środku wykrawaj malutką zakrętką (na przykład po wodzie) malutkie kółka tworząc donaty. Ułóż obwarzanki na tacy podsypanej mąką i zostaw na 15 minut. Nie jest to jednak niezbędne.

Olej rozgrzej. Smaż na gorącym oleju oponki. Uważaj, by ich nie spalić. Gdy moc palnika jest zbyt wysoka oponki mogą się spiec, a w środku być surowe. Z kolei za mały ogień sprawi, że oponki strasznie nasiąkną tłuszczem.

Rumiane oponki po około maksymalnie 5 minutach smażenia wykładaj na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Oponki posyp cukrem pudrem i jedz jeszcze ciepłe.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Drożdżowe oponki z serem

Drożdżowe całuski serowe z jagodami

Krucho-drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, pieczone ciasteczka.

Te ciasteczka są cudowne. Najlepsze w nich jest to, że nie trzeba tutaj czekać, aż ciasto wyrośnie. Można je od razu kształtować w malutkie ciasteczko. Te ciasteczka wymagają jednak chwili na zrobienie całusków – robi się je podobnie do pierogów, z tą różnicą, że brzegi całusków nie są sklejane. Posyp cukrem pudrem i spróbuj, jakie są pyszne.

Drożdżowe całuski serowe z jagodami

Drożdżowe całuski to znakomite ciasteczka drożdżowe z nadzieniem owocowym. Mają świetny wygląd malutkich ust, przez co wyglądają uroczo. To są pyszne, pieczone ciasteczka.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
60 g
Drożdżowe całuski serowe z jagodami

Lista składników do przygotowania drożdżowych całusków serowych z jagodami

  • Jagody 250 g
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 350 g
  • drożdże suche 5 g
  • Cukier 12 g
  • Serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • Masło 200 g
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie drożdżowych całusków serowych z jagodami krok po kroku

Na początku należy zrobić ciasto. Mąkę, drożdże, cukier, serek, miękkie masło oraz jajko zagnieć na ciasto. To ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk.

Ciasto od razu po zagnieceniu rozwałkuj cienko (na maksymalnie 1 centymetr grubości). Wytnij niewielkie kółeczka (wielkość może być dowolna, np. 5-7 cm). Należy pamiętać, że te ciasteczka są nadziewane i powinno być miejsce na owoce.

Na każde kółko wyłóż na środek jagody. Złóż je jak pierogi, ale nie sklejaj brzegów.

Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ciasteczka od razu w 210 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Posyp cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Drożdżowe całuski serowe z jagodami

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź, jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.

Te pączki serowe są zrobione z masłem. Pączki na maśle mają pyszny maślany posmak. Są znakomite. Ciasto wymaga wyrastania, są smażone na smalcu. By zmniejszyć ilość tłuszczu, pączki z powodzeniem można upiec w piekarniku. Polecam do nich pyszną polewę czekoladową, którą z łatwością zrobisz sam. Pączki można nadziać ulubionym kremem, dżemem lub bitą śmietaną - do wyboru, do koloru.

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
70 g
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Lista składników do przygotowania drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 300 g
  • drożdże świeże 25 g
  • Serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • Żółtko jajka 80 szt. (4 sztuki)
  • Cukier 55 g
  • Cukier wanilinowy 4 g
  • Masło 50 g
  • Smalec 500 g

Przygotowanie drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym krok po kroku

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozkrusz i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj aż powstanie płyn.

Rozpuść masło i następnie ostudź je.

Resztę cukru oraz cukier waniliowy zmiksuj w dużej misce na gładką masę razem z żółtkami.

D żółtek z cukrem dodaj mąkę. Wlej serek, drożdże, odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło i znowu zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Przykryj je ściereczką.

Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż podrośnięte ciasto i wałkiem rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra.

Za pomocą kubka wykrój kółka.

Ułóż wykrojone kółka w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Smalec rozgrzej. Smaż kilka pączków z obu stron po 3 minuty. Nie może być zbyt duży ogień, bo ciasto może być surowe.

Usmażone pączki ułóż na talerzu na ręczniku papierowym.

Posyp przestudzone pączki cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Drożdżowe oponki z serem – Jak zrobić pyszne wypieki?

Oponki, obwarzanki, pączki, całuski… Te drożdżowe specjały można zrobić z twarogiem. Jeśli robisz wypieki drożdżowe z twarogiem, po pierwsze powstaje łagodny smak ciasta, a po drugie powstaje super konsystencja. Ciasto drożdżowe na twarogu wykonuje się oczywiście bez sody. Każdy przepis na drożdżowe wypieki będzie bez sody. By ciasto drożdżowe nie nabierało podczas smażenia takiej ilości tłuszczu, do ciasta należy dodać jedną lub dwie łyżki wódki lub spirytusu. Ten zabieg pomaga zahamować wchłanianie zbyt dużej ilości tłuszczu. Przepisy na drożdżowe oponki z serem i inne ciasteczka tego typu wymagają posiadania wałka i stolnicy.

Drożdżowe oponki z serem – czy da się je zrobić w zdrowszej wersji?

Drożdżowe wypieki nie należą do wyrobów niskokalorycznych. Wykorzystuje się w nich mąkę pszenną i cukier, ponieważ na takich produktach ciasto drożdżowe wychodzi najlepiej. Ponadto często smaży się je na smalcu lub ogromnej ilości oleju. Gdy podejmuje się próby wykonania ciasta drożdżowego w zdrowszej wersji, często kończą się one fiaskiem. Ciasto drożdżowe zrobione na mące pełnoziarnistej i bez dodatku cukru jest ciężkie i twarde. Można próbować mieszać mąki. Dobrze sprawdza się połączenie mąki owsianej z mąką pszenną pełnoziarnistą o typie maksymalnie 720. Zawsze jest to wyższa zawartość składników mineralnych niż w mące typu 450.

By odchudzić przepis, warto ciasteczka upiec, a nie smażyć na głębokim oleju. Kolejnym sposobem jest zamiana cukru na zamienniki cukru: erytrytol, ksylitol, stewię, słodzik.

Lepiej jest jednak wykonać swoją wersję domową drożdżowych wypieków chociażby nawet z użyciem mąki pszennej lub pomieszanych oraz z odrobiny cukru (wcale dużo go nie potrzeba, by drożdże ruszyły, a resztę można dosłodzić erytrytolem) niż kupować marketowe wypieki, które zawierają mnóstwo niepotrzebnych dodatków.

Jeśli preferujesz słodkości, koniecznie zrób przepis na sernik na zimno z mascarpone oraz ciasto z musem truskawkowym. Sernik na zimno z mascarpone jest przepyszne i nie wymaga obróbki termicznej. Ciasto z musem truskawkowym to niebo w gębie. Jeśli lubisz serniki na zimno z mascarpone oraz ciasta z musem truskawkowym to te propozycje będą wyśmienite.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto