Doskonałe śledzie po kaszubsku - 3 sprawdzone przepisy

0
4.4/5

Śledzie po kaszubsku to znakomity przysmak. Pyszna sałatka śledziowa z pomidorowym sosem to danie warte przygotowania. Spróbuj przepisu na śledzie z terenów Kaszub w tradycyjnej odsłonie. Śledzie po giżycku to propozycja na inną wersję śledzi po kaszubsku. Warto także zrobić śledzie po cygańsku. Każdy przepis jest bardzo smaczny, prosty i szybki do przygotowania. Polecam na Wigilię, święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc i nie tylko na święta. Jest to pyszne danie na zimno, które sprawdzi się jako znakomita przystawka podczas spotkań rodzinnych i w codziennym jadłospisie.

Śledzie po kaszubsku na talerzyku z dodatkiem sosu pomidorowego, a także sprawdzone i pyszne przepisy
Śledzie po kaszubsku krok po kroku, czyli najlepsze, najsmaczniejsze i szybkie przepisy na wyśmienite tradycyjne śledzie

Śledzie po kaszubsku

Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami to propozycja warta wypróbowania, a Idealne śledzie kaszubskie to nie tylko danie wigilijne. Śledzie po kaszubsku to filety śledziowe zanurzone w pysznym, pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych śliwek. Śliwki nadają lekko słodkawy smak, który fajnie kontrastuje z wytrawnym smakiem składników.

Do zrobienia przepisu wymagane są takie przyprawy jak: gorczyca, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dzięki temu robi się pyszny smak sosu opartego o sporą ilość cebuli. Podawaj śledzie po kaszubsku ze świeżym chlebem.

Śledzie po kaszubsku

Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami.
0 Wasza ocena:
4,6/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
190 g
Śledzie po kaszubsku

Lista składników do przygotowania śledzi po kaszubsku

  • Śledź filet 500 g
  • Cebula 300 g
  • Śliwki suszone 50 g
  • Koncentrat pomidorowy 200 g
  • Cukier 12 g
  • Olej rzepakowy 80 ml

Przygotowanie śledzi po kaszubsku krok po kroku

Śledzie namocz, by zniwelować zbyt słony smak. Trwa to od 1 do 2 godzin, w zależności od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać.

Odlej wodę, śledzie pokrój w niewielkie kawałki.

Podczas moczenia śledzi można zająć się przygotowaniem sosu.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i przesmaż ją przez około 5 minut. Dodaj do podsmażonej lekko cebuli koncentrat, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie, 5 łyżek octu, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Śliwki pokrój w niewielkie kawałki i również dodaj do cebuli. Duś wszystko przez około 10 minut. Ostudź.

Do ostudzonego sosu dodaj pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszaj.

Podawaj sałatkę najlepiej na drugi dzień razem z pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po giżycku

Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami i warzywami jest przepyszny. Przepis na śledzie po giżycku zawiera dodatek papryki marynowanej, która jest znakomita w tym połączeniu. Pyszna potrawa wigilijna, bez której nie ma świąt. Śledzie po giżycku są bardzo dobre na wigilię.

Śledzie po giżycku są otulone więc sosem zrobionym z ketchupu, który ma smak lekko paprykowy. Ten przepis robi się bez użycia liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Zamiast tego super smakują zioła prowansalskie. Dobry dodatek to świeże, chrupiące pieczywo.

Zamienić paprykę na konserwową

Śledzie po giżycku

Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami i warzywami jest przepyszny.
0 Wasza ocena:
4,8/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
220 g
Śledzie po giżycku

Lista składników do przygotowania śledzi po giżycku

  • Śledź filet 500 g
  • Cebula 200 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 150 g
  • Olej rzepakowy 215 ml (1 szklanka)
  • Ketchup 120 g (1/2 szklanki)
  • Cukier 6 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie śledzi po giżycku krok po kroku

Jeżeli filety wymagają moczenia - mocz je w zimnej wodzie tak długo jak będzie potrzeba (zazwyczaj od 1 do 3 godzin).

Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w kostkę lub w plastry. Dodaj do cebuli cukier oraz zalej olejem, wymieszaj i zostaw na 20 minut.

Ocet (1/2 szklanki - nie trzeba od razu dodawać całego, możesz stopniowo sprawdzaj smak na bieżąco) wymieszaj z ketchupem.

Pokrój paprykę w małą kosteczkę i dodaj do octu i ketchupu. Wymieszaj

Paprykę, ocet i ketchup dodaj do cebuli po upłynięciu tych 20 minut. Przypraw: łyżeczka ziół, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj.

Śledzie pokrój w skośne paski o szerokości 2 centymetrów. Dodaj śledzie do sosu i wymieszaj.

Odstaw sałatkę na minimum całą noc do lodówki.

Podawaj sałatkę ze świeżym pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po giżycku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami i cebulką tworzą pyszne połączenie. Śledzie po cygańsku są to filety śledziowe w sosie musztardowo-pomidorowym z akcentem papryki.

Śledzie po cygańsku robione są z cebulką i ogórkami konserwowanymi. Pyszny smak, który łączy słodką nutę cukru i słony smak wytrawnych składników. Wyśmienicie smakuje razem z pyszną bagietką. Jest prostym i szybkim przepisem do zrobienia, a dodatkowo bardzo smacznym. Na wigilii ten przepis koniecznie powinien się pojawić.

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami i cebulką tworzą pyszne połączenie.
0 Wasza ocena:
4,5/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
240 g
Śledzie po cygańsku

Lista składników do przygotowania śledzi po cygańsku

  • Śledź filet 800 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • Cebula 300 g
  • Ketchup 130 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Musztarda 40 g
  • Cukier 6 g

Przygotowanie śledzi po cygańsku krok po kroku

Jeżeli trzeba namocz śledzie.

Śledzie pokrój w podłużne paski o szerokości około 3 centymetry.

Ogórki pokrój w niewielką kostkę.

Obraną i umytą cebulę pokrój w kostkę.

Wymieszaj śledzie z warzywami.

Dodaj do śledzi i warzyw ketchup, musztardę, olej, cukier, pół łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki.

Odstaw na minimum kilka godzin do lodówki i podawaj z pieczywem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po cygańsku

Śledź po kaszubsku – tradycyjne Polskie danie

Przepisy kulinarne na śledzie po kaszubsku zgodnie z nazwą powstały na Kaszubach. Śledzie po kaszubsku serwowane są nie tylko w święta, ale też na imprezach. Wiele osób określa śledzie kaszubskie jako danie wigilijne. Jest to też pyszna propozycja na codzienny posiłek. To rodzaj dania, które je się na zimno. Jest wyśmienitą propozycją na przystawkę. Filety śledziowe po kaszubsku można podawać na kilka sposobów. Jeden z nich to podanie koreczków. Innym jest zrobienie sałatki i wymieszanie ryby razem z sosem. Jeszcze innym sposobem jest przykrycie ryby sosem i niewymieszanie ich razem.
Śledzie po kaszubsku określa się potrawą, która ma kilka odmian. Jedną z nich są śledzie po cygańsku. Kolejną – śledzie po giżycku. Te przepisy na śledzie po kaszubsku nieco się od siebie różnią, jednak różnice nie są duże. Główne różnice to składniki sosu. Śledzie po kaszubsku to sos oparty tylko o pomidory. Śledzie po giżycku są podobne, ale różnią je od śledzi kaszubskich przyprawy. Poza innymi przyprawami dodaje się do śledzi po giżycku marynowaną paprykę. Śledzie po cygańsku natomiast w sosie mają dodatek musztardy.

Wszystkie te dania są bardzo dobre i naprawdę warto je zrobić. Przepisy kulinarne na śledzie po kaszubsku są wyśmienite w połączeniu ze świeżym pieczywem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na śledzie w śmietanie z cebulą.

Śledzie po kaszubsku - jak robi się śledzie kaszubskie?

Zacznijmy od najważniejszej kwestii – śledzie. Wybór dobrego śledzia jest ważny. Można nabyć dwa rodzaje filetów śledziowych. Filety śledziowe, które są bardzo słone i t, których poziom słonego smaku nie wymaga moczenia. Niektóre filety śledziowe – te bardzo słone - wymagają moczenia. Filety śledziowe moczy się więc w zimnej wodzie po to, by zniwelować zbyt słony smak. Zazwyczaj wystarczy moczyć filety około jedną do dwóch godzin. Podczas moczenia trzeba wymienić wodę przynajmniej raz. Kontroluj stopień słonego smaku, ponieważ jeżeli filety śledziowe są zbyt długo moczone, mogą stracić smak.

Śledzie kaszubskie tradycyjne to są śledzie w sosie pomidorowym. Tak jak wyżej opisano, wykonuje się też sos w trochę inny sposób. Poprzez sos i dodatki całe danie jest bardzo aromatyczne. Często bywa tak, że osoby, które ogólnie nie przepadają za śledziami, akurat śledzie po kaszubsku lubią. To wynika z tego, że dodatki mają naprawdę bardzo wyrazisty smak, który nieco „zakrywa” smak śledzia.

Materiały sponsorowane
W czym przechowywać żywność?

Sprawdź najczęściej wybierane pojemniki do przechowywania żywności. Dzięki tym pojemnikom jedzenie zachowuje długo świeżość. Pojemniki te są stosunkowo tanie i dobre jakościowo.

Przyprawy w śledziach po kaszubsku odgrywają ważną rolę. Do klasycznych śledzi po kaszubsku dodaje się gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Ocet, sól, pieprz i cukier to podstawowe składniki, które są potrzebne, by zrobić tradycyjne śledzie po kaszubsku. Śledzie po giżycku już gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych nie potrzebują. W zamian za to można dodać paprykę słodką.

Jak to bywa w przypadku sałatek złożonych ze śledzi i innych składników, jest to rodzaj potrawy, która wymaga wcześniejszego przyrządzenia. By śledzie po kaszubsku, po cygańsku lub po giżycku były dobre, trzeba je zostawić na minimum całą noc, by mogły przejść smakami.

Poznaj najlepsze przepisy na śledzie w śmietanie, śledzie w śmietanie z jabłkiem oraz śledzie z suszonymi pomidorami. Śledzie z suszonymi pomidorami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Śledź z suszonymi pomidorami smakuje naprawdę dobrze. Śledzie w śmietanie można wykonać na kilka sposobów, na przykład jako śledź w śmietanie z jabłkiem lub z cebulą. Śledź w śmietanie z jabłkiem to pyszny przepis, który często jest podawany w świąteczny dzień.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 88.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto