Dieta zupowa - opis, zastosowanie, skuteczność, przepisy
Dieta zupowa to sposób odżywiania, w którym głównym elementem jadłospisu są zupy. Dieta oparta na zupach jest coraz popularniejsza w ostatnim czasie, ponieważ traktowana jest jako zdrowa i skuteczna metoda odchudzająca, a także jest bardzo polecana przez wielu celebrytów. Składnikami zup mogą być warzywa, mięso, ryby, produkty zbożowe czy zdrowe tłuszcze. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. Jakie są zasady diety zupowej oraz dla kogo jest ona szczególnie wskazana?
Jeśli szukasz więcej wskazówek i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu dietetyczne przepisy.
Zasady diety zupowej
Na czym polega zdrowa dieta zupowa
Najbardziej znana dieta zupowa to inaczej dieta kapuściana, oparta głównie na jedzeniu kapuśniaku. Jednak aktualnie w skład tego sposobu odżywiania wchodzi o wiele więcej różnorodnych zup. Mogą one zawierać same warzywa, dodatek mięsa lub ryby, mogą występować w formie beztłuszczowej lub posiadać dodatek tłuszczu.
Tradycyjna dieta zupowa trwa do 7 dni i w tym czasie jedynymi potrawami, które jemy w ciągu dnia, są właśnie zupy.
W ciągu dnia zjadamy 5-6 posiłków, które składają się jedynie z zup. Jedna porcja zupy to mniej więcej 250 ml. Istnieje również drugi, mniej rygorystyczny rodzaj diety zupowej, w którym jemy ją w ramach jednego lub dwóch posiłków z 5-6 w ciągu dnia.
Czy dieta zupowa to to samo, co dieta koktajlowa? Niekoniecznie. Choć jeden i drugi sposób odżywiania opiera się na produktach roślinnych, to dieta koktajlowa stosowana według oficjalnych założeń trwa dłużej (14 dni) i jest podzielona na kilka etapów.
Dieta z zupami – co można jeść?
Jadłospis oparty o zupy nie wyklucza spożywania większości składników pokarmowych, pod warunkiem, że możemy je wprowadzić jako składnik zup.
Można jeść praktycznie wszystkie warzywa, mięso, ryby, produkty nabiałowe, orzechy, nasiona i pestki. Wzbogacenie zupy warzywnej o inne składniki pokarmowe, zwiększy wartość odżywczą posiłku. Przepisy na zupę na samych warzywach, mogą dostarczyć dań o bardzo niskiej kaloryczności, ale pozbawione są one wielu cennych składników pokarmowych, takich jak białko czy zdrowe tłuszcze.
Choć dieta zupowa to w dużej części zupa płynna, nie powinniśmy również zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, z przewagą niegazowanej wody mineralnej, herbat owocowych oraz ziołowych.
Dieta zupowa – co warto wykluczyć?
Ponieważ zasadą diety zupowej jest spożywanie produktów spożywczych, które można wykorzystać w postaci zup, automatycznej eliminacji ulegają między innymi: cukier, słodycze, produkty wysoko przetworzone, dania typu fast food, słodzone i gazowane napoje, duża ilość owoców.
Stosując dietę opartą na zupach, warto również wyłączyć z jadłospisu mniej wartościowe produkty, takie jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym, nadmierne ilości tłuszczów nasyconych, potrawy z białej mąki.
Jadłospis diety zupowej – proste przepisy
Nie istnieje jeden standardowy przepis na zupę polecaną w przypadku stosowania diety zupowej. Jadłospis w tego typu diecie może oferować bardzo wiele zup, w rozmaitych konfiguracjach i wariantach smakowych.
Przepis na podstawową zupę w tradycyjnej diecie zupowej, czyli kapuśniak można łatwo znaleźć w Internecie. Potrzebujemy do niej głównie warzyw: kapusty białej lub włoskiej, cebuli, papryki, pomidorów oraz selera naciowego. Smak zupy możemy wzbogacić świeżymi ziołami i przyprawami.
Inne przepisy na zupę zależą już jedynie od naszej inwencji oraz upodobań kulinarnych. Pamiętajmy jednak, że zarówno w przypadku tradycyjnych diet odchudzających, jak i przy wyborze diety składającej się jedynie z zup należy kontrolować ilość spożywanych kalorii.
Jak wzbogacić przepis na zupę warzywną, tak aby dostarczał większości niezbędnych składników odżywczych?
- Do zup starajmy się dodawać warzywa z różnych grup (kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, dyniowate, psiankowate, strączkowe) oraz w różnorodnych kolorach (zielone, czerwone, żółto-pomarańczowe, fioletowe, białe). Każdy z nich zawiera inne substancje odżywcze i ma trochę innych wpływ na zdrowie.
- Zupowy jadłospis wzbogaćmy o dobre źródła białka. Może być to pokrojona pierś z kurczaka lub indyka, rozdrobniona ryba, ser typu feta lub mozzarella albo jajko, np. w żurku.
- Dobrze, żeby prawie każdy przepis na zupę zawierał dobre źródło tłuszczu, ponieważ poprawia się wtedy przyswajanie witamin, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Do zupy możemy dodać oliwę z oliwek, pestki dyni lub słonecznika, nasiona lnu czy płatki migdałowe.
- Wartość odżywczą zup zwiększy również dodatek węglowodanów, zwłaszcza tych złożonych, które powoli uwalniają energię. Przepis na zupę warto wzbogacić o grube kasze (jęczmienna pęczak, gryczana), brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, komosę ryżową. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat diety na płaski brzuch?
Odchudzająca dieta zupowa – opinie i efekty
Opinie na temat diety zupowej
Choć opinie na temat diet opartych na zupach są pozytywne, to nie powinno się ich stosować przez dłuższy czas. Jest to sposób żywienia przeznaczony do krótkiego, jednorazowego stosowania. Nawet jedząc 6 posiłków w formie zup dziennie, najczęściej nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiedniej ilości kalorii, odpowiadających nawet naszej podstawowej przemianie materii.
Pojawiają się opinie wskazujące, że efekty odchudzające diet opartych na samych zupach mogą być spektakularne, a spadek wagi może wynosić nawet od 5 kg do 9 kg w ciągu 7 dni. Warto jednak podchodzić do tego z dużą ostrożnością i nastawić się jednak na trochę niższy spadek. Należy również pamiętać, że zbyt szybkie zrzucanie kilogramów nie jest zdrowe dla naszego organizmu i może prowadzić do powstawania efektu jo-jo.
Niska ilość kalorii może powodować osłabienie, zawroty głowy, spadek wydolności. Niewątpliwą słabą stroną diety jest również monotonna spożywanych posiłków.
Zalety diety zupowej
Jeśli chodzi o zalety diety opartej o zupę, to wymienia się najczęściej takie argumenty jak:
- szybki spadek wagi, wynikający z niskiej kaloryczności jadłospisu,
- lekkostrawność przepisów z zupami w roli głównej,
- łatwa przyswajalność składników odżywczych,
- wysoka zawartość błonnika, który usprawnia procesy trawienia, poprawia metabolizm, pracę jelit, oczyszcza organizm i zapewnia uczucie sytości na dłużej,
- prostota przygotowania - możemy przygotować większą ilość zupy, a dobrze przechowywana wytrzyma w lodówce nawet kilka dni,
- produkty spożywcze używane do przyrządzania zup są dostępne w praktycznie wszystkich sklepach spożywczych,
- jest odpowiednia dla osób, które w związku z problemami zdrowotnymi mają zaleconą dietę płynną.
Dieta oparta na zupach zakłada jadłospis, w którym występują jedynie zupy, proponowane w różnych konfiguracjach. Jest polecana jako dieta odchudzająca, lekkostrawna oraz dostarczająca łatwo przyswajalnych składników odżywczych obecnych w warzywach oraz białkowych i tłuszczowych dodatkach. Choć dieta z zupami nie przynosi wielu szkód naszemu organizmowi, to nie należy stosować jej dłużej niż kilka dni ze względu na niską kaloryczność.