Dieta wodna - opis, zasady, wpływ na zdrowie, porady, skuteczność
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta odchudzająca i oczyszczająca powinna uwzględniać odpowiednią ilość płynów w codziennym menu. W ostatnim czasie popularna staje się dieta wodna, która może występować w różnych odmianach, mniej i bardziej restrykcyjnych. Na czym polega oczyszczająca dieta wodna oraz jakich efektów możemy się spodziewać?
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Dieta wodna – rodzaje i możliwe efekty
Japońska dieta wodna – podstawowe zasady
Oczyszczające menu określane często jako japońska dieta wodna to w praktyce nie jedynie jadłospis oparty na samej wodzie mineralnej, bez jedzenia innych produktów. Pod pojęciem diety japońskiej odnajdziemy raczej swoisty rytuał, który ma na celu dobre nawodnienie organizmu oraz oczyszczenie go z toksyn.
Japońska dieta wodna nie zakłada eliminacji jakichś produktów z codziennego menu, wskazane jest natomiast żeby przepisy kulinarne uwzględniały dania lekkie oraz zdrowe. Może to zdecydowanie poprawić efekty odchudzające i zdrowotne stosowanej diety. Jednak podstawowym elementem tego sposobu odżywiania jest picie wody o określonych porach dnia oraz konkretne przerwy między posiłkami.
Rano, bezpośrednio po wstaniu należy wypić 3-4 szklanki wody. Ważne, aby nie była ona zimna, najlepsza jest woda w temperaturze pokojowej. Wodę powinniśmy wypić na czczo, jeszcze przed myciem zębów, a po jej wypiciu odczekać minimum 45 minut do zjedzenia śniadania. Przepisy kulinarne powinny być tak skomponowane, aby czas posiłków podczas stosowania tego rodzaju odżywiania nie przekraczał 15 minut, nie powinniśmy również ich popijać. Ograniczenie czasu spożywania posiłku ma na celu lepszą kontrolę nad ilością przyjmowanego jedzenia. Wodę warto pić małymi łykami, ponieważ wtedy lepiej nawadnia ona nasz organizm.
Po posiłku należy odczekać mniej więcej 1,5 do 2h do następnego picia wody, a po tym kolejne 45 minut do następnego posiłku. Pozwala to na uregulowanie pór posiłków oraz odpowiednie 3-godzinne przerwy między nimi.
Należy również pamiętać, że stosując japońską dietę wodną należy uwzględniać w przepisach zdrowe, wartościowe produkty spożywcze oraz wyeliminować soki oraz słodkie napoje na rzeczy wody. Do menu warto również włączyć średnio- i wysokozmineralizowaną wodę mineralną, która dodatkowo wzbogaci dietą o cenne składniki odżywcze.
Inne rodzaje diet wodnych
Szczególnie restrykcyjną odmianą diety wodnej jest jadłospis oparty na samej wodzie mineralnej, w ramach którego jedynie pijemy wodę, bez jedzenia innych produktów. Czas stosowania menu z samą wodą mineralną bywa różny, ale najczęściej zaleca się okres od 24 godzin do maksymalnie trzech dni.
Choć wdrażając takie menu można schudnąć w krótkim czasie kilka kilogramów, to w rzeczywistości chudnie się z wody, a nie traci tkanki tłuszczowej. Choć czasami możemy spotkać się z opiniami, że dieta bez jedzenia może skutecznie oczyścić organizm, to w rzeczywistości, stosowana dłużej, może go osłabić oraz znacząco spowolnić metabolizm, przez co w późniejszym czasie chudnie się jeszcze trudniej.
Dieta wodna może również występować w mniej restrykcyjnym wydaniu, kiedy opiera się na niskokalorycznych przepisach oraz odpowiedniej ilości płynów. Jeśli jadłospis jest dobrze zbilansowany pod względem kalorii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, substancji mineralnych i błonnika), wtedy możemy schudnąć całkiem skutecznie.
Najczęstsze opinie na temat diety wodnej
Rola wody w organizmie
Woda jest niezbędnym elementem dla zachowania pełni zdrowia i kondycji fizycznej. Nasze ciało w ponad 60% składa się z wody, która pełni w nim bardzo ważne funkcje:
- poprawia termoregulację – bierze udział w utrzymywaniu prawidłowej temperatury ciała,
- jest podstawowym elementem płynów ustrojowych oraz komórek,
- ma duży wpływ na właściwy przebieg procesów metabolicznych,
- działa oczyszczająco – umożliwia pozbywanie się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii,
- bierze udział w transporcie, procesach trawienia oraz wchłaniania niezbędnych składników odżywczych,
- jest regulatorem gospodarki wodno-elektrolitowej, zapewnia również równowagę kwasowo-zasadową.
Nasze zapotrzebowanie na płyny jest sprawą indywidualną i zależy między innymi od masy ciała, wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej i stylu życia, temperatury otoczenia czy rodzaju klimatu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z zasadami diety przeciwzapalnej?
Czy na jadłospisie obfitującym w wodę mineralną można schudnąć?
Niekwestionowaną zaletą diety wodnej jest zwiększona ilość przyjmowanych płynów. Badania wskazują, że wciąż pijemy ich zbyt mało, więc każdy sposób na większą zawartość wody w organizmie będzie skutkował większymi możliwościami schudnięcia.
Jednak samo zwiększenie ilości wody nie spowoduje, że dieta będzie skuteczna i będzie miała dobre opinie. Dołączyć do tego powinniśmy również odpowiednio ustalony bilans kaloryczny oraz zdrowe, wartościowe produkty spożywcze.
Przepisy diety wodnej a inne rodzaje diet
Dieta wodna może być stosowana w połączeniu z innymi sposobami żywienia, na przykład dietą na masę lub dietą przy atopowym zapaleniu skóry, pod warunkiem, że bierzemy pod uwagę jej najzdrowszy wariant, zakładający dobrze zbilansowany jadłospis z większą ilością płynów.
Zarówno dieta przy atopowym zapaleniu skóry, jak i dieta na masę są w dużej mierze oparte na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania, dlatego nie jest to sprzeczne z zasadami diety wodnej. Dieta na masę zakłada często spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne, jednak mogą być to również posiłki w formie półpłynnej, na przykład koktajle. Dieta przy atopowym zapaleniu skóry jest często dietą eliminacyjną, w której jednak wyklucza się jedynie te produkty, które uznaje się za najczęściej alergizujące. Są to między innymi: białka mleka krowiego, białka jaja kurzego, orzeszki ziemne, kakao, soja, pszenica, ryby, owoce morza czy owoce cytrusowe. Wykluczenie tych produktów z codziennego menu nie przeszkadza w zastosowaniu diety wodnej.