Dieta odkwaszająca – najważniejsze założenia

Na czym polega zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie, według potocznych teorii, polega na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu, co może skutkować pogorszeniem kondycji i zdrowia, osłabieniem systemu odpornościowego, problemami z pamięcią i koncentracją, a także gorszym stanem włosów, paznokci i skóry. Na forach internetowych znajdziemy również informacje, że odkwaszające menu może wspomagać odchudzanie.

W rzeczywistości zaburzenia równowagi zasadowo-kwasowej są efektem konkretnych chorób, podczas których powinniśmy być pod stałą kontrolą lekarza, natomiast sama dieta nie ma na to wielkiego wpływu.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby w zdrowym, dobrze zbilansowanym menu zaplanować posiłki oparte o produkty alkalizujące, dzięki czemu śniadanie, obiad lub kolacja będą bardziej bogate w świeże warzywa.

Zasady diety odkwaszającej

Podstawowym założeniem odkwaszającego menu jest wykorzystanie w nim produktów spożywczych w taki sposób, aby artykuły o potencjale alkalizującym zajmowały 80% jadłospisu, a te kwasotwórcze jedynie 20%. Najbardziej wskazane jest pięć posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Bardzo istotnym elementem diety jest śniadanie, które ma zapewnić odpowiednią ilość energii na cały dzień.

Ważnym elementem diety odkwaszającej jest picie odpowiednich ilości płynów. Zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie skutkuje wyższą zawartością błonnika, co wiąże się z potrzebą większej podaży płynów. Poza zwykłą wodą mineralną polecana jest również woda wyżej zmineralizowana, jak również świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe.

Żywienie odkwaszające nie zakłada spożywania określonej ilości kalorii, wartość energetyczną diety należy dopasować do naszego indywidualnego zapotrzebowania. Trzeba jednak zadbać o to, żeby posiłki były prawidłowo zbilansowane, tak aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Dieta odkwaszająca – polecane produkty i potrawy odkwaszające

Artykuły spożywcze możemy podzielić na produkty o charakterze kwasowym oraz zasadowym. Do potraw odkwaszających zaliczamy dania zawierające takie artykuły jak:

  • warzywa zielonolistne oraz kapustne: kapusta (zwłaszcza czerwona), sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły, kalafior, seler naciowy, jarmuż, cykoria, roszponka, rukola,
  • warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, buraki, seler,
  • ogórki, pomidory, cukinia, bakłażan, cebula, szparagi,
  • owoce, a szczególnie cytryna, limonka, winogrona, kiwi, borówki, gruszki, mango, melon, grejpfruty, pomarańcze, jabłka,
  • kasza jaglana, kasza gryczana, dziki ryż,
  • algi morskie, zielona herbata, oliwa z oliwek.

Produkty, które warto jeść jeśli podejrzewamy u siebie zakwaszenie organizmu to również świeże zioła (szczypiorek, kolendra, pietruszka, oregano, tymianek), jak również warzywne kiełki, które charakteryzują się silnym potencjałem alkalizującym.

W odkwaszającym jadłospisie mniejszy udział powinny mieć takie produkty jak:

  • mięso i jego przetwory (dotyczy to zarówno mięsa drobiowego, wieprzowiny, wołowiny, jak i dziczyzny),
  • podroby mięsne: wątróbka, serca, mózg, nerki,
  • ryby i owoce morza,
  • niektóre zboża i produkty zbożowe: pszenica, jęczmień, kukurydza,
  • produkty przetworzone, dania typu fast food, cukier, słodycze, tłuste mięso i tłusty nabiał.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł na temat diety okienkowej.

Opinie i efekty diety odkwaszającej

Efekty odkwaszającego menu

Zakwaszenie organizmu jest jednym z częściej pojawiających się tematów na niejednym forum dotyczącym odżywiania, odchudzania oraz oczyszczania organizmu. Osoby polecające ten sposób odżywiania twierdzą, że stosowana kuracja oparta o produkty odkwaszające daje bardzo dobre efekty, poprawiając stan naszej skóry, włosów, paznokci, dodając energii oraz poprawiając pamięć i koncentrację. Warto jednak pamiętać, że podłożem tych efektów jest przede wszystkim zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców oraz ograniczanie mniej zdrowych produktów.

Do najczęściej wymienianych objawów zakwaszenia organizmu należą: osłabienie, przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, bóle głowy, kłopoty ze skórą, włosami i paznokciami czy problemy trawienne. Wszystkie te symptomy są na tyle niespecyficzne, że możemy za nie winić wiele różnych chorób, a także nasz codzienny styl życia.

Czy dieta odkwaszająca może wspomagać odchudzanie?

Dieta odkwaszająca, zawierająca dużą ilość warzyw i owoców może wspomagać skuteczną redukcję wagi. Należy jednak pamiętać, że znacznie ograniczając pewne grupy produktów spożywczych (nabiał, mięso, ryby, część produktów zbożowych) możemy doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Aby wspomóc odchudzanie musimy więc bardzo dokładnie zbilansować jadłospis.

Dieta oparta o odkwaszające menu jest czasami mylona na forum z dietą określaną jako dieta rozdzielna, ale nie są to zamienne sposoby odżywiania. Dieta rozdzielna zakłada niełączenie w konkretnych posiłkach określonych grup produktów (głównie białek i węglowodanów), nie wskazuje jednak na to, że jedzenie niektórych z nich powinno być ograniczone. Choć produkty w diecie rozdzielnej również są określane jako kwasowe lub zasadowe, to w praktyce są to nieco inne grupy artykułów spożywczych.

Kuracja odkwaszająca – polecane przepisy i przykładowy jadłospis

Jakie przepisy warto zastosować, kiedy chcemy odkwasić organizm?

W przepisach obiadowych można uwzględnić potrawy odkwaszające, takie jak na przykład klasyczne dania wegetariańskie lub niewielkie ilości mięsa lub ryby z dodatkiem dużej ilości warzyw.

Co warto jeść w ramach śniadania? Śniadanie jest uznawane za jeden z najważniejszy posiłków dnia, ponieważ ma nam zapewnić siłę i energię na cały dzień. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku różnego rodzaju kasze (na przykład kasza jaglana), które dostarczają wiele cennych składników i mają odpowiedni potencjał alkalizujący.

Przykładowy jadłospis kuracji odkwaszającej

Śniadanie

Kasza jaglana z owocami, pestkami dyni i sezamem.

Drugie śniadanie

Sałatka z tofu, zielonymi warzywami i czerwoną cebulą.

Obiad

Kasza gryczana z rybą gotowaną na parze oraz surówką.

Podwieczorek

Koktajl z awokado, jabłka i jarmużu.

Kolacja

Cukinia zapiekana z fasolą, marchewką, cebulą i pieczarkami.

ikona podziel się Przekaż dalej