Dieta na zdrowe włosy – co jeść, aby włosy były mocne i piękne?
Zdrowe i mocne włosy to nie tylko kwestia odpowiedniej pielęgnacji, ale także (a może przede wszystkim) ich właściwe odżywienie od wewnątrz. Zdrowa dieta wpływająca korzystnie na włosy jest zbieżna w dużej mierze z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania, warto jednak zadbać szczególnie o odpowiedni poziom niektórych cennych składników odżywczych. Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, żeby mieć mocne, piękne włosy oraz jak zapobiec ich nadmiernemu wypadaniu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Najczęstsze przyczyny wypadania włosów
Dlaczego włosy wypadają?
Przyczyn wypadania włosów może być bardzo wiele i nie wszystkie zależą od naszego postępowania. Warto jednak sprawdzić, na co mamy wpływ i wprowadzić właściwe zmiany w obszarach, które są uzależnione od nas.
Jakie są główne powody nadmiernego wypadania włosów?
- Przewlekły stres.
- Nieprawidłowa dieta, uboga w najważniejsze składniki odżywcze.
- Niektóre choroby: niedoczynność oraz nadczynność tarczycy, anemia, schorzenia autoimmunologiczne, choroby zakaźne, choroby dotyczące skóry głowy.
- Predyspozycje genetyczne.
- Przyjmowanie niektórych leków: tabletek antykoncepcyjnych, leków na choroby tarczycy, choroby serca, leków immunosupresyjnych, stosowanych przy chorobach nowotworowych.
- Palenie papierosów.
- Niekorzystne działanie czynników zewnętrznych, na przykład zbyt wysoka temperatura, zbyt niska lub wysoka wilgotność powietrza.
- Nieprawidłowa pielęgnacja.
Jak zapobiec wypadaniu włosów?
Wśród czynników wpływających na wypadanie włosów, na które możemy wpłynąć wymienić można między innymi:
- wartościową dietę, bogatą we wszystkie niezbędne składniki odżywcze,
- odpowiednią pielęgnację skóry głowy i samych włosów,
- regularną kontrolę stanu zdrowia, tak aby wychwycić ewentualne zaburzenia i choroby,
- ograniczanie przewlekłego stresu oraz nauka radzenia sobie w przypadku jego wystąpienia,
- unikanie szkodliwego działania czynników zewnętrznych, takich jak nadmierne nasłonecznienie, chlorowana i słona woda, silne wiatry oraz niskie temperatury.
Najważniejsze zasady diety na zdrowe włosy
Aby zadbać o dobrą kondycję naszych włosów, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na ich odpowiednią pielęgnację oraz ograniczanie niekorzystnych czynników, ale również na właściwą dietę. W dużej mierze jest to dieta zbieżna z racjonalnym sposobem odżywiania, w której powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników.
- Regularne, dobrze zbilansowane posiłki, opierające się głównie na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach odżywczych.
- Duża ilość warzyw i owoców, najlepiej z różnych grup oraz w różnorodnych kolorach. Warto zadbać o to, aby warzywa stanowiły element każdego naszego posiłku.
- Dostarczanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym elementem budulcowym struktury włosa. Do diety warto włączyć produkty nabiałowe (fermentowane produkty mleczne, sery twarogowe, serki wiejskie), chude mięso, ryby, jajka oraz nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, soja, bób).
- Uwzględnienie w jadłospisie węglowodanów złożonych, będących bogatym źródłem witamin i składników mineralnych wpływających korzystnie na stan naszych włosów. Znajdziemy je w pieczywie pełnoziarnistym, naturalnym ryżu, makaronach razowych, grubych kaszach (gryczanej, pęczak), naturalnych płatkach zbożowych oraz warzywach.
- Nie możemy również zapominać o obecności w diecie zdrowych tłuszczów, które wpływają pozytywnie na stan skóry głowy, kondycję mieszków włosowych, jak również zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Jadłospis warto wzbogacić o oliwę z oliwek, oleje roślinne (zwłaszcza olej lniany i rzepakowy), awokado, tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane czy nasiona chia. Na stan włosów pozytywnie wpływa również olej z wiesiołka oraz czarnuszki.
- Podobnie jak w przypadku ogólnych zasad zdrowego odżywiania, należy również pamiętać o dobrym nawodnieniu organizmu. Woda wpływa korzystnie na stan naszych włosów, nawilżając je od środka, poprawiając ich wygląd oraz kondycję. Poza wodą, do diety warto wprowadzić herbaty ziołowe (zwłaszcza herbatkę z pokrzywy i skrzypu polnego), a także herbatki owocowe, koktajle i soki warzywne.
- Unikać powinniśmy produktów o wysokim stopniu przetworzenia, dań typu fast food, cukru i słodyczy, nadmiaru soli, dużych ilości kawy, jak również alkoholu oraz innych używek. Jeśli interesuje cię tematyka diet, sprawdź także ten artykuł z zasadami diety wysokowęglowodanowej.
Jakie witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływają na stan naszych włosów?
Na kondycję naszych włosów ma wpływ nie tylko sposób ich pielęgnacji, ale również dostarczenie organizmowi niezbędnych ilości cennych składników odżywczych. Są to między innymi:
- Witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu, poprawia kondycję skóry głowy, a także przeciwdziała negatywnemu wpływowi wolnych rodników. Niedobory witaminy C mogą pogarszać stan włosów, a także przyspieszać ich wypadanie. Do wartościowych źródeł witaminy C należą: papryka, dzika róża, czarne porzeczki, owoce cytrusowe, natka pietruszki, owoce jagodowe, kapusta.
- Witamina A, pobudzająca wzrost mieszków włosowych. Wpływa ochraniająco oraz nawilżająco na włosy, zmniejszając ich kruchość i łamliwość. Niedobór witaminy A może skutkować pogorszeniem stanu włosów, większą łamliwością oraz rozdwajaniem końcówek. Należy jednak pamiętać, że również jej nadmiar może być niekorzystny dla włosów i zwiększać ich wypadanie. Witaminę A znajdziemy między innymi w produktach nabiałowych, maśle, podrobach, jajkach oraz rybach, a beta-karoten, który jest substratem do jej powstawania w marchewce, dyni, szpinaku, jarmużu, brokułach, kapuście czy morelach.
- Witamina B7 czyli biotyna, wpływająca korzystnie na skórę głowy, poprawia elastyczność włosów, zapobiega ich siwieniu oraz wypadaniu. Produkty, które zawierają duże ilości biotyny to między innymi: wątróbka, mięso, jajka, drożdże piwne, soja, mleko, orzechy, migdały, sardynki, pomidory czy marchewka.
- Cynk, którego niedobór prowadzi do nadmiernego rogowacenia skóry włosów oraz zwiększonego ich wypadania. Dobrymi źródłami cynku są: pestki dyni i słonecznika, owoce morza, podroby, sezam, kiełki pszenicy, kakao, fasola, produkty pełnoziarniste.
- Krzem, wpływający korzystnie zarówno na skórę głowy, jak i połysk oraz wzrost włosów. Do źródeł krzemu należą między innymi: produkty z pełnego ziarna, otręby, płatki owsiane, brązowy ryż, ogórki, buraki, kapusta, szpinak, czosnek czy szczypiorek.
- Miedź, która ma znaczący wpływ na kondycję włosów, poprawia ich strukturę, pigmentację, wzmacnia je oraz przeciwdziała wypadaniu. Wartościowymi źródłami miedzy są: orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, kakao, czekolada, wątróbka, produkty pełnoziarniste, natka pietruszki, płatki owsiane oraz fasola.
- Żelazo będąc składnikiem hemoglobiny pełni bardzo ważną rolę w procesie wzrostu włosów, a jego niedobór jest jedną z częstszych przyczyn ich wypadania. Żelazo znajdziemy między innymi w mięsie i jego przetworach, podrobach, rybach, jajach, warzywach strączkowych, kakao, orzechach, suszonych owocach, a także zielonolistnych warzywach.