Dieta na woreczek żółciowy - zasady, jadłospis, proste przepisy
Dieta na woreczek żółciowy to leczniczy sposób żywienia, który ma na celu ograniczyć niekorzystne objawy chorego, mogące towarzyszyć nieprawidłowemu funkcjonowaniu tego organu. W większości przypadków jest to dieta lekkostrawna, ze zmniejszoną ilością tłuszczu i błonnika. Dobrze zbilansowany jadłospis osoby cierpiącej na chory pęcherzyk żółciowy dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiednią ilość energii.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o diecie niskowęglowodanowej.
Zasady diety przy chorym woreczku żółciowym
Ogólne zalecenia przy bolącym woreczku żółciowym
Problemy z woreczkiem żółciowym dotyczą coraz większej ilości ludzi. Podrażnienie woreczka żółciowego jest najczęściej konsekwencją nieleczonej kamicy żółciowej, a kłopoty z bolącym woreczkiem żółciowym dotyczą o wiele częściej kobiet. W przypadku kamicy żółciowej bardzo istotny jest styl życia i dieta chorego, ponieważ ryzyko jej wystąpienia jest wyższe w przypadku pojawienia się wysokiego poziomu cholesterolu oraz rozwijającej się cukrzycy. Jednak dieta cukrzycowa, w której występują produkty pełnoziarniste, nie zawsze będzie dobrym rozwiązaniem przy chorym woreczku żółciowym, dlatego osoby chore na cukrzycę zawsze wcześniej powinny poradzić się lekarza lub dietetyka.
Wśród chorób woreczka żółciowego występują takie schorzenia jak: przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie ostre oraz kamica żółciowa. Zalecenia dietetyczne w każdym z tych przypadków są nieco odmienne, ale ogólne założenia dla chorego, dotyczące tego, co można jeść, wyglądają podobnie.
Osoby cierpiące na chory pęcherzyk żółciowy powinny stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem zawartości tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. W przypadku schorzeń występujących bez objawów ze strony układu pokarmowego przepisy nie wymagają jednak znaczącego ograniczania błonnika.
Powinniśmy zadbać o spożywanie regularnych posiłków o niedużej objętości, tak aby usprawniać pracę układu pokarmowego. Dania powinny być przygotowane na bieżąco, a przepisy uwzględniać zalecane i świeże produkty. Przy kamieniach powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na eliminację żywności przetworzonej, bogatej w niezdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy.
Zapotrzebowanie kaloryczne przy chorobach woreczka żółciowego jest takie jak dla osoby zdrowej, a zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej i ewentualnych innych schorzeń. Białko powinno dostarczać mniej więcej 12 do 18% energii (ilość białka pozostaje w granicach normy fizjologicznej, czyli 1 g na kilogram masy ciała), tłuszcze 20%, a pozostałą część powinny stanowić węglowodany.
Bardzo ważnym elementem diety przy chorym woreczku żółciowym jest ograniczenie ilości tłuszczu do 40 – 50 g na dobę, ponieważ przy schorzeniach woreczka żółciowego występuje gorsze jego trawienie i wchłanianie. Należy pamiętać, że tłuszcz występuje też naturalnie w produktach spożywczych, dlatego trzeba wziąć go pod uwagę, planując jadłospis. Ilość tłuszczu dodanego do posiłków chorego nie powinna być większa niż 20- 30 g dziennie.
Dieta na woreczek żółciowy – co należy jeść
Produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne (najlepiej czerstwe), sucharki, biszkopty, drobne kasze (manna, kuskus, perłowa, jęczmienna łamana), biały ryż, drobne, makarony pszenne, komosa ryżowa, płatki kukurydziane, amarantus.
Nabiał: ser twarogowy chudy, białko jaja, niskotłuszczowe mleko, jogurty, kefiry, maślanki.
Mięso i ryby: kurczak, indyk, królik, chuda wołowina i cielęcina, dorsz, mintaj, morszczuk, flądra, pstrąg, sola, karmazyn, tuńczyk.
Warzywa: marchewka, pietruszka, seler, dynia, cukinia, kabaczek, szpinak, pietruszka, koperek, burak czerwony, sałata zielona, pomidory bez skórki, gotowane ziemniaki (najlepiej w formie puree). Warzywa wskazane są w formie przetartej lub gotowanej.
Owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona, bez pestek i obrane ze skórki. Najlepiej sprawdzają się owoce w formie gotowanej i te bardziej dojrzałe. Wskazane są kisiele, budynie, kompoty z rozgotowanymi owocami.
Tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, masło, margaryna.
Delikatne przyprawy: natka pietruszki, koperek, majeranek, oregano, bazylia, cynamon, wanilia, sok z cytryny, pieprz ziołowy.
Napoje: niegazowana woda mineralna, zielona lub słaba czarna herbata, herbatki ziołowe i owocowe, bawarka.
Chory powinien jeść produkty gotowane w wodzie, gotowane na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania, pieczone w rękawie lub pergaminie. Przy bolącym kamieniu bardzo istotna jest również odpowiednia ilość płynów (minimum 1,5 – 2 l). A może zainteresuje cię także ten artykuł o diecie przy refluksie?
Produkty, które mogą sprawiać problemy przy chorym woreczku żółciowym
Produkty zbożowe: chleb razowy, pełnoziarnisty, chrupki, pieczywo świeże, grube makarony, brązowy ryż, kasza gryczana, pęczak.
Nabiał: tłuste produkty mleczne, sery typu feta, sery pleśniowe, topione, śmietana.
Mięso i ryby: wieprzowina, tłusta wołowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna, podroby, makrela, węgorz, halibut, sum.
Warzywa: cebula, czosnek, por, warzywa kapustne, ogórki, rzodkiewka, papryka, suche nasiona roślin strączkowych, fasolka szparagowa, zielony groszek, szczaw, rzepa, kalarepa.
Owoce: gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, agrest, porzeczki. Niewskazane są owoce niedojrzałe, surowe lub marynowane.
Tłuszcze: smalec, boczek, słonina, łój.
Cukier i słodycze, czekolada, miód, słone przekąski, chipsy, frytki.
Ostre przyprawy: pieprz, papryka, ocet, chili, curry, musztarda, czosnek.
Chory powinien unikać mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, alkoholu.
Dieta na woreczek żółciowy wyklucza potrawy smażone, pieczone z dodatkiem tłuszczu, grillowane, duszone z wcześniejszym obsmażaniem. W jadłospisie chorego nie powinny też pojawiać się przepisy uwzględniające dania przetworzone, konserwowane, ostro przyprawione.
Przy bolącym kamieniu pomóc mogą również zioła rozkurczające, takie jak koperek, kurkuma, ostropest plamisty czy mniszek lekarski.
Choć ogóle zasady diety przy kamieniach żółciowych są znane, to każdy chory powinien obserwować swój organizm, tak aby przekonać się jakie produkty i potrawy służą mu najbardziej. Chory pęcherzyk żółciowy może sprawiać ból także po produktach, które teoretycznie powinny być bezpieczne.
Problemy z woreczkiem żółciowym a dieta odchudzająca
Dieta na woreczek żółciowy nie ma za zadanie pomóc przy odchudzaniu. Dieta odchudzająca, podobnie jak dieta cukrzycowa, to sposób odżywiania oparty na produktach z pełnego ziarna, świeżych warzywach i owocach, zdrowych źródłach białka i tłuszczu. Jednak choć nie wszystkie produkty, które będziemy jeść, zgadzają się z jej założeniami, to lekkostrawność ułatwia procesy trawienia, a to działa korzystnie na procesy odchudzania.
Dieta na woreczek żółciowy jest leczniczym sposobem odżywiania, który wskazuje, co można jeść, a czego unikać mając problemy z woreczkiem żółciowym. Odpowiedni dobór produktów oraz technik kulinarnych pomaga niwelować ból oraz zmniejszać podrażnienie przewodów żółciowych. Osoby z chorobami woreczka żółciowego powinny stosować te zasady, aż do momentu wyleczenia.
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się.
2 lata miałam ataki woreczka żółciowego, Dopiero zdiagnozowane w ciąży w której miałam co 2 tygodnie atak. Jestem 1.5 miesiąca po operacji usunięcia woreczka więc jakieś pojęcie mam.
Szpinak absolutnie nie jest wskazany. Po nim niestety miałam najgorsze ataki. Również należy ostrożnie podchodzić do cukinii czyli kabaczka.
Jeśli chodzi o grillowane to śmiało można zjeść fileta czy rybkę z grilla.
W trakcie ataku polecam napić się coli i rumianku :) mi od razu przynosiło lekką ulgę