Kto potrzebuje diety na przytycie?

Choć przybieranie na wadze i zdrowa dieta na masę kojarzy nam się raczej z mężczyznami, to będzie również odpowiednia dla dziewczyn. Coraz więcej osób ma problem nie z tym, żeby schudnąć, ale raczej szybko i skutecznie przytyć. Ponieważ zdrowa dieta dla dziewczyn pozwala na dostarczenie w jadłospisie większych ilość zdrowych tłuszczów, ułożenie wyżej kalorycznego menu nie powinno nastręczać wielu trudności.

Kaloryczne menu jest wskazane dla osób szczupłych, o szybkiej przemianie materii, które mają problem ze zdrowym przybieraniem na wadze. Diety ze zwiększoną ilością kalorii są również często stosowane dla osób aktywnych fizycznie jako diety treningowe. W przypadku diet treningowych nie chodzi stricte o zwiększenie masy ciała, ale raczej o budowę masy mięśniowej oraz lepszą wydolność podczas wysiłku fizycznego.

Zdrowa dieta o większej ilości kalorii jest stosowana nie tylko w przypadku, kiedy mamy szybszą przemianę materii lub stosujemy diety treningowe, ale również w niektórych stanach chorobowych oraz fizjologicznych. Zapotrzebowanie kaloryczne może być większe przykładowo po zabiegach chirurgicznych lub przewlekłej chorobie jeśli dotyka nas zbyt niska masa ciała. Ten typ odżywiania wskazany jest również często u młodych dziewczyn, które borykają się z zaburzeniami odżywiania, czego efektem bywa niedowaga.

Wyższą zawartość kaloryczną jadłospisu wdraża się także w przypadku występowania niektórych schorzeń, przykładem może być tutaj dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W przypadku diety na wrzodziejące zapalenie jelita grubego zalecany jest lekkostrawny jadłospis ze zwiększoną ilością białka oraz kalorii. Dotyczy to oczywiście choroby w czasie remisji, ponieważ w przypadku ostrych objawów dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest o wiele bardziej restrykcyjna.

Dieta na przytycie – podstawowe założenia

Zasady jadłospisu na przybranie masy ciała

Wydawałoby się, że najważniejszą zasadą diety na przytycie jest zwiększona ilość kalorii w codziennym jadłospisie. Jednak zdrowe tycie nie oznacza jedzenia byle czego, a raczej wybierania zdrowych, wartościowych produktów, które nie tylko zwiększą prawdopodobieństwo przytycia, ale również wzmocnią organizm i dostarczą mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

Ta sama zasada dotyczy również sposobów przygotowywania posiłków. Dania, które warto jeść, powinny być przyrządzanie przy użyciu zdrowych technik kulinarnych. Polecane produkty należy sporządzać metodą gotowania, gotowania na parze, pieczenia bez tłuszczu czy duszenia bez wcześniejszego obsmażania. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat diety okienkowej?

Dieta na przytycie – co należy jeść?

Jeśli chodzi o produkty, których jedzenie przyspieszy zdrowe tycie, a zarazem zapewni nam zdrowie i dobrą kondycję, w jadłospisie nie powinno zabraknąć dań zawierających:

  • mięso: kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, królik,
  • ryby, a zwłaszcza tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, halibut, śledzie, sardynki, szprotki,
  • produkty nabiałowe: mleko, fermentowane przetwory mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka), sery, jajka,
  • produkty zbożowe (najlepiej z pełnego ziarna) – pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze, ryże, płatki zbożowe,
  • zdrowe źródła tłuszczów: orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, ziarna, awokado, oliwa z oliwek, oleje roślinne (zwłaszcza olej rzepakowy oraz lniany), siemię lniane,
  • różnorodne warzywa i owoce, w formie surowej, gotowanej i pieczonej, warto również włączyć do menu suszone owoce,
  • warzywa strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, soja, bób), które są bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych,
  • świeże zioła i przyprawy, które nie dość, że poprawią smak i aromat przygotowywanych potraw, to jeszcze dodatkowo dostarczą dodatkowe składniki zdrowotne.

Stosując dietę na przybranie masy ciała, nie można również zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, które usprawnią trawienie i zmniejszą ryzyko wystąpienia zaparć. Warto sięgać zwłaszcza po niegazowaną wodę mineralną, koktajle owocowe i warzywne, świeżo wyciskane soki, a także owocowe i ziołowe herbatki.

Polecane dania w diecie dla zdrowego tycia zawierają właśnie głównie powyższe produkty, które pomogą nie tylko przybrać na masie, ale również zapewnią lepszy stan zdrowia i dobre samopoczucie.

Jedzenie budujące masę ciała – jakich produktów warto unikać?

Choć dieta na przytycie zakłada spożywanie większej ilości kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie energetyczne, to nie oznacza to automatycznie, że możemy jeść wszystko. Aby zadbać o zdrowie, warto unikać niektórych produktów, które zwiększają ryzyko chorób dietozależnych (cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, osteoporoza, niektóre nowotwory), pogarszają naszą wydolność oraz mogą prowadzić do nadwagi. Są to między innymi:

  • cukier, słodycze, słodkie i gazowane napoje,
  • słone przekąski (chipsy, krakersy, paluszki),
  • dania typu fast food (gotowe hamburgery, hot-dogi, frytki itp.),
  • produkty wysoko przetworzone, z wysoką zawartością konserwantów, sztucznych barwników i aromatów,
  • nadmiar tłuszczów zwierzęcych (czerwone mięso, tłusty nabiał, smalec, słonina),
  • alkohol i inne używki.

Jakie rodzaje diet są popularne, jeśli chcemy przytyć?

Jednym z popularniejszych sposobów odżywiania, które mają na celu zdrowe przytycie, jest dieta białkowa. Głównym założeniem diety białkowej jest zwiększenie w menu procentowego udziału tego właśnie składnika, co w założeniu ma na celu budowę masy mięśniowej. Choć dieta białkowa w założeniu ma na celu redukcję masy ciała, to jeśli odpowiednio ją zmodyfikujemy, dodając właściwe ilości węglowodanów i tłuszczów, może również zwiększać prawdopodobieństwo przytycia. Często polecane są również diety o zwiększonej zawartości innych składników pokarmowych, jak na przykład dieta wysokowęglowodanowa czy dieta tłuszczowa. Warto jednak pamiętać, że najlepsze efekty przyniesie zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dieta na przytycie – przykładowy jadłospis

Śniadanie

Płatki zbożowe z suszonymi i świeżymi owocami, orzechami nerkowca i jogurtem naturalnym, kanapka z szybką i warzywami, świeży sok owocowy.

Drugie śniadanie

Kanapki z serem twarogowym, rzodkiewką, szczypiorkiem i papryką, 2 jajka na miękko.

Obiad

Zupa krem z pieczarek, indyk pieczony w folii, ziemniaki z masłem i koperkiem, mizeria.

Podwieczorek

Gruszki zapiekane w sosie z jogurtu, miodu i płatków migdałowych.

Kolacja

Pasta z tuńczyka, chleb żytni, sałatka z zielonych warzyw z oliwkami i oliwą z oliwek.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny