Dieta kefirowa - opis, działanie, wskazania do stosowania, efekty
Dieta kefirowa jest sposobem odżywiania, który polega na spożywaniu w czasie jego trwania głównie kefiru, z niewielkim dodatkiem innych produktów. Z uwagi na swoje ograniczenia, nie powinna być stosowana dłużej niż 5 dni, jak również powtarzana częściej niż co dwa miesiące. Określana jest często jako dieta oczyszczająca oraz wspierająca skuteczne odchudzanie, jednak z uwagi na znacznie ograniczoną ilość składników odżywczych, nie zawsze przynosi spodziewane efekty.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu dietetyczne przepisy.
Na czym polega dieta kefirowa?
Jakie wartości odżywcze ma kefir
Kefir, podobnie jak maślanka czy jogurt naturalny należy do grupy fermentowanych produktów mlecznych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera dużo białka, witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza cenny dla zdrowia wapń, witaminę B2 i B12. Kefir jest bogatym źródłem probiotyków, które wpływają korzystnie na stan mikroflory jelitowej, poprawiają trawienie i ułatwiają odchudzanie.
Warto jednak pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych mają kefiry w wersji naturalnej, jeśli natomiast włączymy do jadłospisu słodzone jogurty oraz kefiry owocowe i smakowe to nawet po tygodniach stosowania kefirowego menu nie warto liczyć na spadek wagi.
Dieta kefirowa – zasady diety
Dieta kefirowa może występować w dwóch różnych wariantach, mniej i bardziej restrykcyjnym, jednak należy pamiętać, że żadnego z nich nie powinniśmy stosować zbyt długo.
W pierwszym przypadku jadłospis diety kefirowej nie musi polegać głównie na piciu kefiru, jogurtu lub maślanki. W przepisach mogą występować produkty z innych grup artykułów spożywczych, należy jednak pamiętać, żeby kefir był głównym elementem każdego z nich. Taka odmiana diety, jako lepiej zbilansowana, ma bardziej pozytywne opinie wśród użytkowników.
Jadłospis w drugim wariancie zakłada stopniowe zastępowanie spożywanych potraw kefirem. W pierwszym dniu zalecane jest jedynie spożywanie chudego sera twarogowego, a w kolejnych dwóch dniach należy pić jedynie naturalny kefir. Dopiero od czwartego dnia dieta jest odrobinę bardziej warzywna, ponieważ poza kefirem możemy wprowadzić do niej inne produkty, w których przeważać powinny właśnie gotowane i surowe warzywa. W piątym dniu jadłospis uzupełniamy gotowanym mięsem, a kefir stopniowo zastępujemy niegazowaną wodą mineralną. Ten wariant, jako bardziej niedoborowy, wzbudza najwięcej, nie zawsze pozytywnych emocji na forum dotyczącym sposobów na odchudzanie.
Z każdego rodzaju diety kefirowej powinniśmy wychodzić stopniowo, powoli zwiększając ilość kalorii, tak aby nie dopuścić do wystąpienia efektu jo-jo.
Dieta kefirowa nie powinna trwać dłużej niż 5 dni, ponieważ po tygodniu możemy doprowadzić do powstania sporych niedoborów pokarmowych, co nie będzie korzystne dla naszego zdrowia. Jadłospis oparty na kefirze nie powinien być również stosowany częściej niż raz na dwa miesiące.
Czasami zamiast kefiru, w jadłospisie proponowana jest zamiennie maślanka lub jogurt naturalny.
Dieta kefirowa – przykładowe przepisy
Przepisy w jadłospisie kefirowym są w dużej mierze uzależnione od wybranego wariantu diety.
W przypadku bardziej restrykcyjnego jadłospisu, dania poza twarogiem i kefirem są ograniczone do czwartego i piątego dnia diety, kiedy to możemy wprowadzić do menu gotowane i surowe warzywa oraz chude gotowane mięso.
Więcej rodzajów potraw możemy zaplanować w drugim wariancie, gdzie dania oparte na kefirze mogą obejmować przykładowo koktajle, smoothie, chłodniki z dodatkiem sezonowych warzyw czy chude mięso i ryby w kefirowym sosie.
Efekty diety kefirowej
Ile się chudnie na diecie opartej na kefirze
Stosując dietę kefirową, która w założeniu trwa krócej niż 7 dni, trudno spodziewać się spektakularnych efektów jeśli chodzi o odchudzanie. Choć reklamowana jest często na forach internetowych jako dieta odchudzająca i oczyszczająca, to nawet jeśli po tygodniu zrzucimy kilka kilogramów, będzie to wynikać raczej z utraty wody niż tkanki tłuszczowej.
Ponieważ dieta kefirowa, jako dieta ubogo warzywna zawiera niewiele błonnika, efekty odchudzające i oczyszczające mogą nie być zbyt duże. Jednak krótkie zastosowanie mniej restrykcyjnego wariantu diety, gdzie ilość warzyw może być znacznie większa, może prowadzić do poprawy naszego metabolizmu. Sprawdź także ten artykuł na temat zasad i założeń diety owocowo-warzywnej.
Opinie na temat diety kefirowej
Choć na forum dotyczącym odchudzania możemy spotkać się z pozytywnymi opiniami wskazującymi, że dieta kefirowa daje dobre efekty jeśli chodzi o zrzucanie nadmiernych kilogramów oraz oczyszczanie organizmu, to w rzeczywistości nie trwa ona nawet 7 dni, więc trudno jednoznacznie ocenić jej skutki. Po niecałych 7 dniach stosowania restrykcyjnego jadłospisu najprawdopodobniej nie dopuścimy do powstania poważnych niedoborów pokarmowych, jednak jeśli przedłużymy ją na dłuższy czas, wtedy możemy poważnie sobie zaszkodzić.
Czasami pojawiają się pytania, czy dieta kefirowa będzie odpowiednia dla dzieci i młodzieży, na przykład jako chwilowa dieta dla dziesięciolatka. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w diecie dla dziesięciolatka jest całkiem spore i ma na celu zapewnienie właściwego rozwoju młodego człowieka. Z uwagi na to, że dieta kefirowa, mimo że stosowana krótko, nie dostarcza odpowiednich ilości niezbędnych substancji, nie powinna być stosowana jako dieta dla dziesięciolatka.
Dieta kefirowa nie będzie również odpowiednia dla osób o wysokim zapotrzebowaniu kalorycznym, na przykład takich, którzy wymagają diety 2500 kcal. Dieta 2500 kcal jest wskazana między innymi dla osób o umiarkowanej aktywności fizycznej, zarówno kobiet jak i mężczyzn i wymaga dostarczenia sporych ilości zarówno kalorii, jak i najważniejszych składników odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ spożywając głównie dania oparte na kefirze naturalnym, ciężko jest zapewnić ich odpowiednią ilość, dlatego dieta 2500 kcal nie powinna być stosowana zamiennie z dietą kefirową.