Dieta grejpfrutowa – najważniejsze zasady odchudzającego menu

Zasady diety grejpfrutowej

Dieta grejpfrutowa może występować w kilku różnych wariantach, które różnią się między sobą czasem trwania oraz szczegółowymi zasadami diety. Najczęściej stosowanym modelem kuracji jest dieta 12 lub 14 dniowa. Kaloryczność jadłospisu oscyluje najczęściej w granicach 1300 do 1700 kalorii, warto jednak dostosować ją do konkretnej osoby, jej masy ciała, wzrostu, płci, poziomu aktywności fizycznej, stanu zdrowia oraz określonego celu diety.

Grejpfruty są najważniejszym składnikiem naszego menu, oczyszczający jadłospis można jednak wzbogacić o inne produkty spożywcze.

Dieta grejpfrutowa zakłada spożywanie pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia, bez podjadania między nimi. Pierwszy posiłek należy zjeść do godziny od obudzenia, natomiast ostatni najpóźniej dwie godziny przed położeniem się spać.

Techniki kulinarne stosowane w przypadku grejpfrutowego menu to głównie gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie oraz duszenie bez wcześniejszego obsmażania, zalecane jest natomiast unikanie potraw smażonych.

Bardzo ważnym elementem diety grejpfrutowej jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Wskazana ilość płynów w jej trakcie wynosi nawet 3 litry.

Pozytywne efekty odchudzające i oczyszczające możemy zaobserwować, kiedy grejpfruty będą jedynie dodatkiem do zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, o prawidłowej zawartości kalorii oraz niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Po dwóch tygodniach stosowania diety, grejpfruty mogą pozostać w naszym codziennym menu, zakładając jedynie zmniejszenie ich ilości w całościowym jadłospisie.

Właściwości odżywcze grejpfrutów

Grejpfruty to owoce, które mogą skutecznie wspierać nie tylko odchudzanie, ale również zdrowie całego organizmu. Stanowią bogate źródło witaminy C, zawierają również witaminę A, witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, wzmacniają działanie układu odpornościowego, a także zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Błonnik zawarty w grejpfrutach wspiera pracę układu trawienia, działa również korzystnie na kondycję naszych jelit. Grejpfruty wspomagają również organizm w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, nadciśnieniem oraz miażdżycą.

Produkty polecane i niewskazane w diecie grejpfrutowej

Głównym składnikiem jadłospisu są oczywiście grejpfruty, jednak jadłospis można wzbogacić o inne, wartościowe produkty spożywcze: warzywa, owoce, chudy nabiał, chude mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe oraz niewielkie ilości zdrowych tłuszczów.

W diecie ograniczyć należy produkty o wysokim stopniu przetworzenia, cukier i artykuły go zawierające, słodycze, dania typu fast food, a także większą ilość tłuszczów, zwłaszcza produktów na nich smażonych. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń diety okienkowej.

Opinie oraz skuteczność diety grejpfrutowej

Opinie na temat diety grejpfrutowej

Dieta grejpfrutowa to w założeniu dieta oczyszczająca oraz ułatwiająca odchudzanie. Według jej zwolenników możemy zrzucić nawet 4kg w ciągu dwóch tygodni jej stosowania. Należy jednak pamiętać, że taki typ odżywiania może być stosowany jedynie przez krótki czas, a długotrwałe efekty będą zależały od tego, czy na stałe zmienimy nasze zwyczaje żywieniowe, czy też po dwóch tygodniach diety wrócimy do poprzednich nawyków.

Wady jadłospisu opartego na grejpfrutach

Dieta grejpfrutowa jako częściowo eliminacyjny sposób odżywiania może powodować występowanie niedoborów pokarmowych oraz osłabienie organizmu. Jako kuracja niskotłuszczowa negatywnie wpływa na układ hormonalny, ogranicza również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, D, E i K. Z uwagi na niską ilość kalorii oraz wykluczanie niektórych ważnych produktów spożywczych może prowadzić do szybkiego wystąpienia efektu jo-jo, który przyspiesza jeszcze fakt, że nie uczy nas ona prawidłowych nawyków żywieniowych, a jedynie krótkiego oczyszczania.

Dieta grejpfrutowa nie powinna być stosowana u osób z alergią lub nietolerancją na owoce cytrusowe, przewlekle chorujących, zwłaszcza w przypadku chorób układu pokarmowego oraz układu krążenia.

Skuteczność diety grejpfrutowej w połączeniu z innymi rodzajami diet

Czy dietę grejpfrutową możemy łączyć z innymi sposobami odżywania, takimi jak na przykład dieta maggi czy dieta ubogopurynowa? Wszystko zależy od założeń konkretnego jadłospisu.

Dieta maggi, które nazwa pochodzi najprawdopodobniej od Margaret Thatcher, dla której została stworzona, opiera się w dużej mierze na produktach białkowych oraz owocach cytrusowych. Założenia diety maggi są zbliżone do diety grejpfrutowej, ale w przypadku tej pierwszej nie ma konieczności liczenia spożywanych kalorii.

Inaczej sprawa wygląda z typowymi dietami leczniczymi, przykładowo z dietą ubogopurynową. Dieta ubogopurynowa, wskazana dla osób chorujących na dnę moczanową, zakłada ograniczenie lub eliminację w menu produktów zawierających duże ilości puryn, czyli w dużej mierze produktów białkowych, wskazanych w diecie grejpfrutowej. Z uwagi na to, osoby cierpiące na to schorzenie nie powinny stosować takiego modelu żywieniowego.

Dieta grejpfrutowa – przykładowy jadłospis

Śniadanie

Bułka grahamka z serem twarogowym, rzodkiewką i szczypiorkiem, pół grejpfruta.

Drugie śniadanie

Sałatka z zielonych warzyw z jajkiem, pestkami słonecznika i grzankami z chleba żytniego, szklanka soku z grejpfruta.

Obiad

Makaron z indykiem i brokułami, szklanka soku z grejpfruta.

Podwieczorek

Jogurt naturalny, banan, pół grejpfruta.

Kolacja

Kanapki z pastą z papryki i szynką, szklanka soku z grejpfruta.

ikona podziel się Przekaż dalej