Śniadanie dla dziecka na diecie bezglutenowej

Śniadania na ciepło to niezastąpione źródło cennych składników. Pozwalają rozgrzać ciało i przygotować je na nowy dzień pełen wrażeń. Zaspokajają głód i na długo zapewniają odpowiedni poziom energii. Zamiast owsianek warto dzieciom zaproponować jaglanki, czyli ciepły posiłek na bazie kaszy jaglanej lub płatków jaglanych. Można go przygotować na bazie wody, mleka lub napoju roślinnego. Do jaglanej warto dodać świeże owoce, ale doskonałym pomysłem jest też przygotowanie kaszy z poszatkowaną marchewką lub dynią. 

Bezglutenowe wrapy z szynką i warzywami

Na obiad lub kolację dla dziecka polecamy wrapy przygotowane z ciasta z mąki bezglutenowej. Składniki na ciasto: 120 g mąki bezglutenowej, pół łyżeczki soli i 3 jajka oraz niepełna szklanka wody i 4 łyżki oleju. Ciasto ma konsystencję przypominającą rzadkie ciasto naleśnikowe. Warto odstawić je na kilkanaście minut, a potem ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię należy nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron. Gotowe wrapy można nadziewać pokrojoną w słupki szynką bezglutenową oraz warzywami: kolorową papryką, pomidorami, ogórkami lub sałatą

Kanapki na diecie bezglutenowej

Jeśli chcesz podać swojemu dziecku kanapki, przede wszystkim musisz wybrać chleb bezglutenowy. Odpowiednie będzie pieczywo z mąki gryczanej, ryżowej z dodatkiem mąki amarantusowej, kukurydzianej lub z sorgo. Dozwolony jest dodatek ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Nasiona te są cennym źródłem wysokiej jakości tłuszczu i wielu witamin oraz minerałów. Czym smarować pieczywo? Świetną alternatywą i urozmaiceniem będą pasty przygotowane z nasion roślin strączkowych – można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono! Do tego oczywiście niezbędna jest porcja smakowitych świeżych lub kiszonych warzyw. 

Ryż z jabłkami – smaczny i pożywny posiłek na diecie

Klasyczna potrawa taka jak ryż na słodko z jabłkami może być serwowana dzieciom na diecie bezglutenowej. Ryż nie zawiera glutenu, a połączony z jabłkami i mlekiem wyśmienicie smakuje. Nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. To proste w przygotowaniu danie warto podawać z dodatkiem orzechów, np. migdałów. Można posypać je cynamonem lub polać śmietanką. 

Coś na deser, czyli muffinki w wersji bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga odrobiny inwencji ze strony opiekuna dziecka. W wielu podstawowych przepisach wystarczy zamienić tradycyjną mąkę pszenną na jej bezglutenowy odpowiednik. Kolejną naszą propozycją są lubiane przez dzieci muffinki z mąki gryczanej z sezonowymi owocami, np. jabłkami, borówkami, malinami lub jagodami. Taka przekąska zaspokoi mały głód dziecka i zapewni mu dużo energii aż do kolejnego głównego posiłku. Idealnie pasuje do śniadaniówki, więc maluch może wziąć ją do szkoły, na wycieczkę i na zajęcia dodatkowe. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej, dlatego jeśli Twoja pociecha lubi słony smak, zaproponuj jej babeczki z cukinią i serem feta, a do nich świeże pomidorki koktajlowe. 

Przepis jest dość prosty i co ważne, nie wymaga zastosowania nietypowych składników. Jak przygotować babeczki? W jednej misce połącz ze sobą sypkie składniki (mąkę gryczaną, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli), a w drugiej napój roślinny i olej. Po połączeniu dołóż dodatki. Gotową masą napełnij papierowe papilotki i piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Urozmaicona dieta bezglutenowa to sposób na zapewnienie Twojemu dziecku dobrego samopoczucia i energii. Odpowiednio skomponowane posiłki dostarczą maluchowi wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania stale rozwijającego się organizmu.

Zestaw dietetycznych przepisów przygotował dla nas internetowy serwis o zdrowiu Allecco.pl

ikona podziel się Przekaż dalej