Łosoś cytrynowy z grillowanymi warzywami

Łosoś jest przepyszną rybą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3. W menu człowieka przepisy z rybami w roli głównej powinny znajdować się zgodnie z zaleceniami nawet 3 razy w tygodniu. Ryby są specyficzne w smaku. Nie każdy je lubi.

Sekretem przepysznej ryby jest orzeźwiająca cytrusowa marynata. Cytryna do ryby pasuje w stu procentach, więc marynując rybę w takiej marynacie zapewniasz cudowny aromat. Grillowane warzywa jakimi są cukinia, pieczarki i kalafior warto wymieszać z olejem i posypać ulubionymi przyprawami.

Podawaj grillowaną rybę razem z warzywami oraz ulubioną kaszą. Możesz do dania dodać swój dip koperkowy.

Polędwiczka z kurczaka z pesto, mozzarellą i oliwkami

Mięso z kurczaka jest najszybszym rodzajem mięsa do przygotowania. Mięso wymieszane z olejem oraz posypane solą i pieprzem należy posmarować pesto. Pyszne jest pesto czerwone, ale można użyć też pesto zielone. Pesto łatwo zrobić samemu, ale również w sklepie znajdziesz bez problemu już gotowe.

Do grillowania dodaj ser mozzarella i oliwki. Mięso można podawać z makaronem, ryże lub kaszą oraz pyszną domową surówkę. Przepyszny włoski klimat i fit jedzenie na danie obiadowe z warzywami gotowe.

Tortilla z pastą jajeczną

Tortilla ma bardzo wiele zastosowań. Jest błyskawiczna w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się zarówno w przepisach na słono jak i na słodko. Tym razem poznaj świetną potrawę na śniadanie. Jest również bardzo dobrym pomysłem na fit kolację.

Pasta jajeczna jest bardzo prosta do wykonania. Nie jest to jednak taka zwykła pasta. Do pasty dodaj ketchup, kukurydzę, ogórka kiszonego, ser żółty pokrojony w drobniutką kostkę i wędzone udko z kurczaka. Wędzony kurczak nadaje świetny smak. Gwarantuję, że każdemu zasmakuje.

Wystarczy gotową pastą jajeczną posmarować tortillę. Zwiń tortillę jak roladę i umieść na grillu. Przypiecz z obu stron przez około 5 minut i następnie ciesz się wspaniałym smakiem.

Tosty z bekonem, camembert i żurawiną

Lubisz niespotykane pomysły na pyszne przekąski? Takich tostów jeszcze chyba nie próbowałeś. Co prawda, całe danie jest dosyć wysokokaloryczne, jednak zjedzone raz na jakiś czas nie zaszkodzą – nie martw się.

Wspaniale chrupiące pieczywo, chrupki i aromatyczny bekon, kremowy i rozpływający się ser a to wszystko otulone kwaskowatym smakiem konfitury z żurawiny. To jest tak nieziemsko pyszne danie, że koniecznie musisz poczęstować bliską ci osobę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z pomysłami na dania z grilla.

Z czego słynie grill elektryczny?

Grill elektryczny jest to urządzenie, które jest coraz bardziej znane w Polsce. To bardzo fajne urządzenie, ponieważ pozwala grillować w domu. Z wyglądu podobny jest do opiekacza do kanapek lub do gofrownicy. Dzięki niemu zrobisz przepyszne i zdrowe posiłki idealne na śniadanie, obiad, kolację czy też fit przekąski. Dania z grilla elektrycznego są bardzo dobrym rozwiązaniem jeśli pragniesz zadbać o swoje zdrowie.

Mięso i warzywa na grillu elektrycznym, a także najlepsze dania z grilla elektrycznego i przepisy krok po kroku
Dania z grilla elektrycznego krok po kroku, czyli 4 dania i przepisy, które sprawdzają się grillu elektrycznym

Grill elektryczny różni się od grilla węglowego. Dania z grilla elektrycznego są jednocześnie pieczone z obu stron. Słabszą stroną tego urządzenia jest fakt, że grill elektryczny może pracować jedynie będąc podłączonym do prądu. Z tego względu używany jest raczej w domu. Dostępne są przedłużacze, więc jeśli masz takie w zasięgu ręki potrawy z grilla elektrycznego można jeść też na przykład na tarasie lub w ogrodzie. Grill elektryczny nie wydziela dymu. Dzięki temu nawet osoby mieszkające w bloku mają możliwość grillować na przykład na balkonie.

Co można zgrillować?

Co grillować na grillu elektrycznym? Generalnie na grillu elektrycznym, tak jak na pozostałych rodzajach grilla, można grillować w zasadzie wszystko. Warzywa, mięso, sery, ryby, tosty, pieczywo i wiele więcej – pyszne jedzenie, którego tylko dusza zapragnie. Zastanawiasz się co można zgrillować na grillu elektrycznym? Zdrowe śniadania, pyszną przekąskę i inne potrawy z grilla elektrycznego mogą być gotowe nawet w 20 minut.

Potrawy na grillu elektrycznym można grillować bez dodatku tłuszczu. Jeśli grillujesz warzywa i owoce warto jest dodać do potrawy lub do grillowania nieco tłuszczu. Zwiększasz przez to przyswajalność witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Możesz dodać do gotowego dania nasiona, orzechy, masło orzechowe, tahini, awokado, oleje roślinne czy ziarna. W ten sposób też wpływasz na zwiększenie przyswajalności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Grillowanie potraw na grillu elektryczny jest bardzo szybkie. Pamiętaj, że czas grillowania ryb i mięsa z piersi/polędwiczek kurczaka wynosi niewiele czasu. Przeważnie oba te rodzaje mięsa potrzebują maksymalnie 20 minut. Jeśli za długo grillujesz te produkty możesz sprawić, że mięso nie będzie miękkie. Kontroluj więc czas pieczenia, by mięso i ryby były maksymalnie soczyste.

Czy grillowanie na grillu elektrycznym jest bardziej korzystne dla zdrowia?

Jak najbardziej taki rodzaj grillowania nie ma tylu niekorzystnych skutków dla zdrowia niż grillowanie na grillu węglowym. To wynika z faktu, że podczas grillowania na grillu węglowym pożywienie ma bezpośredni kontakt z płomienie. Przy takim grillowaniu na otwarty ogniu powstają różne substancje, które działają w sposób nowotworowy. Jeśli grilluje się na grillu elektrycznym takie procesy nie mają miejsca.

Grill elektryczny z punktu widzenia zdrowotności jak najbardziej jest lepszym wyborem od grilla węglowego. Jeśli przed Tobą stoi poważny wybór – kupować grill elektryczny czy nie – śmiało kupuj i ciesz się zdrowiem i pysznymi daniami.

TRIK: przed grillowaniem na grillu elektrycznym można położyć papier do pieczenia. Taki zabieg zapewni, że płytka grzewcza nie zniszczy i nie zabrudzi się tak szybko.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny