Dania na Boże Narodzenie - przepisy, wykonanie, sposób podania, porady
Święta Bożego Narodzenia to najpopularniejszy rodzaj świąt wśród większości Polaków. Poza aspektem religijnym stanowią one również dobrą okazję do rodzinnych spotkań, pielęgnowania tradycji oraz przygotowania potraw, które często jemy jedynie przez te kilka dni w roku. Pyszne bożonarodzeniowe przysmaki, a zwłaszcza ich przygotowywanie jest jednym z elementów świętowania, dlatego warto włączyć do ich przygotowania wszystkich członków rodziny. Chociaż w spisie świątecznych potraw wciąż pojawiają się nowe pomysły na oryginalne dania, to tradycyjny bożonarodzeniowy zestaw smaków pozostaje w dużej mierze niezmienny od lat.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Dania na Boże Narodzenie – tradycyjne potrawy świąteczne
Potrawy na Wigilię
Podczas gdy biorąc pod uwagę inne uroczystości rodzinne, menu może być jednorodne, to jednak w przypadku dań na Boże Narodzenie należy rozgraniczyć wigilię oraz pozostałe dni świąt. Do niedawna wigilia była dniem, w którym potrawy mięsne były wykluczone, teraz to się zmieniło. Jednak mimo przyzwolenia na jedzenie mięsa, tradycja wciąż jest silna, dlatego wigilijne menu bazuje na przepisach bezmięsnych. Jakie potrawy tradycyjnie przygotowujemy na wigilijną kolację?
Bardzo ważnym elementem wigilijnego menu są ryby. Tradycyjne rybne przepisy to między innymi karp w kilku odsłonach (smażony, faszerowany, w galarecie), ryba po grecku, śledzie w śmietanie, occie lub przykładowo śledź po kaszubsku. Coraz częściej oprócz karpia przygotowuje się również inne ryby, takie jak na przykład łosoś, pstrąg, halibut, dorsz czy sandacz.
Planując wigilijne jedzenie, nie należy zapominać o świątecznym barszczu z uszkami lub zupie grzybowej, a także różnego rodzaju postnych pierogach: z kapustą i grzybami, samymi grzybami, z nadzieniem rybnym lub tradycyjnych pierogach ruskich. Nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji jest również tradycyjna sałatka jarzynowa, która jest popularną potrawą także podczas pozostałych dni świąt. W zależności od regionu Polski na wigilijnym stole spotkać również możemy kapustę z grzybami, gołąbki, groch z kapustą, bezmięsny bigos lub łazanki.
Tradycyjna wigilia, poza eliminacją mięsa, zakłada również rezygnację z alkoholu, do picia podaje się inne napoje, szczególnie popularnym wyborem jest kompot z suszu. Ma on wielu zwolenników, nie tylko z racji swoich walorów smakowych, ale również zdrowotnych, ponieważ wywar z suszonych owoców korzystnie wpływa na procesy trawienne, co jest szczególnie istotne w przypadku świątecznych dni przepełnionych jedzeniem wielu pysznych przysmaków.
Dania na Boże Narodzenie – jak zaplanować świąteczne menu?
Najczęstszym posiłkiem, przy którym spotykamy się w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia jest zdecydowanie obiad. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy przedłużyli rodzinne spotkanie, nawet do późnych godzin wieczornych, dlatego wachlarz polecanych potraw jest bardzo szeroki. Jakie pyszne potrawy możemy przygotować na święta? Choć istnieją pewne tradycyjne, najczęściej przygotowywane dania, to możemy również poeksperymentować w kuchni i zaproponować gościom całkiem nowe menu.
Popularne dania na Boże Narodzenie to między innymi:
- wszelkiego rodzaju pieczone mięsa, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe, ale również na zimno w postaci smacznej wędliny,
- sałatki jarzynowe, ziemniaczane oraz inne, które lubi nasza rodzina,
- różnego rodzaju pasztety, zarówno te mięsne, jak i w wersji roślinnej,
- warzywne oraz mięsne galaretki.
Na obiad w pierwszy i drugi dzień świąt podaje się często pieczoną gęś, kaczkę lub inne zapiekane mięso, na których przyrządzenie nie mamy czasu w zwykłe dni. Dodatki obiadowe uzależnione są jedynie od naszej wyobraźni oraz upodobań kulinarnych gości, jednak takie składniki jak ziemniaki czy warzywa korzeniowe często pieczemy razem z mięsem. Sprawdź także ten przepis na farsz do uszek z grzybami.
Przepisy na bożonarodzeniowe przysmaki
Podczas świąt Bożego Narodzenia często pozwalamy sobie na większe ilości jedzenia, nie zwracając również dużej uwagi na ich wartość kaloryczną czy zdrowotną. Choć coraz częściej pojawiają się propozycje dań bożonarodzeniowych „w wersji fit”, to w praktyce nawet te tradycyjne nie spowodują wielu szkód dla naszego organizmu (pod warunkiem oczywiście, że jesteśmy zdrowi). Boże Narodzenie trwa jedynie trzy dni i o ile nie przedłużymy sobie świętowania na dłużej, nie zmieni to znacząco efektów codziennej, zdrowej diety.
Szczególnymi przysmakami, na które czekamy niekiedy cały rok, są potrawy w wersji słodkiej. Które z nich najczęściej pojawiają się na naszych świątecznych stołach?
Jednymi z najbardziej popularnych dań są: kutia oraz kluski z makiem. Kutia jest tradycyjną wigilijną potrawą, przygotowywaną z gotowanej pszenicy, z dodatkiem miodu, bakalii oraz maku. Podobne dodatki stosuje się w przypadku klasycznych klusek z makiem, w tym przypadku jednak zamiast pszenicy dodawany jest makaron, na przykład łazanki czy wstążki albo samodzielnie przygotowane kluseczki.
Pisząc o potrawach przyrządzanych na słodko, nie sposób nie wspomnieć ciastach. To dla wielu osób nieodłączne zakończenie zarówno wigilijnego, jak i świątecznego posiłku.
Jednym z najczęściej przygotowywanych wypieków jest makowiec. Poza doskonałym smakiem mak stanowi również symbol dostatku, pomyślności oraz płodności, które mają nam towarzyszyć w nadchodzącym roku. Równie często przygotowuje się pierniki, murzynki oraz pierniczki, przy czym przyrządzenie tych ostatnich warto rozpocząć dużo wcześniej, tak aby do świąt zdążyły odpowiednio zmięknąć. Piernik w wielu wierzeniach symbolizuje bogactwo, warto włączyć go więc do świątecznego menu. Planując świąteczne menu, nie należy zapominać również o serniku, jednym z ulubionych ciast większości Polaków. Możemy przygotowywać go w wielu kombinacjach, w zależności od tego, co lubi nasza rodzina. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, żeby w świątecznym planie ująć również inne ciasta, tak aby każdy mógł znaleźć ulubiony smak dla siebie.