Dieta śródziemnomorska - co to?

Dieta śródziemnomorska bazuje na tradycyjnych nawykach żywieniowych ludzi żyjących w regionie Morza Śródziemnego, takich jak Grecja, Hiszpania czy Włochy. Uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet na całym świecie. Opiera się głównie na produktach roślinnych - zbożach, warzywach i owocach, oliwie z oliwek, orzechach i pestkach. Jej uzupełnieniem są produkty odzwierzęce, takie jak ryby, owoce morza, chude mięso i przetwory mleczne. Dieta śródziemnomorska dostarcza odpowiednią ilość białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Skutecznie uzupełnia również witaminy i składniki mineralne.

Dieta śródziemnomorska - główne założenia

Oto podstawowe założenia diety śródziemnomorskiej:

  • Świeże warzywa i owoce w każdym posiłku;
  • Oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczów;
  • Rośliny strączkowe i orzechy jako główne źródło białka;
  • Młode wino o niskiej zawartości alkoholu podawane do głównego posiłku obiadowego (może być rozcieńczone wodą);
  • Ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych;
  • Woda i napary ziołowe jako główne źródło płynów;
  • 2 porcje niskotłuszczowych produktów mlecznych w codziennym menu;
  • Przyprawianie potraw ziołami i przyprawami w celu nadania im bardziej intensywnego smaku i ograniczenia spożycia soli;
  • Regularne spożywanie ryb i owoców morza stanowiących doskonałe źródło kwasów omega-3, jodu, cynku, witaminy D, żelaza i selenu;

Te założenia sprawiają, że dieta śródziemnomorska doskonale wpływa na zdrowie organizmu i jednocześnie jest bardzo smaczna.

Dieta śródziemnomorska - podstawowe produkty spożywcze

Dieta śródziemnomorska bazuje na następujących produktach spożywczych:

  • świeże warzywa, takie jak np. pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, ogórek, kapusta, kalafior, brokuły, buraki, szparagi czy fasolka szparagowa;
  • świeże owoce (najlepiej sezonowe), takie jak np. winogrona, truskawki, jagody, borówki, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki i cytryny;
  • produkty pełno- i niepełnoziarniste, m.in. chleb, kasza bulgur, ryż, makaron i mąka;
  • produkty mleczne, takie jak jogurt grecki i rozmaite sery, np. mozzarella, feta czy ricotta.
  • nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, ciecierzyca,, bób,;
  • oliwa z oliwek;
  • orzechy, m.in. piniowe, włoskie czy pistacje;
  • chude mięso z kurczaka, i indyka;
  • oliwki zielone i czarne;
  • suszone pomidory;
  • owoce morza, m.in. kalmary, krewetki, ośmiornice, ostrygi, mule, homary, kraby;
  • świeże ryby, np. łosoś, makrela, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynki;
  • przyprawy i zioła, m.in. rozmaryn, szałwia, tymianek, pieprz, liść laurowy, bazylia, czarnuszka, oregano, papryka słodka;
  • pestki dyni;
  • pasta sezamowa tahini;
  • nasiona słonecznika.

Produkty niezalecane na diecie śródziemnomorskiej

Stosując dietę śródziemnomorską, należy ograniczyć:

  • żywność wysokoprzetworzoną, m.in. dania instant, parówki, chipsy, konserwy, paluszki rybne, gotowe sosy, paluszki, zupy w proszku;
  • wypieki cukiernicze niskiej jakości (zarówno słodkie, jak i wytrawne);
  • słodkie napoje;
  • gazowane napoje;
  • przetwory mięsne niskiej jakości, m.in. salceson, mortadela czy kaszanka;
  • gotowe słodycze, m.in. czekolady, batony, lizaki, cukierki, praliny, żelki;
  • duże ilości czerwonego mięsa;
  • duże ilości cukru;
  • duże ilości soli.

Aby dowiedzieć się dokładnie, czego unikać na diecie śródziemnomorskiej, najlepiej zamówić dietę online na stronie: bediet.pl. Decydując się na to rozwiązanie, otrzymasz gotowy jadłospis i konkretne zalecenia dietetyczne.

Dieta śródziemnomorska - jak zacząć?

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych pod jednym warunkiem - musi zostać odpowiednio dopasowana do potrzeb konkretnej osoby. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, wejdź na stronę: https://bediet.pl/dieta/srodziemnomorska.html i dołącz do BeDiet, a otrzymasz jadłospis śródziemnomorski uwzględniający indywidualne potrzeby Twojego organizmu.

ikona podziel się Przekaż dalej