Zmywarka gastronomiczna kapturowa – czym jest i kiedy warto ją wybrać?

Pierwszą propozycją dla gastronomii jest zmywarka kapturowa, czyli hood-type dishwasher. Jej charakterystyczną cechą jest umieszczenie wewnętrznej komory myjącej pod dużym kapturem. Opuszczony kaptur gwarantuje hermetyczne zamknięcie, a po zakończeniu cyklu mycia jest podnoszony, co umożliwia łatwy i wygodny dostęp do umytych naczyń. Zmywarki kapturowe idealnie sprawdzają się do mycia dużych tac i większych naczyń. Modele dostępne np. w e-sklepie https://gastromix.pl/3425-zmywarki zostały zaprojektowane do obsługi dużych ilości naczyń i akcesoriów kuchennych, co sprawia, że są odpowiednie do intensywnego użytkowania w kuchniach gastronomicznych. Co więcej, zmywarki kapturowe oferują różne programy mycia, które można dostosować do różnych rodzajów naczyń i stopnia zabrudzenia. Niektóre modele posiadają automatyczne systemy kontroli, które monitorują zużycie wody, detergentów i energii, dostosowując parametry mycia od aktualnych potrzeb.

Uniwersalna zmywarka gastronomiczna do szkła i naczyń

W gastronomii często stosowane są zmywarki przeznaczone do mycia szkła. Są to modele wyposażone w programy do mycia delikatnych kieliszków z cienkiego szkła oraz szklanych naczyń zdobionych. W takich zmywarkach dostępne są także programy do mycia mieszanego szkła oraz silnie zabrudzonych naczyń szklanych. W zmywarkach gastronomicznych można regulować ciśnienie wody, w zależności od rodzaju mytych naczyń, przy czym pozostałe parametry dobierane są automatycznie. Warto zwrócić uwagę na zmywarki z systemem odzysku ciepła z powietrza wylotowego, dzięki któremu ciepło nie ulatnia się wraz z parą wodną, ale zostaje ponownie wykorzystane.

Zmywarko-wyparzarka – czym się charakteryzuje?

Na koniec warto wspomnieć o zmywarko-wyparzarkach, które są bardzo popularne w gastronomii. Są to urządzenia, które myją dwuetapowo – zmywarka pozbywa się wszystkich widocznych zabrudzeń, a wyparzarka, dzięki wysokiej temperaturze, usuwa drobnoustroje i bakterie, które mogłyby wpłynąć na bezpieczeństwo żywności. Wysokość temperatury wyparzania w profesjonalnych zmywarkach można dostosować do specyfiki naczyń.

ikona podziel się Przekaż dalej