Comber jagnięcy - 3 wyjątkowe przepisy. Zobacz, jak przygotować jagnięcinę

0
0,0/5

Pięknie wyglądające danie, które jest dodatkowo bardzo pyszne. Takie zalety ma comber jagnięcy. Potrzebujesz przepisów na obiad rodzinny lub na imprezę? Tutaj idealnie sprawdzi się comber jagnięcy. Comber jagnięcy można przygotować na kilka różnych sposobów. Sprawdź przepisy na comber jagnięcy. Na pewno posmakuje Ci pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie. Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w nieco odmiennej panierce to idealny obiad. Przygotuj kotleciki mielone z combra jagnięcego, które są nadziewane serem żółtym. Wszystkie te przepisy na pewno sprawią, że twój obiad będzie wyjątkowy.

Comber jagnięcy podany na talerzu, a także inne przpeisy na comber jagnięcy, szybkie i smaczne metody
Comber jagnięcy, czyli 3 wyjątkowe przepisy na smaczny, szybki, soczysty i prosty comber jagnięcy

Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty sprawiają, że mięso jest bardzo soczyste. Jest to wspaniała propozycja na pyszny obiad.

Jako dodatki pasować idealnie będą ziemniaki pieczone w ziołach oraz surówka z wiosennymi warzywami i sosem vinegret. Jeżeli wolisz wersję bez ziemniaków możesz śmiało podawać z ulubionym pieczywem czy też ryżem albo kaszą.

Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Pieczone mięso z combra jagnięcego w pysznej marynacie. Mięso soczyste i kruche. Dodatek pieczonych ziemniaczków oraz smacznej sałatki to idealna propozycja obiadowa.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
600 g
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Lista składników do przygotowania pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

  • Olej rzepakowy 70 ml
  • Miód 60 g
  • Musztarda 60 g
  • Czosnek 20 g
  • Ziemniaki młode 800 g
  • Ogórek 300 g
  • Rzodkiewka 300 g
  • Olej lniany 20 ml
  • sałata lodowa 200 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • comber jagnięcy 500 g

Przygotowanie pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną krok po kroku

Wykonaj marynatę. 50 g oleju rzepakowego wymieszaj z czosnkiem drobno posiekanym. Dodaj miód (30 g), musztardę (30 g), pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę cząbru oraz łyżeczkę majeranku. Te składniki dokładnie wymieszaj.

Mięso w kawałku razem z kośćmi umyj, osusz i ewentualnie usuń nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane mięso wymieszaj dokładnie w zrobionej wcześniej marynacie. Mięso zostaw w marynacie na całą noc i przetrzymuj w lodówce.

Zamarynowane mięso po nocy w lodówce wyjmij na godzinę przed pieczeniem by się lekko ociepliło. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie rozepnij rękaw i piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 10 minut by całość lekko się zarumieniła. Od czasu do czasu polewaj po wierzchu sokami, które są w rękawie.

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z 20 g oleju oraz przyprawą do ziemniaków i solą. Wyłóż na blachę razem z combrem. Ziemniaki powinny mieć chrupiącą skórkę, ale też powinny być miękkie.

Zrób sałatkę. Umyte warzywa pokrój. Sałatę podrzyj na kawałki. Olej lniany wymieszaj z 30 g miodu i 30 g musztardy. Dodaj sok z połowy cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Dodaj do warzyw kukurydzę i polej sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Upieczone mięso pokrój i podawaj kawałki mięsa. Za pomocą kości łatwiej jest kroić. Dodaj również pieczone ziemniaki oraz sałatkę.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej smakuje. Panierka wzbogacona o pyszne orzechy daje świetny smak całemu daniu. Gdyby pyszności było mało, w panierce znajduje się również starty parmezan. Jest to kwintesencja smaku.

Podawaj z pieczonymi frytkami oraz sałatką z pora. Zamiast ziemniaków można podać ulubioną kaszę bądź ryż. Przyprawy wykorzystaj swoje ulubione. Do ziemniaków przepyszną przyprawą jest mieszanka do ziemniaków. Z przypraw do mięsa warto dodać tymianek i rozmaryn.

Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej smakuje.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
618 g
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Lista składników do przygotowania zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

  • comber jagnięcy 800 g
  • Masło 100 g
  • Orzechy arachidowe (ziemne) 100 g
  • Bułka tarta 100 g
  • Ziemniaki późne 700 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Por 400 g
  • Śmietana 12% 100 g
  • majonez light 100 g
  • Ser parmezan 60 g
  • Czosnek 15 g

Przygotowanie zapiekanych kotlecików z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora krok po kroku

Zacznij od przygotowania panierki. Masło roztop na patelni. Dodaj masło do miski razem z bułką tartą, parmezanem, solą, pieprzem oraz po 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Posiekaj bardzo drobno orzechy, ale tak, by kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodaj do panierki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Comber umyj i pokrój wzdłóż kości tworząc kotleciki. Jeden kotlecik powinien mieć jedną kość. Jeżeli chcesz usuń nadmiar tłuszczu.

Każdy kotlecik smaż na średnim ogniu na patelni po maśle po 2 minuty z obu stron.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój jak na frytki. Wymieszaj je z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż na jedną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika z termoobiegiem góra-dół.

Drugą blaszkę do pieczenia również wyłóż papierem i następnie układaj obsmażone kotleciki obok siebie. Na każdy kotlecik wyłóż przygotowaną wcześniej panierkę. Włóż do piekarnika do już zapiekanych frytek.

Piecz mięso oraz ziemniaki w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem góra-dół przez około 30 minut. Panierka ma być zarumieniona oraz chrupiąca a frytki miękki i jednocześnie chrupiące z wierzchu.

W tym czasie można przygotować sałatkę. Pora przekrój wzdłóż, umyj dokładnie. Posiekaj pora i wymieszaj ze śmietaną, majonezem i solą.

Podawaj frytki z kotlecikami i sałatką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora

Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Smaczny przepis na przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w formie kotlecików mielonych. Kotleciki są nadziewane serem mozzarella. Ser mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury staje się znakomicie ciągnący.

Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej. Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną oczywiście możesz zamienić na każdą inną kaszę czy też makaron albo ryż. Pasować będą także ziemniaki lub pieczywo. Jest to świetna propozycja na lekki, dietetyczny obiad.

W tym daniu są ważne przyprawy. Najlepiej sprawdzi się dodatek oregano oraz tymianku co daje wspaniałe połączenie smaków.

Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Pyszny, pożywny i dietetyczny obiad? Oto wspaniała propozycja na lekkie danie. Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane serem mozzarella z kaszą gryczaną i surówką.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
440 g
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Lista składników do przygotowania kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

  • comber jagnięcy 500 g
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 30 g
  • Pieczarki marynowane 100 g
  • Cebula 200 g
  • Czosnek 10 g
  • Ser Mozzarella 125 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Masło klarowane 5 g
  • Kasza gryczana 200 g
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Marchewka 100 g
  • Olej lniany 40 ml

Przygotowanie kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej krok po kroku

Mięso na comber zmiel w maszynce lub kup już mięso mielone.

Na maśle usmaż starte na tarce pieczarki i bardzo drobno posiekaną cebulkę (100 g). Czosnek przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Posól odrobinę, warzywa mają być zarumienione. Ostudź lekko.

Do mięsa mielonego dodaj podsmażone warzywa. Dodaj też jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, tymianek i oregano. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną. Zacznij formować kotlety. Do środka każdego kotleta dodaj po kawałku sera.

Na oleju rzepakowym usmaż kotleciki z każdej strony. Smaż pod przykryciem przez około 20 minut na niewielkim ogniu.

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą.

Przygotuj surówkę. Kapustę kiszoną przepłucz lekko wodą. Odciśnij. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a resztę cebuli pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw olej lniany, sól, erytrytol i pieprz do smaku.

Podawaj kotleciki z kaszą gryczaną oraz z surówką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Czym charakteryzuje się comber jagnięcy?

Jagnięcina jest dosyć rzadko podawanym mięsem na stole Polaków. Całkiem niesłusznie, ponieważ jagnięcina jest bardzo wartościowa. W smaku comber jagnięcy jest delikatny.

Comber jagnięcy ma dosyć charakterystyczny wygląd ze względu na to, że mięso to pochodzi z odcinka lędźwiowo-krzyżowego jagnięciny (mięso baranie). Mięso ma kształt lekko owalny, od którego odchodzi kość żebrowa. Mięso kształtem przypomina płuco.

Comber jagnięcy – co trzeba wiedzieć przygotowując mięso

Sposób podania combra jagnięcego wynika z własnych upodobań. Można podawać comber jagnięcy razem z kością. Ma to swoje zalety. Łatwo jest zjeść takie mięso. Smak jest bardziej wzbogacony, jeżeli kości się nie usunie. Podczas przygotowania potrawy aromaty łączą się i smak jest wspaniały. Poza tym nie ma potrzeby by, między innymi podczas grillowania, używać szczypiec, w celu przełożenia mięsa na drugą stronę. To oczywiście może być wielkim ułatwieniem dla wielu osób. Równie dobrze można przyrządzać mięso bez kości. To tylko kwestia upodobań.

Jeżeli mięso było pieczone to dobrze jest zostawić takie mięso po upieczeniu na kilkanaście minut w piekarniku. Wtedy mięso staje się bardziej soczyste. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sałatkę z kaszą bulgur?

Czas pieczenia mięsa wynosi około 30-40 minut. Zależne jest to oczywiście od kilku czynników. Dobrze jest przed pieczeniem podsmażyć mięso z obu stron przez około 2 minuty. Obsmażając mięso przed pieczeniem zapobiegamy wyciekaniu soków z mięsa. Dzięki temu mięso jest soczyste.

Dobra marynata również sprawdza się świetnie, jeżeli chce się otrzymać rozpływające się w ustach mięso. Marynata powinna być trzymana z mięsem przez minimum 12 godzin. Wtedy jest gwarancja przepysznego aromatu i soczystości.

Comber jagnięcy - jakie dodatki?

Comber jagnięcy przygotować można na kilka sposobów. Idealnie sprawdzi się jako mięso pieczone. Dodanie mięsa jagnięcego do sosów też sprawdza się dobrze. To mięso nadaje się do grillowania. Można zrobić z mięsa szaszłyki lub kotleciki. Mogą być w formie zwykłych kawałków mięsa z kością lub bez kości. Mięso z combra jagnięcego można także zmielić i wykonać kotleciki mielone.

Potrzebujesz przepisu na smaczny obiad? Spróbuj przepis na zapiekankę makaronową z szynką oraz paszteciki wigilijne z pieczarkami. Zapiekanka makaronowa z szynką to pomysł na bardzo proste danie. Pasztecikami wigilijnymi z pieczarkami ugościsz bliskich podczas Wigilii. Paszteciki wigilijne z pieczarkami sprawdzą się nie tylko na Wigilię, ale również na zwykły obiad. Zapiekanka makaronowa z szynką to prosty sposób na pyszny obiad.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto