Paluszki wołowe z dipem curry (cevapcici, kotleciki bałkańskie)

Znałeś cevapcici? Jeśli nie to już wyjaśniam. Pomysł na tę potrawę pochodzi z Chorwacji. Jest to zaskakujący sposób na kotleciki w nieco innej odsłonie. Przedstawiam przepis na dobre kotleciki bałkańskie, inaczej nazywane cevapcici. Cevapcici jest przepisem na inny sposób podania mięsa mielonego. Często te ciekawe danie podaje się na patyczku do szaszłyka. Sposób podania sprawia, że ta przekąska jest charakterystyczna. Użycie patyczka do szaszłyka nie jest jednak koniecznością. Cevapcici to są podłużne kotleciki. Przygotowanie tej potrawy jest łatwe i podobne do polskiego kotleta mielonego. Jednakże do zrobienia tych kotlecików wybiera się wołowinę lub baraninę. Polecam na grilla podawać te paluszki w wersji z mielonego mięsa wołowego. Dodatkiem będzie dip curry.

Szaszłyki z krewetkami z limonkowo-ananasowym dressingiem

Jakich potraw na grilla jeszcze nie próbowałeś? Może lubisz orientalne smaki? Jest idealnym, łatwym pomysłem dla Ciebie. Dobre, soczyste i mięciutkie krewetki podane z ciekawym limonkowym dressingiem współgrają ze sobą idealnie. Wielką zaletą tego dania jest czas wykonania i czas obróbki termicznej. Krewetek nie powinno się zbyt długo poddawać obróbce termicznej, ponieważ wtedy stają się zbyt twarde. Krewetkom wystarczy 10 minut grillowania maksymalnie. Wtedy są rozkosznie mięciutkie i mają dużo fantastycznego soku w sobie. Dzięki temu są naprawdę przepyszne. Wykonanie również jest bardzo proste. Dressing limonkowo-ananasowy pasuje do krewetek. Całość tworzy fantastyczny orientalny i egzotyczny klimat. Jeśli lubisz nieco pikantny smak, dodaj świeżą papryczkę chilli.

Kurczak w pysznej jogurtowej marynacie o cytrusowym aromacie

Co można przygotować na grilla? Na obiedzie nie może zabraknąć kurczaka. Marynowanie w jogurtowej marynacie jest świetnym sposobem na mega soczystego kurczaka. Taka marynata zapewnia, że mięso zawsze będzie soczyste i miękkie. By nieco odmienić całe danie i nadać orzeźwiającego aromatu użyj soku z cytryny i startej skórki z cytryny. Dodatek pysznych ziół nada dobry smak. Ta propozycja jest niezwykle prostym oraz fajnym przepisem.

Do wykonania tej potrawy przygotuj 700 g polędwiczek z piersi kurczaka. Ta potrawa należy do tych które bardzo szybko się robią, ponieważ mięso kurczaka nie potrzebuje dużej ilości czasu by danie było gotowe.

Queasdilla z indykiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Co na grilla zaserwować, gdy masz w domu tortille? Quesadilla czyli rodzaj meksykańskiego dania. Jest wspaniałą alternatywą podania tortilli. Potrawa charakteryzuje się tym, że 2 placki tortilli są przełożone jakimś nadzieniem. Nadzienie można wykonać na wiele sposobów. Nadzienie wytrawne czy też słodkie - obie wersje sprawdzą się doskonale. Takie fajne danie na grilla zaskoczy znajomych i rodzinę. Jeśli masz już przygotowanego indyka to całość bardzo szybko się przygotowuje. Poza tym jest bardzo smaczne. Spróbuj quesadilli z indykiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Pychota!

Quesadilla z indykiem z grilla, a także 4 pomysły na dania na grilla, czyli co na grilla, najlepsze przepisy na grilla
4 pomysły na dania na grilla, czyli co na grilla, czyli dobre przepisy na grilla i nietuzinkowe dania z grilla

Grillowanie jest to sposób obróbki termicznej jedzenia, który polega na użyciu specjalnego urządzenia nazywanego grillem. Rodzajów grilla (urządzenia) jest kilka. Najbardziej znany to grill węglowy. Poza grillem węglowym są dostępne też grille gazowe i elektryczne. Sezon grillowy zaczyna się w okresie wiosenno-letnim, kiedy pogoda sprzyja spędzaniu wieczorów na dworze. Pieczona kiełbaska, boczek, karkówka… To są najbardziej znane produkty, które grillują Polacy. Jeśli jednak masz ochotę na coś czego na co dzień się nie jada spróbuj eksperymentować i próbować nowych rzeczy.

Jakie potrawy na grilla i co warto wiedzieć o grillowaniu?

Nie grilluj potraw bezpośrednio nad ogniem. Zdecydowanie lepiej będzie, gdy ruszt znajdzie się nieco wyżej. Zapobiegnie to wysuszaniu i przypalaniu produktów.

Grillować można bezpośrednio na ruszcie. Przy takim rodzaju grillowania trzeba wiedzieć, że produkty należy pilnować. Mięso, które pieczone na ruszcie, ma niejednokrotnie wysoką zawartość tłuszczu. Podczas grillowania bezpośrednio na ruszcie ogień sprawia, że topiony tłuszcz spada na płomienie. To zwiększa ryzyko oparzenia na przykład ręki. Podczas grillowania łatwo jest o spalone jedzenie. Duże płomienie bezpośrednio podpiekające produkty sprawiają, że mięso czy też pieczywo mogą stać się zwęglone. Spożywanie spalonych produktów może w dłuższym okresie czasu przynosić niekorzystne skutki zdrowotne. Wynika to z procesu powstawania między innymi akrylamidu, związku rakotwórczego. Fajnym rozwiązaniem do ograniczenia powstawania niekorzystnych związków okazują się tacki aluminiowe. Śmiało można z nich korzystać by nieco obniżyć ryzyko wytwarzania tych związków.

Co na grilla, czyli co intrygującego można zaserwować na grillu?

Jakie potrawy na grilla będą najlepsze i co można przygotować na grilla? To bardzo częste pytanie, gdy tylko zaczyna się czas na grillowanie. Tak naprawdę grillować można wszystko. Mięso, ryby, pieczywo, owoce, warzywa, sery… To są rzeczy tak je, które większość osób zna i przyrządza. Do grillowania nadadzą się również rzeczy, które nie są kojarzone z grillem. Propozycje na potrawy na grilla bywają niekiedy bardzo interesujące. Można zrobić przeróżne przekąski i przepyszne jedzenie. Przykładem może być tortilla. Świetnie pasuje na obiad lub na kolację, gdy jest to pieczona na grillu. Na grillu można również zrobić arbuza. Przepysznie smakuje grillowany ser halloumi. Pizza robiona na ruszcie? Jak najbardziej. Bardzo fajną opcją jest nacinany i nadziewany serem i masłem z ziołami chleb. Owoce morza są bardzo fajną alternatywą dla ryb. Dodatkowo czas przygotowania i obróbki owoców morza jest dosyć krótki. Owoce morza są specyficzne w smaku, więc nie każdemu mogą smakować. Dla miłośników takich smaków będą świetny urozmaiceniem. By sprawić, żeby danie nabrało swojego wyjątkowego smaku, spróbuj serwować przeróżne dodatki. Najlepszymi takimi dodatkami będą przepyszne sosy i marynaty. Przykładem może być marynata jogurtowa z lekko cytrusowo-ziołowym aromatem idealna do kurczaka. Owoce morza będą świetnie współgrały z przepysznym dresingiem ananasowo-limonkowym. Często nawet zwykłe składniki, na przykład polędwiczka z piersi kurczaka, marynowana w niecodziennej marynacie albo podana z niecodziennym dodatkiem odmieni danie.

Wiesz już zatem, co na grilla wybrać. Teraz pozostało wypróbować powyższe propozycje i poznać najlepsze danie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny