Ciecierzyca po bretońsku - poznajcie 3 zaskakujące przepisy

0
4,8/5

Fasolka po bretońsku to znane i lubiane danie. Ciecierzyca po bretońsku to fajna alternatywa znanej wszystkim wyżej wymienionej fasolki po bretońsku. Przygotowałam trzy najsmaczniejsze przepisy na ciecierzycę po bretońsku. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą to najbardziej klasyczna wersja znanej potrawy. Ciecierzyca po bretońsku z indykiem i paprykową nutą tu fajne urozmaicenie. Jest także wersja wegetariańska ciecierzycy po bretońsku – bez mięsa.

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą w sosie pomidorowym, a także ciekawe przepisy na ciecierzycę jak fasolka po bretońsku
Ciecierzyca po bretońsku, czyli ciekawe przepisy na ciecierzycę w sosie pomidorowym, składniki, receptura oraz smaczne i proste przepisy

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą

Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.

By maksymalnie przyspieszyć proces gotowania, wykorzystaj ciecierzycę konserwowaną. Przepis jest bardzo szybki i mega prosty. Ten przepis zawiera najbardziej podstawowe składniki – prościej się nie da. By posiłek miał pyszny smak, dodaj dużą ilość przypraw: papryka ostra, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz to najlepsze przyprawy do tej potrawy. Ilość przypraw dostosuj pod siebie. Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą pasuje idealnie do świeżego pieczywa.

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą

Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w dodatku bardzo łatwo. Pyszny, sycący posiłek.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
315 g
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą

Lista składników do przygotowania ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą

  • ciecierzyca konserwowa 400 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Kiełbasa podwawelska 250 g
  • Czosnek 20 g
  • Cebula 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g

Przygotowanie ciecierzycy po bretońsku z kiełbasą krok po kroku

Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.

Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.

Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.

Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.

Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą

Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.

Dietetyczny posiłek oparty o pyszne, chude mięso z ciecierzycą. Dodatek papryki także wzbogaca danie nie tylko o smak, ale także o cenne dla zdrowia wartości. Do potrawy dodaj jogurt naturalny, by ją lekko zabielić. Śmietanka sprawdzi się także bardzo dobrze. Zrobiona w ten sposób potrawa z ciecierzycą jest bardzo zdrowym posiłkiem, więc warto podać ją na obiad. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. Ten przepis jest dobry, gdy ograniczasz kalorie.

Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, zdrowy i pyszny posiłek. Bardzo prosty i szybki.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
300 g
Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Lista składników do przygotowania ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

  • ciecierzyca konserwowa 400 g
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Polędwica z indyka 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 100 g
  • Papryka czerwona 200 g

Przygotowanie ciecierzycy po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką krok po kroku

Mięso pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż mięso przez około 10 minut.

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa i smaż przez 5 minut.

Po tym czasie dodaj razem z zalewą ciecierzycę, passatę, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz resztę przypraw (oprócz kolendry) wg gustu. Wymieszaj i gotuj 15 minut.

Po tym czasie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba. Gotuj 5 minut.

Podawaj ciecierzycę z pełnoziarnistym pieczywem. Posyp danie świeżą kolendrą.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką

Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku

Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna dla każdego.

Potrawa ta zawiera różne składniki. Znajdziesz w niej między innymi ziemniaki i pieczarki, co nie jest spotykane w typowej ciecierzycy po bretońsku. W celu dodania łagodności potrawie w wersji wegańskiej dodaj mleczko kokosowe lub inny jogurt wegański. Posyp potrawę pestkami dyni. Ciecierzyca po bretońsku wegetariańska będzie najlepsza z grahamką lub inną ulubioną bułką. Dobra propozycja na ograniczenie kalorii. Polecam ten przepis, gdy redukujesz kalorie w swoim menu.

Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku

Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna dla każdego.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
275 g
Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku

Lista składników do przygotowania wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 5 g
  • ciecierzyca konserwowa 240 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 300 g
  • Pieczarki 200 g
  • Ziemniaki młode 100 g
  • Mleczko kokosowe 100 ml

Przygotowanie wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku krok po kroku

Rozgrzej olej garnku. Obierz i umyj warzywa. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plastry oraz ziemniaki w malutką kosteczkę. Ziemniaki dodaj najpierw i podsmażaj je przez około 10 minut na wolnym ogniu od przykryciem. Resztę warzyw dodaj po 10 minutach i podsmażaj kolejne 10 minut.

Do warzyw dodaj ciecierzycę razem z zalewą. Zalej przecierem i dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz przyprawy do smaku. Gotuj 15 minut.

Dodaj pod koniec mleczko kokosowe i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.

Gotową ciecierzycę po bretońsku nalej do miseczki. Posyp pestkami dyni i podawaj ze świeżą bułką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku – jak zrobić pyszne danie?

Ciecierzyca po bretońsku to świetne, szybkie i pyszne danie jednogarnkowe. Ciecierzyca po bretońsku jest to odmiana znanej dobrze fasolki po bretońsku. Fasolka, która występuje w tradycyjnej wersji, tutaj jest zamieniona na cieciorkę. Ciecierzyca po bretońsku to danie złożone z ciecierzycy, sosu pomidorowego, kiełbasy i dużej ilości przypraw.

By ugotować cieciorkę po bretońsku, można wykorzystać cieciorkę z puszki. Ugotowanie ciecierzycy po bretońsku z wykorzystaniem ciecierzycy konserwowanej zajmie maksymalnie 30 minut. Można także użyć cieciorki suchej. Wykonanie wtedy jest dłuższe. Nasiona cieciorki należy wtedy przepłukać wodą, a następnie zalać nasiona w całości i wstawić do lodówki do moczenia na całą noc. Dopiero następnego dnia nasiona cieciorki można ugotować – zajmie to około 50 minut.

Nie trzeba do potrawy dodawać bulionu lub wody. Jednakże jeśli wolisz konsystencję rzadszą, możesz oczywiście dodać. Świetnie sprawdza się jednak przecier pomidorowy.

Ogromnie ważną rolę w ciecierzycy po bretońsku grają przyprawy. Najlepsze przyprawy, które warto dodać to: papryka wędzona, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, majeranek, bazylia, sól, pieprz.

Do ciecierzycy po bretońsku idealnie pasuje dodatek świeżego pieczywa.

Wypróbuj przepisy na pyszne sałatki z kukurydzą, omlety na słodko fit oraz sałatkę z arbuza i fety. Sałatka z kukurydzą i sałatka z arbuza i fety to pyszne inspiracje na zdrowe posiłki. Omlet na słodko fit można zrobić ekspresowo. Sałatka z arbuza i fety oraz sałatka z kukurydzą to łatwe i ekspresowe przepisy. Omlet na słodko fit można traktować jako deser – przepyszne i zdrowe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto