Ciasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser
Zdrowe ciasto, które nie zawiera cukru, mąki, glutenu albo nabiału? Można wybierać i fajnie kombinować z efektem końcowym. Propozycji na samo ciasto z fasoli w dietetycznej wersji jest bardzo dużo. Sprawdź najlepsze przepisy na wykorzystanie fasoli z puszki w słodkiej odsłonie. Muffinki fasolowe są świetną przekąską, którą możesz zabrać w podróż. Brownie z fasolą czerwoną z kremem i wiśniami to jest genialny deser. Poznaj także ciekawy przepis na wersję z gruszką, jabłkiem, orzechami oraz polewą z białej czekolady. Te przepisy na ciasta fasolowe są naprawdę zdrowe i smaczne!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.
Muffinki fasolowe ze śliwkami suszonymi
Zdrowe muffinki fasolowe z czerwonej faoli bez cukru i mąki? Są pyszne, w środku mają śliwkę suszoną i są posypane orzechami włoskimi. Dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Muffinki są świetną opcją na zdrowy posiłek. Możesz zabrać je w dłuższą podróż. Nadadzą się też na drugie śniadanie do pracy, na studia czy do szkoły. Pyszne, słodkie i bardzo proste do zrobienia muffinki to super sposób na pyszne ciasto czekoladowe w zdrowej, dietetycznej odsłonie. Babeczki z fasoli czerwonej słodzone między innymi bananem to dobry pomysł na bezglutenowy deser.
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser z czerwonej fasoli jest na wyciągnięcie ręki. To przepis odpowiedni dla dzieci, dla osób starszych i dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie. W tym przepisie nie znajdziesz białego cukru. Nie zawiera także mąki. Z przepisu mogą śmiało korzystać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Tak samo osoby ograniczające spożycie białego cukru mogą przygotować ten pyszny deser.
Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
Ciasto czekoladowe z gruszką i jabłkiem, polane polewą z białej czekolady i to wszystko z aromatem rozgrzewającego cynamonu. Pyszne, zdrowe ciasto nie tylko na jesień. Ten przepis na ciasto z fasoli nie ma banana w składnikach. Jeśli więc nie lubisz banana lub nie chcesz go dodawać, to ten przepis jest dobry dla ciebie. Przepis jest odpowiedni dla dzieci – smaczny i prosty. Również sprawdzi się dla osób, które nie tolerują glutenu – jest bezglutenowy. Jeśli ograniczasz spożycie białego cukru – w tym przepisie go nie znajdziesz.
Ciasto fasolowe – bezglutenowe ciasto bez cukru na różne sposoby
Fasola czerwona ma multum zastosowań, a jedną
z nich jest z pyszne brownie z fasoli (ciasto czekoladowe, babka). Ciasto z
fasolą czerwoną jest tak uniwersalnym wypiekiem, że można go przygotować nie
tylko w formie brownie. Sprawdzi się idealnie jako wszelkiego rodzaju ciasta i
wypieki. Ciasto czekoladowe z fasoli z bananem jest bardzo dobrym przepisem na
muffinki i babeczki. Ciastka takie są wygodne i naprawdę łatwe w wykonaniu.
Baza – czekoladowa babka fasolowa (brownie z fasoli) z bananami może być dobrym
spodem do ciasta z kremem, owocami, czekoladą, orzechami czy polewą.
Robiąc różne wariacje brownie z fasoli z bananami można zaskoczyć wszystkich.
Fasola czerwona w puszce wcale nie jest wyczuwalna w tych przepisach. Tym samym
sprawiasz, że zwykłe ciasto może być bardzo wartościowe i można zrobić pyszne,
zdrowe, fit ciasto bez cukru i bezglutenowe.
Fasolowe brownie to taki wypiek, który zaskakuje. W końcu brownie z czerwonej fasoli brzmi dosyć intrygująco. Ciasto to ma tak fajną konsystencję, że naprawdę przypomina klasykę. Brownie z fasoli czerwonej praktycznie nie odbiega smakiem i zapachem od klasycznego wypieku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?
Jak zrobić ciasto fasolowe bezglutenowe albo fit?
Ciasto fasolowe (babka z fasoli czerwonej z puszki) samo w sobie już nie potrzebuje dodania mąki. Jeśli jednak jest taka potrzeba, można dodać mąkę. Mąka z pszenicy, semoliny, orkiszowej, jęczmiennej, owsianej czy żytniej jest źródłem glutenu. Nie są to więc dobre mąki w diecie bezglutenowej. Jest obecnie bardzo duży wybór produktów, które zastępują mąkę zawierającą gluten. Do takich zaliczyć można: mąkę kokosową, gryczaną, jaglaną, ryżową, kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, mąki z orzechów. Wystarczy. zamiast mąk z glutenem, dodać do babki fasolowej mąkę bezglutenową. Nie każdy jednak eliminuje lub ogranicza gluten. Jeśli nie potrzebujesz ciasta bezglutenowego, a pragniesz zadbać o dostarczenie cennych składników w diecie, warto dodać mąkę pełnoziarnistą. Najlepsze mąki to te, które mają typ powyżej 1850. Są one najbardziej bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminy.
Ciasto fit kojarzy się z czymś bez cukru. To także nie jest problem. Zamiast cukru warto wykorzystać inne produkty słodzące. Szczególnie poleca się erytrytol, ksylitol, stewię, maltitol. Super sprawdza się w tej roli banan, suszone owoce (między innymi daktyle, rodzynki, śliwki suszone), syropy (klonowy, daktylowy, z agawy). Syrop z agawy jest bardzo fajnym zamiennikiem cukru w formie płynnej, z tych trzech wymienionych ma najniższy indeks glikemiczny.
Fasolowe brownie jest ciastem, które ma niski indeks glikemiczny. Jest ciastem sycącym i nie podnosi za bardzo poziomu glukozy i insuliny we krwi. Idealna propozycja na zdrową alternatywę tradycyjnego wypieku, jakim jest fasolowe brownie.
Sprawdź także przepisy na placki ziemniaczane. Są dobrym pomysłem na szybki obiad. Placki ziemniaczane możesz zjeść na różne sposoby. Placek ziemniaczany jest łatwy do zrobienia – każdy je lubi. Wypróbuj najlepsze przepisy.