Ciasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser

Ciasto z czerwoną fasolą
Ciasto z fasoli, czyli ciekawa alternatywa dla typowych słodyczy, a także szybkie, sprawdzone i udane przepisy na smaczne ciasto z fasoli
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Zdrowe ciasto, które nie zawiera cukru, mąki, glutenu albo nabiału? Można wybierać i fajnie kombinować z efektem końcowym. Propozycji na samo ciasto z fasoli w dietetycznej wersji jest bardzo dużo. Sprawdź najlepsze przepisy na wykorzystanie fasoli z puszki w słodkiej odsłonie. Muffinki fasolowe są świetną przekąską, którą możesz zabrać w podróż. Brownie z fasolą czerwoną z kremem i wiśniami to jest genialny deser. Poznaj także ciekawy przepis na wersję z gruszką, jabłkiem, orzechami oraz polewą z białej czekolady. Te przepisy na ciasta fasolowe są naprawdę zdrowe i smaczne!

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Muffinki fasolowe ze śliwkami suszonymi

Zdrowe muffinki fasolowe z czerwonej faoli bez cukru i mąki? Są pyszne, w środku mają śliwkę suszoną i są posypane orzechami włoskimi. Dobre nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Muffinki są świetną opcją na zdrowy posiłek. Możesz zabrać je w dłuższą podróż. Nadadzą się też na drugie śniadanie do pracy, na studia czy do szkoły. Pyszne, słodkie i bardzo proste do zrobienia muffinki to super sposób na pyszne ciasto czekoladowe w zdrowej, dietetycznej odsłonie. Babeczki z fasoli czerwonej słodzone między innymi bananem to dobry pomysł na bezglutenowy deser.

Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser z czerwonej fasoli jest na wyciągnięcie ręki. To przepis odpowiedni dla dzieci, dla osób starszych i dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie. W tym przepisie nie znajdziesz białego cukru. Nie zawiera także mąki. Z przepisu mogą śmiało korzystać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Tak samo osoby ograniczające spożycie białego cukru mogą przygotować ten pyszny deser.

Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
120 g
Ciasto fasolowe z kremem i wiśniami

Lista składników do przygotowania ciasta z fasoli z kremem i wiśniami

  • Fasola czerwona 240 g (1 puszka)
  • Jajko 2 szt.
  • Banan 120 g (1 sztuka)
  • Daktyle suszone 60 g
  • Soda oczyszczona 2 g (pół łyżeczki)
  • Kakao 16% (proszek) 10 g (1 łyżka)
  • serek ricotta 200 g
  • twaróg sernikowy 60 g (2 łyżki)
  • Miód 50 g (2 łyżki)
  • Wiśnie 250 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
  • erytrytol 50 g

Przygotowanie ciasta z fasoli z kremem i wiśniami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę dokładnie opłucz na sicie.

Daktyle namocz w wodzie.

Zblenduj na gładką masę banana, fasolę, jajka, daktyle, olej, kakao, pół łyżeczki cynamonu i sodę.

Wlej masę do blaski. Piecz godzinę.

Po upieczeniu ostudź ciasto.

Masę serową zrób jak ciasto będzie zimne. Ricottę wymieszaj z miodem i serem na sernik. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i aromat waniliowy. Wyłóż masę na zimne ciasto.

Wiśnie dodaj do garnka razem z erytrytolem. Zacznij gotować. Wiśnie puszczą sok.

Wymieszaj 40 ml zimnej wody ze skrobią w osobnej szklance.

Dodaj wymieszaną skrobię do wiśni i podgotuj chwilę do zgęstnienia. Ostudź.

Ostudzone wiśnie wyłóż na masę serową.

Ciasto ozdób listkami świeżej mięty.

Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Ciasto czekoladowe z gruszką i jabłkiem, polane polewą z białej czekolady i to wszystko z aromatem rozgrzewającego cynamonu. Pyszne, zdrowe ciasto nie tylko na jesień. Ten przepis na ciasto z fasoli nie ma banana w składnikach. Jeśli więc nie lubisz banana lub nie chcesz go dodawać, to ten przepis jest dobry dla ciebie. Przepis jest odpowiedni dla dzieci – smaczny i prosty. Również sprawdzi się dla osób, które nie tolerują glutenu – jest bezglutenowy. Jeśli ograniczasz spożycie białego cukru – w tym przepisie go nie znajdziesz.

Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Ciasto czekoladowe z gruszką i jabłkiem, polane polewą z białej czekolady i to wszystko z aromatem rozgrzewającego cynamonu. Pyszne, zdrowe ciasto nie tylko na jesień.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
105 g
Fasolowe ciasto z owocami i orzechami

Lista składników do przygotowania ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

  • fasola konserwowa 240 g
  • Jajko 3 szt.
  • erytrytol 185 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Mąka kokosowa 20 g
  • Kakao 16% (proszek) 30 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • Gruszka 150 g
  • Jabłko 150 g
  • Czekolada biała 50 g ((bez dodatku cukru))
  • Śmietanka kremowa 30% 25 g
  • Orzechy włoskie 50 g

Przygotowanie ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wyłóż fasolę na sitko i dokładnie opłucz.

Fasolę, kakao, jajka, mąkę, 80 g erytrytolu, olej, aromat waniliowy, proszek do pieczenia zblenduj na gładką masę.

Jabłka i gruszki obierz i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj je z resztą erytrytolu, posiekanymi orzechami i łyżeczką cynamonu. Dodaj sok z wyciśniętej połówki cytryny oraz skórkę z cytryny.

Dodaj owoce do masy i wymieszaj całość.

Wyłóż masę do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz około godzinę.

Czekoladę połam i dodaj do garnka. Wlej śmietankę i podgrzej tylko do połączenia składników. Ostudzoną polewą polej zimne ciasto i poczekaj aż polewa zgęstnieje.

Ciasto fasolowe – bezglutenowe ciasto bez cukru na różne sposoby

Fasola czerwona ma multum zastosowań, a jedną z nich jest z pyszne brownie z fasoli (ciasto czekoladowe, babka). Ciasto z fasolą czerwoną jest tak uniwersalnym wypiekiem, że można go przygotować nie tylko w formie brownie. Sprawdzi się idealnie jako wszelkiego rodzaju ciasta i wypieki. Ciasto czekoladowe z fasoli z bananem jest bardzo dobrym przepisem na muffinki i babeczki. Ciastka takie są wygodne i naprawdę łatwe w wykonaniu. Baza – czekoladowa babka fasolowa (brownie z fasoli) z bananami może być dobrym spodem do ciasta z kremem, owocami, czekoladą, orzechami czy polewą.
Robiąc różne wariacje brownie z fasoli z bananami można zaskoczyć wszystkich. Fasola czerwona w puszce wcale nie jest wyczuwalna w tych przepisach. Tym samym sprawiasz, że zwykłe ciasto może być bardzo wartościowe i można zrobić pyszne, zdrowe, fit ciasto bez cukru i bezglutenowe.

Fasolowe brownie to taki wypiek, który zaskakuje. W końcu brownie z czerwonej fasoli brzmi dosyć intrygująco. Ciasto to ma tak fajną konsystencję, że naprawdę przypomina klasykę. Brownie z fasoli czerwonej praktycznie nie odbiega smakiem i zapachem od klasycznego wypieku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Jak zrobić ciasto fasolowe bezglutenowe albo fit?

Ciasto fasolowe (babka z fasoli czerwonej z puszki) samo w sobie już nie potrzebuje dodania mąki. Jeśli jednak jest taka potrzeba, można dodać mąkę. Mąka z pszenicy, semoliny, orkiszowej, jęczmiennej, owsianej czy żytniej jest źródłem glutenu. Nie są to więc dobre mąki w diecie bezglutenowej. Jest obecnie bardzo duży wybór produktów, które zastępują mąkę zawierającą gluten. Do takich zaliczyć można: mąkę kokosową, gryczaną, jaglaną, ryżową, kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, mąki z orzechów. Wystarczy. zamiast mąk z glutenem, dodać do babki fasolowej mąkę bezglutenową. Nie każdy jednak eliminuje lub ogranicza gluten. Jeśli nie potrzebujesz ciasta bezglutenowego, a pragniesz zadbać o dostarczenie cennych składników w diecie, warto dodać mąkę pełnoziarnistą. Najlepsze mąki to te, które mają typ powyżej 1850. Są one najbardziej bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminy.

Ciasto fit kojarzy się z czymś bez cukru. To także nie jest problem. Zamiast cukru warto wykorzystać inne produkty słodzące. Szczególnie poleca się erytrytol, ksylitol, stewię, maltitol. Super sprawdza się w tej roli banan, suszone owoce (między innymi daktyle, rodzynki, śliwki suszone), syropy (klonowy, daktylowy, z agawy). Syrop z agawy jest bardzo fajnym zamiennikiem cukru w formie płynnej, z tych trzech wymienionych ma najniższy indeks glikemiczny.

Fasolowe brownie jest ciastem, które ma niski indeks glikemiczny. Jest ciastem sycącym i nie podnosi za bardzo poziomu glukozy i insuliny we krwi. Idealna propozycja na zdrową alternatywę tradycyjnego wypieku, jakim jest fasolowe brownie.

Sprawdź także przepisy na placki ziemniaczane. Są dobrym pomysłem na szybki obiad. Placki ziemniaczane możesz zjeść na różne sposoby. Placek ziemniaczany jest łatwy do zrobienia – każdy je lubi. Wypróbuj najlepsze przepisy.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto