Ciasto drożdżowe z serem - 3 najsmaczniejsze przepisy

0
0,0/5

W lodówce zalegają drożdże i nie wiesz, co z nich przygotować? Na pomoc wyruszają najpyszniejsze przepisy na wykorzystanie drożdży. Spróbuj tych trzech przepisów na pyszne ciasto drożdżowe z serem. Szybkie ciasto drożdżowe z twarogiem w formie placka z pyszną kruszonką to bardzo dobry wypiek. Zawijany warkocz z serem białym i czekoladą to idealny przepis na smaczną przekąskę. Znajdzie się także wersja dietetyczna. Pełnoziarniste drożdżówki z serem białym i jagodami są świetnym pomysłem - pyszne bułeczki na słodko, ale bez dodatku cukru.

Ciasto drożdżowe z serem obok kubka z mlekiem, a także inne szybkie i proste przepisy na ciasto drożdżowe z serem białym krok po kroku
Ciasto drożdżowe z serem krok po kroku, czyli 3 najsmaczniejsze i szybkie przepisy na ciasto drożdżowe z serem białym

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę do pracy. To ciasto jest szybkie do zrobienia. Nie jest skomplikowane i łatwo się robi. Zrób ciasto z pyszną posypką. Pamiętaj, by posypkę lekko wklepać w ciasto, by nie odpadała. Jest to przepis na dużą blachę.

Przepis ten kojarzyć się może z wakacjami u babci, kiedy to częstowała nas takim pysznym domowym drożdżowo-serowym plackiem. Puszysty, słodki, ze wspaniałą masą serową oraz cudowną kruszonką. To jest ciasto drożdżowo-serowe, które każdy uwielbia.

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Przepis ten kojarzyć się może z wakacjami u babci, kiedy to częstowała nas takim pysznym plackiem. Puszysty, słodki, ze wspaniałą masą serową oraz cudowną kruszonką.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
100 g
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Lista składników do przygotowania ciasta drożdżowego z serem i kruszonką

  • Mąka pszenna typ 500 820 g (750 g do ciasta, 70 g do kruszonki)
  • drożdże świeże 50 g
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 230 g (2 łyżki do sera, 3/4 szklanki do ciasta, 3 łyżki do kruszonki)
  • Masło 200 g (70 g do kruszonki, 130 g do ciasta)
  • Mleko 2% 250 ml
  • Ser twarogowy półtłusty 500 g

Przygotowanie ciasta drożdżowego z serem i kruszonką krok po kroku

Rozpocznij od przygotowania rozczynu. Do dużej miski dodaj pokruszone drożdże. Umieść także 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mleko podgrzej do letniej temperatury np. w mikrofalówce i dodaj do reszty składników. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Taką mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Przykryj ściereczką. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, by wyrosło.

Rozpuść w garnku 130 g masła. Rób to na bardzo malutkim ogniu, by go nie spalić. Ostudź je.

W większej misce umieść 4 jajka. Dodaj także 153 g cukru (z tego odjęta łyżka do rozczynu). Bardzo dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa.

Jak rozczyn już ładnie urośnie (najlepiej jeśli będzie około 2 razy większy) dodaj do niego 740 g mąki (odjęta od tego łyżka mąki do rozczynu) przesianą przez sitko.

Dodaj także do rozczynu jajka z cukrem i roztopione masło.

Wymieszaj wszystkie składniki najlepiej ręką.

Jeśli ciasto już zacznie odchodzić od ręki posyp po wierzchu mąką (odrobinkę) i ponownie zakryj miskę ściereczką. Wstaw ciasto w ciepłe miejsce by urosło. Również może być grzane w piekarniku. Powinno rosnąć około 30 minut.

Czas na przygotowanie masy serowej. Ser wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami cukru, aromatem waniliowym oraz dwoma całymi jajkami. Zblenduj na gładką masę.

Kruszonka: reszta mąki (7 łyżek), reszta masła (70 g) oraz 3 łyżki cukru zagnieć na kruszonkę za pomocą dłoni. Konsystencja kruszonki powinna być sypka.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyrównaj całe ciasto i następnie połóż na wierzch masę serową - równo na całej długości. Na końcu posyp całe ciasto kruszonką. Wklep ją lekko w ciasto, inaczej będzie odpadać.

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką

Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą

Ten zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą to hit. Przepyszna masa serowa w towarzystwie bardzo dobrego kremu czekoladowego pasują idealnie. Dodatkowo sposób podania prezentuje się fantastycznie. Ser jest kremowy i słodki, a krem czekoladowy fajnie wzbogaca wygląd i smak.

Ciasto drożdżowe jest zawijane w piękny warkocz. Wygląda to po prostu cudownie. Taki warkocz posyp cukrem pudrem ciesz się pysznym smakiem. Jest to świetna propozycja na deser dla dzieci i dla dorosłych.

Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą

Ten zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą to hit. Przepyszna masa serowa w towarzystwie bardzo dobrego kremu czekoladowego pasują idealnie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
110 g
Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą

Lista składników do przygotowania zawijanego warkocza drożdżowego z serem i czekoladą

  • drożdże suche 3 g
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Żółtko jajka 3 szt. (3 sztuki)
  • Masło 100 g
  • Cukier 134 g (110 g do ciasta, 2 łyżki do sera)
  • Mleko 2% 125 ml
  • krem czekoladowy typu nutella 100 g
  • Ser twarogowy półtłusty 100 g
  • Serek homogenizowany waniliowy 125 g

Przygotowanie zawijanego warkocza drożdżowego z serem i czekoladą krok po kroku

Oddziel białka od żółtek. Oddzielone białka wykorzystaj do innego przepisu.

W misce umieść cukier, mąkę, drożdże.

W garnku rozpuść masło i ostudź. Dodaj do ostudzonego masła mleko. Wymieszaj.

Dodaj do cukru, mąki i drożdży mleko z masłem oraz żółtka.

Ciasto zacznij wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przykryj ściereczką i zapewnij ciepło.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy serowej. Ser zblenduj na gładką masę z serkiem homogenizowanym oraz 2 łyżkami cukru.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Zrób prostokąt około 25x45 centymetrów.

Posmaruj cale ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu, masą serową. Na masę serową wylej podgrzany wcześniej krem czekoladowy. Krem można polewać łyżką tworząc nierównomierne wzorki. Czekolada się rozejdzie po całości samoczynnie.

Zrób z tego ciasta rulon. Uważaj, by masa nie wypływała. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Za pomocą noża przetnij rulon na 3 paski równej szerokości zostawiając około 2-3 centymetry od brzegu bez rozcinania.

Z 3 pasków zapleć warkocz. Jeśli chcesz możesz ten warkocz zapleść jeszcze wkoło tworząc wianek. Odstaw w takiej formie ciasto jeszcze na 25 minut aż podrośnie.

Po tym czasie zacznij piec ciasto w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku. Czas pieczenia powinien wynieść około godzinę.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zawijany warkocz drożdżowy z serem i czekoladą

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru

Dietetyczna wersja drożdżówek z serem i jagodami. Taka zawijana drożdżówka to super propozycja, jeśli ograniczasz w diecie podaż cukru. Dzięki wymianie mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą zwiększasz wartość odżywczą potrawy.

Drożdżówka jest zrobiona z erytrytolem, czyli zamiennikiem cukru. Są słodkie i bardzo sycące dzięki wysokiej zawartości błonnika. Śmiało można taką pyszną drożdżówkę zaserwować na drugie śniadanie. Masa serowa z twarogu białego i pysznymi jagodami jest idealnie słodka i przepyszna. Ser biały warto wzbogacić o aromat waniliowy. Smak będzie nieziemski.

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru

Dietetyczna wersja drożdżówek z serem i jagodami. Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez dodatku cukru. Pyszny, zdrowy deser dla każdego.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
190 g
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru

Lista składników do przygotowania pełnoziarnistych drożdżówek z serem i jagodami bez cukru

  • Mąka żytnia typ 2000 300 g
  • Jajko 4 szt. (2 jajka do ciasta, 2 jajka do sera)
  • drożdże świeże 25 g
  • Olej rzepakowy 15 ml
  • erytrytol 55 g
  • Miód 60 g
  • Mleko 2% 150 ml
  • Jagody 200 g
  • Ser twarogowy chudy 500 g

Przygotowanie pełnoziarnistych drożdżówek z serem i jagodami bez cukru krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże pokrusz i umieść w misce. Dodaj łyżkę mąki, erytrytolu oraz 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj aż się wszystko połączy. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryj ściereczką.

Resztę mąki i mleka włóż do miski. Dodaj 2 jajka, olej, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Zmiksuj wszystko na gładką masę mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Powinno być ciepło i miska powinna być przykryta ściereczką.

Masa serowa: ser wymieszaj widelcem razem z jajkami erytrytolem oraz aromatem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrób je przez chwilę. Ciasto może się nieco kleić - możesz moczyć ręce w oleju kiedy będziesz formować drożdżówki.

Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta na grubość 0,5 cm. Podziel je na 8 równych kawałków. Na połowie każdego prostokąta wyłóż ser i posyp jagodami. Złóż prostokąt na pół (nieposmarowaną częścią przykryj masę serową i owoce) i zwiń drożdżówki wkoło tworząc ślimaczka. Zrób tak z resztą drożdżówek. Jeśli zostaną owoce można nimi posypać drożdżówki po wierzchu,

Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż drożdżówki zachowując odstęp minimum 5 cm.

Piecz drożdżówki w 175 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru

Ciasto drożdżowe wymaga nieco dłuższego czasu przygotowania. Najdłużej schodzi się z odczekaniem odpowiedniej ilości czasu, by ciasto urosło i drożdże dobrze pracowały. Jest to bardzo pyszne ciasto i nie jest zbyt trudne do wykonania. Jako słodka przekąska jest w sam raz. Ciasto drożdżowe jest dobrym posiłkiem, który można zabrać na dłuższą podróż albo do pracy.

Ciasto drożdżowe z serem – jak wypieki drożdżowe odpowiednio przygotować?

Wypieki drożdżowe przygotowuje się na drożdżach. Można używać drożdży prasowanych, czyli świeżych. Są również drożdże w proszku (instant). 25 g drożdży prasowanych to jest równe 7 g drożdży instant. Jeżeli masz potrzebę korzystaj z tego przelicznika. Jeśli chodzi o drożdże prasowane zdecydowanie szybciej one pracują. Przy drożdżach suchych drożdże mogą dłużej rosnąć. Tym samym przy przepisie z drożdżami suchymi czas przygotowania może być troszeczkę wydłużony. Jeśli robisz przepis z użyciem drożdży suchych nie trzeba robisz rozczynu tak jak w przypadku drożdży świeżych.

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że zdecydowanie lepiej wychodzi, gdy robione jest z mąką pszenną. Mąki pełnoziarniste o wysokim typie mogą być bardzo trudne do zrobienia. Ciasto z mąki pełnoziarnistej jest ciężkie, ponieważ zawiera więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Wypieki mogą być zbite i twarde. Nie oznacza to, że nie da się z nich nic zrobić, ale zdecydowanie będzie to trudniejsze w wykonaniu.

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto pamiętaj by składniki były w temperaturze pokojowej. W ten sposób ciasto o wiele lepiej rośnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sernik na zimno z mascarpone?

Pyszne ciasto drożdżowe z serem – w jakiej formie można przygotować placek, jakie dodatki dodać?

Ciasto drożdżowe z twarogiem można zrobić na kilka różnych sposobów. Ciasto drożdżowe z serem może być przygotowane nie tylko jako placek. Bardzo często robi się bułki drożdżowe, czyli drożdżówki. Bułka może być podawana z czym tylko chcesz. Bułka drożdżowa może mieć różny kształt. Zawijane drożdżówki wyglądają bardzo ładnie. Świetnie wygląda, jeśli zrobisz warkocza drożdżowego zawijanego. Można nadawać przeróżne kształty naszemu ciastu.

Ciasto drożdżowe z masą serową i z posypką smakuje dobrze. By urozmaicić taki przepis można dodać owoce. Ciasto drożdżowe z serem będzie pyszne nie tylko z owocami, ale także z dżemem lub marmoladą. Na wypiekach sprawdza się lukier lub roztopiona czekolada. Super komponuje się także posypka z orzeszków lub gruboziarnistego cukru. Do masy serowej warto dodać ulubiony aromat. Klasycznie pasuje aromat waniliowy. Pyszny jest także aromat śmietankowy, rumowy albo cytrynowy.

Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami. Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest przepyszne i proste. Jeśli spróbujesz ciasta jogurtowego ze śliwkami to będzie często gościło na Twoim stole.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto