Brownie z fasoli - 6 sprawdzonych przepisów na wyjątkowe ciasto

0
4,8/5

Zaskakujący sposób na użycie fasoli to zdecydowanie jest zrobienie z niej ciasta. Brownie z fasoli jest ciastem, które jest niezwykle zdrowe i odżywcze. Polecam zrobić czekoladowe brownie fasolowe. Ciężko jest się domyśleć, że taki wypiek jest zrobiony z takiej rośliny jak fasola. Przygotowałam aż 6 pomysłów na różne czekoladowe ciasta. Naprawdę warto, bo są smaczne i proste w wykonaniu. Znajdziesz tu przepisy na wypieki w klasycznej wersji, ale też ich zdrowsze alternatywy.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Brownie z fasoli upieczone w keksówce, a także najlepsze, sprawdzone przepisy na najsmaczniejsze brownie z fasoli
Brownie z fasoli krok po kroku, czyli najlepsze, najsmaczniejsze i sprawdzone przepisy na brownie z dodatkiem czerwonej fasoli

Brownie z fasoli

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to przepis godny polecenia, ponieważ naprawdę nie czuć smaku fasoli. Konsystencja ciasta jest bardzo fajna, zawiera w środku kawałki czekolady. Wszystko polane jest czekoladą. Jest to ciasto mocno czekoladowe – smaczne i proste. Idealne do kawy z przyjaciółką czy na deser po obiedzie.

Brownie z fasoli

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Brownie z fasoli

Lista składników do przygotowania brownie z fasoli

  • fasola konserwowa 480 g (2 puszki)
  • Banan 240 g (2 sztuki)
  • Jajko 6 szt.
  • Kakao 16% (proszek) 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ryżowa 60 g (4 łyżki)
  • Miód 100 g (4 łyżki)
  • Proszek do pieczenia 8 g (2 łyżeczki)
  • Czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka)
  • Czekolada gorzka 200 g (2 tabliczki)
  • Mleko 2% 60 ml (1/4 szklanki)

Przygotowanie brownie z fasoli krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę bardzo dokładnie wypłucz z zalewy pod wodą na sicie.

Białka oddziel od żółtek i odstaw na chwilę do lodówki.

Zblenduj bardzo dokładnie: banana, fasolę, kakao, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Zetrzyj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady na tarce używając dużych oczek.

Dodaj czekoladę do masy i wymieszaj.

Białka wyjmij z lodówki i dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę i następnie dodaj do masy, dokładnie i delikatnie zamieszaj całość.

Masę wylej do blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około godzinę.

Przygotuj polewę. Pozostałą czekoladę połam, dodaj mleko i podgrzej tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek.

Polej polewą ciasto po wierzchu i zostaw do zastygnięcia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Brownie z fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Genialny przepis na fantastyczne brownie z czerwonej fasoli z czekoladą. Proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które idealnie pasuje do niedzielnej kawki. Polecam serdecznie. Składniki na ten wypiek są proste, nie są wymyślne. Zrobienie tego ciasta czekoladowego jest szybkie. Warto spróbować tego przepisu, ponieważ jest warte grzechu. Z gorącą kawą w niedzielne popołudnie tworzy cudną kompozycję. W dodatku ta czekolada… Pychotka. Nawet dzieciaki nie pogardzą – w końcu kto nie przepada za słodkościami?

Brownie z czerwonej fasoli

Genialny przepis na fantastyczne brownie z czerwonej fasoli z czekoladą. Proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które idealnie pasuje do niedzielnej kawki. Polecam serdecznie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
140 g
Brownie z czerwonej fasoli

Lista składników do przygotowania brownie z czerwonej fasoli

  • fasola konserwowa 400 g
  • Masło 150 g
  • Czekolada mleczna 250 g
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 150 g
  • Mąka pszenna typ 500 50 g
  • Kakao 16% (proszek) 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie brownie z czerwonej fasoli krok po kroku

Blaszkę posmaruj masłem i wyłóż z każdej strony papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej na 180 stopni Celsjusza.

Do garnka dodaj masło i podzielone na części dwie tabliczki czekolady. Rozpuść wszystko i wymieszaj do powstania gładkiej masy - nie zagotuj. Wystudź.

Fasolę opłucz dokładnie na sicie. Dodaj do dużej miski razem z masłem i czekoladą. Zblenduj wszystko, ale masa nie musi być na razie bez grudek.

Do innej miski wbij jajka i dodaj aromat cukier. Ubij mikserem na puszystą pianę.

Pianę dodaj do zblendowanej masy z czekolady, masła i fasoli. Dodaj też mąkę, kakao, oraz pół łyżeczki soli. Zblenduj wszystko na gładką masę bez grudek.

Posiekaj nożem czekoladę na niezbyt duże i niezbyt małe kawałki.

Do blaszki wylej masę i wyrównaj. Posyp czekoladą. Wstaw do piekarnika na około 40 minut.

Ostudź i podawaj do kawy lub na deser.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne. Szukasz ciasta bez glutenu? Ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem to super przekąska na co dzień. Można zabrać je na wynos w podróż lub na zajęcia na uczelni. Dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Poza pysznym smakiem jest również wartościowym ciastem. Ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej jest naprawdę szybkie w wykonaniu i warte polecenia.

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
130 g
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Lista składników do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

  • Maliny 150 g
  • Orzechy włoskie 60 g
  • fasola konserwowa 400 g
  • Banan 240 g (2 sztuki)
  • Jajko 4 szt.
  • Czekolada mleczna 100 g
  • Olej rzepakowy 65 ml (1/4 szklanki)
  • Kakao 16% (proszek) 20 g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia 8 g (1 łyżka)
  • Cukier 55 g (1/4 szklanki)

Przygotowanie ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami krok po kroku

Przygotowania zacznij od nagrzania piekarnika na 180 stopni. Wyłóż także z każdej strony blachę papierem do pieczenia.

W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę. Zagrzej do roztopienia czekolady - ma powstać gładka masa. Ostudź.

Fasolę wyłóż na sitko. Bardzo dokładnie przepłukaj nasiona pod wodą.

Wypłukaną fasolę zblenduj razem z bananem, jajkami, czekoladą, cukrem, olejem, kakao oraz połową orzechów i proszkiem do pieczenia. Blenduj kilka minut aż masa będzie idealnie gładka.

Wylej masę do blaszki i posyp malinami oraz posiekanymi orzechami.

Piecz ciasto około 40 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Ciasto z fasoli i banana

Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto czekoladowe z fasoli i banana. Tylko kilka prostych składników. Banalny, dietetyczny, szybki i bardzo smaczny przepis na ciasto z polewą. Przepis nie zawiera mąki i jest odpowiedni dla osób, które zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Taki wypiek śmiało można zabrać w dłuższą podróż. Ma świetną konsystencją i pyszny smak. Wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut, reszta to czas pieczenia. Będzie smakować każdemu. Można się zdziwić, jak dobre jest ciasto z fasoli.

Ciasto z fasoli i banana

Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto czekoladowe z fasoli i banana. Tylko kilka prostych składników. Banalny, szybki i bardzo smaczny przepis na ciasto z polewą.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
135 g
Ciasto z fasoli i banana

Lista składników do przygotowania ciasta z fasoli i banana

  • fasola konserwowa 480 g
  • Banan 240 g (2 sztuki)
  • Miód 150 g
  • Jajko 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 8 g (2 łyżeczki)
  • Kakao 16% (proszek) 40 g
  • Czekolada mleczna 150 g
  • Mleko 2% 60 ml (4 łyżki)

Przygotowanie ciasta z fasoli i banana krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka zblenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej, bez grudkowej masy.

Wylej masę do keksówki. Wstaw do pieczenia i piecz przez godzinę.

Gotowe ciasto ostudź.

W garnuszku umieść mleko oraz podzieloną na kawałki czekoladę. Grzej tylko do rozpuszczenia masy. Ma być gładka.

Zimne ciasto polej polewą.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciasto z fasoli i banana

Fit brownie z fasoli

Pyszne ciasto z nutą cynamonu i piernika w wersji bez dodatku cukru i mąki. Zdrowe, smaczne i bardzo proste do zrobienia brownie fasolowe z czekoladą i wiśniami. Ciasto ma bardzo niski indeks glikemiczny, który równy jest 34. Jest więc super propozycją na dietetyczne słodkości w diecie cukrzyka lub osoby chorej na insulinooporność. Połączenie wiśni oraz czekolady to jedno z najlepszych i najbardziej do siebie pasujących połączeń. Dodatkowo cynamonowo-piernikowy aromat ożywia deser. Coś wspaniałego do kawki jak znalazł.

Fit brownie z fasoli

Pyszne ciasto z nutą cynamonu i piernika w wersji bez dodatku cukru i mąki. Zdrowe, smaczne i bardzo proste do zrobienia brownie fasolowe z czekoladą i wiśniami.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
135 g
Fit brownie z fasoli

Lista składników do przygotowania fit brownie z fasoli

  • fasola konserwowa 240 g
  • Olej rzepakowy 10 ml (1 łyżka)
  • Jajko 2 szt.
  • Banan 120 g (1 sztuka)
  • Kakao 16% (proszek) 20 g (2 łyzki)
  • Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
  • erytrytol 100 g
  • Wiśnie 100 g
  • Czekolada mleczna 100 g

Przygotowanie fit brownie z fasoli krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Na sicie umieść fasolę i bardzo dokładnie ją opłucz.

Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni i czekolady. Dodaj też łyżkę przyprawy do piernika i szczyptę cynamonu. Blendowanie powinno zająć kilka minut, masa ma być gładka bez grudek.

Posiekaj czekoladę nożem na 0,5 cm kwadraciki (nie za duże, nie za małe) i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Wlej całą masę do foremki. Powciskaj po wierzchu wiśnie.

Piecz ciasto około 45 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Fit brownie z fasoli

Wegańskie brownie z fasoli

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 18, więc jest to przepis, który w najniższym stopniu podwyższa poziom glukozy i insuliny w krwioobiegu. Super sposób na dietetyczne ciasto wegańskie. Wykonanie przepisu to niespełna kilka minut. Ponadto składa się tylko z pięciu prostych, ale też jednocześnie bardzo zdrowych produktów – bez cukru i mąki.

Wegańskie brownie z fasoli

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
5 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
115 g
Wegańskie brownie z fasoli

Lista składników do przygotowania wegańskie brownie z fasoli

  • fasola konserwowa 330 g
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 80 g (1/3 szklanki)
  • Kakao 16% (proszek) 65 g (1/2 szklanki)
  • mielone siemię lniane 20 g (2 łyżki)
  • Syrop z agawy 185 g (3/4 szklanki)

Przygotowanie wegańskie brownie z fasoli krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.

Wszystkie składniki (w tym ziarenka z jednej laski wanilii) zblenduj na gładką masę. Blenduj dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

Masę wylej do foremki. Wyrównaj.

Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wegańskie brownie z fasoli

Brownie z fasoli – zaskakujące ciasto czekoladowe

Roślina strączkowa, jaką jest fasola, ma szereg zastosowań. Jedną z nich jest wypiek inspirowany amerykańskim brownie – ciasto czekoladowe z fasoli. Ludzie, którzy nie wiedzą, z czego zrobione jest ten wypiek, mogą być w szoku. Sam podstawowy przepis na brownie z fasoli ma wiele zastosowań. Można zrobić nie tylko zwykłe brownie, ale także z różnymi dodatkami. Najlepszymi są owoce, czekolada, orzechy i bakalie. Czekoladowe ciasto z fasoli będzie nadawało się także jako ciasto, które można przełożyć kremem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na brownie fasolowe zrobić w formie muffinek.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Głównie składa się z fasoli z puszki (ale też i fasoli surowej), banana, kakao i innych dodatków. Składniki są naprawdę proste, a cały proces przygotowania zajmuje mniej niż 20 minut. W brownie fasolowym chodzi przede wszystkim o konsystencję i cenne wartości odżywcze. Jest to wypiek zaliczany do zdrowych fit deserów. Dzięki temu, że ciasto można zrobić bez cukru lub mąki (bezglutenowe), można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Wystarczy wybrać odpowiedni dla siebie przepis. Bezglutenowy fit przepis lub ciasto bez cukru to coś, czego wiele osób szuka. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Jak zrobić brownie z fasoli? Przydatne informacje

Brownie fasolowe jest ciastem, które jest dosyć niskie - takie być powinno. Niektóre przepisy są bardziej puchate, a niektóre bardziej zbite. Wszystkie są poprawne. Wszystko zależy od sposobu wykonania przepisu.

Zbyt długi czas pieczenia nie jest dobry dla tego ciasta czekoladowego. Sęk w tym, by ciasto przypominało zakalec. Powinno być wilgotne, kruche, a zarazem ciągnące się. By sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, użyj patyczka drewnianego. Sprawdzaj stopień wypieczenia ciasta na środku blachy. Jeżeli patyczek jest mokry, oznacza to, że jest surowe. Gdy patyczek jest wilgotny, ale nie zostawia śladu ciasta – jest gotowe. Jeśli przeciągniesz ciasto i będzie się piekło za długo, wyjdzie suche. Warto studzić ciasto w piekarniku.

By zrobić brownie z czerwonej fasoli, można wykorzystać fasolę z puszki, ale też nasiona suche fasoli. Gdy używasz fasoli z puszki, wystarczy ją przepłukać. W przypadku suchych nasion fasoli najpierw trzeba ją moczyć w zimnej wodzie około 10 godzin. Następnym krokiem jest ugotowanie fasoli (przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, potem można przykryć). Fasolę gotuje się do miękkości, zajmie to około godzinę. Żeby ciasto było smaczne i nie miało fasolowego smaku, należy bardzo dokładnie płukać ją zimną wodą. Powinno to trwać minimum minutę, maksymalnie 3 minuty. Pomoże to pozbyć się fasolowego posmaku.

Konieczne jest bardzo dokładne i dosyć długie blendowanie masy. Masa musi być gładka. Gdyby w masie były źle zblednowane skórki fasoli czy też nie do końca rozdrobniony banan ciasto mogłoby się rozpadać. Blendowanie może być przeprowadzane nawet przez około 5 minut. Jeżeli nie uda Ci się dokładnie zblendować masy, po upieczeniu zacznij kroić dopiero, jak ciasto wystygnie.

Zapraszam po więcej przepisów: placki ziemniaczane, zupa fasolowa (zupa fasolowa tradycyjna), zupa z zielonej fasolki. Smaczne placki ziemniaczane czy zupa fasolowa (w tym zupa fasolowa tradycyjna) oraz zupa z zielonej fasolki to są pyszne polskie przepisy. Placka ziemniaczanego można zrobić na kilka sposobów, a zupę fasolową tradycyjną, zupę z zielonej fasolki czy zupę fasolową trzeba znać – są warte polecenia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto