Barszcz ukraiński z fasolą - 3 klasyczne przepisy na zupę

Barszcz ukraiński z fasolą
Barszcz ukraiński z fasolą krok po kroku, czyli najlepsze przepisy i sposób przygotowania barszczu z dodatkiem fasoli
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Próbowałeś barszczu ukraińskiego z białą lub czerwoną fasolą z puszki? Jeśli jeszcze nie – zapraszam do degustacji. Te trzy przepisy na barszcz czerwony po ukraińsku sprawią, że polubisz zupy. Spróbuj barszczu ukraińskiego w lżejszej wersji z ziemniakami i fasolą białą lub czerwoną. Jest też propozycja na klasyczny przepis na barszcz ukraiński z fasolą, z kapustą kiszoną i żeberkami. Coś wspaniałego.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Barszcz ukraiński z białą fasolą

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz zabielony śmietanką to pyszne, lekkie danie. Barszcz czerwony poleca jeść się ze świeżym pieczywem. Poza pieczywem niektórzy podają barszcz ukraiński dodatkowo z kleksem gęstej śmietany oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak skomponowany posiłek stanowi pełnowartościowe danie, które warto włączyć do jadłospisu. Warto ugotować zupę, która jest smaczna i pożywna dla całej rodziny.

Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą

Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego aromatu. Podanie barszczu ukraińskiego z gęstą śmietaną to tradycyjny sposób. Do tego świeże, chrupiące pieczywo i pełnowartościowy obiad gotowy. Barszcz ukraiński z fasolą białą to dobry sposób na smaczną zupę, która jest bardzo sycąca i jednocześnie prosta. Prawdziwy barszcz ukraiński jest gotowany na kapuście kiszonej, natomiast Polacy z reguły dodają kapustę białą.

Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą

Chcesz ugotować tradycyjny barszcz czerwony po ukraińsku? Oto przepis na przepyszny, klasyczny przepis na zupę pełną warzyw, mięsa i wspaniałego aromatu.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
305 g
Tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą

Lista składników do przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą

  • fasola konserwowa 480 g
  • Marchewka 150 g
  • Seler korzeniowy 70 g
  • Cebula 200 g
  • Burak 600 g
  • Kapusta kiszona 300 g
  • Żeberka wieprzowe 300 g
  • Wędzone żeberka wieprzowe 300 g
  • Ziemniaki późne 900 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Pietruszka 80 g

Przygotowanie prawdziwego barszczu ukraińskiego z białą fasolą krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w garnku. Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż do zarumienienia.

Dodaj żeberka i około 2,7 l wody. Dodaj sól, 6 liści laurowych, lubczyk i 11 ziaren ziela angielskiego. Gotuj około 50 minut aż mięso będzie miękkie.

Selera, marchewkę, buraki, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelnię dodaj olej i podsmaż warzywa.

Pokrój kapustę kiszoną i dodaj do garnka wraz z podsmażonymi warzywami i pieprzem. Gotuj około półgodziny.

W osobnym garnku ugotuj pokrojone w większą kostkę ziemniaki.

Jak już warzywa i mięso będą gotowe wyjmij z zupy mięso i dodaj do niej ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj sól i pieprz. Gotuj przez maksymalnie 20 minut na minimalnym ogniu.

Mięso oddziel od kości, podziel na części i dodaj do ugotowanej zupy.

Podawaj ze śmietaną.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną

Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go z popieczonym pieczywem. Przepyszny obiad. Do barszczu ukraińskiego warto dodać także ugotowane na twardo jajko. Jest to niskokaloryczny przepis, który jest zdrowy i dodatkowo bardzo dobry. Zupa z ziemniakami stanowi posiłek, który daje duże uczucie sytości po zjedzeniu. Tak więc zupa ta może stanowić konkretny i treściwy obiad, który może zastąpić z powodzeniem drugie danie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sałatki z czerwoną fasolą?

Barszcz ukraiński z fasolą – jak się gotuje w Polsce

W kuchni ukraińskiej przygotowanie barszczu ukraińskiego z fasolą opiera się na użyciu kapusty kiszonej. Polacy gotują barszcz ukraiński z fasolą oraz z kapusty białej. Kapusta kiszona o wiele bardziej podkręca smak zupy i jest bardziej wyrazista. Klasyczny przepis wyróżnia się także tym, że gotuje się go na tłustym mięsie, typu karkówka, żeberko lub łopatka wieprzowa. Fasola biała i czerwona to znakomity składnik stanowiący przepis na barszcz czerwony po ukraińsku. By zrobić tę zupę, można wykorzystać zarówno fasolę czerwoną, jak i białą. Tak samo fasola może być i w puszce, i surowa.

Jeśli masz ochotę na ciekawe posiłki, poznaj przepisy na sałatkę z czerwoną fasolą, zapiekankę z fasolką szparagową oraz sałatkę z fasolką szparagową. Sałatka z czerwoną fasolą oraz sałatka z fasolką szparagową to dobre inspiracje na imprezowe menu. Zapiekanka z fasolką szparagową może być zaskakującym obiadem. Sałatka z fasolką szparagową i sałatka z czerwoną fasolą na grilla sprawdzą się świetnie, a zapiekanka z fasolką szparagową to warty spróbowania przepis.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto