7 najlepszych przepisów na czerwoną fasolę. Zobacz koniecznie!

0
0,0/5

Czerwona fasola – warzywo o wielu zastosowaniach. Chcesz się przekonać? Zapraszam do poznania 7 różnych, ciekawych przepisów na czerwoną fasolę konserwową i gotowaną. Znajdziesz potrawy na słodko i na słono. Są także dania wege i z mięsem. Wybierz najlepszy przepis dla siebie. Wszystkie potrawy robi się łatwo, są bardzo pożywne i smaczne.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z najpopularniejszymi przepisami.

Czerwona fasola w misce, a także najlepsze przepisy na wykorzystanie czerwonej fasoli w kuchni
Najlepsze polecane przepisy na czerwoną fasolę oraz sposób przygotowania krok po kroku

Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki. To przepis odpowiedni dla dzieci, dla osób starszych i dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie. W tym przepisie nie znajdziesz białego cukru. Nie zawiera także mąki. Z przepisu mogą śmiało korzystać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Tak samo osoby ograniczające spożycie białego cukru mogą przygotować ten pyszny deser.

Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
120 g
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Lista składników do przygotowania ciasta z fasoli z kremem i wiśniami

  • Fasola czerwona 240 g (1 puszka)
  • Jajko 2 szt.
  • Banan 120 g (1 sztuka)
  • Daktyle suszone 60 g
  • Soda oczyszczona 2 g (pół łyżeczki)
  • Kakao 16% (proszek) 10 g (1 łyżka)
  • serek ricotta 200 g
  • twaróg sernikowy 60 g (2 łyżki)
  • Miód 50 g (2 łyżki)
  • Wiśnie 250 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g (1 łyżka)
  • Olej rzepakowy 30 ml (3 łyżki)
  • erytrytol 50 g

Przygotowanie ciasta z fasoli z kremem i wiśniami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę dokładnie opłucz na sicie.

Daktyle namocz w wodzie.

Zblenduj na gładką masę banana, fasolę, jajka, daktyle, olej, kakao, pół łyżeczki cynamonu i sodę.

Wlej masę do blaski. Piecz godzinę.

Po upieczeniu ostudź ciasto.

Masę serową zrób jak ciasto będzie zimne. Ricottę wymieszaj z miodem i serem na sernik. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i aromat waniliowy. Wyłóż masę na zimne ciasto.

Wiśnie dodaj do garnka razem z erytrytolem. Zacznij gotować. Wiśnie puszczą sok.

Wymieszaj 40 ml zimnej wody ze skrobią w osobnej szklance.

Dodaj wymieszaną skrobię do wiśni i podgotuj chwilę do zgęstnienia. Ostudź.

Ostudzone wiśnie wyłóż na masę serową.

Ciasto ozdób listkami świeżej mięty.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Spróbuj wege kotletów z czerwonej fasoli. Jest to pyszne, wegetariańskie danie, które jest zdrowe i bardzo odżywcze. Zrobisz je z kilku składników, w tym z czerwonej fasoli z puszki. Kotlety zrobić możesz na każdy posiłek. Są świetnym zamiennikiem mięsa, więc dla osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej będą super. Nie ma tu mięsa, mąki (a więc glutenu), nabiału i mają niski indeks glikemiczny. Posiłek wprost stworzony na zdrowe odżywianie. Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami: kaszą, ryżem, sosem, surówką czy warzywami.

Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Spróbuj wege kotletów z czerwonej fasoli. Jest to pyszne, wegetariańskie danie, które jest zdrowe i bardzo odżywcze. Zrobisz je z kilku składników, w tym z czerwonej fasoli z puszki.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
150 g
Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Lista składników do przygotowania wegańskich kotletów z czerwonej fasoli

  • fasola konserwowa 240 g
  • Marchewka 100 g
  • Cebula 200 g
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • mielone siemię lniane 40 g

Przygotowanie wegańskich kotletów z czerwonej fasoli krok po kroku

Rozgrzej olej na patelni. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza.

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj na patelnię i zacznij podsmażać przez około 20 minut.

Obierz cebulę i drobno pokrój, dodaj do marchewki.

3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię około 3 minuty przed końcem smażenia warzyw.

Fasolę wraz z ostudzonymi warzywami, siemieniem oraz przyprawami zblenduj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wykładaj uformowane z masy kotleciki.

Piecz przez około 45-50 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wegańskie kotlety z czerwonej fasoli

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne. Szukasz ciasta bez glutenu? Ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem to super przekąska na co dzień. Można zabrać je na wynos w podróż lub na zajęcia na uczelni. Dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Poza pysznym smakiem jest również wartościowym ciastem. Ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej jest naprawdę szybkie w wykonaniu i warte polecenia.

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre ciasto bez mąki, które jest bardzo smaczne.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
130 g
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Lista składników do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

  • Maliny 150 g
  • Orzechy włoskie 60 g
  • fasola konserwowa 400 g
  • Banan 240 g (2 sztuki)
  • Jajko 4 szt.
  • Czekolada mleczna 100 g
  • Olej rzepakowy 65 ml (1/4 szklanki)
  • Kakao 16% (proszek) 20 g (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia 8 g (1 łyżka)
  • Cukier 55 g (1/4 szklanki)

Przygotowanie ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli z orzechami i malinami krok po kroku

Przygotowania zacznij od nagrzania piekarnika na 180 stopni. Wyłóż także z każdej strony blachę papierem do pieczenia.

W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę. Zagrzej do roztopienia czekolady - ma powstać gładka masa. Ostudź.

Fasolę wyłóż na sitko. Bardzo dokładnie przepłukaj nasiona pod wodą.

Wypłukaną fasolę zblenduj razem z bananem, jajkami, czekoladą, cukrem, olejem, kakao oraz połową orzechów i proszkiem do pieczenia. Blenduj kilka minut aż masa będzie idealnie gładka.

Wylej masę do blaszki i posyp malinami oraz posiekanymi orzechami.

Piecz ciasto około 40 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami

Brownie z fasoli (fasolowe brownie)

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową. Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jest to przepis godny polecenia, ponieważ naprawdę nie czuć smaku fasoli. Konsystencja ciasta jest bardzo fajna, zawiera w środku kawałki czekolady. Wszystko polane jest czekoladą. Jest to ciasto mocno czekoladowe – smaczne i proste. Idealne do kawy z przyjaciółką czy na deser po obiedzie.

Brownie z fasoli

Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i z pyszną polewą czekoladową.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Brownie z fasoli

Lista składników do przygotowania brownie z fasoli

  • fasola konserwowa 480 g (2 puszki)
  • Banan 240 g (2 sztuki)
  • Jajko 6 szt.
  • Kakao 16% (proszek) 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ryżowa 60 g (4 łyżki)
  • Miód 100 g (4 łyżki)
  • Proszek do pieczenia 8 g (2 łyżeczki)
  • Czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka)
  • Czekolada gorzka 200 g (2 tabliczki)
  • Mleko 2% 60 ml (1/4 szklanki)

Przygotowanie brownie z fasoli krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę bardzo dokładnie wypłucz z zalewy pod wodą na sicie.

Białka oddziel od żółtek i odstaw na chwilę do lodówki.

Zblenduj bardzo dokładnie: banana, fasolę, kakao, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Zetrzyj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady na tarce używając dużych oczek.

Dodaj czekoladę do masy i wymieszaj.

Białka wyjmij z lodówki i dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę i następnie dodaj do masy, dokładnie i delikatnie zamieszaj całość.

Masę wylej do blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około godzinę.

Przygotuj polewę. Pozostałą czekoladę połam, dodaj mleko i podgrzej tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek.

Polej polewą ciasto po wierzchu i zostaw do zastygnięcia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Brownie z fasoli

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie. Połączenie smaków jest zaskakujące, ale naprawdę świetne. Sałatka jest dobra sama w sobie – bez żadnych dodatków. Można ją podawać z grzankami – będą smaczne w tym połączeniu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zrobienie sałatki zajmie około 10 minut, więc bardzo niewiele. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej, by była jeszcze lepsza. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na fasolkę szparagową?

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
180 g
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Lista składników do przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

  • fasola konserwowa 240 g
  • Por 150 g
  • Ananas 150 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 100 g
  • Ser gouda 200 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml

Przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą krok po kroku

Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.

Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.

Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.

Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli

Wegetariańskie smarowidło na kanapki to pyszna pasta z czerwonej fasoli. Można nią nadziać warzywa, na przykład paprykę i powstaje zdrowa i pyszna przekąska. Gotowanie fasoli na wege pastę zajmie około godziny, ale cała reszta zajmie już kilka minut – wystarczy wszystko zblendować. Oprócz warzyw pasta oczywiście jest super dodatkiem do pieczywa świeżego czy w formie tostów. Potrawa wegańska, bez nabiału, bez glutenu, nie zawiera jajek. Idealna, jeśli zdrowo się odżywiasz, ponieważ jest bogata w cenne wartości.

Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli

Wegetariańskie smarowidło na kanapki to pyszna pasta z czerwonej fasoli. Można nią nadziać warzywa, na przykład paprykę i powstaje zdrowa i pyszna przekąska.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
5 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
65 g
Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli

Lista składników do przygotowania wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli

  • Fasola czerwona 200 g
  • orzechy nerkowca 30 g
  • Olej rzepakowy 40 ml

Przygotowanie wegetariańskiej pasty z czerwonej fasoli krok po kroku

Fasolę należy namoczyć - 10 godzin.

Po moczeniu ugotuj fasolę do miękkości - około godzinę.

Zblenduj ugotowaną fasolę wraz z ząbkiem czosnku, olejem, orzechami oraz przyprawami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa, jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego przepisu i zrób rodzinie pyszną potrawę. Przepisy na czerwoną fasolę charakteryzują się przede wszystkim tym, że są bardzo odżywcze. Fasola z puszki to szybka opcja na obiad. Najlepsza, gdy brakuje Ci czasu na dłuższe gotowanie. Barszcz ukraiński podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką chleba. Można dodać także kleksa ze śmietany. Jest to pyszna zupa, która nawet dzieciom będzie smakować.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego przepisu i zrób rodzinie pyszną potrawę.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
385 g
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Lista składników do przygotowania barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą

  • Bulion drobiowy 2000 g
  • fasola konserwowa 200 g
  • Marchewka 50 g
  • Ziemniaki późne 400 g
  • Burak 300 g
  • Kapusta biała 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Cukier 6 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Masło klarowane 15 g
  • Udko kurczaka bez skóry 300 g

Przygotowanie barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą krok po kroku

Zagotuj bulion. Ugotuj mięso.

Buraki ugotuj w osobnym garnku. Miękkie buraki obierz i pokrój w słupki.

Masło rozgrzej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją razem ze startą na tarce na dużych oczkach marchewką. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone wcześniej buraki. Dodaj cukier, łyżkę octu, i soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, śmietankę i koncentrat. Podsmaż kilka minut.

Do gorącego bulionu dodaj fasolę, ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj 20 minut, następnie dodaj warzywa posmażone na maśle z koncentratem i śmietanką. Gdyby była potrzeba dodawaj więcej bulionu.

Jak wszystkie warzywa będą miękkie dodaj 4 łyżki koncentratu buraczanego i dopraw zupę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Co zrobić z czerwonej fasoli?

Przepisy na czerwoną fasolę są przeróżne. Można zrobić potrawy słodkie i słone. Ciasta, babeczki, zupy, sałatki… To tylko część z przeróżnych propozycji na pyszne dania. Czerwona fasola w puszce i gotowana ma fajną konsystencję. Dzięki temu można z niej zrobić naprawdę ciekawe opcje na smaczne danie.

Szybki obiad z czerwonej fasoli konserwowej to zawsze zdrowy i dobry pomysł. A może pyszne ciasto czekoladowe z fasoli czerwonej konserwowej? Brzmi intrygująco? Faktycznie, zrobienie ciasta czekoladowego z fasoli może budzić różne myśli – jest to jednak świetny sposób na zdrowy deser. Pamiętaj, że zawsze do każdego przepisu można używać fasolę surową – wystarczy moczenie i gotowanie. Jest to jednak dłuższy proces. Samo gotowanie trwa około godziny, a moczenie nawet 10 godzin.

Fasolka szparagowa – masz jej namiar i nie wiesz co zrobić? Pomysły na wykorzystanie fasolki szparagowej są różne. Fasolka szparagowa w kuchni znajduje ciekawe rozwiązania. Makaron z fasolką szparagową jest jedną z nich. Jeśli jeszcze nie próbowałeś makaronu z fasolką szparagową, to jest teraz najlepsza okazja. Sprawdź najlepsze przepisy na makaron z fasolką szparagową. Jeżeli dalej potrzebujesz inspiracji na obiad, to polecam serdecznie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem wymaga chwili czasu, ale jest tego wart. Zakochasz się w tych plackach ziemniaczanych z gulaszem – naprawę są przepyszne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto