Prosty przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to pyszne danie, które cieszy się w Polsce ogromnym powodzeniem. Są proste do usmażenia, więc nawet amator powinien świetnie poradzić sobie z nimi kuchni. Poza tym placki ziemniaczane robi się szybko. Dzięki temu, mając nawet niewiele czasu, można przygotować smaczny i pożywny obiad. Szczególnie pyszne są placki ziemniaczane na winiary.pl, które z pewnością posmakują całej rodzinie. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj je usmażyć. Do przyrządzenia placków potrzebujesz następujących składników:

  • Ziemniaki późne – 600 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Cebula – 100 g
  • Mąka pszenna typ 500 – 10 g
  • Olej rzepakowy – 30 ml
  • Przyprawy do smaku – gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • Gęsta śmietana 18% (opcjonalnie) – 200 g
  1. Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylej olej rzepakowy.
  3. Do startych ziemniaków dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Mieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja.
  4. Wykładaj ciasto porcjami na patelnię, jeśli olej dobrze się nagrzał. Formuj placki ziemniaczane – mogą mieć dowolną wielkość. Nie ma ograniczeń co do ich rozmiaru. Niektórzy uważają jednak, że mniejsze placuszki są łatwiejsze w obróbce.
  5. Smaż placki, aż się zetną. Następnie przewróć na drugą stronę i usmaż na złoto.
  6. Placki ziemniaczane najlepiej smakują gorące. Warto podawać je z kleksem gęstej śmietany.

Co zrobić, żeby placki nie rozpadały się podczas przewracania na patelni? Najważniejszą zasadą jest upewnić się, że placek zdążył się ściąć. Wówczas będziesz mieć pewność, że się obróci i dobrze usmaży. Postaraj się też nie robić za dużych placków. Zdecydowanie łatwiej przekręcić na patelni mniejszym. Poza tym mniejsze placki szybciej się smażą. Są też bardziej chrupiące.

Leczo z kiełbasą i cukinią – sprawdź, jak zrobić

Leczo jest pyszną potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. To doskonała propozycja na proste i szybkie danie dla całej rodziny. Bazuje głównie na warzywach i mięsie, które w połączeniu ze sobą tworzą aromatyczną, niesamowicie smaczną kompozycję. Leczo na winiary.pl zachwyci miłośników mięsno-warzywnych potraw. Jeśli szukasz pomysłów na błyskawiczny obiad jednogarnkowy, to będzie idealna propozycja. Aby przygotować leczo, należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych:

  • Kiełbasa z kurczaka – 250 g
  • Papryka czerwona – 300 g
  • Papryka zielona – 200 g
  • Cebula – 50 g
  • Cukinia – 800 g
  • Pomidory w puszce – 600 g
  • Olej rzepakowy – 30 ml
  • Przyprawy do smaku – czosnek, oregano, papryka ostra, papryka wędzona, pieprz, sól
  1. Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę.
  2. Przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku.
  3. Pokrój kiełbasę w kostkę. Umyj papryki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
  4. Umyj cukinię i pokrój w kostkę.
  5. Rozgrzej olej w garnku, następnie dodaj czosnek z cebulą. Smaż, aż cebula się zarumieni.
  6. Dodaj do cebuli pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż 5 minut, cały czas mieszając.
  7. Dodaj do garnka pokrojoną paprykę. Smaż przez 5 minut, wciąż mieszając.
  8. Dodaj przyprawy do smaku, a także pokrojoną cukinię. Wymieszaj całość.
  9. Wlej pomidory z puszki i duś wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu wymieszaj składniki.
  10. Leczo podawaj gorące, najlepiej z kromką domowego, chrupiącego pieczywa.

Leczo świetnie sprawdzi się jako jednogarnkowe danie obiadowe. Jeśli przygotujesz większą porcję, możesz bez problemu odgrzać obiad następnego dnia. Potrawa jest też dobrym sposobem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w okresie letnio-jesiennym. Leczo przechowywać można w zawekowanych słojach. Danie polecane jest również osobom będącym na diecie redukcyjnej. Dzięki składnikom leczo jest niskokaloryczne.

Szakszuka – przepis krok po kroku

Szakszuka to lekkie i zdrowe danie pochodzące z kuchni bliskowschodniej. Bardzo łatwo i szybko przygotować je można w domu dla całej rodziny. Szakszuka na winiary.pl jest prosta do zrobienia, więc nawet amator gotowania powinien znakomicie sobie z nią poradzić. Danie bazuje na jajkach i pomidorach w formie przecieru lub świeżych warzyw. Szakszukę najczęściej podaje się z chlebem lub pitą. Aby przygotować szakszukę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • Papryka czerwona – 200 g
  • Jajka – 6 szt.
  • Czosnek – 10 g
  • Przecier pomidorowy – 400 g
  • Cebula – 100 g
  • Olej rzepakowy – 30 ml
  • Przyprawy do smaku – suszone pomidory, papryka wędzona, chili, pieprz, sól, kolendra, kumin
  1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i pokrój cebulę w kostkę. Usmaż cebulę z czosnkiem na oleju.
  2. Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć na patelnię. Smaż warzywa przez kilka minut. Papryka powinna zrobić się miękka.
  3. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko i smaż przez ok. 2-3 minuty.
  4. Wydrąż miejsca na sześć jajek. Wbij jedno po drugim w każde zagłębienie – jedno jajko na jedno miejsce. Uważaj, by nie uszkodzić żółtka.
  5. Przykryj patelnię pokrywką. Następnie smaż wszystko na średnim ogniu, aż białka się zetną. Chcesz zachować płynne żółtko? Wówczas nie smaż szakszuki zbyt długo.
  6. Gdy danie będzie gotowe, posyp je kolendrą w przyprawie. Możesz też posiekać świeże zioła.

Szakszuka jest znakomitym pomysłem zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. To pożywna potrawa pełna cennych składników mineralnych i witamin. W dodatku zrobisz ją w zaledwie kilka minut, co pozwoli ci zaoszczędzić czas na gotowaniu. Szakszukę najlepiej spożywać od razu – wybornie smakuje na ciepło.

Wszystkie 3 pomysły na proste i szybkie dania na co dzień są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Placki ziemniaczane, leczo i szakszuka sprawdzą się znakomicie, jeśli chcesz przyrządzić pyszną potrawę dla rodziny w możliwie krótkim czasie.

ikona podziel się Przekaż dalej