Jak co roku 24 grudnia spotykamy się z rodziną przy świątecznym stole. Celebrujemy wspólnie Boże Narodzenie, czasami jednak zupełnie nie zastanawiając się nad znaczeniem spożywanych potraw. Wiemy, że zgodnie z chrześcijańską tradycją powinno ich być dwanaście. Skąd jednak wzięła się taka liczba? Które dania wpisują się w wigilijne menu? Dowiedz się więcej na temat symboliki dwunastu świątecznych dań i sprawdź przepisy na wszystkie z nich.
12 Potraw wigilijnych
12
dań na Wigilię – tradycyjne przepisy, które warto znać
Dlaczego na stole wigilijnym powinno stanąć
12 potraw?
Wiele z nas w ogóle nie zastanawia się nad
tym, skąd wzięła się tradycja dwunastu potraw na wigilijnym stole. Z reguły co
roku siadamy do kolacji wigilijnej i wcale nie myślimy o tym, jaka historia
wiąże się z tymi wszystkimi pysznymi potrawami, które zawsze spożywamy.
Tymczasem warto poznać ciekawostki związane z liczbą potraw, które 24 grudnia pojawiają
się na stole. Wiedza ta pozwoli nam bowiem uschematyzować znane już informacje
o Wigilii i skleić je w jedną spójną całość. Spożywając pierogi, barszcz
czerwony bądź karpia będziemy mieć więc świadomość, dlaczego akurat te potrawy
stanowią podstawę każdego wigilijnego menu.
Zgodnie z tradycją chrześcijańską, na stole
powinno stanąć dwanaście potraw wigilijnych. Symbolizować one mają apostołów,
którzy towarzyszyli Jezusowi Chrystusowi w ostatniej wieczerzy. Nie jest to wyłącznie
jedyna symbolika liczby dań, które spożywamy w Wigilię. Według wierzeń ludowych
dwanaście potraw nawiązuje bowiem do dwunastu miesięcy w roku. Zgodnie z tymi
wierzeniami, wszyscy goście przy stole powinni spróbować każdej potrawy. Tylko
w ten sposób zapewnią sobie bowiem szczęście we wszystkich miesiącach
nadchodzącego nowego roku. Osoba, która nie skosztuje wszystkich dwunastu dań,
według przesądów może mieć w przyszłym roku ogromnego pecha.
Warto dodać, że Wigilia ma wpisanych w swoją historię
wiele chrześcijańskich zwyczajów, jednak korzenie tego święta pochodzą ze
zwyczajów starosłowiańskich. Nasi dawni przodkowie uważali Wigilię za nowy,
lepszy początek. Wiązali też ów święto z odrodzeniem się światła, a więc
powrotem słońca po długiej i mroźnej zimie. Chrześcijanie kojarzyli z kolei
Wigilię z innym „nowym początkiem”, który dla nich zwiastował narodzenie się
Chrystusa. W obu tradycjach – zarówno chrześcijańskiej, jak i starosłowiańskiej
– najważniejsze było jednak spróbowanie wszystkich dwunastu potraw.
Wigilia od zawsze była dniem postnym. Właśnie
dlatego nasi przodkowie starali się w ten wyjątkowy dzień nie jeść nic lub
maksymalnie ograniczyć jedzenie – oczywiście do momentu kolacji, kiedy to siada
się przy suto zastawionym stole. Powinno się przy nim zostawić miejsce dla
niezapowiedzianego gościa, koniecznie nakryte i przygotowane na wypadek, gdyby
gość się pojawił. Zanim potrawy wylądują na talerzach świętujących, należy się
też wcześniej – zgodnie z chrześcijańską tradycją – wspólnie pomodlić i
podzielić opłatkiem. Dopiero później przystąpić można do degustacji dwunastu
wigilijnych potraw, których zjedzenie zapewni szczęście i dobrobyt w zbliżającym
się roku.
12
potraw wigilijnych – przepisy na tradycyjne dania na Wigilię
1. Barszcz wigilijny
Barszcz jest najważniejszą zupą wigilijną, bez
której ciężko wyobrazić sobie ten szczególny dzień. To właśnie barszcz,
gotowany na suszonych grzybach oraz śliwkach, nadaje świętom prawdziwego
wyrazu. Aromatyczny barszcz wigilijny powinien zostać przygotowany z jak
najlepszej jakości składników. To bezmięsna potrawa, która ma również
tradycyjne znaczenie. Od lat uważa się bowiem, że buraki w barszczu dodadzą
jedzącym zupę osobom urody, a także zagwarantują im powodzenie i szczęśliwe
życie w nowym roku.
Przygotowanie barszczu wigilijnego nie jest trudne.
Zupę należy zagotować na burakach, które nadają daniu charakterystycznego smaku
i koloru. Niektórzy decydują się wyławiać buraczki, żeby zrobić w zupie miejsce
na uszka. Ugotowane buraki dodać można do sałatek bądź surówek, więc wcale nie
trzeba ich wyrzucać do śmieci. Nie można też zapomnieć, że buraki są bardzo
zdrowymi warzywami, pełnymi antyoksydantów i cennych witamin. Właśnie dlatego podczas
Wigilii warto zdecydować się na niewielką porcję barszczu.
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to przepyszna i bardzo aromatyczna zupa, która świetnie udekoruje świąteczny stół. Ma wspaniały kwaśny smak z wędzonym aromatem, a także piękny kolor.
Lista składników do przygotowania barszczu wigilijnego
Burak 2000 g (20 małych buraków)
Śliwki suszone 35 g (5 szt)
Suszone grzyby 20 g (1 garść)
Seler korzeniowy 60 g (1 duży plaster)
Marchewka 90 g (2 szt)
Pietruszka 80 g (1 szt)
Jabłko 150 g (1 średnie jabłko)
Cukier 20 g (2 łyżki)
Przygotowanie barszczu wigilijnego krok po kroku
Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka. Wrzuć grzyby, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Dodaj śliwki i gotuj przez 30 minut.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przemieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
Po zagotowaniu wywaru, dodaj ocet i cukier i gotuj go jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj do zupy sól i pieprz. Odcedź zupę tak, by stanowiła czysty wywar.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Najbardziej
świątecznymi pierogami są oczywiście te z kapustą i grzybami. Według dawnych
wierzeń kapusta miała bowiem odrodzić życie, które budziło się razem z wiosną.
Kapusta, która zawarta jest w pierogach, zapewnić miała też siłę i witalność, a
także ochronić przed złem. Pierogi z kapustą i grzybami z okazji Wigilii
przygotowuje się od pokoleń. Mimo że przepis na to danie jest naprawdę prosty,
trzeba jednak pamiętać, że na przyrządzanie wigilijnych pierogów musimy mieć
odpowiedni zapas czasu.
Niektórzy
obawiają się przepisu na ciasto na pierogi, tymczasem nie jest ono specjalnie skomplikowane.
Na ciasto składa się jedynie mąka, sól i woda – właśnie z tych składników
zagniata się ciasto. Do farszu na pierogi potrzebne są z kolei kapusta kiszona
i grzyby, najlepiej leśne (podgrzybki, borowiki). Świetnie sprawdzą się też
suszone grzyby, jeśli nie masz pod ręką grzybów świeżych lub zamrożonych (z
jesiennych zbiorów). Wigilijne pierogi wybornie smakują okraszone zeszkloną na
patelni cebulką.
Pierogi wigilijne
Tradycyjne, polskie pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, znane od wielu pokoleń. Przepyszne pierogi, które możesz przygotować nie tylko na święta.
Karp to ryba, którą przygotowuje się w Polsce od
wielu lat. Ciężko znaleźć tradycję, która powiązana jest z tą konkretną rybą.
Jedzenie karpia zaczęło się tak naprawdę w PRL-u, ponieważ była to wówczas
jedna z nielicznych ryb dostępnych w sklepach. Dziś ludzie często zmieniają
karpia na smaczniejsze i bardziej odżywcze rodzaje ryb, jednak tradycjonaliści
nie wyobrażają sobie Wigilii bez smażonego karpia. Zwłaszcza że symbolizuje on
zdrowie, siłę i dostatek, a także… płodność.
Przyrządzenie karpia w panierce jest bardzo proste,
więc z przepisem powinien poradzić sobie nawet największy amator. Ważne jednak,
aby pamiętać o kupowaniu karpia z dobrych i ekologicznych źródeł – jakość
takiej ryby będzie bowiem zdecydowanie najlepsza. Karpia panierować można
zarówno w mące (najlepiej typ 550), jak i w bułce tartej.
Karp smażony w panierce
Karp smażony w panierce to danie, bez którego ciężko sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę w polskich domach. Ten przepis pozwala przygotować go w pysznej formie.
Według ludowej tradycji mak, który znajduje się w kluskach,
ma zapewnić osobom go spożywającym płodność i wielkie bogactwo. W naszym kraju to
słodkie danie robi się głównie na Mazowszu, Podkarpaciu i Podlasiu, a także w
Wielkopolsce. W tamtych rejonach ludzie uważają bowiem, że brak klusek z makiem
na świątecznym stole może być zwiastunem nieszczęść w przyszłym roku. Lepiej
więc przygotować potrawę i mieć… czyste sumienie.
Kluski z makiem najlepiej smakują, gdy zrobione
zostaną własnoręcznie z mąki pszennej. To bardzo łatwe danie, które przygotować
można w zaledwie 20 minut. Kluski połączyć trzeba z makiem. Żeby jednak nie
tracić zbyt wiele czasu na obróbkę termiczną maku, warto zakupić masę makową w
gotowej już postaci. Do klusek z makiem dodać można orzechy, ale też suszone
owoce. Takie dodatki fantastycznie podkreślą smak świątecznego dania.
Kluski z makiem na wigilię
Kluski z makiem to danie typowo wigilijne, jednak spokojnie może gościć w menu na co dzień. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycące.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z
kapusty kiszonej i grzybów. Właśnie dlatego wymyślono tradycyjną potrawę z obu
tych składników połączonych ze sobą – po prostu kapustę z grochem. To zdrowe
danie, którego jedzenie pozwoli zachować siłę i witalność, a także wzmocni
układ immunologiczny. Ludowe wierzenia wyraźnie wskazują też na to, iż kapusta
kiszona jest symbolem ludzkiej siły. Grzyby z kolei rzekomo przynoszą
szczęście. Właśnie dlatego powinno się jeść kapustę z grochem na Wigilię – pod
warunkiem, że wierzy się w moc ludowych wierzeń.
Przyrządzenie dania jest bardzo czasochłonne,
ponieważ sam groch powinno się moczyć przez przynajmniej kilka, a najlepiej
kilkanaście godzin. Mimo wszystko naprawdę warto robić kapustę z grzybami na
święta, ponieważ to niezwykle pożywne i smaczne danie. Najlepiej podawać
potrawę z domowym, chrupiącym chlebem, który ma równie ważne znaczenie
symboliczne – zwiastuje bowiem początek życia, mądrość oraz gościnność.
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem składa się tylko z kilku składników. Jest to bardzo proste do przygotowania danie. Sprawdź, jak wygląda przepis na kapustę z grochem!
Lista składników do przygotowania kapusty z grochem
Kapusta kiszona 770 g (7 szklanek)
Groch (nasiona) 285 g (1 i 1/2 szklanki)
Cebula 100 g (1 sztuka)
Cebula czerwona 50 g (1/2 sztuki)
Masło klarowane 30 g (2 łyżki)
Przygotowanie kapusty z grochem krok po kroku
Groch umieć w garnku i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin.
Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Groch gotuj ok. 50-55 min (do miękkości).
Kapustę umieść w dużym garnku. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka czarnego pieprzu. Dolej nieco wody i gotuj kapustę ok. 45 min (do miękkości).
Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj obie cebule i podsmażaj je ok. 3-4 min do zeszklenia.
Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i ugotowany groch. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.
Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Zanim kompot z suszu trafił na wigilijny stół,
ludzie pili go już znacznie wcześniej. Wierzyli bowiem, że picie takiego
kompotu przyniesie im długie życie oraz ochroni przed złem. Znajdujące się w
suszu śliwki chroniły pijących przed nieczystymi siłami, jabłka zwiastowały
szczerą miłość, a gruszki dodawały ludziom ogromnej siły. Dziś bardziej niż w
magiczne moce kompotu wierzymy w jego właściwości zdrowotne. Niektórym ciężko
jest wyobrazić sobie święta bez aromatycznego napoju z suszonych owoców.
Kompot z suszu jest naprawdę łatwy do przygotowania,
więc bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy amator gotowania.
Rozgrzewający napój doskonale komponuje się z większością świątecznych dań,
dlatego warto przyrządzić go na wigilijny stół. Należy jednak pamiętać o tym,
aby odpowiednio długo namaczać owoce, aby stały się miękkie. Istotne będzie też
dodanie przypraw, które podkreślą wspaniały smak kompotu i nadadzą mu
charakterystycznego aromatu.
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Ma wyjątkowy, wspaniały smak, który zaskakuje słodyczą. Całość jest niezwykle łatwa.
Ryby mają bardzo ważne znaczenie w potrawach
wigilijnych. Jest to jeden z najstarszych symboli chrześcijaństwa, a także znak
Jezusa Chrystusa. Właśnie dlatego ryby, na przykład w postaci słynnej ryby po
grecku, powinny pojawić się na świątecznym stole. Danie jest nieodłącznym
elementem tradycyjnego menu wigilijnego. Można podawać je zarówno na ciepło,
jak i na zimno. Przepis na rybę po grecku jest tak prosty, że świetnie poradzi
sobie z nim nawet początkujący w gotowaniu.
Do zrobienia potrawy potrzeba kilku składników:
filetów z dorsza, marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu
pomidorowego, oleju rzepakowego, mąki pszennej typ 550 i przypraw do smaku. Warzywa
w rybie greckiej dostarczają do organizmu wielu cennych składników mineralnych,
dlatego podczas Wigilii warto skosztować odrobiny dania.
Ryba po grecku
W okresie świątecznym przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie również poza sezonem świątecznym.
Rybę pokroić na kawałki i doprawić solą oraz pieprzem.
Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej je 3 szklankami wrzącej wody i gotuj około 20 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy oraz ziarenko ziela angielskiego.
Rybę obtocz w mące i usmaż ją z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju.
Z warzyw odlej pół szklanki wywaru, następnie wymieszaj z nim koncentrat pomidorowy.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie do patelni dodaj ugotowane warzywa z wywarem (wyjmij z nich ziele i liść laurowy) oraz koncentrat wymieszany w wywarze. Składniki na patelni wymieszaj i zagotuj. Warzywa dopraw do smaku przyprawami.
W naczyniu ułóż rybę, na którą połóż następnie przesmażone warzywa.
Całość ostudź, przykryj przykrywką oraz wstaw do lodówki do schłodzenia.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Grzyby
zapewnić mają tym, którzy zjedzą je podczas wigilii, dużo pieniędzy oraz
szczęścia. Właśnie dlatego wśród dwunastu potraw wigilijnych warto wyróżnić
smaczną zupę grzybową. To aromatyczne bezmięsne danie, które świetnie
skomponuje się z domowym makaronem. Najlepiej przygotować zupę z leśnych
grzybów, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w dużą ilość błonnika. Poza tym
to świetne źródło potasu, ale też witamin z grupy B.
Zupa
grzybowa powinna być gotowana z niewielu, ale dobrej jakości składników. Nie
może zabraknąć wśród nich bulionu warzywnego, suszonych grzybów, cebuli,
śmietanki (najlepiej 12%) oraz ziemniaków i odrobiny klarowanego masła. Z
przypraw warto pamiętać o soli i pieprzu, ale też świeżej natce pietruszki. Zupę
można podawać zamiast barszczu albo równolegle z nim.
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to tradycyjna zupa podawana na Święta Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa jest zupą bez dodatku mięsa, dlatego może być spożywana przez wegetarian.
Z kapusty i grzybów powstaje zdecydowanie najwięcej
przepisów wigilijnych. Właśnie dlatego w Wigilię przyrządza się między innymi
chrupiące krokiety, które w wielu rodzinach stanowią jedno z honorowych dań
świątecznych. To wegetariańska wersja tradycyjnych krokietów, której podstawą
jest nie tylko smaczny farsz, ale i odpowiednio grube, delikatne i puszyste
naleśniki. Mimo że przepis nie jest specjalnie skomplikowany, należy
przeznaczyć na jego wykonanie dość sporo czasu.
Przygotowując krokiety, należy pamiętać o tym, aby
dobrze doprawić kapustę. W przeciwnym wypadku potrawa może być zbyt mdła –
naleśniki nie są wyraziste, zatem potrzebują bardzo wyraźnego dodatku, żeby
smakowały. Krokiety wigilijne idealnie komponują się z kwaskowatym barszczem czerwonym.
Krokiety z kapustą i grzybami
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze krokiety z kapustą i grzybami. Farsz z kapusty i grzybów otulony, delikatnym, puszystym naleśnikiem w chrupiącej panierce.
Lista składników do przygotowania krokietów z kapustą i grzybami
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 270 g (2 szklanki)
Jajko 4 szt.
Mleko 1,5% 250 ml (1 szklanka)
Kapusta kiszona 500 g
Suszone grzyby 10 g (1 garść)
Cebula 50 g (1 mała cebula)
Bułka tarta 54 g (1/4 szklanki)
Olej rzepakowy 96 ml (8 łyżek)
Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.
Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.
Z kapusty odlej płyn.
Kapustę pokrój i przełóż do garnka.
Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.
Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
Zwiń krokiety.
Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Śledzie są nieodłącznym elementem wigilijnego menu.
Rybę można podawać zarówno w occie, jak i śmietanie, oleju czy sosie
pomidorowym. Niektórzy przygotowują śledzie również z rodzynkami, które nadają
rybie ciekawego smaku. Ogromną popularnością cieszą się też śledzie smażone,
które następnie się marynuje. Najbardziej kultowym przepisem są oczywiście
śledzie w occie – od lat stanowią one ważną część świątecznego jadłospisu.
Zalewę na śledzie robi się błyskawicznie z kilku
składników. Oczywiście śledzie można kupić już gotowe w occie, jednak
najzdrowsze i najpyszniejsze będą te, które zrobimy samodzielnie. Wówczas w
trakcie przygotowywania potrawy można znacznie zmniejszyć ilość soli.
Zatroszczyć się też można o to, aby w śledziach nie było żadnych konserwantów
bądź ulepszaczy.
Śledzie w occie
Śledzie w occie to klasyczny i bardzo prosty przepis z wykorzystaniem najpopularniejszej w Polsce ryby. Smakują niesamowicie i na pewno skradną serce miłośników tradycji.
Filety dokładnie przepłucz w wodzie. Do miski nalej 3 szklanki wody i umieść w niej śledzie, po 20 minutach śledzie ponownie przepłucz. Filety pokrój na mniejsze kawałki
Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.
Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.
Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.
Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Piernik staropolski jest aromatycznym i pysznym
ciastem korzennym, które najlepiej smakuje przekładane domowym dżemem
śliwkowym. Ciasto wybornie smakuje polane czekoladą (gorzką lub mleczną) oraz
drobno pokruszonymi bakaliami. Najlepszy piernik według tradycyjnego przepisu
powinien dojrzewać przez minimum dwa tygodnie – a najlepiej, gdy dojrzewa aż
dwa miesiące. Dla jednych to duże udogodnienie, bo mogą upiec go wcześniej.
Inni uważają jednak, że konieczność przyrządzenia ciasta tak wcześnie to… spory
problem.
W przepisie na dobry piernik staropolski nie ma
wielu składników. Do najważniejszych z nich zaliczają się: mąka, cukier, mleko,
jajka, miód, proszek do pieczenia oraz przyprawa korzenna. Górę ciasta
najlepiej udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi, które świetnie komponują
się z czekoladowo-korzennym smakiem piernika. Ciasto powinno się podawać
minimum dobę po ukończeniu jego przyrządzania. Wówczas będzie bowiem pewność, że
wszystkie składniki piernika dobrze się ze sobą przegryzą.
Piernik staropolski
Piernik staropolski to korzenne, dojrzewające ciasto, przekładane powidłami i polane polewą czekoladową. Najczęściej przyrządzany jest z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Lista składników do przygotowania piernika staropolskiego
Mąka pszenna typ 500 1000 g
Miód 500 g
Masło 250 g
Cukier 300 g
Proszek do pieczenia 12 g (3 łyżeczki)
Mleko 2% 125 ml (0,5 szklanki)
Jajko 3 szt.
Śmietanka kremowa 30% 100 g
Czekolada gorzka 100 g (możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę)
Dżem śliwkowy niskosłodzony 400 g
Przygotowanie piernika staropolskiego krok po kroku
Masło rozpuść z miodem i cukrem, aż masło oraz cukier będą rozpuszczone.
W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia, jaja, mleko, przyprawę do piernika (60 g - 1,5 opakowania) i przestudzone masło.
Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-8 tygodni.
Gdy ciasto dojrzeje podziel je na 3 części i rozwałkuj na prostokąty, wielkości blachy do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Włóż ciasto do blach wyłożonych papierem do pieczenia (ja zrobiłam dwa wąskie pierniki, ale możesz też zrobić jeden szeroki) i piecz około 15-20 minut w 180 C.
Upieczone ciasto wystudź.
Pierwszy blat posmaruj połową dżemu, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę dżemu i przykryj ostatnim blatem.
Ciasto przykryj ściereczką i przyciśnij czymś ciężkim. Zostaw ściśnięte ciasto na noc w lodówce.
Śmietankę zagotuj i dodaj do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto polej polewą i opcjonalnie udekoruj bakaliami.
Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej
Potrawą zamykającą dwanaście wigilijnych dań jest staropolski
makowiec. Według starosłowiańskiego przepisu powinien on zostać upieczony z
ciasta kruchego bądź drożdżowego. Mak w cieście przynieść ma jedzącym go osobom
szczęście, a także zapewnić powodzenie przez cały nowy rok. Warto dodać, że
wypiek ten jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Masę makową przyrządzić można samemu, jednak gotowa
masa makowa będzie łatwiejszym i szybszym rozwiązaniem. Masę warto dodatkowo
wzbogacić o rozdrobnione orzechy włoskie oraz rodzynki. Makowiec wybornie
smakuje pokryty lukrem, a także aromatyczną skórą pomarańczową i żurawiną. Tego
przepysznego wypieku nie powinno zabraknąć na żadnym wigilijnym stole.
Makowiec
Sprawdź przepis na najsmaczniejszy, tradycyjny makowiec. Najlepsza masa makowa, otulona puszystym ciastem drożdżowym tworzy najlepsze świąteczne ciasto.