12 potraw wigilijnych – przepisy na dania, które muszą się znaleźć na wigilijnym stole

0
4,7/5

Jak co roku 24 grudnia spotykamy się z rodziną przy świątecznym stole. Celebrujemy wspólnie Boże Narodzenie, czasami jednak zupełnie nie zastanawiając się nad znaczeniem spożywanych potraw. Wiemy, że zgodnie z chrześcijańską tradycją powinno ich być dwanaście. Skąd jednak wzięła się taka liczba? Które dania wpisują się w wigilijne menu? Dowiedz się więcej na temat symboliki dwunastu świątecznych dań i sprawdź przepisy na wszystkie z nich.

Wyjątkowe potrawy świąteczne
12 Potraw wigilijnych

12 dań na Wigilię – tradycyjne przepisy, które warto znać

Dlaczego na stole wigilijnym powinno stanąć 12 potraw?

Wiele z nas w ogóle nie zastanawia się nad tym, skąd wzięła się tradycja dwunastu potraw na wigilijnym stole. Z reguły co roku siadamy do kolacji wigilijnej i wcale nie myślimy o tym, jaka historia wiąże się z tymi wszystkimi pysznymi potrawami, które zawsze spożywamy. Tymczasem warto poznać ciekawostki związane z liczbą potraw, które 24 grudnia pojawiają się na stole. Wiedza ta pozwoli nam bowiem uschematyzować znane już informacje o Wigilii i skleić je w jedną spójną całość. Spożywając pierogi, barszcz czerwony bądź karpia będziemy mieć więc świadomość, dlaczego akurat te potrawy stanowią podstawę każdego wigilijnego menu.

Zgodnie z tradycją chrześcijańską, na stole powinno stanąć dwanaście potraw wigilijnych. Symbolizować one mają apostołów, którzy towarzyszyli Jezusowi Chrystusowi w ostatniej wieczerzy. Nie jest to wyłącznie jedyna symbolika liczby dań, które spożywamy w Wigilię. Według wierzeń ludowych dwanaście potraw nawiązuje bowiem do dwunastu miesięcy w roku. Zgodnie z tymi wierzeniami, wszyscy goście przy stole powinni spróbować każdej potrawy. Tylko w ten sposób zapewnią sobie bowiem szczęście we wszystkich miesiącach nadchodzącego nowego roku. Osoba, która nie skosztuje wszystkich dwunastu dań, według przesądów może mieć w przyszłym roku ogromnego pecha.

Warto dodać, że Wigilia ma wpisanych w swoją historię wiele chrześcijańskich zwyczajów, jednak korzenie tego święta pochodzą ze zwyczajów starosłowiańskich. Nasi dawni przodkowie uważali Wigilię za nowy, lepszy początek. Wiązali też ów święto z odrodzeniem się światła, a więc powrotem słońca po długiej i mroźnej zimie. Chrześcijanie kojarzyli z kolei Wigilię z innym „nowym początkiem”, który dla nich zwiastował narodzenie się Chrystusa. W obu tradycjach – zarówno chrześcijańskiej, jak i starosłowiańskiej – najważniejsze było jednak spróbowanie wszystkich dwunastu potraw.

Wigilia od zawsze była dniem postnym. Właśnie dlatego nasi przodkowie starali się w ten wyjątkowy dzień nie jeść nic lub maksymalnie ograniczyć jedzenie – oczywiście do momentu kolacji, kiedy to siada się przy suto zastawionym stole. Powinno się przy nim zostawić miejsce dla niezapowiedzianego gościa, koniecznie nakryte i przygotowane na wypadek, gdyby gość się pojawił. Zanim potrawy wylądują na talerzach świętujących, należy się też wcześniej – zgodnie z chrześcijańską tradycją – wspólnie pomodlić i podzielić opłatkiem. Dopiero później przystąpić można do degustacji dwunastu wigilijnych potraw, których zjedzenie zapewni szczęście i dobrobyt w zbliżającym się roku.

12 potraw wigilijnych – przepisy na tradycyjne dania na Wigilię

1. Barszcz wigilijny

Barszcz jest najważniejszą zupą wigilijną, bez której ciężko wyobrazić sobie ten szczególny dzień. To właśnie barszcz, gotowany na suszonych grzybach oraz śliwkach, nadaje świętom prawdziwego wyrazu. Aromatyczny barszcz wigilijny powinien zostać przygotowany z jak najlepszej jakości składników. To bezmięsna potrawa, która ma również tradycyjne znaczenie. Od lat uważa się bowiem, że buraki w barszczu dodadzą jedzącym zupę osobom urody, a także zagwarantują im powodzenie i szczęśliwe życie w nowym roku.

Przygotowanie barszczu wigilijnego nie jest trudne. Zupę należy zagotować na burakach, które nadają daniu charakterystycznego smaku i koloru. Niektórzy decydują się wyławiać buraczki, żeby zrobić w zupie miejsce na uszka. Ugotowane buraki dodać można do sałatek bądź surówek, więc wcale nie trzeba ich wyrzucać do śmieci. Nie można też zapomnieć, że buraki są bardzo zdrowymi warzywami, pełnymi antyoksydantów i cennych witamin. Właśnie dlatego podczas Wigilii warto zdecydować się na niewielką porcję barszczu.

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny to przepyszna i bardzo aromatyczna zupa, która świetnie udekoruje świąteczny stół. Ma wspaniały kwaśny smak z wędzonym aromatem, a także piękny kolor.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
550 g
barszcz wigilijny

Lista składników do przygotowania barszczu wigilijnego

  • Burak 2000 g (20 małych buraków)
  • Śliwki suszone 35 g (5 szt)
  • Suszone grzyby 20 g (1 garść)
  • Seler korzeniowy 60 g (1 duży plaster)
  • Marchewka 90 g (2 szt)
  • Pietruszka 80 g (1 szt)
  • Jabłko 150 g (1 średnie jabłko)
  • Cukier 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie barszczu wigilijnego krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka. Wrzuć grzyby, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Dodaj śliwki i gotuj przez 30 minut.

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przemieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.

Po zagotowaniu wywaru, dodaj ocet i cukier i gotuj go jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Na koniec dodaj do zupy sól i pieprz. Odcedź zupę tak, by stanowiła czysty wywar.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Barszcz wigilijny

2. Pierogi wigilijne

Najbardziej świątecznymi pierogami są oczywiście te z kapustą i grzybami. Według dawnych wierzeń kapusta miała bowiem odrodzić życie, które budziło się razem z wiosną. Kapusta, która zawarta jest w pierogach, zapewnić miała też siłę i witalność, a także ochronić przed złem. Pierogi z kapustą i grzybami z okazji Wigilii przygotowuje się od pokoleń. Mimo że przepis na to danie jest naprawdę prosty, trzeba jednak pamiętać, że na przyrządzanie wigilijnych pierogów musimy mieć odpowiedni zapas czasu.

Niektórzy obawiają się przepisu na ciasto na pierogi, tymczasem nie jest ono specjalnie skomplikowane. Na ciasto składa się jedynie mąka, sól i woda – właśnie z tych składników zagniata się ciasto. Do farszu na pierogi potrzebne są z kolei kapusta kiszona i grzyby, najlepiej leśne (podgrzybki, borowiki). Świetnie sprawdzą się też suszone grzyby, jeśli nie masz pod ręką grzybów świeżych lub zamrożonych (z jesiennych zbiorów). Wigilijne pierogi wybornie smakują okraszone zeszkloną na patelni cebulką.

Pierogi wigilijne

Tradycyjne, polskie pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, znane od wielu pokoleń. Przepyszne pierogi, które możesz przygotować nie tylko na święta.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
90 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
360 g
Pierogi wigilijne

Lista składników do przygotowania pierogów wigilijnych

  • Mąka pszenna typ 500 275 g (2 duże szklanki)
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Suszone grzyby 150 g
  • Kapusta kiszona 450 g

Przygotowanie pierogów wigilijnych krok po kroku

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc, dzień przed planowanym przygotowaniem pierogów.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażaj cebulę aż się zeszkli.

Połowę usmażonej cebuli odłóż – wykorzystasz ją na koniec do posypania pierogów.

Namoczone grzyby zagotuj i gotuj aż będą miękkie.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.

Grzyby drobno pokrój i wymieszaj z kapustą i połową porcji ugotowanej cebuli. Całość dopraw.

Na blasze lub stolnicy wymieszaj mąkę z solą i ok. 150 ml wody.

Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajaj porcje ciasta.

Na każdy krążek ciasta nakładaj porcje farszu.

Zlep brzegi ciasta formując pierogi.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Do wody wrzuć pierogi, mieszając aby nie przywarły do dna.

Gotuj ok.3-4 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi podawaj posypane podsmażoną wcześniej cebulką.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Pierogi wigilijne

3. Karp smażony w panierce

Karp to ryba, którą przygotowuje się w Polsce od wielu lat. Ciężko znaleźć tradycję, która powiązana jest z tą konkretną rybą. Jedzenie karpia zaczęło się tak naprawdę w PRL-u, ponieważ była to wówczas jedna z nielicznych ryb dostępnych w sklepach. Dziś ludzie często zmieniają karpia na smaczniejsze i bardziej odżywcze rodzaje ryb, jednak tradycjonaliści nie wyobrażają sobie Wigilii bez smażonego karpia. Zwłaszcza że symbolizuje on zdrowie, siłę i dostatek, a także… płodność.

Przyrządzenie karpia w panierce jest bardzo proste, więc z przepisem powinien poradzić sobie nawet największy amator. Ważne jednak, aby pamiętać o kupowaniu karpia z dobrych i ekologicznych źródeł – jakość takiej ryby będzie bowiem zdecydowanie najlepsza. Karpia panierować można zarówno w mące (najlepiej typ 550), jak i w bułce tartej.

Karp smażony w panierce

Karp smażony w panierce to danie, bez którego ciężko sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę w polskich domach. Ten przepis pozwala przygotować go w pysznej formie.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
290 g
karp smażony w panierce

Lista składników do przygotowania karpia smażonego w panierce

  • Karp filet 1000 g
  • Mąka pszenna typ 550 100 g (4 łyżki)
  • Olej rzepakowy 60 ml (4 łyżki)

Przygotowanie karpia smażonego w panierce krok po kroku

Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, Posyp ziołami i gałką muszkatołową.

Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.

Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Karp smażony w panierce

4. Kluski z makiem na wigilię

Według ludowej tradycji mak, który znajduje się w kluskach, ma zapewnić osobom go spożywającym płodność i wielkie bogactwo. W naszym kraju to słodkie danie robi się głównie na Mazowszu, Podkarpaciu i Podlasiu, a także w Wielkopolsce. W tamtych rejonach ludzie uważają bowiem, że brak klusek z makiem na świątecznym stole może być zwiastunem nieszczęść w przyszłym roku. Lepiej więc przygotować potrawę i mieć… czyste sumienie.

Kluski z makiem najlepiej smakują, gdy zrobione zostaną własnoręcznie z mąki pszennej. To bardzo łatwe danie, które przygotować można w zaledwie 20 minut. Kluski połączyć trzeba z makiem. Żeby jednak nie tracić zbyt wiele czasu na obróbkę termiczną maku, warto zakupić masę makową w gotowej już postaci. Do klusek z makiem dodać można orzechy, ale też suszone owoce. Takie dodatki fantastycznie podkreślą smak świątecznego dania.

Kluski z makiem na wigilię

Kluski z makiem to danie typowo wigilijne, jednak spokojnie może gościć w menu na co dzień. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycące.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
360 g
kluski z makiem na wigilię

Lista składników do przygotowania klusek z makiem na wigilię

  • Mąka pszenna typ 550 450 g (3 szklanki)
  • Jajko 3 szt.
  • masa makowa 840 g (1 puszka)

Przygotowanie klusek z makiem na wigilię krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka i wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami.

Uformuj z ciasta dużą kulę i podziel ją na 4 części. Każdą zroluj rękami na blacie, by były bardzo cienkie i wytnij podłużne kluski.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody i partiami wrzucaj niewielką ilość klusek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Gotowe kluski przełóż do miski i połącz z gotową masą makową z bakaliami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kluski z makiem na wigilię

5. Kapusta z grochem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z kapusty kiszonej i grzybów. Właśnie dlatego wymyślono tradycyjną potrawę z obu tych składników połączonych ze sobą – po prostu kapustę z grochem. To zdrowe danie, którego jedzenie pozwoli zachować siłę i witalność, a także wzmocni układ immunologiczny. Ludowe wierzenia wyraźnie wskazują też na to, iż kapusta kiszona jest symbolem ludzkiej siły. Grzyby z kolei rzekomo przynoszą szczęście. Właśnie dlatego powinno się jeść kapustę z grochem na Wigilię – pod warunkiem, że wierzy się w moc ludowych wierzeń.

Przyrządzenie dania jest bardzo czasochłonne, ponieważ sam groch powinno się moczyć przez przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Mimo wszystko naprawdę warto robić kapustę z grzybami na święta, ponieważ to niezwykle pożywne i smaczne danie. Najlepiej podawać potrawę z domowym, chrupiącym chlebem, który ma równie ważne znaczenie symboliczne – zwiastuje bowiem początek życia, mądrość oraz gościnność.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem składa się tylko z kilku składników. Jest to bardzo proste do przygotowania danie. Sprawdź, jak wygląda przepis na kapustę z grochem!
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
280 g
kapusta z grochem

Lista składników do przygotowania kapusty z grochem

  • Kapusta kiszona 770 g (7 szklanek)
  • Groch (nasiona) 285 g (1 i 1/2 szklanki)
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Cebula czerwona 50 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane 30 g (2 łyżki)

Przygotowanie kapusty z grochem krok po kroku

Groch umieć w garnku i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin.

Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.

Cebule obierz i pokrój w kostkę.

Groch gotuj ok. 50-55 min (do miękkości).

Kapustę umieść w dużym garnku. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka czarnego pieprzu. Dolej nieco wody i gotuj kapustę ok. 45 min (do miękkości).

Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj obie cebule i podsmażaj je ok. 3-4 min do zeszklenia.

Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i ugotowany groch. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.

Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kapusta z grochem

6. Kompot z suszonych owoców

Zanim kompot z suszu trafił na wigilijny stół, ludzie pili go już znacznie wcześniej. Wierzyli bowiem, że picie takiego kompotu przyniesie im długie życie oraz ochroni przed złem. Znajdujące się w suszu śliwki chroniły pijących przed nieczystymi siłami, jabłka zwiastowały szczerą miłość, a gruszki dodawały ludziom ogromnej siły. Dziś bardziej niż w magiczne moce kompotu wierzymy w jego właściwości zdrowotne. Niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez aromatycznego napoju z suszonych owoców.

Kompot z suszu jest naprawdę łatwy do przygotowania, więc bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy amator gotowania. Rozgrzewający napój doskonale komponuje się z większością świątecznych dań, dlatego warto przyrządzić go na wigilijny stół. Należy jednak pamiętać o tym, aby odpowiednio długo namaczać owoce, aby stały się miękkie. Istotne będzie też dodanie przypraw, które podkreślą wspaniały smak kompotu i nadadzą mu charakterystycznego aromatu.

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy. Ma wyjątkowy, wspaniały smak, który zaskakuje słodyczą. Całość jest niezwykle łatwa.
1
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
510 g
kompot z suszonych owoców

Lista składników do przygotowania kompotu z suszonych owoców

  • Śliwki suszone 250 g
  • Jabłka suszone 250 g
  • Gruszki suszone 250 g
  • basmati 250 g
  • Miód 100 g (4 łyżki)

Przygotowanie kompotu z suszonych owoców krok po kroku

Owoce włóż do garnka zalej 4 l ciepłej wody i namocz przez 30 minut.

Do garnka dołóż cynamon, anyż i goździki i gotuj całość przez 25 minut.

Kompot przelej do dzbanka i odstaw do ostygnięcia.

Odcedź przyprawy korzenne.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Kompot z suszonych owoców

7. Ryba po grecku

Ryby mają bardzo ważne znaczenie w potrawach wigilijnych. Jest to jeden z najstarszych symboli chrześcijaństwa, a także znak Jezusa Chrystusa. Właśnie dlatego ryby, na przykład w postaci słynnej ryby po grecku, powinny pojawić się na świątecznym stole. Danie jest nieodłącznym elementem tradycyjnego menu wigilijnego. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na rybę po grecku jest tak prosty, że świetnie poradzi sobie z nim nawet początkujący w gotowaniu.

Do zrobienia potrawy potrzeba kilku składników: filetów z dorsza, marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego, oleju rzepakowego, mąki pszennej typ 550 i przypraw do smaku. Warzywa w rybie greckiej dostarczają do organizmu wielu cennych składników mineralnych, dlatego podczas Wigilii warto skosztować odrobiny dania.

Ryba po grecku

W okresie świątecznym przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie również poza sezonem świątecznym.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
190 g
ryba po grecku

Lista składników do przygotowania ryby po grecku

  • Dorsz filet 800 g (świeże filety)
  • Marchewka 500 g (5 małych sztuk)
  • Pietruszka 150 g (1 średnia sztuka)
  • Seler korzeniowy 150 g (1 mała sztuka)
  • Cebula 100 g (1 duża sztuka)
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Mąka pszenna typ 550 50 g

Przygotowanie ryby po grecku krok po kroku

Rybę pokroić na kawałki i doprawić solą oraz pieprzem.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej je 3 szklankami wrzącej wody i gotuj około 20 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy oraz ziarenko ziela angielskiego.

Rybę obtocz w mące i usmaż ją z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju.

Z warzyw odlej pół szklanki wywaru, następnie wymieszaj z nim koncentrat pomidorowy.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie do patelni dodaj ugotowane warzywa z wywarem (wyjmij z nich ziele i liść laurowy) oraz koncentrat wymieszany w wywarze. Składniki na patelni wymieszaj i zagotuj. Warzywa dopraw do smaku przyprawami.

W naczyniu ułóż rybę, na którą połóż następnie przesmażone warzywa.

Całość ostudź, przykryj przykrywką oraz wstaw do lodówki do schłodzenia.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Ryba po grecku

8. Zupa grzybowa wigilijna

Grzyby zapewnić mają tym, którzy zjedzą je podczas wigilii, dużo pieniędzy oraz szczęścia. Właśnie dlatego wśród dwunastu potraw wigilijnych warto wyróżnić smaczną zupę grzybową. To aromatyczne bezmięsne danie, które świetnie skomponuje się z domowym makaronem. Najlepiej przygotować zupę z leśnych grzybów, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w dużą ilość błonnika. Poza tym to świetne źródło potasu, ale też witamin z grupy B.

Zupa grzybowa powinna być gotowana z niewielu, ale dobrej jakości składników. Nie może zabraknąć wśród nich bulionu warzywnego, suszonych grzybów, cebuli, śmietanki (najlepiej 12%) oraz ziemniaków i odrobiny klarowanego masła. Z przypraw warto pamiętać o soli i pieprzu, ale też świeżej natce pietruszki. Zupę można podawać zamiast barszczu albo równolegle z nim.

Zupa grzybowa wigilijna

Zupa grzybowa wigilijna to tradycyjna zupa podawana na Święta Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa jest zupą bez dodatku mięsa, dlatego może być spożywana przez wegetarian.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
30 g
zupa grzybowa wigilijna

Lista składników do przygotowania zupy grzybowej wigilijnej

  • bulion warzywny 1500 ml
  • Suszone grzyby 200 g
  • Cebula 300 g (5 małych sztuk)
  • Śmietana 12% 200 g
  • Ziemniaki późne 300 g (3 średnie sztuki)
  • Masło klarowane 100 g

Przygotowanie zupy grzybowej wigilijnej krok po kroku

Na dno garnka połóż masło i rozgrzej.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut.

Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.

Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.

Gotową zupę posyp natką pietruszki.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Zupa grzybowa wigilijna

9. Krokiety z kapustą i grzybami

Z kapusty i grzybów powstaje zdecydowanie najwięcej przepisów wigilijnych. Właśnie dlatego w Wigilię przyrządza się między innymi chrupiące krokiety, które w wielu rodzinach stanowią jedno z honorowych dań świątecznych. To wegetariańska wersja tradycyjnych krokietów, której podstawą jest nie tylko smaczny farsz, ale i odpowiednio grube, delikatne i puszyste naleśniki. Mimo że przepis nie jest specjalnie skomplikowany, należy przeznaczyć na jego wykonanie dość sporo czasu.

Przygotowując krokiety, należy pamiętać o tym, aby dobrze doprawić kapustę. W przeciwnym wypadku potrawa może być zbyt mdła – naleśniki nie są wyraziste, zatem potrzebują bardzo wyraźnego dodatku, żeby smakowały. Krokiety wigilijne idealnie komponują się z kwaskowatym barszczem czerwonym.

Krokiety z kapustą i grzybami

Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze krokiety z kapustą i grzybami. Farsz z kapusty i grzybów otulony, delikatnym, puszystym naleśnikiem w chrupiącej panierce.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
130 g
Krokiety z kapustą i grzybami

Lista składników do przygotowania krokietów z kapustą i grzybami

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 270 g (2 szklanki)
  • Jajko 4 szt.
  • Mleko 1,5% 250 ml (1 szklanka)
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Suszone grzyby 10 g (1 garść)
  • Cebula 50 g (1 mała cebula)
  • Bułka tarta 54 g (1/4 szklanki)
  • Olej rzepakowy 96 ml (8 łyżek)

Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.

Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.

Z kapusty odlej płyn.

Kapustę pokrój i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.

Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

Zwiń krokiety.

Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Krokiety z kapustą i grzybami

10. Śledzie w occie

Śledzie są nieodłącznym elementem wigilijnego menu. Rybę można podawać zarówno w occie, jak i śmietanie, oleju czy sosie pomidorowym. Niektórzy przygotowują śledzie również z rodzynkami, które nadają rybie ciekawego smaku. Ogromną popularnością cieszą się też śledzie smażone, które następnie się marynuje. Najbardziej kultowym przepisem są oczywiście śledzie w occie – od lat stanowią one ważną część świątecznego jadłospisu.

Zalewę na śledzie robi się błyskawicznie z kilku składników. Oczywiście śledzie można kupić już gotowe w occie, jednak najzdrowsze i najpyszniejsze będą te, które zrobimy samodzielnie. Wówczas w trakcie przygotowywania potrawy można znacznie zmniejszyć ilość soli. Zatroszczyć się też można o to, aby w śledziach nie było żadnych konserwantów bądź ulepszaczy.

Śledzie w occie

Śledzie w occie to klasyczny i bardzo prosty przepis z wykorzystaniem najpopularniejszej w Polsce ryby. Smakują niesamowicie i na pewno skradną serce miłośników tradycji.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
152 g
śledzie w occie

Lista składników do przygotowania śledzi w occie

  • Śledź filet 500 g (5 filetów)
  • Ocet winny 100 ml
  • Cebula 300 g (3 szt)
  • Cukier 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie śledzi w occie krok po kroku

Filety dokładnie przepłucz w wodzie. Do miski nalej 3 szklanki wody i umieść w niej śledzie, po 20 minutach śledzie ponownie przepłucz. Filety pokrój na mniejsze kawałki

Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.

Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.

Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.

Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie w occie

11. Piernik staropolski

Piernik staropolski jest aromatycznym i pysznym ciastem korzennym, które najlepiej smakuje przekładane domowym dżemem śliwkowym. Ciasto wybornie smakuje polane czekoladą (gorzką lub mleczną) oraz drobno pokruszonymi bakaliami. Najlepszy piernik według tradycyjnego przepisu powinien dojrzewać przez minimum dwa tygodnie – a najlepiej, gdy dojrzewa aż dwa miesiące. Dla jednych to duże udogodnienie, bo mogą upiec go wcześniej. Inni uważają jednak, że konieczność przyrządzenia ciasta tak wcześnie to… spory problem.

W przepisie na dobry piernik staropolski nie ma wielu składników. Do najważniejszych z nich zaliczają się: mąka, cukier, mleko, jajka, miód, proszek do pieczenia oraz przyprawa korzenna. Górę ciasta najlepiej udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi, które świetnie komponują się z czekoladowo-korzennym smakiem piernika. Ciasto powinno się podawać minimum dobę po ukończeniu jego przyrządzania. Wówczas będzie bowiem pewność, że wszystkie składniki piernika dobrze się ze sobą przegryzą.

Piernik staropolski

Piernik staropolski to korzenne, dojrzewające ciasto, przekładane powidłami i polane polewą czekoladową. Najczęściej przyrządzany jest z okazji świąt Bożego Narodzenia.
0
5,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
145 g
Piernik staropolski

Lista składników do przygotowania piernika staropolskiego

  • Mąka pszenna typ 500 1000 g
  • Miód 500 g
  • Masło 250 g
  • Cukier 300 g
  • Proszek do pieczenia 12 g (3 łyżeczki)
  • Mleko 2% 125 ml (0,5 szklanki)
  • Jajko 3 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Czekolada gorzka 100 g (możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony 400 g

Przygotowanie piernika staropolskiego krok po kroku

Masło rozpuść z miodem i cukrem, aż masło oraz cukier będą rozpuszczone.

W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia, jaja, mleko, przyprawę do piernika (60 g - 1,5 opakowania) i przestudzone masło.

Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-8 tygodni.

Gdy ciasto dojrzeje podziel je na 3 części i rozwałkuj na prostokąty, wielkości blachy do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Włóż ciasto do blach wyłożonych papierem do pieczenia (ja zrobiłam dwa wąskie pierniki, ale możesz też zrobić jeden szeroki) i piecz około 15-20 minut w 180 C.

Upieczone ciasto wystudź.

Pierwszy blat posmaruj połową dżemu, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę dżemu i przykryj ostatnim blatem.

Ciasto przykryj ściereczką i przyciśnij czymś ciężkim. Zostaw ściśnięte ciasto na noc w lodówce.

Śmietankę zagotuj i dodaj do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto polej polewą i opcjonalnie udekoruj bakaliami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Piernik staropolski

12. Makowiec

Potrawą zamykającą dwanaście wigilijnych dań jest staropolski makowiec. Według starosłowiańskiego przepisu powinien on zostać upieczony z ciasta kruchego bądź drożdżowego. Mak w cieście przynieść ma jedzącym go osobom szczęście, a także zapewnić powodzenie przez cały nowy rok. Warto dodać, że wypiek ten jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Masę makową przyrządzić można samemu, jednak gotowa masa makowa będzie łatwiejszym i szybszym rozwiązaniem. Masę warto dodatkowo wzbogacić o rozdrobnione orzechy włoskie oraz rodzynki. Makowiec wybornie smakuje pokryty lukrem, a także aromatyczną skórą pomarańczową i żurawiną. Tego przepysznego wypieku nie powinno zabraknąć na żadnym wigilijnym stole.

Makowiec

Sprawdź przepis na najsmaczniejszy, tradycyjny makowiec. Najlepsza masa makowa, otulona puszystym ciastem drożdżowym tworzy najlepsze świąteczne ciasto.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
90 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
126 g
Makowiec

Lista składników do przygotowania makowca

  • Mąka pszenna typ 550 500 g (4 niepełne szklanki)
  • Cukier 50 g (0,25 szklanki)
  • drożdże suche 7 g (1 opakowanie)
  • Masło 50 g (0,25 opakowania)
  • Jajko 4 szt.
  • Mleko 1,5% 200 ml
  • Bułka tarta 40 g (4 łyżki)
  • masa makowa 850 g

Przygotowanie makowca krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i cukier.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki.

Masło rozpuść w mleku, lekko przestudź i dodaj do mąki.

Zagnieć ciasto, wyrabiaj 5 minut i pozostaw ciepłym miejscu pod ściereczką na 30 minut.

Białka ubij na puszystą i sztywną pianę.

Do masy makowej dodaj bułkę tartą oraz porcjami ubite białka.

Ciasto rozwałkuj w prostokąt. Przełóż na ściereczkę.

Na ciasto połóż masę makową tak aby przy jednym dłuższym boku pozostawić czyste 5 cm ciasta, potrzebne będzie do dokładnego zamknięcia rolady.

Za pomocą ściereczki zwiń ciasto w rulon, zaczynając od siebie.

Szczypiąc ciasto zamknij dokładnie boki oraz długą końcówkę.

Roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Makowca piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.

Makowca możesz ozdobić lukrem, skórką pomarańczową oraz żurawiną lub rodzynkami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Makowiec
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto