Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami - 2 sprawdzone przepisy
Gdy nadchodzi wiosna, od razu na myśl przychodzi pyszna wiosenna zupa z botwiny. Pyszna zupa botwinkowa to proste, pyszne i w dodatku szybkie danie. Poznaj dwa znakomite przepisy na zupę botwinkową. Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i skwarkami to pyszny, prosty posiłek. Przepis na botwinkę z ziemniakami i jajkiem to pyszna propozycja na wzbogacone o jajko danie. Syte i bardzo smaczne posiłki, które przywołują wiosenny klimat. Jeśli nie masz pomysłu, jaką zupę zrobić to już spieszę z pomocą i przedstawiam propozycje na najlepsze z najlepszych zup.
Z tego artykułu dowiesz się:
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
Barszczyk z botwinki zabielony śmietanką. Do tego ziemniaki puree okraszone skwarkami i posypane koperkiem to pyszny przepis na sycące danie. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami jest bardzo szybka w wykonaniu. Ziemniaki należy ugotować. Wersja, w jakiej podasz ziemniaki, może być różna. Ziemniaki można stłuc, dodając okrasę i posypać koperkiem. Możesz podać je na osobnym talerzu bądź dodać do barszczu. Ziemniaki mogą być ugotowane w całości i zrobione jak wyżej. Barszcz ugotuj z kiełbasą dobrej jakości. Będzie to bardzo smaczna zupa botwinkowa.
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się botwinka, to nie zwlekaj i ugotuj pyszny barszczyk.
Zupa ta jest zrobiona na boczku. Użyj dobrego, chudego boczku. Ugotuj ziemniaki i podawaj je tak, jak lubisz. Pierwsza opcja to puree z ziemniaków z masłem i śmietaną podane na osobnym talerzu. Druga opcja to dodanie puree z ziemniaków bezpośrednio do barszczu. Ugotowane jajko dodaj do barszczu. Przepis jest dosyć wysokokaloryczny, za to sycący i bardzo smaczny. Spróbuj i się o tym przekonaj.
Botwinka – jak zrobić smaczną zupę botwinkową?
Botwina jest to młody burak czerwony. Składa się z korzenia, łodygi oraz liści. Botwinę gotuje się bardzo krótko w porównaniu do buraka starszego. Zupę botwinkową można ugotować bardzo szybko i bardzo łatwo.
Najprostsza i najszybsza wersja botwinki będzie wtedy, gdy posiadasz już ugotowany bulion. W takim przypadku ugotowanie samej zupy to maksymalnie 20 minut. Wystarczy wtedy jedynie do bulionu dodać dokładnie umytą i pokrojoną w większe kawałki botwinkę. Do barszczyku można dodać mięso. Bardzo dobrze botwinka komponuje się z kiełbasą, boczkiem lub mięsem drobiowym. Mięso drobiowe dobrze dodać już wcześniej ugotowane.
Barszczyk zabiela się w momencie, gdy botwina jest już miękka, czyli po około 20 minutach. By zabielanie wyszło pozytywnie, trzeba zrobić to umiejętnie. Do kubeczka należy dodać śmietanę. Następnie do śmietany dodaje się po niewielkiej ilości gorącej zupy i się ją dokładnie miesza trzepaczką. Robi się tak kilka razy aż zaprawa stanie się bardzo ciepła. Musi być dobrze wymieszana tak, by nie było grudek. Wtedy można dodać śmietanę do zupy i dokładnie zamieszać. Śmietanka o zawartości 30% tłuszczu nie potrzebuje tego manewru. Ten zabieg stosuje się w przypadku gęstej śmietany, która ma tendencję do tego, by pod wpływem temperatury się ważyć.
Gdy nie masz gotowego bulionu, wtedy zrobienie się zupy trwa dłużej – o taki czas, który trzeba poświęcić na ugotowanie bulionu.
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami – z czym podawać barszczyk z botwinki?
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami najlepiej smakuje, gdy podaje się go z gotowanymi ziemniakami. Niektórzy ziemniaki podają na osobnym talerzu, inny lubią, gdy ziemniaki są podane w zupie. Ziemniaki mogą być w formie tłuczonych i podanych z okrasą (ze skwarkami), z koperkiem, masłem, śmietaną lub natką pietruszki. Mogą być także podane ugotowane jako młode malutkie ziemniaczki w całości – bez tłuczenia. Dodatki do ziemniaków mogą być identyczne jak wyżej wymienione.
Często spotyka się barszcz z botwinki podany z jajkiem na twardo. Można go podawać także z pieczywem. Wtedy jednak rezygnuje się z ziemniaków, chociaż gusta są różne.
Brakuje pomysłów na pyszny obiad? Sprawdź propozycje obiadowe: zupa meksykańska z kurczakiem oraz polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Zupa meksykańska z kurczakiem i polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym są doskonałym pomysłem na wspaniały obiad. Zupę meksykańską robi się bardzo szybko i prosto. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej zrobić danie z polędwiczkami wieprzowymi w sosie śmietanowym. To są najlepsze przepisy, które warto zrobić.