Ryba po grecku – 3 najlepsze przepisy krok po kroku
Ryba po grecku jest to tradycyjna potrawa podawana w Polskich domach w święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Jak zrobić rybę po grecku? Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy i warto każdą wypróbować. Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno z przeróżnymi dodatkami. Przepis na tradycyjną wersję ryby z warzywami zadowoli każdego, natomiast dla osób lubiących nowe smaki przedstawiam dwie ciekawe propozycje. Koniecznie spróbuj jeśli jeszcze nie miałeś okazji, gwarantuję że nie pożałujesz!
Z tego artykułu dowiesz się:
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie przekracza 1 godziny. Marchew nadaje lekkiej słodyczy potrawie, przez co danie jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki możesz oczywiście dodać swoje ulubione przyprawy lub dodatki tak, by potrawa spełniała Twoje oczekiwania pod względem ostrości. Dobra ryba z warzywami to przepis, który jest lekki i prosty do przygotowania. Ta wersja sprawdzi się zarówno dla dzieci jak i dla osób starszych ze względu na to, że jest to bardzo lekkostrawna potrawa.
Ryba w warzywach idealnie pasuje do świeżego pieczywa. Pieczywo również sprawdzi się idealnie na ciepło jako grzanki bądź jako tosty. Poza pieczywem do ryby po grecku nadaje się idealnie ryż, makaron, kasze i ziemniaki. Składniki na ten przepis są łatwo dostępne, a być może nawet większość masz w domu i możesz już teraz zabrać się za gotowanie.
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera charakterystycznego smaku. Świetnie komponuje się w tej potrawie dodatek cynamonu. Najlepsze będą suszone pomidory w oleju, ponieważ olej, w którym znajdują się pomidory użyty do smażenia potrawy nada przepyszny aromat i sprawi, że danie będzie miało fajny, wyrazisty smak.
Rybę panieruje się w cieście a’la naleśnikowym, co jest kolejnym urozmaiceniem, które ma wpływ na to jaki smak będzie miała potrawa. Tak jak wersja tradycyjna – ta wersja również pasuje do świeżego pieczywa, tostów, bagietki jak również produktów zbożowych czyli makarony, kaszy, ryżu oraz ziemniaków.
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt ryby. Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić dłuższą chwilę niż pozostałych dwóch opcji, ale jestem pewna, że smak wynagrodzi ten czas, który trzeba było przeznaczyć na zrobienie tego oto przepisu. Taka forma podania posiłku sprawia, że danie robi wrażenie. Taka prezentacja tej potrawy zachwyci każdą osobę, która będzie miała okazję poznać taki sposób podania. Ciasto francuskie można kupić, ale można również zrobić samemu, jednak jest to dosyć pracochłonny proces.
Połączenie duszonych warzyw, pysznej ryby oraz ciasta francuskiego gwarantuje świetne doznania smakowe! Poza smakiem kształt ryby uformowany z ciasta francuskiego zaskoczy osoby, które nigdy wcześniej nie spotkały się z taką wersją.
Kluczową kwestią w przygotowaniu ryby po grecku jest wybranie dobrej jakościowo ryby. Najlepiej sprawdzi się świeży filet z ryby, można również użyć ryby mrożonej, którą trzeba uprzednio rozmrozić i osuszyć. Główne gatunki ryb używanych do ryby po grecku to są ryby o białym mięsie tj. dorsz, morszczuk, mintaj czy halibut, ale równie dobrze sprawdzą się do tego inne ryby, np. łosoś czy pstrąg. Rybę można tylko usmażyć na maśle lub innym tłuszczu z dodatkiem samych przypraw, można ją przed smażeniem oprószyć mąką/zmielonymi płatkami zbożowymi lub obtoczyć rybę w cieście. Rybę można usmażyć, poleca się również ugotowanie jej na parze lub upieczenie. Sposób wykonania jest dowolny i można modyfikować dowolnie sposób przyrządzenia w celu urozmaicenia menu i szukania nowych sposobów przygotowywania tej jednej potrawy. Domowy przepis na rybę po grecku to duszona/gotowana/pieczona lub smażona ryba w warzywach takich jak marchewka, seler, por, cebula i pietruszka. Poza warzywami dodaje się koncentrat lub przecier pomidorowy i w ten sposób tworzy się pyszny pomidorowy sos. Poleca się dodawać również domowy bulion, który nadaje smak całej potrawie. Zamiast bulionu można użyć oczywiście wody. Przyprawy najlepiej dostosować pod swoje kubki smakowe, ponieważ każdy człowiek ma swój własny gust dotyczący smaków. Można zrobić rybę delikatną (na przykład dla dzieci czy osób starszych) albo dodać pikanterii i w tym celu użyć ostrą papryczkę czy to w proszku czy to marynowaną. Bardzo dobrze pasuje również cynamon. Każdy przepis na rybę po grecku najlepiej przygotowywać dzień wcześniej po to, by cała potrawa miała szansę się „przegryźć”. Pamiętaj o tym planując ugotowanie ryby po grecku, bo zdecydowanie najlepsza w smaku jest gdy przygotuje się ją minimum 1 dobę wcześniej.
Warto do diety włączyć ryby, ponieważ wartości prozdrowotne są bardzo szerokie. Zawarte w rybach kwasy omega-3, witaminy E, A, D, jod, dobrze przyswajalne źródło protein, witaminy z grupy B odgrywają bardzo ważną rolę w codziennym menu każdego człowieka.
Przepis świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linię, ponieważ całe danie należy do dań o niższej kaloryczności przy jednocześnie większej objętości – łatwo syci zapewniając stosunkowo niewielką wartość energetyczną. Można stosować zamienniki, na przykład zamiast mąki pszennej użyć mąki żytniej o typie minimum 2000, a dzięki temu potrawę tę można przygotować w sposób bardziej lub mniej kaloryczny wpływając na wartość energetyczną.
Każdy z tych przepisów ma swój indywidualny smak, chociaż składniki na pozór wydają się do siebie podobne. Wystarczy dodać jeden składnik, który potrafi niesamowicie zmienić smak. Domowy przepis jest najlepszy, ale zachęcam wypróbować nieznany wcześniej przepis, bo być może będzie to tak dobra ryba, że będzie gościć u Ciebie bardzo często. Urozmaicanie przepisów i sposobów podania potraw zapewni ciągle nowe pomysły.