Przepisy na sezon dyniowy: zdrowe, szybkie i smaczne
Chcesz jeść zdrowo, z sezonowych składników i nie spędzać wieczności w kuchni? Wypróbuj przepis na dyniowe kopytka z kurkami i szałwią z książki kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście. Z zaledwie kilku składników można wyczarować danie, którego nie powstydziliby się nawet doświadczeni kucharze.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dynia Hokkaido zawsze gości w naszych kuchniach, zwłaszcza jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Zawiera nie tylko bogatą ilość beta-karotenu, witamin en. B, wapń i żelazo, ale największym mistrzem jest w zawartości potasu, w którym przewyższa nawet średniej wielkości banana. W zimne dni może rozgrzewać organizm i wiązać szkodliwe toksyny. Zawsze wybieraj te mniejsze. W nagrodę otrzymasz delikatną konsystencję. Nie obcinaj skórki, ale usuń nasiona, które są bardzo twarde. Z dyni hokkaido można przygotować wiele smacznych przepisów - zupę, puree do mięsa, dodać do ciasta lub wytrawnego placka.
Kopytka dyniowe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie lub pieczenie: 3 minut
Stopień trudności: średnie
Liczba porcji: 800 g
Składniki
- 400 g purée z dyni*
- 1 żółtko
- 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 4 łyżki mleka
- sól
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj purée z dyni, żółtko, sól, mąkę i mleko. Mieszaj aż do powstania zbitego ciasta, które nie przykleja się do rąk. Jeżeli ciasto przywiera do miski, dosyp trochę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Ciasto podziel na 4 identyczne porcje i z każdej z nich uformuj ręcznie długi walec. Walce pokrój na kawałki o szerokości 1,5 cm. Każdy kawałek spłaszcz od góry widelcem i odstaw. Po przygotowaniu wszystkich kopytek zagotuj w garnku osoloną wodę i gotuj kluski przez 3 minuty.
NASZA RADA: Do produkcji kopytek możesz użyć specjalnej deseczki do gnocchi. Będą wówczas wyglądać jak prawdziwe włoskie kluski.
* Z podanej ilości składników otrzymaliśmy 800 g kopytek.
Kopytka z kurkami i szałwią
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie lub pieczenie: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szalotki
- 150 g kurek (lub innych grzybów)
- 300 g ugotowanych domowych kopytek
- garść świeżych listków szałwii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć drobno pokrojoną szalotkę. Smaż przez 2–3 minuty, dodaj kurki i szałwię, duś na średnim ogniu przez 5–7 minut. Na patelnię dorzuć kopytka i smaż przez 5 minut. Na zakończenie dodaj suszony tymianek i przed podaniem podziel na 2 porcje.
Podobne przepisy można znaleźć w książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście dostępnej na jemyzdrowo.pl
W książce kucharskiej Jemy zdrowo na wsi i w mieście znajdziesz nie tylko zdrowe i proste w przygotowaniu przepisy na różne okazje, ale również inspirujące historie kucharzy takich jak Ty. Tworząc książkę kucharską, pracowaliśmy w terenie i gotowaliśmy w kuchniach naszych czytelników. Większość dań przygotujesz w pół godziny, a dzięki prostym instrukcjom przygotowania poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Dla tych bardziej zaawansowanych przepisy mogą stać się inspiracją do własnych eksperymentów kulinarnych.
artykuł sponsorowany