Pieczone placki ziemniaczane - 2 przepisy na lżejszą wersję placków
Fit pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić prosto i smacznie. Chrupiące placki ziemniaczane zapiekane w piecu to dobra alternatywa na zdrowszą i mniej kaloryczną potrawę, jaką są placki ziemniaczane. Pieczony placek ziemniaczany jest podstawą do zrobienia także innych, ciekawych posiłków. Poznaj więc przepisy na odchudzone ziemniaczane placki upieczone w piekarniku. Znajdziesz tu dwa proste przepisy, które są bardzo łatwe i smaczne. Nadają się nie tylko do zjedzenia samych placków bez dodatków, ale także dodając do nich różne produkty.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Pieczone placki ziemniaczane
Odchudzone pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić nawet, będąc na diecie. Takie placki ziemniaczane zapiekane mają mniej kilokalorii i lekko maślany smak. Ciasto na pieczonego placka ziemniaczanego składa się z banalnych produktów. Wystarczą tylko ziemniaki tarte na grubych oczkach, jajko, cebula oraz masło klarowane. Wszystko to jest przyprawione solą, pieprzem oraz świeżym czosnkiem. Placki ziemniaczane upiec możesz już w 30 minut, aż osiągną piękny, złoty kolor. Jedz je na gorąco, ponieważ wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze.
Pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu
Ten przepis jest na fit placki ziemniaczane z pieca, które nie zawierają jajka i glutenu. Placki ziemniaczane możesz zrobić w piekarniku – będą zdrowsze i równie pyszne. Pieczony placek ziemniaczany w tej wersji zrobiony jest z mąką ryżową. Nie ma ona glutenu, więc nadaje się idealnie dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie ma tu także jajka, wiec to informacja przydatna dla osób, które jajek nie jedzą. Ciasto możesz zrobić na grubych oczkach albo tak jak w przepisie, szybko wszystko razem zblendować.
Czy warto jeść placki ziemniaczane z piekarnika?
Jeżeli zwracasz uwagę na wartość energetyczną swoich posiłków, poleca się piec ciasto na placki ziemniaczane w piekarniku z ograniczoną ilością oleju czy masła. Pieczenie placków ziemniaczanych to znakomity sposób na otrzymanie potrawy z piekarnika nawet bez tłuszczu. Jest to czasami wygodniejsza opcja niż długotrwałe smażenie placków na patelni. To rozwiązanie, czyli pieczony placek ziemniaczany, jest szczególnie polecany osobom, które pragną obniżyć kaloryczność posiłku. Pieczenie ich bez tłuszczu sprawia, że automatycznie obniżona zostaje kaloryczność (ponieważ nie ma konieczności dodania tak dużej jego ilości, jak przy smażeniu) Dzięki temu można zjeść ich więcej. Nie trzeba koniecznie robić placków całkowicie beztłuszczowych, ponieważ nawet niewielka ilość wzmacnia smak (tłuszcz jest nośnikiem smaku, potrawy z dodatkiem tłuszczu są więc smaczniejsze).
To danie stanowi super bazę do różnych potraw z plackami ziemniaczanymi w roli głównej. Można wykorzystać je i zrobić z nich pyszne potrawy. Do najbardziej znanych należą między innymi placki po węgiersku lub z rozmaitymi sosami. Sosy idealne, które możesz zrobić to sos czosnkowy, koperkowy lub pieczarkowy. Placki ziemniaczane możesz zapiec także z serem żółtym i pieczarkami.
Składniki ciasta to głównej węglowodany, jest także trochę tłuszczu i niewiele białka. Oznacza to, że indeks glikemiczny jest wysoki. Same placki ziemniaczane warto jest komponować z innymi produktami bogatymi w białko, tłuszcz oraz z warzywami, dzięki czemu poziom glukozy i insuliny jest bardziej stabilny. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na placki ziemniaczane po węgiersku?
Jak prawidłowo upiec placki ziemniaczane?
By placki ziemniaczane z pieca upiekły się w miarę szybko, polecam dobrze je uformować. To, jak długo należy je piec w piekarniku, zależy głównie od wielkości i grubości placków ziemniaczanych. Ciasto na placki ziemniaczane pieczone należy wykładać na blasze tak, by nie były zbyt grube. Gdy ciasta będzie za dużo, placki będą się dłużej piec. W końcu w środku nie mogą być surowe. Im pieczony placek ziemniaczany jest cieńszy, tym szybciej się upiecze.
Warto jest przed upieczeniem na blasze wyłożyć papier do pieczenia posmarowany olejem. To zapobiegnie temu, by placki ziemniaczane nie przywierały i dało się je z łatwością wyjąć. Pieczenie na blaszce bez papieru może skończyć się na przywarciu placków. Szczególnie ciekawym sposobem na to, by tłuszcz był rozprowadzony równomiernie, jest posmarowanie papieru do pieczenia olejem za pomocą pędzelka. Można zrobić to także z użyciem ręcznika papierowego. Bardzo dobry sposób to olej w sprayu. Jest to wygodne w użyciu rozwiązanie. Spryskując papier do pieczenia, tłuszcz osadza się równomiernie.
Ciasto na placki ziemniaczane możesz zrobić, używając tarki – zetrzyj ziemniaki na tarce z grubymi oczkami, na puree albo pomieszaj oczka. Szybciej jest zblendować wszystko, więc gdy nie masz czasu, to też jest dobry sposób.
Jeżeli nie wiesz, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, to warto poznać przydatne informacje. Zapraszam po więcej porad dotyczących zrobienia dobrych, chrupiących placków ziemniaczanych.