Opieńki marynowane krok po kroku - oto 4 najlepsze przepisy
Listopadowe opieńki, pojawiają się w lasach na terenie całego kraju. Są smaczne i wartościowe, aż dziwne, że nie cieszą się szczególną popularnością, a naprawdę warto je zbierać. Są twarde, chrupiące i dobrze smakują w zupie lub w farszach, a największym przysmakiem są opieńki marynowane. Na słodko, w occie, w pomidorach czy z papryką – marynowane opieńki w każdej wersji są wspaniałe. Wybierz swój ulubiony przepis!
Z tego artykułu dowiesz się:
Opieńki marynowane – zbiór i przygotowanie grzybów
Opieńka miodowa – kilka słów o gatunku
Opieńki miodowe pojawiają się w lasach na przełomie października i listopada. Rzadko można kupić je w sklepach, ale łatwo zebrać je samodzielnie. Ich rozpoznawanie jest bardzo proste, na dodatek nie trzeba spędzić wiele czasu, by wyszukać je w lesie. Rosną na pniach, korzeniach i zwalonych konarach drzew, najczęściej w ogromnych skupiskach. Gdy trafisz na jeden z nich, od razu nazbierasz grzybów na przetwory na cały rok.
Opieńki należą do jednych z twardszych grzybów. Oznacza to, że świetnie nadają się do marynowania. Wystarczy zwykła zalewa do grzybów, by były smaczne i wyjątkowe. Na dodatek są dość małe – mają zazwyczaj około 3-4 cm, dzięki czemu idealnie sprawdzają się do słoików. To wartościowe i smaczne grzyby. Mają wypukłe, jasnobrązowe, miodowe kapelusze, na ich spodzie znajdziesz typowe blaszki. Raczej trudno je pomylić z trującymi gatunkami, zwłaszcza ze względu na miejsce wzrostu – niewiele gatunków pasożytuje na drzewach i opadłych konarach.
Marynowane opieńki – przygotowanie grzybów
Przygotowanie grzybów opieniek do marynowania nie jest trudne. Tak naprawdę, jak wszystkie twarde grzyby, nadają się do zjedzenia wraz ze skórką, więc nie trzeba ich obierać. Wystarczy odciąć nasadę ogonka i oczyścić kapelusze z piasku czy igliwia. Większe grzyby należy przekroić na połówki lub ćwiartki, ale takie zdarzają się raczej rzadko. Małe można przygotować w całości.
Marynowane grzyby muszą być wstępnie obgotowane. Najczęściej czas gotowania trwa około 30 minut, chyba, że przepis mówi inaczej. Do wody powinno dodać się łyżkę soli, można także wkropić trochę soku z cytryny, by grzyby nie ściemniały, ale nie jest to konieczne. Można także ugotować je dwa razy – raz przez 20 minut, odcedzić i ugotować ponownie w świeżej wodzie – 10 minut. Nie jest to jednak konieczne.
Po ugotowaniu grzyby można zamrozić, dodać do różnych potraw albo właśnie przeznaczyć do słoików. My polecamy przede wszystkim zalewy – opieńka marynowana jest o wiele lepsza niż na przykład maślaki w occie.
Opieńki marynowane – podstawowy przepis
Opieńki marynowane w occie
Podstawowy przepis na marynowane opieńki jest identyczny jak w przypadku innych gatunków. To zwykła, octowa zalewa do grzybów, ale przecież taka smakuje najbardziej. Opieńki marynowane w occie mają nieco ostrawy smak i idealnie nadają się do sosów, ale można zastosować je także po prostu jako przystawkę. Zalewka jest prosta i wykona ją nawet osoba, która wątpi w swojej kulinarne zdolności.
- 1 kg opieniek,
- przyprawy na słoik: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 6-8 ziaren gorczycy, 3 ziarna pieprzu,
- zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli.
Opieńki marynowane w occie warto robić w małych lub średnich słoikach – w sam raz będzie to jedna porcja. 1 kg grzybów to proporcja na 3 słoiki o objętości 0,5 l, dlatego od razu warto zrobić ich więcej.
- Ugotować opieńki i osączyć na sitku.
- Wyparzyć słoiki i włożyć do nich liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i pieprz.
- Zagotować zalewę: wodę z cukrem, solą i octem.
- Włożyć grzybki do słoików, tak by sięgały około 1 cm poniżej poziomu zakrętki.
- Zalać grzybki przygotowaną, ciepłą zalewą. Od razu zakręcić i położyć słoiki do góry dnem.
- Słoiki zapasteryzować przez około 20 min. Warto pamiętać, żeby poziom wody w garnku sięgał około 2 cm poniżej zakrętki. Słoiki są zamknięte, jeśli zakrętka jest wklęsła.
Octowa marynata do opieniek może być nieco delikatniejsza, jeśli zamiast 10% octu dodasz dwie szklanki octu winnego. W ten sposób możesz przygotować inne grzyby – borowiki, koźlarze, maślaki, nawet kurki i rydze.
Przepis na opieńki marynowane na słodko
Opieńka marynowana może być także nieco bardziej słodka. Powyższy przepis był nieco ostrzejszy i bardziej octowy, dla miłośników delikatniejszych smaków polecamy marynowane opieńki na słodko. Można je zrobić na dwa sposoby – jak zwykłe marynowane grzyby tylko z większą ilością cukru (szklanka na 1 kg grzybów) lub z dodatkiem słodkich warzyw, jak marchewka czy cebula. My przedstawiamy ten drugi sposób.
- 1 kg opieniek,
- 1 duża cebula,
- 1 średnia marchew,
- przyprawy do słoika: liść laurowy, 6 ziaren gorczycy, 2 ziarenka pieprzu,
- zalewa: 4 szklanki wody, 1 płaska łyżka soli, 3 łyżki cukru, 1 szklanka octu winnego (lub 1 szklanka octu spirytusowego 10%).
Marynowane opieńki dzięki cebuli i marchwi zyskają na słodyczy, a dzięki cukrowi i octowi winnemu sama zalewa będzie o wiele delikatniejsza. Jak zrobić marynowane grzyby na słodko?
- Ugotować i odcedzić opieńki.
- Pokroić cebulę w piórka, obrać i pokroić marchew w krążki.
- Wyparzyć słoiki i dodać do nich przyprawy, wsypać krążki marchwi.
- Zagotować zalewę: wodę z octem, solą i cukrem.
- Włożyć do słoików grzyby (1,5 cm poniżej linii zakrętki), na wierzch położyć piórka cebuli.
- Zalać zalewą, od razu zakręcić i ustawić do góry dnem.
- Pasteryzować przez 20 minut.
Marynata do opieniek jest dość słodka, więc to idealne rozwiązanie jako przekąska i przystawka. Można używać ich do sosów i kanapek.
Marynowane opieńki z dodatkami
Przepis na marynowane opieńki w sosie pomidorowym
Opieńki są tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Ciekawą propozycją jest przepis na opieńki marynowane w sosie pomidorowym. Jak łatwo się domyślić, nabiorą dzięki niemu lekko słodko-kwaśnego charakteru. W wersji z papryką ostrą i z czosnkiem będą bardziej wyraziste. Jak zrobić opieńki w pomidorach?
- 1 kg opieniek,
- 2 duże cebule,
- 1/3 szklanki oleju,
- 4 czubate łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego,
- ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
- ziarna pieprzu czarnego,
- Zalewa:
- 0,5 szklanki octu,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki cukru,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1/3 łyżeczki gorczycy.
- Zagotować grzyby.
- Obrać cebulę, pokroić w piórka.
- Wyparzyć słoiki.
- Przygotować zalewę: składniki wlać do garnka, dodać przyprawy i gotować około 10 minut.
- W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać ugotowane opieńki. Wlać zalewę i koncentrat.
- Grzyby podgotować w sosie pomidorowym, by zredukować wodę – powinno być gęste jak gulasz.
- Nałożyć grzyby do słoików, od razu zakręcić i odstawić do góry dnem. Pasteryzować 15 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.
Opieńki marynowane w pomidorach można zrobić także w wersji ostrej – z papryką ostrą i z czosnkiem. Opieńka marynowana z czosnkiem jest nieco bardziej wytrawna. Można dodać sprasowany czosnek w czasie gotowania lub wrzucić ząbek do słoika przed przekładaniem grzybów.
Opieńki marynowane z miodem
W przypadku opieniek można pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Przedstawiamy także ciekawy przepis na grzyby na słodko z miodem. Przygotowane w ten sposób marynowane opieńki mają nietypowy posmak. Za każdym razem może być inny – wszystko zależy od tego, jakiego miodu użyjesz.
- 1 kg opieniek,
- marchewka,
- cebula,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- 1/3 szklanki cukru,
- pół szklanki octu 10%,
- przyprawy: łyżeczka gorczycy, pół łyżeczki soli, ziele angielskie.
Marynowane opieńki z miodem łatwo się przygotowuje, ponieważ wszystkie przyprawy dodaje się do zalewy. Trzeba tylko pamiętać, aby w miarę równomiernie porozkładać je do słoików.
- Ugotować i odcedzić grzyby. Przerzucić je do garnka.
- Marchew i cebulę obrać, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka z grzybami.
- Zalać wodą i dodać wszystkie przyprawy, zagotować.
- Dodać ocet, zagotować.
- Dodać powoli miód, mieszając, by się rozpuścił.
- Przełożyć do wyparzonych słoików na wysokość około 2 cm poniżej zakrętki.
- Po przełożeniu gorących grzybów od razu zakręcić słoiki i postawić do góry dnem. Jeśli zakrętka nie załapie, pasteryzować przez 15 minut.
Marynowane grzyby w tym wydaniu są znacznie smaczniejsze niż w zwykłej zalewie octowej. Warto jednak zrobić także kilka klasycznych słoików, by każdy znalazł coś dla siebie.