Kiszona cukinia krok po kroku - 4 sprawdzone przepisy
Kwaszona kapusta, ogórki, nawet kiszona marchewka, ale… cukinia? Chociaż może wydawać ci się to zaskakujące, cukinia to wspaniały materiał do zrobienia zdrowych i przepysznych kiszonek. Dowiedz się, jak ją przygotować i do czego możesz ją podawać.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kiszona cukinia – podawanie i przygotowanie
Kiszona cukinia – dlaczego warto ją jeść?
Kiszenie to najzdrowszy sposób na przetwory. Nie trzeba dodawać do nich cukru ani octu, a kiszonki są niezwykle zdrowe. Mają wspaniały wpływ na cały organizm, poprawiają odporność, usprawniają działanie układu trawiennego. Kiszona cukinia ma wszystkie te właściwości, a dodatkowo jest naprawdę smaczna. Cukinia kiszona na zimę to świetny pomysł. Można ją przygotować w mniejszych słoikach, na przykład półlitrowych, w sam raz na jeden obiad.
Weki z cukinii są bardzo smaczne, a na dodatek niskokaloryczne. Cukinię kisi się pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, razem ze skórką, dlatego jest niezwykle chrupiąca i bardzo smaczna. Przetwory można zostawić na całą zimę, więc w okresie, kiedy owoców i warzyw jest mniej i nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, możesz posiłkować się właśnie cukinią. Jest idealna i do kanapki, i jako przystawka do obiadu.
Kiszona cukinia wielu osobom może wydawać się co najmniej zaskakująca. Nie można jednak zapomnieć, że to warzywo dyniowate, tak jak ogórki. Dlatego musi się udać! Z tego samego powodu wspaniale sprawdza się kiszona dynia i kabaczki kiszone z przyprawami. Kiszonki są ostatnio bardzo popularne, możesz zakisić warzywa w dużym słoju, razem z innymi warzywami. Kiszona marchewka, dynia czy kalafior także wspaniale smakują.
Kiszona cukinia – podstawowy przepis
Najbardziej powszechny jest podstawowy przepis. Cukinię można zakisić tak samo jak ogórki – w solance, z dodatkiem czosnku i kopru. Receptura jest bardzo prosta. W ten sam sposób można przygotować kabaczki kiszone, sprawdzi się także kiszona dynia a nawet kiszone pomidory.
- 2-3 cukinie,
- 1 korzeń chrzanu,
- 4 kwiatostany kopru,
- 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
- 1 l wody,
- 1 łyżka soli,
- kuleczki pieprzu.
Przygotowanie kiszonej cukinii warto zacząć od przygotowania słoików. Z podanego przepisu wyjdzie 4-5 słoików o objętości 0,5-0,6 l. Do kiszenia najlepiej wybrać cukinię młodą, o stosunkowo miękkiej skórze, ponieważ ona najlepiej się ukisi.
- Cukinię umyj, odetnij górę i pokrój na słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki lub ósemki).
- Rozpuść sól w wodzie.
- Ułóż słupki cukinii w słoikach. Dodaj kwiatostan kopru, ząbek czosnku i wsyp kilka ziarenek pieprzu.
- Zalej słoiki solanką i zakręć.
- Ustaw słoiki na ścierce i zakryj je ściereczką. Przez kilka dni słoiki mogą syczeć i puszczać wodę, później należy je przestawić w suche, chłodne miejsce.
Kiszona cukinia: przepis na cukinię małosolną
A może by tak przygotować cukinię małosolną? To naprawdę niezwykły przysmak, smak jest podobny nieco do małosolnych ogórków, ale delikatniejszy. Cukinia małosolna jest świetną przekąską, można robić z niej sałatki, podawać do obiadu albo po prostu chrupać w ciągu dnia – to niskokaloryczne warzywo, więc nie ma obaw o dietę.
- 4 młode cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 kwiatostan kopru,
- 1 l wody,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie cukinii małosolnej nie jest trudne. Wystarczy wstawić ją do litrowego słoja na 3-4 dni i będzie gotowa do zjedzenia. Do cukinii możesz dodać także liście porzeczki lub wiśni, żeby cukinia miała przyjemny, intensywny aromat.
- Umyj cukinie, odetnij końcówki.
- W razie potrzeb pokrój cukinię wzdłuż, następnie przełóż do słoja i ułóż ciasno.
- Dodaj do słoika koper, czosnek i liść laurowy.
- Wymieszaj wodę z solą i zalej słoik solanką.
- Zamknij słoik i odstaw do ukiszenia na 3-4 dni i cukinia małosolna gotowa.
Cukinia kiszona na zimę z dodatkami
Kiszona cukinia z imbirem – prosty przepis
Czasami przygotowuje się weki z cukinii z imbirem. Dzięki przyprawie mają one wyjątkowy, trochę ostrzejszy smak. Co prawda cukinia z imbirem raczej jest marynowana w occie, jednakże w kiszonej wersji także można ją przygotować.
- 2-3 cukinie,
- 4-5 cm korzenia imbiru,
- 4 kwiatostany kopru,
- 4 ząbki czosnku (lub tyle, ile wyjdzie słoików),
- 1 l wody,
- 1 łyżka soli,
- 4 kuleczki ziela angielskiego.
Przygotowanie dania nie jest trudne. Przetwory mogą być przechowywane przez całą zimę, a kwaszona cukinia z imbirem może być podawana jako przystawka do bardzo wielu różnych dań. Można dodawać ją także do azjatyckich potraw, wspaniale będzie do nich pasowała.
- Umyj cukinie, odetnij końce i pokrój w słupki, tak by zmieściły się do słoików na wysokość.
- Obierz imbir łyżeczką, obierz ząbki czosnku.
- Wymieszaj wodę z solą.
- Włóż do słoików cukinię, na wierzch włóż koper, czosnek, ziele angielskie i pokrojone korzenie imbiru.
- Zalej słoiki solanką i od razu zakręć.
Marynowana i kwaszona cukinia z curry
Curry bardzo często dodaje się do różnych weków. Dzięki przyprawie dania się lekko zabarwione i mają niezwykły, egzotyczny smak. Cukinia i curry bardzo się lubią – w końcu w kuchni azjatyckiej bardzo często wykorzystuje się warzywo do różnego rodzaju zup i dań jednogarnkowych. Kiszona cukinia, podobnie jak kiszone pomidory, także można przygotować z dodatkiem aromatycznego proszku. Przyprawę dodaje się po prostu do zalewy do kiszenia, ale o wiele lepiej smakują marynowane cukinie z curry.
- 2,5 kg młodych cukinii,
- 1 biała cebula,
- 4 liście selera,
- nasiona gorczycy białej (łyżeczka),
- Zalewa: 4 szklanka wody, 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli, 2 łyżeczki curry, opcjonalnie 2-3 łyżki cukru.
Zalewę można przygotować do wielu różnych marynat, nie tylko do cukinii. W ten sam sposób marynuje się ogórki – krokodylki lub pikle, można także zamarynować inne warzywa, na przykład dynię lub marchew.
- Umyj cukinię, odkrój końce i podziel na części.
- Obierz cebule i pokrój ją w grube plastry.
- Umyj liście selera.
- Przygotuj zalewę – wodę, ocet, sól, curry i cukier zagotuj razem.
- Do umytych słoików włóż plasterki cebuli, liść selera i wsyp trochę nasion gorczycy. Włóż cukinię, ułóż ją gęsto.
- Zalej słoiki gorącą zalewą i od razu zakręcaj.