Jak przyrządzić kurki marynowane krok po kroku? Oto najlepsze przepisy
Kurki są bardzo smacznymi grzybami, które często wykorzystywane są w sosach. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że możliwe jest marynowanie kurek. Kurki marynowane, tak samo jak maślaki marynowane i inne grzyby marynowane, są doskonałym przysmakiem na zimę. Dowiedzmy się, jakie są przepisy na marynowanie kurek, jak marynować te grzyby, a także jak powinna wyglądać zalewa do grzybów.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przepis na kurki marynowane w zalewie octowej
Grzyby w occie są bardzo popularne ze względu na to, że nie są one trudne do zrobienia, a dodatkowo są bardzo smaczne i można użyć do ich przygotowania różnego rodzaju grzyby leśne. Do grzybów w occie nadają się również smaczne kurki. Zobaczmy więc, jak zamarynować te grzyby w zalewie octowej.
Przepisy na te grzyby w occie są zróżnicowane, natomiast głównie różnią się do siebie jedynie proporcjami i tym, jaki jest składnik główny w tych grzybach, który decyduje o ich końcowym smaku. Zacznijmy więc od standardowego i prostego przepisu na kurki do zalewy octowej z pasteryzacją.
Zanim zaczniemy marynowanie kurek, powinniśmy przygotować kilka składników. Zobaczmy.
Składniki:
- świeże kurki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 5 szklanek wody,
- liście laurowe,
- pieprz czarny ziarnisty,
- ziele angielskie,
- sól,
- gorczyca.
Ilość pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i liści laurowych, ustalamy indywidualnie, ponieważ każdy z nas jest przyzwyczajony do innego smaku.
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy.
- Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania.
- Do wrzącej wody wrzucamy grzyby na 5 minut.
- Po tym czasie przesypujemy je na cedzak i przelewamy zimną wodą.
- Ugotowane kurki przekładamy na papierowe ręczniki.
- Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, gorczycę i liść laurowy.
- Kurki wsadzamy do wyparzonych słoików do mniej więcej 3/4 ich objętości.
- Kurki zalewamy gorącą marynatą z przyprawami.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 13 minut.
Ważne jest tutaj to, by pamiętać, że czas pasteryzacji zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody, a nie włożenia słoików do garnka.
Jak marynować kurki na zimę
Czas zimowy to okres, gdzie nasze spiżarnie z reguły wypełnione są po brzegi różnego rodzaju zaprawami. Warto też pomyśleć o grzybach marynowanych, które doskonale wpasują się na przyjęcie, jako przekąski lub też dodatek do obiadu. Gdy zrobimy je w okresie jesiennym, już zimą będą gotowe do spożycia. Zobaczmy więc, jak wygląda zamarynowanie kurek.
Tym razem zajmiemy się sposobem, który z powodzeniem można wykorzystać do innych grzybów, np. do borowików, które również cieszą się zainteresowaniem przy naszych jesiennych zaprawach.
Składniki:
- kurki,
- świeża cebula,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 5 szklanek wody,
- 2 łyżki soli,
- pieprz ziarnisty czarny,
- gorczyca,
- ziarna ziela angielskiego,
- liście laurowe.
Ilość liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i gorczycy jest kwestią indywidualną, natomiast ilość poglądową podajemy w dalszej części przepisu.
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie oczyszczamy i obieramy.
- W garnku gotujemy wodę.
- Do zagotowanej wody wrzucamy grzyby.
- Grzyby gotujemy 5 minut.
- Kurki odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Do wody dodajemy cukier, sól i ocet.
- Gotujemy do rozpuszczenia się cukru i soli.
- Ugotowane grzyby wsadzamy do słoików do połowy ich wysokości.
- Do każdego słoika dodajemy po 3 liście laurowe, 3 ziarenka pieprzu czarnego, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy i kawałek cebuli.
- Słoiki zapełniamy kurkami.
- Całość zalewamy zalewą i zakręcamy.
By nasze zaprawy były trwałe, musimy zapasteryzować marynowane kurki. Pasteryzacja trwa około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Kurki marynowane - przepis na grzyby marynowane bez pasteryzacji
Przepisów na marynowanie kurek z pasteryzacją jest wiele, ale jeśli jednak nie lubimy pasteryzować swoich zapraw, ten przepis na kurki marynowane bez pasteryzacji będzie idealny. Należy jednak pamiętać o tym, by trzymać się przepisu, aby całość wyszła. Warto więc zapoznać się z tym, w jaki sposób możemy wykonać grzybki marynowane, w tym wypadku kurki, w których nie ma potrzeby pasteryzowania.
Zacznijmy więc w pierwszej kolejności od tego, jakie składniki są nam potrzebne do tego, by zrealizować ten przepis.
Składniki:
- 1 kg kurek,
- 125 ml octu spirytusowego 10%,
- 750 ml wody,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki miodu,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
Jeśli nie przepadamy za cebulą, nie musimy jej dodawać, natomiast użyta w grzybkach marynowanych podnosi poziom smaku. Dodatkowo powinniśmy także przygotować 3 słoiki o pojemności 250 ml.
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie czyścimy i myjemy.
- Marchew myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niegrube plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej ocet, miód, cebulę, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, sól i kolorowy pieprz.
- Całość doprowadzamy do zagotowania.
- Do wody dodajemy kurki i gotujemy około 5 minut.
- Ugotowane grzyby wyciągamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.
- Kurki wkładamy do słoików.
- Gorącą zalewę wlewamy do połowy objętości słoików.
- Z zalewy wyciągamy cebulę i marchew, które wkładamy do kurek.
- Przyprawy, które zostały w garnku, wyrzucamy.
- Czystą już zalewę wlewamy do słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Pamiętajmy o tym, że czas, na który powinny być odstawione słoiki do góry dnem, jest dość nieregularny. Jednak musimy zwrócić uwagę na to, że słoiki powinny dobrze ostygnąć przed poruszaniem nimi.
Kurki marynowane to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska. W tego typu grzybach znajdziemy wiele witamin, między innymi witaminy C, e, PP, witaminy z grupy B oraz wapń, cynk, potas, jod i fluor. Tak przygotowane grzybki w occie będą doskonałe do sałatek, ale i dań głównych.