Grill wegetariański – 4 pomysły na wegetariańskie potrawy z grilla
Grill wegetariański jest dużym wyzwaniem dla osób, które same spożywają mięso. Chcąc jednocześnie przygotować bliskim potrawy odpowiednie dla osób będących wege, zastanawiamy się, co wegetariańskiego na grilla przyrządzić. Coraz więcej osób obecnie decyduje się na przejście na dietę wegetariańską. Bezmięsny grill - czy to w ogóle jest do wykonania? Jak najbardziej grill wegetariański jest możliwy do zrobienia. Ba! Jest mnóstwo ciekawych i pysznych przepisów na cudowne potrawy i przekąski z grilla. Brak pomysłu na jarskie przepisy? Dowiesz się poniżej, co na grilla dla wegetarian będzie najpyszniejsze. Wykorzystaj pomysły na te wspaniałe potrawy a twój grill wegetariański zapadnie wszystkim w pamięć.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Grill wegetariański - boczniaki orientalne
- Co wegetariańskiego na grilla - nadziewana papryka
- Kotlety z soczewicy z sosem koperkowym oraz kolorowymi frytkami
- Kiełbaski z pieczarek i białej fasoli z sosem tzatziki i bagietką
- Wegetarianizm – co to oznacza?
- Wegetariański grill – z czym to się je?
- Jakie produkty wege zamiast mięsa warto przygotować na grilla?
Grill wegetariański - boczniaki orientalne
Co wegetariańskiego na grilla można przygotować z… boczniaków? Okazuje się, że takie niesamowite danie jest cudownym rozwiązaniem. Boczniaki mają świetną konsystencję i są wspaniałe w smaku. Ten orientalny smak potrawie zapewnia nieziemska marynata. Marynata na bazie sosu sojowego, trawy cytrynowej, soku z limonki oraz odrobiny cukru z nutą pikanterii, którą nadaje chilli. Koniecznie grzyby zamarynuj minimum 2 godziny wcześniej w tej marynacie. By zrobić to danie, najlepiej wykorzystać tackę na grilla. Boczniaki w całości grillują się około 20 minut, więc czas jest bardzo krótki. Dla ozdoby dodaje się świeżą natkę pietruszki.
Takie boczniaki są najlepszym dodatkiem do potraw. Mogą spokojnie zastąpić sałatkę. Są pyszne nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Koniecznie musisz wypróbować.
Co wegetariańskiego na grilla - nadziewana papryka
Papryka jest idealnym warzywem do nadziewania. Tradycyjnie paprykę nadziewa się, usuwając „czapeczkę” - wszerz. Na grilla lepszym rozwiązaniem jest przekroić paprykę odwrotnie - wzdłuż, tworząc dwie połówki. Powierzchnia, na której grillować się będzie papryka będzie bardziej stabilna. Nadzienie złożone z kaszy jaglanej i pysznych dodatków idealnie sprawdzi się na bezmięsny posiłek i dostarczy dużo cennych składników mineralnych. Do farszu dodaj cebulkę, suszone pomidory, oliwki i ulubione orzechy. Jeżeli w diecie dopuszczasz nabiał, posyp paprykę startym serem. Ser żółty lub ser mozzarella będzie w tym celu idealny.
Kotlety z soczewicy z sosem koperkowym oraz kolorowymi frytkami
Pomysł na bezmięsne kotlety? Wegetariańskie kotlety na grilla są odpowiednim daniem. Jarskimi kotletami z soczewicy zastąpisz z powodzeniem kotlety mięsne. Spróbuj tych wegetariańskich kotletów na grilla - są proste i szybkie do wykonania. Kotleciki z soczewicy to zdrowe i smaczne przekąski, które możesz zrobić na grilla.
Do kotletów w tym wydaniu najlepiej pasować będzie sos koperkowy z dodatkiem czosnku. Frytki zrobione z różnych, kolorowych warzyw będą pasować idealnie. Do zrobienia frytek koniecznie wykorzystaj ziemniaki, bataty i buraka. Dodaj do frytek olej, by witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jeszcze lepiej się przyswoiły. Przypraw według uznania.
Kiełbaski z pieczarek i białej fasoli z sosem tzatziki i bagietką
Możesz sam zrobić wspaniałe kiełbaski wegetariańskie. Konsystencja tych kiełbasek wegetariańskich jest bardzo podobna do tradycyjnych mięsnych. Jest więc bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnej kiełbaski. Całe danie zrobione jest jedynie z warzyw – między innymi pieczarek oraz białej fasoli. Ponadto oczywiście dodane są przyprawy i olej, więc danie jest w pełni wegetariańskie.
Takie kiełbaski będą pyszne z każdym sosem. Ketchup, musztarda czy sos tzatziki sprawdzi się świetnie. Ponadto pyszne sałatki i pieczywo – już cała potrawa wege gotowa. Jako pieczywo wyśmienita będzie świeża i chrupiąca bagietka francuska.
Wegetarianizm – co to oznacza?
Wegetarianizm jest to styl żywienia polegający na eliminacji poszczególnych produktów ze swojego menu. Powód eliminacji niektórych produktów to względy religijne i światopoglądowe lub po prostu wynika to z upodobań smakowych osoby przechodzącej na wegetarianizm. Wegetarianizm polega na odstawieniu produktów pochodzących od zwierząt. Istnieje kilka rodzajów wegetarianizmu.
Laktoowowegetarianie nie jedzą wyłącznie mięsa. Gdy poza mięsem z menu eliminuje się jaja, wtedy mówi się o laktowegetarianizmie. Natomiast gdy osoba z produktów odzwierzęcych w menu dopuszcza tylko i wyłącznie jajka, to taka osoba jest owowegetarianinem. W zależności od tego, z jakim rodzajem wegetarianizmu masz styczność, można dostosowywać odpowiednie produkty podczas przygotowywania przepisów na bezmięsny grill wegetariański.
Wegetariański grill – z czym to się je?
Co na grilla dla wegetarian można zaproponować? Jeśli nie chcesz przygotowywać samemu potraw na grilla wegetariańskiego, masz też inne super rozwiązania. Jeżeli należysz do osób, które lubią gotować, na pewno wyżej przedstawione propozycje na boczniaki, faszerowaną paprykę, kotleciki czy kiełbaski będą strzałem w 10. Dla osób, które nie przepadają za gotowaniem, producenci przychodzą z pomocą. Obecnie na rynku dostępne są zamienniki klasycznych posiłków będące odpowiednie dla osób będących wege.
Takie rzeczy jak kiełbaski wegetariańskie, wegetariańskie kotlety na grilla, wege burgery, sery – to wszystko można teraz nabyć w sklepie… Można znaleźć też „mięso mielone”, z którego można przygotować kotleciki i kiełbaski. Wybór teraz jest duży i można już wiele rzeczy gotowych kupić w sklepie. Kiełbaski można użyć do zrobienia hot-dogów, kotletów natomiast do wykonania burgerów.
Pomysły na jarskie przepisy są fajną opcją, jeśli pragniesz zrobić coś wegetariańskiego na grilla własnoręcznie. Poza wyżej wymienionymi sławą cieszyć się będą wszelkiego rodzaju sałatki. Sałatka grecka, makaronowa z suszonymi pomidorami albo meksykańska z ryżem i czerwoną fasolą to są naprawdę sprawdzone i smaczne propozycje.
Idealnym pomysłem na wegetariańskie danie na grilla są wspaniałe pakieciki warzywne! Pakieciki warzywne są niezwykle pyszne i proste do zrobienia. Wystarczy ulubione warzywa pokroić w większe kawałki i wymieszać je z olejem oraz ulubionymi przyprawami. Następnie należy umieścić je w przygotowane wcześniej mini pakieciki zrobione z folii aluminiowej. Takie warzywa są pełne aromatu, a dodatkowo są bardzo soczyste.
Jakie produkty wege zamiast mięsa warto przygotować na grilla?
Wiele osób myśli, że przechodząc na wegetarianizm nie będą mogli jeść wielu rzeczy. Tymczasem na rynku obecnie jest coraz więcej firm produkujących przeróżne produkty, które z powodzeniem mają za zadanie być zamiennikiem mięsa.
Bardzo dobrym zamiennikiem mięsa jest tofu. Można przygotować je w świetny sposób jako dodatek do potraw z grilla. Przekąska z tofu potrzebuje odpowiedniej marynaty. Marynata ma za zadanie sprawić, że tofu będzie pyszne i chrupiące. By przygotować pyszną marynatę do tofu użyj oleju, ketchupu, soku z cytryny, miodu, musztardy, przyprawy do kurczaka lub do gyrosa i czosnku. Tofu pokrój w plastry i grilluj na ruszcie przez 10 minut z każdej strony lub do momentu aż osiągnie pożądaną konsystencję. Takie tofu można dodawać do sałatek. W sałatce cesar tofu idealnie sprawdzi się w roli mięsa.
Jeśli lubisz pieczywo z różnymi pastami, to z pewnością posmakują ci pasty wege, które oferują sklepy. Możesz też robić swoje pasty domowe. Super pastą jest dosyć znany w świecie wegetarian smalczyk z fasoli białej. Smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo zbliżony smakiem do smalczyku mięsnego. Wszelkiej maści hummusy i pasty warzywne to must have na każdego grilla. Możliwości jest dużo i jest w czym wybierać.
Inspiracje na pyszne dania na grilla wegetariańskiego masz już zapewnione. Śmiało korzystaj!