Chrupiące placki ziemniaczane - 4 sprawdzone przepisy
Zastanawia Cię, w jaki sposób można zrobić placki ziemniaczane, które są naprawdę chrupiące? Ciasto na chrupiące placki ziemniaczane składa się z paru składników, które są tanie i praktycznie zawsze są w domu. Spróbuj proste i szybkie przepisy na placki kartoflane. Zwykłe, tradycyjne placki ziemniaczane smażone to klasyk. Jeśli poszukujesz lżejszej wersji, spróbuj pieczonych placków ziemniaczanych. Gdy masz alergie lub musisz wyeliminować mąkę i jajko – dobry placek ziemniaczany bez jajka i mąki także da się zrobić. Polecam serdecznie także genialną propozycję na obiad – z mięsem, sosem pomidorowym oraz sosem czosnkowym.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu najpopularniejsze przepisy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad. Placki ziemniaczane to niskobudżetowy przepis, który jest bardzo łatwy i dobry. Pasują do nich różne dodatki. Same placki kartoflane są pyszne i nie potrzebują dodatków, jednak najczęściej jedzone są po prostu ze śmietaną. Przepis składa się w kilku prostych składników – je na pewno masz akurat w domu. Podawaj tylko i wyłącznie na gorąco – wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące.
Pieczone placki ziemniaczane fit
Dietetyczna odsłona placków ziemniaczanych w wersji pieczonej z pysznym sosem koperkowo-czosnkowym. Spróbuj, jak dobre są te placki kartoflane - i to bez smażenia. Ciasto na pieczone placki ziemniaczane robi się szybko i łatwo. Nie potrzeba skomplikowanych produktów, przyprawy natomiast to klasyka gatunku. Pieczone placki ziemniaczane wychodzą smaczne i są idealnie chrupiące. Najlepsze placki ziemniaczane pieczone są te podane na gorąco z aromatycznym, domowym i lżejszym sosem. Pyszne, zdrowe i fit danie dobre na obiad albo kolację.
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić także bez jajka i bez mąki. Jest to idealne wyjście dla tych, którzy muszą ograniczyć te składniki w swoim codziennym jadłospisie. Łatwy i smaczny przepis, który jest bardzo szybki. Wymaga tylko ziemniaków, cebuli, śmietany, oleju i przypraw. Jest to propozycja na danie bezglutenowe, ponieważ nie dodaje się tu mąki. Skrobia z ziemniaków zastępuje nie tylko mąkę, ale też jajko. Placki należy podawać tylko na gorąco, najlepiej ze śmietaną. Będą pyszne i chrupiące.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz sos czosnkowy
Taki obiad to jest coś. Ogromna porcja złożona z placków ziemniaczanych, mięsnego sosu pomidorowego, sera żółtego i całość dopełniona gęstym sosem czosnkowym. Ta propozycja obiadowa to zdecydowanie bomba. Przepis jest sprawdzony i zdecydowanie lubiany przez domowników. Takim obiadem nie da się nie najeść. Polecam przygotować sos czosnkowy kilka godzin przed jedzeniem. Dzięki temu sos będzie bardzo aromatyczny. Podawaj placki z sosem no gorąco – chłodny sos czosnkowy pięknie zbalansuje smak.
Chrupiące placki ziemniaczane – przydatne informacje
Placki ziemniaczane to placki w wersji wytrawnej, które w składzie zawierają tylko kilka składników. Ciasto na placki ziemniaczane to ziemniaki, cebula, sól, pieprz, olej i opcjonalnie mąka, jajko, śmietana. Jak widać, produkty są banalne. Są one ponadto bardzo tanie i łatwo dostępne. W każdej chwili można przygotować te danie, gdyż składniki zazwyczaj ma się pod ręką – przeważnie nie trzeba iść do sklepu specjalnie po któryś ze składników. Są więc alternatywą na awaryjny obiad, kiedy to nie ma się akurat pomysłu bądź produktów potrzebnych na przygotowanie innej potrawy.
Zrobienie dobrych placków ziemniaczanych wymaga przestrzegania paru ważnych zasad. By placki ziemniaczane były faktycznie chrupiące, warto zapamiętać kilka rzeczy. Przede wszystkim należy smażyć placki na odpowiedniej mocy palnika. Smażenie placków na zbyt małej mocy palnika będzie powodowało, że placki ziemniaczane nie będą chrupiące. Zrobią się wtedy gumowate. Jeżeli będą się smażyć na zbyt wysokim ogniu, spalą się one z zewnątrz, podczas gdy w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia nie warto przykrywać patelni przykrywką. To również nie sprzyja powstaniu chrupiących placków. Temperatura oleju jest ważna. Zbyt zimny olej będzie groził tym, że placki nim bardzo nasiąkną i będą tłuste. Sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na placki ziemniaczane.
Przygotowanie ciasta warto zacząć od tego, by ziemniaki dobrze rozdrobnić. Najczęściej w tym celu używa się tarki do warzyw. Dobrze sprawdzi się blender lub robot kuchenny. Można zrobić taką konsystencję, jaką najbardziej się lubi: gładka, z dużymi grudkami bądź mieszana. Do placków nie trzeba dodawać wyszukanych przypraw. Najlepsze przyprawy to sól i pieprz. Takie placki są najsmaczniejsze, bo najprostsze.
Placki ziemniaczane będą chrupiące pod warunkiem, że są jedzone na gorąco. Placków ziemniaczanych nie należy odgrzewać, gdyż nie będą one później chrupkie. Jedz je zatem od razu po usmażeniu bądź po upieczeniu.
Chrupiące placki ziemniaczane – z czym podawać
Oczywiście placki ziemniaczane można jeść bez dodatków. W takiej formie są najprostsze. Jeśli lubisz dania z dodatkami, to warto próbować różnych propozycji. Placki ziemniaczane można podawać nie tylko ze śmietaną. Pasują do nich na przykład różnego rodzaju sosy. Taki sos jak pieczarkowy, kurkowy, borowikowy albo czosnkowy to klasyk, który zawsze będzie dobrze smakował. Można zrobić także sos serowy lub koperkowy. Placki ziemniaczane znakomicie smakują w takim daniu jak placki ziemniaczane po węgiersku. Przepysznym daniem, które warto spróbować, są także placki przekładane sosem pomidorowym z mięsem mielonym, a to wszystko podane z sosem czosnkowym. Jak widać, można stworzyć bardzo dużo ciekawych dań, które są pysznymi potrawami.
Polecam przepis na placki ziemniaczane po węgiersku. Te danie to niebo w gębie. Naprawdę są godne polecenia. Jeśli nie jadłeś jeszcze placków ziemniaczanych po węgiersku – musisz to nadrobić.