Błyskawiczna sałatka z kukurydzą. Oto 3 wyjątkowe przepisy
Zalega Ci w lodówce otwarta puszka kukurydzy? Może masz ochotę na sałatkę na szybko? Jest to super opcja na pyszną, prostą i szybką potrawę. Błyskawiczna sałatka z kukurydzą – poznaj najlepsze przepisy. Sałatka z kukurydzą to bardzo łatwe danie. Wypróbuj pysznej sałatki z kukurydzą, mozzarellą oraz prażonymi nasionami słonecznika. Smaczna propozycja na coś innego to sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym oraz jajkiem. Świetnie smakuje sałatka ryżowa z kukurydzą i tuńczykiem. Pyszne, smaczne i błyskawiczne sałatki na każdą okazję.
Z tego artykułu dowiesz się:
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza propozycja na zdrowe, smaczne danie. Dodatek dressingu ziołowego sprawia, że całość jest wyśmienita. Błyskawiczna sałatka idealna na kolację.
Pysznie smakuje z mixem sałat. Można wykorzystać mix sałat już gotowy. Sprawdzi się także każda inna sałata. Poza tym nie może zabraknąć świeżych warzyw. Dodaj paprykę czerwoną oraz ogórka. Ser mozzarella jest bogaty w białko, a słonecznik prażony wspaniale nadaje aromat. Pychota!
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem charakteryzuje się pysznym smakiem. Smak ten zawdzięcza dodanemu chrzanowi. Ser żółty i szynka to pyszny dodatek. Cała kompozycja smakuje wyśmienicie. Dobra propozycja na szybką sałatkę.
Sos jest wykonany na podstawie majonezu. Dodaj do niego śmietanę oraz wyżej wymieniony chrzan i to już gotowy jest wspaniały dodatek. W czasie gotowania jajek można wykonać całą sałatkę. Czas wykonania jest zatem szybki. Bardzo smaczna i prosta sałatka. Można ją z powodzeniem podać na imprezie czy na rodzinnym obiedzie.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą
Bardzo sycąca sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą to idealny sposób, by do menu włączyć ryby. Szybka, prosta do wykonania i pyszna potrawa. Taka sałatka będzie dobra na każdy posiłek w ciągu dnia. Sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale także na obiad czy na kolację.
Majonezowo-jogurtowy sos czosnkowo-koperkowy to pyszne wykończenie potrawy. Poza tuńczykiem, ryżem i kukurydzą dodaj do sałatki czerwoną cebulę oraz ogórka konserwowego. Taki posiłek jest pełnowartościowy, pełen wspaniałego smaku.
Sałatka z kukurydzą to świetny pomysł na pyszny posiłek. Dodatek kukurydzy sprawia, że sałatka ma fajny smak. Sałatki mają to do siebie, że można wyczarować pyszne przepisy z dowolnego składnika. Sałatki są bardzo prostymi i szybkimi w przygotowaniu przepisami.
Kukurydza – czy to dobry składnik na sałatkę?
Kukurydza to z pewnością dobry składnik na sałatkę - i nie tylko. Kukurydza jest lekko słodka i delikatna w smaku. Poza smakiem ma piękny, żółty kolor. Dodając kukurydzę do sałatki nadajesz także jej piękny wygląd. Przepis na sałatkę z kukurydzą to odpowiednia propozycja na wykorzystanie zalegającej w lodówce kukurydzy. Często jest tak, że opakowania kukurydzy nie wykorzystuje się w całości. Taki posiłek jest super wyjściem w stylu „zero waste”.
Kukurydza jest zaliczana do zbóż. Jest ona dosyć kaloryczna. W 100 g zawiera 110 kilokalorii. Jest bardzo wartościowa, bo zawiera dużą ilość składników odżywczych i mineralnych. Poza tym jest bogata w luteinę. Luteina to ważny dla organizmu antyoksydant. Wspiera między innymi prawidłowe widzenie. Warto jeść kukurydzę, ponieważ jej skład jest naprawdę imponujący. Pomimo tego, że indeks glikemiczny kukurydzy jest równy 55, czyli średni, nie warto całkowicie z niej rezygnować. Odpowiednio skomponowany posiłek zapewnia, że ładunek glikemiczny potrawy będzie odpowiedni dla każdego. Dodatek kukurydzy potrafi fajnie urozmaicić każdy przepis. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sernik na zimno z mascarpone?
Sos z majonezem czy może z oliwą?
Typ sosu, który podaje się do sałatki zależy od składników. Ponadto własne upodobania są ważne. Sosy mogą być złożone z majonezu, jogurtu i/lub śmietany. Drugim rodzajem są sosy na podstawie tłuszczów roślinnych. Olej, sok z cytryny/limonki, ocet to baza do takiego sosu. Często używa się sosu balsamicznego.
Dobrze znany sos vinegret to sos złożony z oleju, soku z cytryny, miodu, musztardy. Dodaje się także przyprawy. Sól, pieprz czy cukier to klasyczne składniki. Poza nimi można dodawać inne przyprawy, np. bazylię, oregano, tymianek czy majeranek.
Innymi sposobami na sos to sosy na bazie śmietany lub z majonezem. Poza śmietaną lub jogurtem naturalnym oraz ewentualnie majonezem dodaje się przyprawy. Świetny smak ma dip curry – wystarczy dodać przyprawę curry. Klasyczny sos czosnkowy lub koperkowy to jedne z bardziej znanych sosów. W zależności od tego jakie przyprawy dodasz – dodawaj tak, by Ci smakowało.
To jaki sos wybierzesz zależy od tego co lubisz. Jeśli składniki sałatki pasują do składników sosu to można śmiało dodać. Czasami nawet najmniej oczywiste połączenia smakują wybornie.
RADA: sosy najlepiej zrobić dzień wcześniej. Dzięki temu sos ma okazję by się dobrze przegryźć i nabrać odpowiedniego aromatu. Jeśli sos dodasz sos do sałatki to składniki puszczą soki i powstanie sporo wody. Jeśli chcesz tego uniknąć dodawaj więc sos tuż przed podaniem.
Spróbuj znakomitego przepisu na zupę z botwiny z ziemniakami oraz makaron ze szpinakiem fit. Zupa z botwiny z ziemniakami to świetna zupa wprost idealna na wiosnę. Makaron ze szpinakiem fit to pyszne, zdrowe danie. Zupa z botwiny z ziemniakami smakuje wyśmienicie. Spróbuj makaronu ze szpinakiem fit – niech szpinak zagości w Twoim menu.