Jadłospis diety 1000 kcal - produkty, przykładowe dania, porady
Dieta 1000 kcal jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Zakłada spożywanie pokarmów o określonej, niskiej kaloryczności, najczęściej dużo niższej od naszego zapotrzebowania energetycznego. Choć w przypadku diety możemy obserwować szybki spadek wagi, to stosowanie takiego menu dłużej, przykładowo przez cały miesiąc, może skutkować wystąpieniem niedoborów pokarmowych oraz szybkim pojawieniem się efektu jo-jo.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu dietetyczne przepisy.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dieta 1000 kcal – podstawowe zasady niskokalorycznego menu
Jak zaplanować przykładowe menu na tydzień?
Tygodniowy jadłospis do diety 1000 kcal dobrze jest wcześniej zaplanować, tak aby mimo małej ilości kalorii posiłki były jak najlepiej zbilansowane. Przykładowy plan żywieniowy zakłada dokładne kontrolowanie ilości spożywanych kalorii, żeby nie dopuścić do ich przekroczenia.
Jadłospis do diety 1000 kcal powinien zakładać regularność posiłków, ponieważ dzięki temu możemy uniknąć dodatkowego podjadania między nimi, a co za tym idzie spożywania większej ilości kalorii.
Istotne jest, aby w diecie zaplanować wartościowe śniadania, które dostarczą nam energii oraz rozkręcą metabolizm na cały dzień.
Przygotowując obiady, należy wybierać techniki kulinarne, które ograniczają ilość spożywanych tłuszczów. Posiłki powinny być przygotowywane metodą tradycyjnego gotowania, gotowania na parze, pieczenia bez dodatku tłuszczu oraz duszenia bez wcześniejszego obsmażania.
Przykładowe posiłki w diecie 1000 kalorii muszą być odpowiednio zbilansowane i zakładać jedzenie produktów z wszystkich najważniejszych grup składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Planując niskokaloryczny jadłospis na tydzień lub cały miesiąc, nie powinniśmy koncentrować się jedynie na tym, co należy, a czego nie należy jeść, ale również na odpowiedniej ilości i jakości płynów. Do codziennego jadłospisu warto włączyć niegazowaną wodę mineralną, ziołowe i owocowe herbaty czy lekkie zupy.
Przykładowy plan na tydzień – jakie produkty i potrawy warto jeść?
Przepisy w dietach niskokalorycznych, takich jak między innymi dieta 1000 kalorii, powinny zawierać produkty o stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu oraz cukrów prostych. Tygodniowy plan żywieniowy powinien obejmować takie produkty jak: chudy nabiał (mleko o niskiej zawartości tłuszczu, fermentowane produkty mleczne, chude sery twarogowe), jaja, produkty z pełnego ziarna (pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, naturalne płatki zbożowe, grube kasze oraz naturalny ryż), a także zdrowe tłuszcze w postaci oliwy z oliwek, olejów roślinnych, pestek, nasion czy orzechów.
Dietę charakteryzuje duża ilość warzyw, dzięki czemu możemy ten rodzaj diety nazywać częściowo warzywną lub diety detox. Najbardziej polecane są zielonolistne warzywa, które zawierają wiele witamin i składników mineralnych, natomiast niewiele kalorii.
W tygodniowych przepisach na obiady warto wykorzystywać różnorodne źródła białka, takie jak na przykład chude mięso (kurczak, indyk, królik, cielęcina, chuda wołowina), chude ryby (dorsz, sola, mintaj, morszczuk), a także nasiona roślin strączkowych, które dostarczają nam białka w wersji roślinnej.
Jakich produktów unikać w diecie 1000 kalorii?
W przykładowym jadłospisie do diety 1000 kcal powinniśmy znacznie ograniczać lub całkiem eliminować niektóre produkty oraz dostosować przepisy kulinarne do ograniczonych energetycznie planów żywieniowych.
Unikać powinniśmy produktów wysokokalorycznych, zarówno o wysokiej zawartości tłuszczu jak i cukrów prostych. Co warto wyeliminować przede wszystkim?
- cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, słodzone napoje, solone przekąski, takie jak chipsy, paluszki czy krakersy,
- produkty zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych: tłuste rodzaje mięs, tłusty nabiał, przetwory mięsne,
- dania typu fast food: frytki, hamburgery, pizza, kebab oraz inne przygotowywane w sposób przemysłowy,
- produkty wysoko przetworzone, dania gotowe, napoje gazowane czy alkohol. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń i zasad diety 1500 kcal.
Dieta 1000 kalorii – opinie i efekty
Efekty niskokalorycznej diety zakładającej spożywanie 1000 kalorii dziennie, są uzależnione przede wszystkim od konkretnej osoby i jej zapotrzebowania energetycznego, ale również od długości trwania redukcyjnego menu. Jeśli czas ograniczenia ilości kalorii zakończymy na tygodniu lub ewentualnie dwóch tygodniach, stosując przykładowo dietę 13-dniową, to możemy liczyć na niewielki spadek wagi bez większych efektów ubocznych. Jeśli jednak niskokaloryczny jadłospis będziemy stosować dłużej, na przykład przez okres całego miesiąca, wtedy możemy doprowadzić do spowolnienia tempa metabolizmu i jeszcze większych kłopotów z wagą.
Wspominając o diecie 13-dniowej mamy na myśli tylko czas jej trwania, ponieważ klasyczna dieta 13-dniowa, znana również pod nazwą diety kopenhaskiej ma nieco inne zasady. Typowa dieta 13-dniowa jest dietą znacznie bardziej restrykcyjną, a dietę 1000 kcal możemy w takim przypadku stosować jako płynne wyjście z tego sposobu odżywiania.
Menu o obniżonej kaloryczności jest często określane jako dieta warzywna lub dieta detox. Wynika to z tego, że ograniczenie ilości kalorii wymaga zastosowania większej ilości ubogo energetycznych produktów, a w dużej części są to właśnie warzywa.
Dieta 1000 kcal występuje często jako element oferty diet pudełkowych. Warto jednak pamiętać, że nie każda dieta pudełkowa czy dieta detox musi być zdrowa. Dobra oraz wartościowa dieta pudełkowa powinna być ściśle dopasowana do naszego zapotrzebowania kalorycznego i trybu życia, dlatego przed jej wyborem zawsze lepiej poradzić się dietetyka.
Przykładowy jadłospis do diety 1000 kcal
Śniadanie
Kromka chleba pełnoziarnistego z serkiem twarogowym, rzodkiewką i szczypiorkiem
Drugie śniadanie
Jogurt naturalny z truskawkami, otrębami i siemieniem lnianym
Obiad
Zupa warzywna
Filet z kurczaka gotowany na parze z ryżem basmati, brokułem i marchewką
Kolacja
Sałatka z mieszanki zielonych sałat, tuńczyka i ogórka kiszonego.