Dieta ziemniaczana - charakterystyka, przepisy, działanie, porady
Dieta ziemniaczana jest rodzajem diety odchudzającej, bazującej w dużej mierze na ziemniakach. Ziemniaczane menu może występować w kilu różnych odmianach, które różnią się długością trwania diety oraz dopuszczalnymi produktami. Na czym polega dieta ziemniaczana i jakie może przynosić efekty? O tym w artykule poniżej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Najważniejsze zasady diety ziemniaczanej
Zasady ziemniaczanego jadłospisu
Dieta ziemniaczana, określana również czasami jako dieta kartoflana jest sposobem żywienia opartym w dużej mierze na spożywaniu ziemniaków. Może występować w kilku różnych odmianach różniących się zarówno czasem trwania, jak i poziomem restrykcyjności.
Najbardziej radykalną odmianą jest dieta ziemniaczana trzydniowa (wydłużana czasami do pięciu dni), w której dozwolone jest spożywanie jedynie ziemniaków, bez żadnych dodatków. W trakcie trwania trzydniowego kartoflanego menu można pić jedynie płyny, takie jak woda, czarna kawa lub herbata. Jedząc zgodnie z zasadami takiej eliminacyjnej diety, dostarczamy sobie bardzo mało niezbędnych składników odżywczych, dlatego nie powinno się jej stosować przez dłuższy czas.
Innym, częściej stosowanym rodzajem diety ziemniaczanej jest model żywieniowy, w którym jadłospis zawiera różnorodne produkty, a ziemniaki powinny stanowić bazę minimum dwóch posiłków dziennie. Taka kuracja odchudzająca i oczyszczająca może trwać do pięciu dni od nawet dwóch tygodni.
Ziemniaki najlepiej spożywać w formie gotowanej bez tłuszczowych dodatków. Według założeń diety, dopuszczalne jest dodawanie świeżych ziół, np. koperku oraz niewielkiej ilości soli. Możemy łączyć je z innymi dozwolonymi składnikami, jednak pamiętać należy, żeby to ziemniaki stanowiły większą część posiłku.
Wprowadzając dietę ziemniaczaną trzeba również zwrócić uwagę na prawidłowe nawodnienie organizmu. Wskazana jest zwłaszcza niegazowana woda mineralna lub ziołowe herbatki, które dodatkowo sprzyjają oczyszczaniu.
Dlaczego akurat ziemniaki?
Choć ziemniaki często określane są jako produkty mało wartościowe i pojawiają się opinie, że powodują przybieranie na wadze, to w rzeczywistości są bardzo wartościowych warzywem. Ziemniak jest produktem niskokalorycznym oraz łatwostrawnym. Zawiera dużo witaminy C, potasu oraz magnezu. Ma korzystny wpływ na działanie układu krążenia, systemu nerwowego, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także wspiera procesy trawienne. Negatywne opinie na temat ziemniaków, wynikają bardzo często z mniej zdrowych oraz kalorycznych dodatków, z którymi je serwujemy.
Dieta ziemniaczana – produkty polecane
Przepisy kulinarne występujące w diecie kartoflanej uwzględniają w swoim składzie głównie ziemniaki. Mniej restrykcyjna odmiana diety pozwala na włączenie do jadłospisu również innych produktów spożywczych: chudego nabiału, jaj, warzyw, owoców, mięsa, ryb czy produktów zbożowych.
Przepisy diety ziemniaczanej zakładają wprowadzanie tego produktu do menu w różnorodnych formach, takich jak ziemniaki gotowane, pieczone, przyrządzane w formie zapiekanek, omletów, zup czy potrawek. Najczęściej jednak wskazuje się na ziemniaki w mundurkach, pieczone lub gotowane w niewielkiej ilości wody, ponieważ w takim przypadku zatrzymują one najwięcej cennych składników odżywczych. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń diety okienkowej.
Dieta kartoflana – efekty i opinie na temat ziemniaczanego menu
Dieta ziemniaczana określana jest przez jej zwolenników jako skuteczna kuracja odchudzająca oraz oczyszczająca. Szacuje się, że w czasie dwóch tygodni jej trwania możemy zrzucić około 4 kilogramów. Dotyczy to oczywiście jej mniej radykalnej odmiany, w przypadku której wskazuje się również na działanie oczyszczające organizm z toksyn, a także pozytywny wpływ na procesy trawienia. Aby polepszyć efekty odchudzające ziemniaczanego jadłospisu, należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej, która przyspieszy metabolizm oraz ułatwi redukcję wagi.
Dieta oparta o ziemniaki polecana jest czasami dla osób z problemami ze strony nerek lub problemów trawiennych.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku restrykcyjnej odmiany diety ziemniaczanej, w przypadku której trudno spodziewać się pozytywnych efektów. Pamiętać należy, że ziemniaczana dieta trzydniowa jest bardzo eliminacyjnym sposobem odżywiania, który może doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych oraz spowolnienia metabolizmu, zwłaszcza jeśli próbujemy stosować ją dłużej.
Czasami pojawiają się pytania na temat tego, jak dietę ziemniaczaną możemy połączyć z innymi rodzajami diet, na przykład dietą samuraja czy dietą wacikową. Dieta samuraja jest sposobem odżywiania wzorowanym na jadłospisie japońskich wojowników, która przeznaczona jest głównie dla osób o wysokiej aktywności fizycznej oraz intensywnie trenujących. Dieta samuraja opiera się w większości na naturalnych, nieprzetworzonych produktach spożywczych: mięsie, jajach, rybach, warzywach, owocach, zdrowych tłuszczach oraz bezglutenowych zbożach. Choć w przypadku samurajskiego menu spożywanie ziemniaków jest dopuszczalne, to ich zawartość w przepisach kulinarnych będzie znacznie mniejsza niż w przypadku diety ziemniaczanej.
Choć dieta ziemniaczana w swojej bardziej radykalnej formie jest dietą bardzo niedoborową, to z uwagi na krótki czas trwania jest mimo wszystko bezpieczniejsza niż na przykład dieta wacikowa. Dieta wacikowa wyklucza lub znacznie ogranicza spożywanie produktów spożywczych w formie stałej, które zastępowane są wacikami kosmetycznymi nasączonymi płynnymi posiłkami, przykładowo zupami lub koktajlami. Jest to bardzo niebezpieczny sposób żywienia, w przypadku którego możemy spotkać się jedynie z negatywnymi opiniami lekarzy i dietetyków.
Dieta ziemniaczana – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z chudym twarożkiem, jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Drugie śniadanie
Zupa z młodymi ziemniakami i chipsami z boczku.
Obiad
Ziemniaki faszerowane pieczarkami, papryką oraz szynką.
Kolacja
Ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem czosnkowym i sałatką z zielonych warzyw.