Dieta zgodna z grupą krwi - charakterystyka, efekty, porady dietetyka
Dieta zgodnie z grupą krwi to sposób żywienia zakładający spożywanie produktów spożywczych uzależnionych od posiadanej przez nas grupy krwi. Dieta została stworzona przez Petera D’Adamo, który jej działanie podpiera teorią lektynową. Według niego dopasowanie artykułów spożywczych do naszej grupy krwi wpływa na lepsze funkcjonowanie organizmu, szybszą redukcję masy ciała oraz lepsze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że obietnice nie znalazły dotąd odzwierciedlenia w wiarygodnych badaniach naukowych.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie są główne założenia diety zgodnie z grupą krwi
Żywienie według grupy krwi – najważniejsze zasady
Dieta zgodnie z grupą krwi opiera się na założeniu, że dla poszczególnych grup ludności, charakteryzujących się odmiennymi grupami krwi, najbardziej wskazane będą określone produkty spożywcze. Twórca diety podzielił żywność na trzy grupy artykułów spożywczych: wskazanych dla danej grupy krwi, na których powinna opierać się nasza dieta, neutralnych, które mogą ją uzupełniać oraz niewskazanych, których powinniśmy unikać.
Produkty polecane i niewskazane dla osób z grupą krwi 0
Ludzie posiadający grupę krwi O są często określani jako „myśliwi”, dlatego polecane są dla nich produkty mięsne. Wskazuje się również często, że mają oni problemy z działaniem układu hormonalnego oraz tendencję do tycia, dlatego też czasami dieta dla grupy krwi O określana jest jako dieta przyspieszająca metabolizm.
Wśród produktów polecanych dla tej grupy krwi wymienić należy między innymi:
- mięso (zarówno drobiowe, jak i czerwone, poza wieprzowiną), ryby i owoce morza,
- nabiał: masło klarowane. Jako neutralne wskazuje się jogurt naturalny, masło, sery mozzarella, feta, sery kozie i owcze, a także mleko sojowe oraz tofu.
- tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, z orzechów włoskich, z pestek dyni.
- owoce i warzywa: śliwki, figi, brokuły, szpinak, papryka czerwona, cebula, czosnek, dynia, jarmuż, por, pietruszka czy kapusta włoska.
- pozostałe: siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, a także niektóre nasiona roślin strączkowych: fasola adzuki, pinto, groch „czarne oczko”.
Większość produktów zbożowych nie jest wskazana, wśród neutralnych wymienia się między innymi: żyto, proso, jęczmień.
Poza produktami zbożowymi nie poleca się również wieprzowiny, bekonu, wędzonego łososia, marynowanych śledzi, kefiru, maślanki, mleka krowiego, serów twarogowych i pleśniowych, orzechów brazylijskich, nerkowców, pistacji, orzechów ziemnych, maku, soczewicy, fasoli kidney, pszenicy, owsa, kukurydzy, kaszy kuskus, kalafiora, kapusty białej i czerwonej, bakłażana, awokado, ziemniaków, mandarynek, pomarańczy, truskawek, jeżyn, melonów.
Grupa krwi A – jakie produkty wybierać, a których unikać?
Dla osób z grupą krwi A, określanych jako „rolników” najbardziej wskazane będą produkty pochodzenia roślinnego. W tej grupie ludzi może występować osłabienie układu odpornościowego, przez co są bardziej narażenie na rozmaite infekcje.
Dietę powinno się opierać na takich produktach jak:
- warzywa: sałata rzymska, marchewka, pietruszka, rzepa, brokuły, cebula, czosnek, chrzan, dynia, kalarepa, por, czerwona i zielona soczewica,
- owoce: ananasy, śliwki, wiśnie, borówki, jagody, jeżyny, grejpfruty, cytryny, morele,
- produkty zbożowe: owies, gryka, amarantus, wafle ryżowe, makaron ryżowy,
- tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, olej lniany,
- ryby: dorsz, łosoś, pstrąg, makrela, sardynki, karp,
- pozostałe: siemię lniane, pestki dyni, orzechy ziemne, masło orzechowe.
Produkty niewskazane to między innymi mięso i jego przetwory, nabiał, niektóre ryby, mandarynki, pomarańcze, banany, melony, mango, biała i czerwona kapusta, czerwona papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażan, pszenica i jej przetwory, czerwona fasola, orzechy brazylijskie, pistacje, nerkowce oraz olej sezamowy i kukurydziany.
Grupa krwi B – produkty zalecane i niewskazane
Osoby o grupie krwi B, nazywane „koczownikami” mają mieć większą skłonność do chorób układu krążenia i systemu nerwowego, natomiast silniejszy układ odpornościowy.
W jadłospisie powinny znaleźć się takie produkty jak mięso (królik, jagnięcina, baranina, dziczyzna), ryby (dorsz, łosoś, flądra, makrela, sardynki, morszczuk, sola), jajka i chude produkty nabiałowe, soja, oliwa z oliwek, produkty zbożowe (owies i jego przetwory, proso, orkisz, płatki owsiane), warzywa (brokuły, buraki, kapusta biała i czerwona, papryka, marchewka, pietruszka, ziemniaki), owoce (banany, winogrona, jeżyny, ananas).
Wśród produktów, których warto unikać wymienić należy między innymi: pomidory oraz ich przetwory, awokado, kukurydzę, rzodkiewkę, granaty, grykę, pszenicę, jęczmień, żyto, amarantus, warzywa strączkowe (poza soją), wieprzowinę, kaczkę, gęś, owoce morza, pestki dyni i słonecznika, sezam, pistacje, nerkowce, mak, olej sezamowy i słonecznikowy. Warto zapoznać się także z innymi dietami sprawdź ten artykuł na temat zasad diety okienkowej.
Żywność wskazana dla osób z grupą krwi AB
Grupa krwi AB powstała z połączenia grub A i B. Osoby, które ją posiadają powinny unikać przede wszystkim czerwonego mięsa, kurczaka, cielęciny, dziczyzny, niektórych ryb (halibut, flądra) oraz owoców morza, serów pleśniowych, maślanki, orzechów laskowych, pestek dyni i słonecznika, gryki, kukurydzy, papryki, rzodkiewki, awokado, bananów, pomarańczy i truskawek.
Wskazane produkty to zielone warzywa, seler, pietruszka, winogrona, wiśnie, cytryny i grejpfruty, produkty zbożowe (poza gryką i kukurydzą), orzechy włoskie, oliwa z oliwek, produkty nabiałowe, indyk, królik, jagnięcina oraz niektóre ryby (dorsz, makrela, pstrąg, sardynki).
Dieta zgodnie z grupą krwi – zalety i wady
Wady i zalety jedzenia według grupy krwi
Niewątpliwymi zaletami diety zgodnej z grupą krwi są jasne zasady stosowania, a także brak konieczności liczenia kalorii oraz dokładnego odmierzania konkretnych produktów spożywczych.
Jej zwolennicy uważają, że jest to skuteczna dieta przyspieszająca metabolizm, jednak badania nie wykazały większego wpływu na redukcję niż standardowe diety odchudzające.
Niestety ten sposób odżywiania ma również wiele wad. Żywienie według grup krwi zakłada eliminację z jadłospisu części wartościowych produktów spożywczych, przez co jedzenie takiej jest określane jako niepełnowartościowe.
Żywienie według grup krwi a inne rodzaje diet
Połączenie diety zgodnej z grupą krwi razem z innymi dietami może okazać się trudne, głównie z uwagi na ich odmienne założenia i działanie.
Nie mają w tym przypadku zastosowania diety niskokaloryczne, na przykład diety 800 kcal, ponieważ jadłospis zgodny z grupą krwi nie zakłada liczenia kalorii. Inną sprawą jest fakt, że dieta 800 kcal nie jest polecana dla nikogo. Dieta 800 kcal jest bardzo niskoenergetyczną i niedoborową dietą, która może doprowadzić do spowolnienia metabolizmu oraz licznych niedoborów pokarmowych. Choć twórca diety twierdzi, że odżywianie zgodne z grupą krwi wspomaga odchudzanie, to jednak ciężką je uznać za dietę przyspieszającą metabolizm.