Dieta zasadowa - charakterystyka, działanie, przepisy, skuteczność
Dieta zasadowa, nazywana również często dietą alkaliczną stanowi sposób żywienia, który zakłada wprowadzenie do codziennego menu przede wszystkim produktów o właściwościach zasadowych. Jedzenie zawierających je potraw może przynosić wiele korzyści dla naszego zdrowia, jednak dieta ta ogranicza również wiele ważnych grup produktów spożywczych, dlatego należy zadbać o jej właściwe zbilansowanie, tak aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Najważniejsze zasady diety zasadowej
Na czym polega dieta alkaliczna?
Dieta alkaliczna, określana inaczej nazwą diety zasadowej polega na zwiększeniu w codziennym menu produktów spożywczych posiadających potencjał zasadowy, czyli zawierających pierwiastki zasadotwórcze (wapń, magnez, sód, potas).
Wśród podstawowych założeń diety zasadowej możemy wymienić między innymi:
- regularne posiłki, w miarę możliwości mniejsze objętościowo, tak aby zapewniały sytość, ale nie obciążały zanadto układu pokarmowego,
- przepisy kulinarne uwzględniające minimum 70% produktów o właściwościach zasadowych, w stosunku do 30% tych o potencjale kwasowym,
- codzienny jadłospis składający się w większości z warzyw i owoców,
- jedzenie warzyw przede wszystkim w postaci surowej,
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w każdym posiłku,
- ograniczenie spożywania produktów o działaniu kwasotwórczym,
- właściwe nawodnienie organizmu, wskazana jest zwłaszcza woda mineralna, której smak możemy przykładowo wzbogacić dodatkiem soku z owoców cytrusowych,
- zmniejszenie spożycia soli oraz gotowych mieszanek przyprawowych, które ją zawierają.
Dieta zasadowa – produkty wskazane
Jednym z najważniejszy aspektów tego sposobu odżywiania jest dobór właściwych artykułów żywnościowych. Dieta alkaliczna powinna być bogata w takie produkty jak:
- warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem cebuli, czosnku, szparagów, kapusty, szpinaku, sałaty, kalafiora, brokułów, rzodkiewki, buraków, dyni, ogórków, cukinii, jarmużu, pietruszki, selera, ziemniaków i batatów,
- owoce, zwłaszcza jabłka, gruszki, brzoskwinie, owoce cytrusowe (mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny), agrest, kiwi, awokado, mango czy ananasy,
- zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika,
- świeże soki warzywne i owocowe, kiełki roślinne,
- kasza jaglana,
- mleko,
- świeże zioła: oregano, tymianek, majeranek, koperek, szczypiorek, kminek.
Niezbędnym elementem diety alkalicznej jest również niegazowana woda mineralna.
Planując codzienne menu postarajmy się opierać je na takich przepisach kulinarnych, które zakładają wykorzystanie delikatnych technik kulinarnych. Warto oczywiście spożywać jak najwięcej produktów w postaci surowej, ale poza tym można zastosować gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu czy duszenie bez wcześniejszego obsmażania.
Jakich produktów warto się wystrzegać stosując zasadowe menu
W jadłospisie diety alkalicznej unikać powinniśmy niektórych artykułów spożywczych, które z jednej strony należą do ogólnie przyjętych mniej zdrowych produktów, a z drugiej strony charakteryzują się wysokim potencjałem kwasotwórczym.
Przepisy kulinarne nie powinny zawierać przykładowo takich produktów jak:
- produkty wysokoprzetworzone, dania typu fast food, produkty instant,
- cukier, słodycze oraz słodkie i gazowane napoje, napoje energetyczne,
- duże ilości mięsa, przetworów mięsnych i ryb,
- produkty nabiałowe, jajka,
- większe ilości produktów zbożowych (pieczywo, makaron, ryż, kasza) oraz nasion roślin strączkowych,
- słone przekąski (paluszki, krakersy, chipsy),
- pszenica oraz produkty z niej wytwarzane,
- mocna herbata i kawa, alkohol oraz inne używki.
Sprawdź także ten artykuł: Dieta wysokowęglowodanowa - zasady, zastosowanie, skuteczność, opinie.
Dieta zasadowa – jakich efektów możemy się spodziewać?
Dieta alkaliczna – wpływ na zdrowie
Opinie zwolenników diety zasadowej wskazują, że stosowanie się do jej zasad może przynieść bardzo pozytywne efekty zdrowotne dla naszego organizmu. Wśród potencjalnych korzyści wymienia się między innymi takie jak:
- wzmocnienie organizmu,
- redukcja nadmiernej masy ciała,
- poprawienie stanu skóry, włosów i paznokci,
- przeciwdziałanie przewlekłemu zmęczeniu, spadkowi wydolności,
- lepszą pamięć i koncentrację,
- zmniejszenie częstotliwości sezonowych infekcji,
- zapobieganie dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego.
Należy jednak pamiętać, że jedząc według zasad diety alkalicznej rezygnujemy ze spożywania wielu wartościowych produktów spożywczych (przykładowo warzyw strączkowych, niektórych zbóż, jajek, ryb), co może prowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Podobne efekty odchudzające oraz wzmacniające możemy sobie zapewnić, stosując zdrową, dobrze zbilansowaną dietę redukcyjną, w której pojawiać się będą produkty ze wszystkich grup artykułów spożywczych.
Połączenie diety zasadowej z innymi modelami żywieniowymi
Za przeciwieństwo diety zasadowej możemy uznać dietę proteinową. Dieta proteinowa zakłada znaczne zwiększenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryb, owoców morza, jaj czy produktów nabiałowych) kosztem węglowodanów i tłuszczów. Z uwagi na to, że zasady diety alkalicznej wskazują na unikanie większych ilości artykułów białkowych, dieta proteinowa będzie sprzeczna z jej założeniami.
Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku stosowania flexitarianizmu. Flexitarianizm jest odmianą diety wegetariańskiej, w której dopuszczalne jest okazjonalne spożycie mięsa oraz ryb. Choć wydawałoby się, że zasady, które określa flexitarianizm są zbieżne z założeniami diety zasadowej, to jednak dieta alkaliczna wyklucza wiele wartościowych produktów, które są dozwolone w diecie flexi.
Dieta alkaliczna – przykładowy jadłospis
Śniadanie
Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych.
Drugie śniadanie
Sałatka ze szpinaku, buraków i dyni, z oliwą z oliwek oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Obiad
Filet z kurczaka z pieczonymi batatami i kalafiorem.
Kolacja
Zapiekanka z cukinii, selera i brokułów.