Dieta przy niedoczynności tarczycy - opis, zasady, polecane produkty
Dieta przy niedoczynności tarczycy ma na celu wspieranie organizmu w trakcie leczenia. Choć czasem określana jest również jako dieta odchudzająca, to w praktyce jadłospis redukcyjny stosuje się jedynie u osób z nadmierną masą ciała. Dieta osób cierpiących na choroby tarczycy to w praktyce zdrowy, dobrze zbilansowany jadłospis, bogaty w składniki odżywcze poprawiające pracę układu hormonalnego.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy dietetyczne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Choroby tarczycy
Tarczyca jest niewielkim gruczołem tarczowym, którego rolą jest wytwarzanie hormonów tarczycy: tyroksyny (T4), trójjodotyroniny (T3) oraz kalcytoniny. Jest niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pracę układu krążenia, właściwego metabolizmu oraz wielu innych procesów zachodzących w naszym organizmie. Chora tarczyca może dawać różne objawy, uzależnione od tego z jaką odmianą choroby się zmagamy.
Jedną z najczęstszych chorób, które dotykają tego organu jest niedoczynność tarczycy lub nadczynność tarczycy. Z tą pierwszą zmaga się znacznie więcej osób, oprócz tego spotkać można się również z guzkami tarczycy, jej powiększeniem, zapaleniem czy chorobami nowotworowymi.
Dieta przy niedoczynności tarczycy
Ogólne założenia diety
Dieta stosowana przy niedoczynności tarczycy jest w dużej mierze zgodna z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania, zwrócić należy jednak uwagę na obecność w jadłospisie witamin i składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na działanie nie tylko tego organu, ale również całego układu hormonalnego. Do takich substancji zaliczamy między innymi: witaminę D, jod, selen, cynk, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto postawić na regularne posiłki w ciągu dnia, bogate w białko, węglowodany i tłuszcze oraz o czyste przerwy między nimi, co w praktyce oznacza brak podjadania.
Dieta przy niedoczynności tarczycy – produkty zalecane
Jadłospis osób, których dotykają choroby tarczycy powinien obfitować w naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze, wzbogacone o składniki o działaniu przeciwzapalnym. Wśród zalecanych artykułów wymienia się między innymi:
- Węglowodany złożone, które zapewniają nam dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika, a także wywołują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Warto wybierać pieczywo z pełnego przemiału, grube kasze (kasza gryczana, jęczmienna pęczak), naturalne ryże (brązowy, czarny, dziki, basmati), pełnoziarniste makarony oraz naturalne płatki zbożowe.
- Wartościowe białko pochodzące z chudego mięsa, ryb, jaj, chudych produktów nabiałowych, a także warzyw strączkowych. W kontekście warzyw strączkowych ostrożnie należy podchodzić jedynie do soi, która w nadmiernych ilościach może mieć działanie wolotwórcze.
- Zdrowe tłuszcze, które wspierają pracę układu hormonalnego. Do jadłospisu warto dodać tłuste ryby morskie, oleje roślinne (zwłaszcza olej rzepakowy i olej lniany), oliwę z oliwek, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, awokado, nasiona, orzechy i migdały.
- Świeże, sezonowe warzywa i owoce, które są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Odżywianie w chorobach tarczycy – jakich produktów należy unikać?
Produkty, które warto wyeliminować lub znacznie ograniczyć w menu osób cierpiących na choroby tarczycy to w dużej mierze artykuły, które są ogólnie uznawane za mniej zdrowe. Są to między innymi produkty o wysokim stopniu przetworzenia, cukier, słodycze, produkty z białej mąki, nadmiar tłuszczów nasyconych, alkohol i inne używki.
W jadłospisie warto ograniczyć spożywanie niektórych warzyw, które mogą negatywnie wpływać na metabolizm jodu w organizmie. Dotyczy to przede wszystkim warzyw krzyżowych (kapusta, kalafior, brokuły, jarmuż, kalarepa), zwłaszcza tych spożywanych na surowo. Sprawdź także ten artykuł na temat założeń diety odkwaszającej.
Dieta przy niedoczynności tarczycy – opinie i spodziewane efekty
Czy dieta przy niedoczynności tarczycy to dieta odchudzająca?
Dieta u osób, które cierpią na niedoczynność tarczycy nie jest dietą stricte odchudzającą. Choć nieleczonej niedoczynności tarczycy często towarzyszy nadwaga, to nie jest tak w każdym przypadku. Jeśli obserwujemy u siebie nadmiar kilogramów, wtedy zalecana będzie oczywiście dieta redukcyjna, ale nie jest to konieczne w każdym przypadku.
Jadłospis w chorobach tarczycy a inne rodzaje diet
Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny stosować zdrową, racjonalną i odpowiednio zbilansowaną dietę, która z jednej strony zapewni wsparcie dla procesu leczenia, a z drugiej utrzyma nasz organizm w dobrej kondycji. Z tego względu nie powinniśmy stosować diet restrykcyjnych, takich jak na przykład dieta grejpfrutowa czy dieta kopenhaska. Dieta grejpfrutowa opiera się w dużej mierze na tych owocach, ze znacznym ograniczeniem innych produktów. Ponieważ zawartość podstawowych składników odżywczych w diecie grejpfrutowej jest obniżona, nie jest ona wskazana u osób z chorobami tarczycy.
Inaczej sytuacja wygląda, kiedy nasz stan zdrowia wymaga zastosowania diety leczniczej, przykładowo diety ubogopurynowej lub diety przy reumatologicznym zapaleniu stawów.
Dieta ubogopurynowa jest stosowana u osób cierpiących na dnę moczanową i polega na ograniczeniu w codziennym jadłospisie produktów zawierających duże ilości puryn, przekształcanych w organizmie w kwas moczowy. Choć dieta ubogopurynowa zakłada ograniczenie ilości białka, które jest istotnym elementem menu u chorych na niedoczynność tarczycy, to ze względów zdrowotnych jej zastosowanie będzie wskazane.
Dieta przy reumatologicznym zapaleniu stawów to w dużej mierze dieta przeciwzapalna, której założenia są podobne do diety przy niedoczynności tarczycy. Wartościowe menu, wysoka zawartość antyoksydantów oraz produktów o potencjale antyzapalnym sprawiają, że dieta przy reumatologicznym zapaleniu stawów może być stosowana u osób z chorobami tarczycy.
Przykładowy jadłospis w diecie przy niedoczynności tarczycy
Śniadanie
Naturalne płatki owsiane z borówkami, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Drugie śniadanie
Kanapki z pastą z ciecierzycy oraz surówką z sałaty, pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek.
Obiad
Łosoś zapiekany z brązowym ryżem, z sałatką z brokuła i papryki i sosem czosnkowym.
Kolacja
Grzanki z tapenadą z oliwek, szpinakiem i pestkami dyni.